Re: Wargamig (Warhammer, Field of Glory, Ogniem i Mieczem et
Jak najbardziej, jednak zanim zaczniesz zbierać jakieś figurki do gry, zastanów się w jaki system chcesz grać, w jakie systemy się grywa w twojej okolicy,w jakiej skali, czy w ogóle są jacyś gracze.Niestety wargaming historyczny to niszowe hobby, a już u nas w kraju bardzo niszowe.
Cytat:
Zamieszczone przez Aztec
oraz gdzie nabyć farby po niskiej cenie ? :lol:
ehh tyle tych sklepów jest, choćby na allegro są tanie farbki.
Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Z tego co wiem, w tych które się nadają się do gry jest coś na styl statystyk, nie po prostu same ludziki.
Wszystkie statystyki jednostek są w podręcznikach, większość systemów jest stworzona tak, że można grać w każdej skali(kwestia rozmiarów podstawek) przy użyciu jakichkolwiek figurek, baa można grać samymi kartonikami(symbolizującymi jednostki).
To ciekawe :D
A podręcznik trzeba kupować osobno?
Chciałbym sobie trochę poćwiczyć malowanie :D a na te figurki za 23 zł to nie są specjalnie wysokie cenowo a jest ich, aż 50. Tutoriali malowania to jest chyba od grona...
Aracz :arrow: tak. Przeważnie nie tylko podręcznik, ale także i kodeks danej armii.
Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
To ciekawe :D
A podręcznik trzeba kupować osobno?
Jak już pisałem większość systemów historycznych to tylko i wyłącznie podręczniki, nie jak w przypadku systemów fantasy/sf GW boxy/startery z figurkami,podręcznikami,miarkami,kostkami itd
Zdarzają się wyjątki jak np Flames of War gdzie wydawca od razu zajmuję się produkcją figurek do swojego systemu, podobnie jest w przypadku naszego rodzimego OIM, ale i tak można grać modelami innych producentów(choć nie na oficjalnych turniejach).Większość wydawców systemów historycznych skupia się głównie na podręcznikach/zasadach i tyle, figurek można używać jakich się chce, byleby pasowały do okresu.
1) Moja połowica maluje zwykłymi akrylami i chociaż na konkurs się nie nadają, to z figurki na figurkę idzie jej coraz lepiej. Co więcej! Wczoraj osobiście usiadłem do malowania armii i zmalowałem cztery wierzchowce. :)
2) Parę dni temu widziałem na Allegro licytację podręcznika do OiM, zaczynała się od stówki. Może jeszcze jest?
Mam trochę modeli 'QR', kapitalne figurki, biją na głowę wielu zachodnich producentów 15mm, figurki niemal bez nadlewek i malują się same :)