wydaje mi się że w polsce samego dodatku nie znajdziesz za to hoi2 complete(edycja platynowa?) często widzę po jakichś carfourach, realach itp. za symboliczne ceny
Wersja do druku
wydaje mi się że w polsce samego dodatku nie znajdziesz za to hoi2 complete(edycja platynowa?) często widzę po jakichś carfourach, realach itp. za symboliczne ceny
Ja mam swoją za 1 zł :D
Moim zdaniem lepiej poczekać i kupić na promocji Darkest Hour.
viewtopic.php?f=55&t=12269
no tak, ale ja mam już HoI 2 z Doomsdayem chodzi mi o sam Armagedon bo chciałbym zobaczyć głównie te dwie futurystyczne kampanie,Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
a co do Darkest Hour to grałem w 1914mod
https://wayofwar.org/showthread.php/14201-Mod-1914
Wie ktoś jak zgrać z kumplami przez internet. Proszę o napisanie w punktach i prostym językiem :). Z góry dziękuję.
dam ci odpowiedź cytując samego siebie...Cytat:
Zamieszczone przez Mateusz.o8
Cytat:
Zamieszczone przez pop517
jeden tworzy grę a reszta wpisuje ip(może być potrzebne hamachi lub inny program)Cytat:
Zamieszczone przez RemoPL
punktów nie ma ale prosty język chyba jest
Jest prostym językiem, ale co jest prostym językiem zrobione? Wytłumaczenie? Chyba nie, bo próbowaliśmy na wszystkie sposoby i się nie udało. Więc proszę w tym temacie o jakiś prosty tutorial :). Z góry THX :D .
no w tym problem że to co napisałem to wszystko co trzeba zrobić
musicie mieć odpowiedniego hosta z odblokowanymi portami jeśli go nie macie alternatywą jest hamak
Ja osobiście bardzo lubie grać ZSRR bo gra nim jest dość swobodna. Nie jest się ograniczonym polityką wewnętrzną, terytorium jest spójne. Poza tym, jakoś bardziej do mnie przemawia dążenie do bezmyślnego podboju świata właśnie tym państwem aniżeli jakimkolwiek innym. Amerykanami, Niemcami widziałbym grę polegającą na tworzeniu państw satelickich, zaś gra Francją czy WB jakoś wogóle nie daje mi obrazu ekspansji - te państwa ideologicznie nie nadają się do tego. Gra Włochami jest już zupełnie kiepska bo prędzej czy później jest ograniczone ekspansją Niemiec a mnie jakoś nie zadowala podbój afryki którą na dobrą sprawę ochrona może kosztować więcej niż sama jest w stanie zaoferować gospodarce.
Dość interesujące jest rozwiązanie zastosowane w modelu prowadzenia bitew morskich. Jeszcze ciekawsze jest to, że niemal nigdzie nie jest dokładnie opisane w jaki sposób należy dobierać okręty do floty. Dla tych którzy nie do końca się w tym orientują zaznaczam że powinien być zachowany stosunek 2:1 w ilości okrętów eskorty do okrętów głównych (te ostatnie łatwo poznać po tym, że ulepszenia tych okrętów w formie brygad <za wyjątkiem lotniskowców> mają kolor niebieski, w przeciwieństwie do okrętów eskorty, których brygady mają zielone tło).
Ja miałem zazwyczaj stosunek 1:1. Z tym, że lotniskowców to max 2 a sporo krążowników i zwykle 1 pancernik albo krążownik liniowy i okręty eskorty do tego. Floty raczej miały wielkość nie przekraczającą 18 okrętów. Przeciwko USA to trzeba budować sporo lotniskowców i mieć specjalne, wydzielone floty, które np mają w swoim składzie 6, 7 lotniskowców + jakieś krążowniki ;)
A które okręty eskorty preferujecie?
Raczej po równo - niszczycieli i lekkich krążowników. Niszczyciele ciut tańsze a krążowniki bardziej efektywne. Generalnie staram się mieć floty o podobnych składach. Grając w moda d day było masę różnych okrętów ( 3 rodzaje niszczycieli, 2x, krążowników lekkich etc ), więc tam było jeszcze bardziej kolorowo.
Gdzieś czytałem, żeby nie łączyć BB z CV bo chodzi chyba o zasięg ich rażenia. Łączenie ich jest nieefektywne.
Hej! Wie ktoś może jak udostępnić ministrów i dowódców wcześniej niż jest to przewidziane w grze? Sporo czasu spędziłem na HoI I ale minęło już trochę czasu.
Siema wszyscy! Na tym forum jestem nowy, ale w HOI 2 chwilkę pykam.
Moje pytanko nr 1 - próbował ktoś kiedyś zabawy w tworzenie własnego scenariusza lub państwa? Jeśli tak, to niech mi powie gdzie mogę znaleźć folder z informacjami o państwach występujących w grze? Bo chciałbym stworzyć własne państwo które nie byłoby zawarte w żadnym ze scenariuszów aczkolwiek aby dało się taki twór ogłosić niepodległym, coś na kształt Polski w roku 1941. Bo gdzieś to musi być zawarte skoro można stworzyć taką Rosję w miejsce ZSRR.
Pytanie nr 2 - czy event własnoręcznie stworzony nie zawierający błędów może być przyczyną niepoprawnego funkcjonowania programu? Bo stworzyłem parę i niektóre się "przyjęły" a inne nie, blokując grę i wywalając do windy, nie pokazując jaki błąd mógłby takowy event zawierać.
Mam zainstalowane osobno HoI2 Armageddon z Platynowej Edycji oraz osobno Doomsday i na obu wersjach było tak samo.
Pytanie nr 3 - przypuśćmy scenariusz - Niemcy w '39 zaczynają wojnę podbijają Polskę, wszystko toczy się historycznie z tym, że do Warszawy wkraczają oddziały brytyjsko-amerykańskie a nie sowieckie. Jak stworzyć Polskę z granicami sprzed wojny? Bo dostępna jest już niestety tylko opcja granic "piastowskich". Można to jakoś zmienić?
Pytanie nr 4 - Co zrobić, żeby czas, który się zatrzymał sam, bez robienia pauzy, włączania statystyk czy pokazywania się eventu ruszył?
Edit:
Problemy nr 1 oraz nr 3 rozwiązane - odpowiedzi na te pytania znajdują się w folderze revolt.txt (db --> revolt.txt) gdzie można zmienić to, których prowincji potrzebuje dane państwo aby zostać wyzwolonym, a także jego prowincje narodowe po wyzwoleniu. Jeśli chcemy się cieszyć własnym państwem w grze, to trzeba stworzyć jeszcze pliki z informacjami o ministrach i dowódcach ( db --> ministers, db --> leaders ). W przypadku Polski (czyli moim zajęciem) chcąc rozróżnić w grze II RP oraz PRL, wystarczy skopiować pliki dla Polski oraz pousuwać ministrów czy dowódców nie-lewicowych w przypadku PRL oraz lewicowych w przypadku IIRP., a następnie we wspomnianym już pliku revolt.txt dopisać pod informacjami o PRL komendy:
regular_id = POL
intrinsic_gov_type = leninist
Wszystkie informacje o PRL wyglądają mniej więcej tak:
U00 = {
date = { day = 1 month = january year = 1941 }
expirydate = { day = 30 month = december year = 1964 }
minimum = {
485 484 480 487 488 489
}
extra = { 303 302 308 473 482 306 307 483 481 480 479 305 304 486 }
capital = 485
regular_id = POL
# intrinsic_gov_type = leninist
}
a o IIRP tak:
POL = {
date = { day = 1 month = january year = 1936 }
expirydate = { day = 30 month = december year = 1964 }
minimum = {
485 484 480 487 488 489
}
extra = { 303 306 307 479 481 483 305 486 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 209 208 213 211 210 222
229 562 214 212 221 225 226 227 228 231 218 }
capital = 485
}
Problem nr 2 nie został rozwiązany - po prostu zacząłem kopiować oryginalne eventy i zmieniać warunki, daty oraz skutki na potrzeby własnych. Na razie działa.
Problem nr 4 - myślę że jest to skutek słabego RAM-u oraz roku '46 w grze, gdzie każdy następny rok spowalnia czas w grze.
Hej, mam taki oto problem: grając Chinami pokonałem Japonie a następnie po zjednoczeniu kraju przyłączyłem się do sojuszu WB i USA etc. Oddali mi pod dowództwo chyba 80% dywizji jaki mieli od granicy z Tajlandią do Afryki włącznie, bezsens kompletny dla mnie, co z tym zrobić?
Witam - nie wiem czy to forum jeszcze żyje, ale może trafi się ktoś zorientowany, aby odpowiedzieć mi na pytania:
Problem z lotnictwem po roku: maj 1949 – czy to data graniczna do której ma sens gra – potem część opcji nie działa??
W ogóle waszym zdaniem do którego roku da się sensownie grać w tą grę?
Jak produkować energię – tylko nowe prowincje zdobywać z tym „dobrem” i rozwój technologii (jakich?)– czy jest jeszcze jakaś opcja ?
Co zużywa energię tylko pp, czy jeszcze jakiś inny czynnik ?
Jaka jest najlepsza do grania konfiguracja pl - ja mam złotą edycję cenegi z dodatkiem SF – jest jakaś lepsza konfiguracja z pl ? (chodzi mi o stabilne granie – a nie brak możliwości dociągnięcia do końca lub wywalanie co 10 min)
...Cytat:
nie wiem czy to forum jeszcze żyje
Pozostawię bez szerszego komentarza.
Do końca.Cytat:
Import.Cytat:
Jak produkować energię – tylko nowe prowincje zdobywać z tym „dobrem” i rozwój technologii (jakich?)– czy jest jeszcze jakaś opcja ?
Co zużywa energię tylko pp, czy jeszcze jakiś inny czynnik ?
tzn jaki problem ?
eventy kończą się coś koło roku 1950, ewentualnie jest jeszcze parę niewiele wnoszących, ai tez nie jest pisane na 30 lat do przodu i się raczej psuje, z resztą do 1947 spokojnie da się zrobić WC.
tylko pp zużywa prund :P mozna kupić, można zając stolice i zabrać zapasy przeciwnikowi, ewentulanie cos zajac, jak grasz hoi3 bo jak wyskakujesz sf to chyba tą część masz, to są techy które wpływają in plus na produkowane zasoby w kraju.
Synek zdecyduj się czy masz hoi2 czy hoi3, jak masz hoi3 z sf to masz przestarzałą grę, załatw se jeszcze dwa dodatki for the motherland i the finest hour i jak nie znasz języka angolsasów to ściągnij sobie ludowe spolszczenie z eufi
nie wiem czy to forum jeszcze żyje
...
Pozostawię bez szerszego komentarza.
to fakt - co tu komentować jeśli mamy połowę sierpnia i jest jeden wpis, poza moim - wniosek nasuwa się sam i jest bezsprzecznie jeden niestety
Do końca.
sensownie - czy kolega Samick rozumie to pojęcie?? - ale po udzielonych odpowiedziach na moje pytania (a na niektóre pytania ich braku) również niestety wniosek nasuwa się sam
Przepraszam i z całym szacunkiem ale po co tak odpowiadać jeśli nie ma się nic SENSOWNEGO do napisania. Nie jestem sepecem w tej grze i po prostu chciał czegoś się dowiedzieć.
ps dla kolegi Samick - dowiedzieć czyli poszerzyć swoją wiedzę. Wydaje mi się że piastowanie stanowiska MODERATORA GLOBALNEGO zobowiązuje do jakiegoś wyższego standardu odpowiedz i nie pomijania połowy pytań jeśli się już podejmuje odpowiedzieć na czyjeś pytania.
wiesz ciężko ci coś sensownego poradzić, gdy człowiek nie jest do końca zorientowany o jakiej grze piszesz
Masz rację, wniosek jest jeden i bezsprzeczny, to forum o serii Total War i jeśli ktoś piszę o śmierci forum to znak że nawet nie raczył spojrzeć na jego strukturę i ostatnie posty.Cytat:
to fakt - co tu komentować jeśli mamy połowę sierpnia i jest jeden wpis, poza moim - wniosek nasuwa się sam i jest bezsprzecznie jeden niestety
Primo: nie "kolega" tylko "Jaśnie Oświecony Książę Moderator". :)Cytat:
sensownie - czy kolega Samick rozumie to pojęcie - ale po udzielonych odpowiedziach na moje pytania (a na niektóre pytania ich braku) również niestety wniosek nasuwa się sam
Secundo: odpowiedź "do końca" znaczy do końca. Skoro parę razy pociągnąłem grę w HoI do końca to mam wyrobione zdanie i odpowiadam zgodnie z moimi doświadczeniami. Nie chcesz wierzyć? Twój ból rzyci. Możesz podważać moją opinię pod warunkiem posiadania konkretnych argumentów, ale i tak jest to kwestia subiektywna, ergo nie zmienisz mej opinii/
Tertio: skoro piszesz o sensie to zastanów się raz jeszcze, i jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz, aż do skutku.
Nie jestem "kolegą" tylko "Jaśnie Oświeconym... Nie będę się powtarzał. Zadajesz kilka pytań, ja odpowiadam na te które znam odpowiedź bo żadna frajda robić kogoś w bambuko. Zgodzisz się z tym? Jako Jaśnie Oświecony etc. etc. mogę Tobie wlepić ostrzeżenie za niedbałość wypowiedzi i to na Twoją prośbę, skoro pragniesz wysokiego profesjonalizmu z racji piastowanej przeze mnie funkcji w temacie, który nie jest tematem tego forum. :)Cytat:
Przepraszam i z całym szacunkiem ale po co tak odpowiadać jeśli nie ma się nic SENSOWNEGO do napisania. Nie jestem sepecem w tej grze i po prostu chciał czegoś się dowiedzieć.
ps dla kolegi Samick - dowiedzieć czyli poszerzyć swoją wiedzę. Wydaje mi się że piastowanie stanowiska MODERATORA GLOBALNEGO zobowiązuje do jakiegoś wyższego standardu odpowiedz i nie pomijania połowy pytań jeśli się już podejmuje odpowiedzieć na czyjeś pytania.
PS. Jeśli nie piszę kolorkiem, to piszę jako zwykły użytkownik i ranga nie ma nic do rzeczy. Pamiętaj! Moderator to także użytkownik!
Witam wszystkich ..mam pytanko czy gral ktos w moda 34 pod Hearts of Iron 2 ? .. bo gram sobie w niego i mam zgryz z racji ze nie brak angola ,czy moze mi ktos pomoc
Witam, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale poszukuję moda dodającego sporo eventów po Polsku (mam już eventy historyczne minimod). Widziałem że ktoś tu wrzucał linki do eventmodów lecz są już nieaktywne. Stworzyłem sobie sam moda małego moda ale jeśli tyle eventów jest w tym mini modzie to ja nie mam nawet połowy, więc jeśli ktoś ma linki niech podrzuci jakieś, bo lubię mieć historyczną grę, a twórcy nie zrobili wielu eventów.
a czy jaka kolwiek gra paradoxu traktuje o I wojnie światowej ?
a dwa, mam bardzo duży problem żeby znaleźć mod do gry który zniesie bariery czasowe. co doradzicie? (win7)
Gra Darkest Hour ma scenariusz o I Wojnie Światowej.
To takie lepsze HoI 2, które ma świetne mody, polecam.
ale to jakis patch / mod do HOI2? bo menusy ma takie same
Proszę jednak o zachowanie interpunkcji i ortografii. Arr.