-
Re: Wymagania sprzętowe Shogun 2
Wszystko zależy od prędkości procka to on ma najwięcej roboty podczas przeliczania tur.
U mnie wszystko na max rozdziałka Full-HD Obawiałem sie że pełna gra będzie chodziła wolniej niż demo ale jest naprawdę dobrze. Szkoda że brak wygładzania wtedy ale wtedy mój komp mógłby zacząć klatkować.
-
Ciekawe o ile spadną fps, jak dadzą patcha na shader 5.0.
-
na moim kompie wszystko na ultra+fullHD.zero przycinek.tura to około 10s.
-
U mnie tura ponad 50 sekund :cry:
-
hmm u mnie tura od 15s (rok 1665 i pozostało z 10 klanów max) a na początku było gdzieś z 40-50s
-
Jesteś już w 1665? :) to nieźle udało ci się wygrać?? Na jakim poziomie grasz??
Ja jestem w 1678 roku gram na Bardzo trudnym Shimazu i właśnie walczę o prowincje shoguna-Kioto :D
I wszyscy mnie atakują a zostało 7 klanów: Shimazu, Hattori, Takeda, Date, Chosokabe, i dwa na wyspie Sikoku które "odrodziły" się po budzicie za czasów panowania Chosokabe :mrgreen:
-
Witam, to mój pierwszy post na tym forum ;D
Specyfikacja mojego sprzętu: Laptop: intel core i5 430 M 4Gb pamięci, karta: ATI 5650 1GB, rodzielczość to: 1366 x 768
Przejrzałem posty innych i wynika z tego że pełna wersja jest bardziej zoptymalizowana ? Demo cięło się przy zbliżeniu na średnio-wysokich detalach, wyłączyłem cienie i inne efekty - szczególny spadek wydajności przy Sekigaharze, nawet w I bitwie w samouczku. Powiedzcie czy to wina kompa czy gry ? Oczywiście nie zamierzam grać na full ultra tylko tak żeby płynnie było w miarę, Napoleon na średnio-wysokich płynnie chodził.
-
Ja jak biorę kampanię czy długą, czy dominację to ma się kończyć w 1600 roku, jak wy macie 1665 i 1678?:P
-
Chłopaki zbiorowo "chlapneli"sie w datach.pewnie miało być 1500.chyba że trzy dni grali czały czas....
-
Witam
Mam pytanie. Czy to że mam zablokowane ustawienia ultra, jest to spowodowane przez mój sprzęt czy coś nie tak z grą?
-
Parametry blaszaka podaj.
-
intel core duo E4600 2,4
ram 2gb ddr2
GF 8800gt 512
-
Mam dokładnie taki sam problem jak kolega powyżej. Nie mogę ustawić grafiki na ultra i mam zablokowane wygładzanie krawędzi.
Procesor: I7 860
Karta Graficzna: GeForce 260GTX
RAM: 8GB
System: Windows 7 Ultimate
Empire i Napoleon chodzą na ultra.
-
Witam, gram na takim oto sprzęcie:
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400 +
Geforce 8600 GTS
2 GB RAM
Win Xp
I mam takie pytanie, czy to jest normalne że na najniższych detalach jakie są możliwe przy grze 1vs1(obojętnie czy SP czy MP) na duzej kasie i duzych jednostkach gra dość konkretnie przycina, oprócz tego samo uruchomienie gry trwa z 2 min a podczas intra zacina sie dzwiek ? Dodam , że zaktualizowalem dzisiaj sterowniki do karty i Directxa.
-
W Twoim przypadku ram i grafa stanowią według mnie problem.
-
Sunzi-za dużo nieobiecuj sobie po 8800gt-ewentualnie stery najnowsze zapodaj.
-
Generalnie chodzi o to, żebym mógł ustawić sobie ilość ludzi na ultra... a karta sprawuje się nie najgorzej. Planowałem dokupić 2gb ramu, ale fundusze nie starczyły, no cóż, czekam na jakiegoś moda zwiększającego ilość wojsk.
-
2 GB dla XP spokojnie wystarczy.
-
Więc domyślam się, że problem leży w karcie graficznej... Dobra, czyli jest tak jak myślałem, dzięki za pomoc :)
-
Też mam jakość bardzo wysoką zablokowane (poszczególnie ultra) oraz wielkość oddziałów ultra zablokowane :/.
Geforce 9600 GT, 4GB RAM(mój komputer pokazuje 3,25, XP więcej pewnie nie obsługuje), XP SP3, AMD Phenom 9650 Quade core 2,31GHz.
-
Ustawienia grafiki można odblokować w pliku preferences
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost9186843
a można go znaleźć w
Documents and Settings\(nazwa użytkownika)\Dane aplikacji\The Creative Assembly\Shogun2\scripts
ważne żeby w opcjach folderów zaznaczyć żeby wyświetlało ukryte pliki i foldery.
-
Dzięki, tylko czemu normalnie nam to wyłączyli?
-
Polecam zrobić format systemu jak w moim przypadku (nie robiłem od ponad roku), odblokowało mi to ustawienia ultra, a do tego nawet się nie tnie przy zbliżeniu :D
-
Witam mam AMD Phenom 955 4x3.2 Mhz , 4gb ram 1600Mhz , Radeona hd 5850 i nie moge ustawic shaderu wiekszego niz 3 i wlaczyc AA mam windowsa 7 64 bit directa 11 ?? tak gra chodzi plynnie na ultra mam wylaczone tylko ssao i synchronizacje pionowa dodam ze gram na rozdzielczosci 1920x1080
-
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Witam mam AMD Phenom 955 4x3.2 Mhz , 4gb ram 1600Mhz , Radeona hd 5850 i nie moge ustawic shaderu wiekszego niz 3 i wlaczyc AA mam windowsa 7 64 bit directa 11 ?? tak gra chodzi plynnie na ultra mam wylaczone tylko ssao i synchronizacje pionowa dodam ze gram na rozdzielczosci 1920x1080
Grafika działa na razie na DX9 i chyba DX10. Mieli jakieś problemy z DX11 i wyłączyli jego używanie, jak również wyższe shadery czy AA - ale ponoć można je wymusić poprzez ustawienia w opcjach karty graficznej. W ciągu 3-4 tygodni mają wypuścić patcha i dopiero wtedy grafika ma działać na maksa. Trzeba poczekać.
-
aha dzieki za odpowiedz. ale nie wiem czy pojdzie mi az tak wszystko na maksa bo przy duzych bitwach potrafi sie przyciac . pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Ustawienia grafiki można odblokować w pliku preferences
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost9186843
a można go znaleźć w
Documents and Settings\(nazwa użytkownika)\Dane aplikacji\The Creative Assembly\Shogun2\scripts
ważne żeby w opcjach folderów zaznaczyć żeby wyświetlało ukryte pliki i foldery.
Dzięki Kyuzo. Teraz wszystko chodzi, jak należy :)
-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Witam mam takie pytanko do was moj sprzet :
AMD Phenom 955 4x3.2Mhz
Pamiec Kingstona 4Gb ddr3 1600 Mhz
Karta Radeon HD 5850 powercolor 1gb ddr5
Windows 7 64bit
rozdzielczosc 1920 x 1080
mam wszystko na ultra mam wylaczone tylko opce SSAO cienie sprzetowe i synchronizacje pionowa i takie pytanie do was tak chodzi plynnie wszystko przy wiekszych bitwach jak zacznaja walczyc zaczyna przycinac czasem zaczyna wczesniej przycinac ale to zalezy tez od mapy dziwne troche hmm jaka ewentualnie bym musiał miec grafe aby wszystko powlaczac i zeby chodzilo bez zadnego przyciecia ?? dzieki za odpowiedzi .
-
Witam
Wyłącz cienie a efekty cząst. daj na średnie. Mój sprzęcik (e8400@3700 + radek 4850 w rozdzelczości 1920x1080) dostał porządnego kopa. Dodatkowo ponad 15 kl/sek (w przybliżeniu). Obniżenie detali jednostek na średnie oraz wyłączenie głębii pola też dodaje trochę klatek. Wbrew pozorom, aż takiej strasznej różnicy w wyglądzie nie ma.
Pozdrawiam
-
tylko ze dziwine ze przy tak dobrym sprzecie nie pojdzie na full na darmo nie dawałem 3000zł za samą jednostke . hm albo gra ejst słabo zoptymalizowana coz cos poproboje
-
Cytat:
Zamieszczone przez Jaggen
Witam
Wyłącz cienie a efekty cząst. daj na średnie. Mój sprzęcik (e8400@3700 + radek 4850 w rozdzelczości 1920x1080) dostał porządnego kopa. Dodatkowo ponad 15 kl/sek (w przybliżeniu). Obniżenie detali jednostek na średnie oraz wyłączenie głębii pola też dodaje trochę klatek. Wbrew pozorom, aż takiej strasznej różnicy w wyglądzie nie ma.
Pozdrawiam
U mnie różnica w wyglądzie pomiędzy ustawieniami bardzo wysoki a ultra jest ogromna. Na najwyższych detalach ta gra wygląda po prostu cudownie, zdecydowanie najładniejszy graficznie total war w historii. Szczegółowe zbroje, twarze, wszystko. Natomiast na bardzo wysokich jednostki wyglądały u mnie marnie. Gorzej niż na najwyższych w Medievalu 2.
-
no własnie a nie mam zamiaru grac na nizszych ustawieniach przy takim sprzecie moze CA wyda jakiegos patcha ktory zoptymalizuje gre wrrr..... jak zmniejszylem rozmiar jednostek z ultra na wysokie to chodzi dobrze ale juz brak tego efektu . sterowniki mam najnowsze takze nie wiem
-
Optymalizacja Shoguna 2 jest chyba najlepsza w historii nowych TW i wątpię żeby uległa poprawie ,zmniejsz rozdzielczość.
Mój komputer 3 letni( z wyjątkiem karty graficznej, którą dokupiłem w wakacje 2010) za nie całe 2000zł( z nową kartą) uciągnie grę na ultra z wyjątkiem cieni i efektów, które są na wysokich, rozdzielczość 1024x768. Działa płynnie nawet na dużych bitwach.
Cytat:
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4600+
GOODRAM 2gb 667 MHz
Gainward Nividia GeForce GT 240 512MB DDR5
Windows Xp 32bit
-
Witam. Wiem że powtórzę pytanie poprzednich: mam laptopa ASUS x52j Intel Core i5-460M 2.53Ghz ; nVIDIA GeForce 310M VRAM1GB ; 4GB RAM ; Windows7 Premium. Muszę grać na średnich ustawieniach grafiki. Spodziewałem sie że gra będzie chulać, a tu zonk. Laptopa kupiłem 3 tygodnie temu. Co mam zrobić zeby było lepiej?
-
Nic nie możesz prawdopodobnie zrobić, wina leży pewnie po stronie karty graficznej. Proszę podaj dokładne statystyki karty graficznej. Zrób test wydajności sprzętu: http://www.futuremark.com/benchmarks/3d ... roduction/
-
Z reguły laptopy mają znacznie mniejszą wydajność od PC, a karty graficzne są o wiele mnie wydajne od ich stacjonarnych odpowiedników.
GF 310M to niestety nie jest najlepszy wybór jeśli chodzi o sprzęt do grania...
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kar ... 174.0.html
-
GeForce 310M jest bardzo ale to bardzo słabą kartą graficzną, dziwie się że w ogóle chodzi Ci na średnich ustawieniach! Gdyby to był komputer stacjonarny to zalecał bym zmianę grafiki, ale w laptopach chyba się nie da :?
-
ja mam GeForce 120M 1Gb w lapku Asus K70IO (4Gb RAM, Windows 7 HP, Core2 Duo 2.2GHz)... Gram w rozdzielczości 1366 na coś tam (proporcje 16:9) i ustawienia na "Wysokie"... Jakoś nie zauważyłem żeby coś przycinało... Dzisiaj odpalę na ultra i zobaczę jak będzie chodzić, ale podejrzewam, że w rozdzielczości 1600x900 nie pogram...
I jakie było moje zdziwienie! Odpaliłem gierę w 1600x900 detale graficzne na maksa, tylko sobie cienie włączyłem o poziom niżej... Gra chodzi płynnie! Miałem bitwę, gdzie w sumie było ok. 30 jednostek i nic się nie zacinało... Optymalizacja moim zdaniem świetna, mapa kampanii też bardzo płynnie działa... Te spadające liście, a w bitwie te biegające konie bez jeźdźców... miodzio!
-
Próbowałem już wszystkiego nawet wgrałem Win XP . I gra dalej przycina przy jednostkach jak zmniejsze grafike dalej się to dzieje pomaga jedynie to jak wyłączę całkiem cienie no ale bez jaj przy moim kompie to chyba coś nie tak ;/ robilem test 3dmark06 i wyszlo mi 17000 punktów .
-
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Próbowałem już wszystkiego nawet wgrałem Win XP . I gra dalej przycina przy jednostkach jak zmniejsze grafike dalej się to dzieje pomaga jedynie to jak wyłączę całkiem cienie no ale bez jaj przy moim kompie to chyba coś nie tak ;/ robilem test 3dmark06 i wyszlo mi 17000 punktów .
rozumiem, że sterowniki masz do grafy najnowsze? dam sobie rękę obciąć, że to kwestia grafiki... Ja mam 120M, która też bożyszczem nie jest, ale na pewno jest lepsza od 310M i u mnie gra wymiata...