Zacznij od wrzucenia tego fixa. Poprawka jest uniwersalna, nie ma znaczenia jaką masz wersje. Są w niej dwa pliki które musisz podmienić i tyle.
Możesz tez spróbować zmniejszyć rozdzielczość mapy strategicznej do 800x600. Mi kiedyś pomogło.
Wersja do druku
Zacznij od wrzucenia tego fixa. Poprawka jest uniwersalna, nie ma znaczenia jaką masz wersje. Są w niej dwa pliki które musisz podmienić i tyle.
Możesz tez spróbować zmniejszyć rozdzielczość mapy strategicznej do 800x600. Mi kiedyś pomogło.
Zgadza się, sam swego czasu to stosowałem, dodam tylko to co w temacie ogólnym napisałemCytat:
Zamieszczone przez Goblin_Wizard
Cytat:
Jestem bardzo zadowolony że ktoś gra jeszcze w drugą najlepszą grę z tej serii. Pochwalę się, że udało mi się na nowym sprzęcie, pod win 7 64 bit uruchomić Medka, gdybym kupił inną kartę grafiki mógłbym się cmoknąć w nos, fakt, intro się nie wyświetla, ale mnie to nie dziwi, ale bitwy i mapa kampanii sprawnie chodzi. Dla tych co mają problemy, to przypominam że win 7 ma w zgodnościach pełen wypas systemów plus opcje inne, warto pokombinować z tym :)
yyyy, właśnie przypomnijcie mi które to karty graficzne miały problem z MTW?
bo zamierzam kupić nowego lapika i przy okazji zobaczyć czy jedynka mi pójdzie. Jakieś Intele chyba, co?
Intele to z różnymi, szczególnie starszymi tytułami, mają problemy. Radzę omijać szerokim łukiem (no chyba, że liczysz każdą złotówkę albo lubisz ryzyko). Jeśli chcesz lapka do gier to amd/ati albo nvidia. Do mtw oczywiście tylko amd/ati. Prawie 100% szansa, że będzie działało. Z tego co słyszałem nowsze karty nvidii nie mają już problemów z mtw ale po co ryzykować.
btw jakiś czas temu pomagałem jednemu z użytkowników kupić lapka TYLKO do mtw. Akurat był na allegro używany C2D 2GHz, 1GB ram, ati radeon X700 128mb za niecałe 300 pln chyba. Jak się później dowiedziałem wybór okazał się strzałem w 10-kę. Pod XP-kiem, nawet z tak niewielką ilością ramu medek śmiga, aż miło.
W czasach kiedy wychodził Medek I 1GB ramu to było marzenie... 128-256 to była przeciętność, więc ciężko by nie starczało. :PCytat:
Zamieszczone przez Goblin_Wizard
Czy posiadanie amd+ati/nvidia zwiększa szansę na odpalenie również w przypadku Shoguna?
Trochę racji masz (na początku grałem na 128mb :)) ale sam XP łyka ok 250mb ramu więc odpalanie go na kompie z mniej niż 512mb mija się z celem. Przy 256mb to chyba tylko na win98 miało by jakiś sens. Inaczej szkoda nerwów.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Dawno nie odpalałem Shoguna ale zakładając, ze engine graficzny obie gry mają podobny to zaryzykował bym stwierdzenie, że tak.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
nvidie to za często ostatnio słyszę, że się palą...
radeony powiadacie...
z xp jest o tyle dobrze, że jeśli tylko pod mtw to można śmiało połowę usług wyłączyć, wtedy system jest nadzwyczaj lekki, ja i tak optymalizację na xp miałem zrobioną i śmigał na 256...
a jakieś niezawodne firmy macie w zanadrzu?
Nie siedzę w branży IT więc nie jestem na bieżąco. Ja i ojciec mamy lapki Samsunga i działają bezproblemowo. Pamiętam, że Sony miało dobrą opinie i nawet się zastanawiałem czy nie kupić. Jednak dołożenie średnio 1000pln za podobny komp tylko z napisem Sony to po prostu szastanie kasą.Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Jedna sprawa jest ważna - jak tylko będziesz miał możliwość kup lapka z matową matrycą. Ja zaoszczędziłem i kupiłem w promocji z błyszczącą i żałuje każdego dnia.
rozumiem, ale mimo wszystko przekładam solidność, także chłodzenia nad wygląd zewnętrzny. Aczkolwiek jakby to byłoby z matem to także byłbym szczęśliwy, dzięki za odpowiedź.
Jakbyś kupował PC- ta, to bym doradził, ale nvidia pod stacjonarny spokojnie daje rady i w starych grach, mam taki sprzęt, podaję by pomóc może na coś ciebie natknie, ale laptopy są specyficzne, nim zakupisz moim zdaniem zrób jak kolega z pracy z kilka dni przeglądał , wertował, pytał się i wybrał, kupił dokładnie to co chciał, a nie co było fajne technicznie, a to duża różnica :roll: Ważna jest poza karta system operacyjny, sterowniki kodeki, lub ich brak przy starych grach...Monitor, teraz gry się robi panoramiczne, a kiedyś była inna technologia...Trzeba wypośrodkować, mnie się póki co udało, ze starych gier nie tylko z serii Total War, chodzą sprawnie bez problemów, nie wiem czy pomogłem, ale jeżeli chociaż ciut, to dobrze :D
[spoiler:4qdo74yu]procesor: Core i5-2500K 3,3-3,7 GHz (4C/4T)
chłodzenie: Corsair Cooling Hydro Series H60
karta graficzna: GeForce GTX 560 1GB
płyta główna: MSI P67A-GD55 (B3)
RAM: 8GB RAM DDR3 1600 MHz Corsair Vengeance Blue
dyski: Western Digital Caviar Green 1TB
napęd optyczny: Lite-ON DVD+/-RW
obudowa: Fractal Design Define R3
zasilacz: Corsair CMPSU-600CXV2EU 600W
monitor
24'' iiyama ProLite E2473HDS-1 LED[/spoiler:4qdo74yu]
Ja ostatnio słyszałem opinię że
jak kupować laptop (albo inny sprzęt) w celu posiadania dobrego jakościowo "sprzęta" to kupować w europie zachodniej - broń boże w Polsce.
Ponoć na polski rynek trafiają bardziej badziewne partie (w ramach tego samego modelu!!!) Więc może faktycznie warto przejechać się do Niemiec? Oczywiście to może oznaczać nieco większy wydatek ... No i nie masz gwarancji że nie trafisz na ten jeden jedyny walnięty egzemplarz w całej produkcji dla rajchu...
Czy to prawda z laptopami? nie wiem , ale mam znajomych którzy potwierdzają że w zakładach produkcyjnych w Polsce (inne branże), partie towaru na eksport są surowo kontrolowane pod kątem jakości. Odrzuty z tych kontroli to szajs - powinny trafić na przemiał... a trafiają do Polski! :evil:
A potem idziesz do sklepu , bierzesz do ręki "markowy produkt sławnej w świecie polskiej firmy" i pukasz się po głowie: "czym się tu tak zachwycać, co germańcy i brytole w tym widzą, przecież to taki sam badziew jak buble z chin"
Tyle że do nich trafiają solidnie wykonane egzemplarze, a nam wciska się odpady.
Inna sprawa to produkowanie "specjalnych serii promocyjnych dla hipermarketów" (czytaj "taniego chłamu żeby ściągnąć dżus od buraków i beretów") - tyle tylko że ten proceder dotyczy głównie spożywczych produktów.
Zatem czy są tworzone "specjalnie" gorsze partie laptopów - "dla polaczków i innych słowian którzy łykają wszystko"? Nie wiem. Ale wcale bym się nie zdziwił.
Cokolwiek zdecydujesz nie śpiesz się z kupnem i pamiętaj że sporo zależy też od tego jak użytkownik obchodzi się z urządzeniem.
Udanych zakupów i miłej gry!
Witam wszystkich serdecznie
Mój problem był podobny do tych które zostały opisane, tzn wyrzucanie do windy w momencie rozpoczynania kampanii.Po instalacji opisanego fix'a udało mi się rozpocząć grę.Niestety mapa bitewna ma rozdzielczość 640x480 i generalnie grafika jest skandaliczna.Jednostki są poobcinane,budynki przeźroczyste.Dodam tylko że Med TW to moja ulubiona gierka,człowiek ma już swoje lata i postanawia wrócić do ulubionego tytułu a tu takie coś.Gra jest oryginalna a problem dotyczy laptopa I7 2630QM z kartą intelHD + karta gt540M i 8gb RAM.Mam nadzieję że bardziej doświadczeni użytkownicy znajdą na to jakąś poradę.Dzięki za pomoc!
Uuuu, nvidia. Marne szanse ale spróbujmy. Możliwe rozwiązania ale bez żadnej gwarancji:
- Przede wszystkim popróbuj różnych trybów zgodności (prawy klik na Medieval_TW.exe i wybierasz). Najlepsze to Win 2000 lub XP ale jak nie zadziała to sprawdź inne.
- Rozdzielczość 800x600 najlepiej dla obu map.
- Spróbuj wymusić anti-aliasing w sterowniku karty graficznej. 2x powinno wystarczyć (jeśli w ogóle da jakiś efekt).
- Nie używaj "widescreen" w opcjach gry.
- Na mapie bitewnej spróbuj wcisnąć F3/F4.
- Start > uruchom > dxdiag > zakładka Ekran > "Przyspieszenie teksturowania AGP" ma być wyłączone
Teraz po angielsku (za dużo żeby tłumaczyć). Rzuć okiem na ten temat
8gb ramu to dużo jak na MTW. Gra zaczyna się gubić gdy masz powyżej 2gb. Można to zmniejszyć w opcjach windy ale na grafikę to raczej nie wpłynie. Czasem pomaga jeśli gra b. długo się wczytuje (niektórym nawet 2-3 min).
To tyle co pamiętam. Szczęścia życzę. Oj, będziesz go potrzebował. ;)
troszkę OT, ale oczywiście, że gorsze jakościowo rzeczy idą do nas. Na pewno tak jest z samochodami - lepiej się przejechać po markę do Niemiec, niż kupować u nas w PL, podobno to czasem dużo taniej wychodzi. Podobnie inne rzeczy, aparaty, kamery. Tylko, że ja właśnie uzmysłowiłem sobie, że nie mogę wypstrykać się z kasy na zakup laptopa jednorazowo, czyli raty u mnie wchodzą w grę, a jeśli tak to nie pojadę do Reichu po lapika. Jak najbardziej masz rację, życie na zachodzie przebija nas nie tylko większymi zarobkami, ale "jakością w przystępnej cenie", u nas wciąż "tanio" się liczy.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
odświeżam wątek wraz z pytaniem co sądzicie o Radeonie hd 6490m w kontekście pierwszej części MTW?
No jak Radeon to sądzimy, że będzie ok. Niestety gwarancji nikt Ci nie da (chyba, ze trafisz kogoś z takim samym laptopem/kartą). Przygotuj się jednak na to, że gra może mieć długie loadingi. Wg mnie związane jest to głównie z dużą ilością ramu (szczególnie na karcie) no ale z tym to raczej nic nie zrobisz.
ok, dzięki za odpowiedź. Kartę to wybrałem specjalnie pod jedynkę:)
Na pewno dobry wybór na stare gry? Ale to twój wybór :mrgreen:Cytat:
no wiesz kierowałem się jednak przede wszystkim pod normalne użytkowanie :D
potem tylko tak sobie pomyślałem, że może radeon, żeby jedynka chodziła:)
a co? jakieś sugestie? jeszcze nie odebrany:)
Widocznie pod laptopami inaczej te karty się zachowują niż pod stacjonarne. Wolę Ci nie namieszać ;)
pozdrawiam
ha, ha, ha !!!
mów jak na spowiedzi, o co chodzi?
Już wcześniej o tym napisałem, że stare gry nie chodzą na ati radeonie. (Te które sprawdzałem )Sam sprawdziłem swego czasu szczęście na cudzej skórze, ale tyczy się to pc- tów, stąd moja uwaga. Dlatego więcej nie powiem i proszę o odpuszczenie... :D
edit:
Wiem że gra wywala na nvidiach, ale z tego co wyczytałem jest kwestia konfiguracji sprzętowo- systemowej...Dziwna sprawa jak zawsze z CaSegą odnośnie optymalizacji sprzętowej :twisted:
no kurde na Intelu nie będę stawiał wymagań wobec laptopa :D
trudno, najwyżej jest stary blaszak :) muzeum otworzę sobie w okolicach biurka i od znajomych przybywających w gości będę inkasował po 5 zł za zwiedzanie.
Pokaż chociaż jakiego lapka wybrałeś. Ciekaw jestem co to za bestia ;).
już się chwaliłem w Shogunie2 pytałem o to czy pójdzie:)
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... hp-1.bhtml
taki, tylko, że z 4gb ramu, w sumie się zastanawiam czy by nie wziąć silniejszego, ale kumpel mi mówi, że znajdę kości ramu taniej niż ta różnica, także...
Przy normalnym użytkowaniu komputera, poza edycją video, to ja nie widzę zastosowania dla więcej niż 4gb ramu. No ale ja używam jeszcze XP-ka wiec mam trochę inna perspektywę. Laptop wygląda zacnie, a ram rzeczywiście możesz sobie w razie czego dokupić później.
he, he, właśnie zamierzam też ciąć filmy...
tu bardziej myślałem o tym, że montaż filmów bardziej procesora potrzebuje niż ramu...
była taka opcja za tę kwotę - dv6 ileś tam i3 2gen, ale 6 gb ramu...
A jak finansowo stoisz? Przepraszam za niestosowność zapytania :oops: Pytam się, bo u mnie w pracy kupił sobie kolega laptopa, ale ze wszystkimi bajerami, z większym monitorem- w myśl zasady że lepiej teraz wydać i mieć spokój, niż potem kombinować i rozbudowywać...
Procesora oczywiście tez potrzebuje ale jak ci się nie zmieści w ramie to nawet najlepszy procek nie pomoże. Jak zacznie mielić z pliku wymiany to jest totalna porażka. No to już masz jasność sytuacji ;).Cytat:
ramu zawsze mogę dokupić, ten laptop co go kupuję ma wręcz wyjęte kości ramu, bo widze obecnie modele tylko z 6 i 8 gb...
z kasą średnio, widziałem droższe modele, rozważałem, ale w sumie znajomi mnie informowali, że im ani i7, ani 8gb ramu, ani 2gb w karcie się jeszcze nie przydało, a miłośnikami nowości typu Battlefield 3 są, także stwierdziłem, że nie będę przepłacać, zwłaszcza, że zanim zacznę grać w nowe gry to jeszcze przede mną wiele godzin MTW, RTW, M2TW, może z nowszych TW coś pyknę, a to nie są gierki na 2h i do kosza raczej...
a z tymi filmami... no to cóż, będzie się zacinać cosik to dokupię tego ramu.
jeszcze dopisek - mam własnie wrażenie, że laptop który kosztuje 4000 jest wart co najwyżej 3500 maksimum, widziałem nawet za 4700, gdzie ani designu nie miał, ani wartości na tę cenę...
Chciałbym zauważyć, że laptopy nie są dostosowane do tego by je rozbudowywać. :)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
koledze raczej chodziło o te kości ramu... :D
nie będę wymieniał monitora...
chociaż znam gościa, który wymieniał monitor w laptopie, bo mu się wylał, 800 zabulił, ale on akurat nie przywiązywał takiej wagi do pieniędzy - stąd też i wylanie monitorka. :lol:
koniec ot, jadę dokonać zakupu, oby nie było czynników, które spowodują, że powiem "nie, dziękuję".
Mam problem, a właściwie pytanie. Mam grę Medieval total War Złotą Edycję, rozdzielczość mapy bitewnej może być tylko 680x480 a mapy strategicznej tylko 800x600. Nie da się jakoś ustawić wyższej grafiki w obu przypadkach?
niemożliwe, ja mam najwyższą 1024x768, masz to w opcjach, grafika.
Póki co jestem lekko zaskoczony, gra mi poszła na świeżym lapiku. :) :oops:
Jakiego masz? jak karta grafiki?
dv6-6140ew z 8gb ramu. Radeon 6490m, 1gb. Pisałeś, że nie pójdzie, ale...
jest jeden minus, którego się nie spodziewałem...
starsze gry wyglądają słabo na obecnym lapiku, przede wszystkim rozdzielczość, ma takie 2 paski czarne po bokach :D
czas chyba na nowsze rzeczy jednak... :lol:
zresztą jak odpaliłem tury to tak sam do siebie mówiłem, że kolejny raz to samo będę przerabiał ;)
w obecnej specyfikacji to mi Shogun 2 pójdzie, więc chyba "awansuję" na wyższe levele Total Wara. Może pokaże w Empire gdzie zaborców miejsce :D
Jednakże pierwszą część MTW będę darzył sporym sentymentem.
Oczywiście ja w MTW zawsze zwracałem uwagę na kodeki - takie rady/wieści z mojej strony dla tych, co chcą na nowym sprzęcie pograć w MTW:
- windows 7, sp1, kodeki mam tylko w VLC i All Playerze, nic więcej nie instalowałem.
- ładuje mi się dopiero od legendarnego dla mnie loga Total War (i to uderzenie dźwiękiem, he, he), także jak wyżej, nie przejmować się czarnymi migawkami
- rozdzielczość 1024x768, innej opcji nie miałem, na niższych mi nie chodzi gra, to fakt. Na tej najwyższej mam te wspomniane 2 paseczki :D:D
Ja jeszcze mam okazuje się podstawowego Intela jeszcze i to chyba na nim MTW chodzi, bo wątpię by się obciążenia były na tyle, żeby przerzucało się na Radeona. Może to jest clue.
Cieszę się, ze ci chodzi gra. Widać co laptop, to nie stacjonarny, co do reszty, jest z grą jak opisałeś :) ja zawsze do Medka 1 i Szoguna 1 wracam, bo to najlepsze gry dla mnie z tej serii, serii Total War ma się rozumieć :)
pozdrawiam
jasne, możliwe, że zwyczajnie muszę się nacieszyć nowością, pogram w nowsze gry do czasu znudzenia łatwością i prawdopodobnie tez któregoś dnia wrócę do jedynki.
Medieval Total War Złota Edycja. Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTS 250 (Mam także zainstalowaną łatkę pozwalającą na grę na nowych kartach graficznych)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Wystarczy dodać w wyjątkach kodeków, by nie uruchamiały się przy danych aplikacjach *.exe i wszystko działa normalnie. ;)Cytat: