-
Re: Europa Universalis III
Czy ktoś z was grał Moskwą? Jaki kierunek strategicznego uderzenia jest najbardziej wydajny? Na Nowogród, czy też na Złotą Ordę? Bo na oba kierunki równocześnie nie ma sił i środków ;)
PS. Czy można cofnąć pochopnie wydane akty prawne? Co ile lat racjonalnie wszczynać wojny? (groźba niesławy i buntów).
-
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Czy ktoś z was grał Moskwą? Jaki kierunek strategicznego uderzenia jest najbardziej wydajny? Na Nowogród, czy też na Złotą Ordę? Bo na oba kierunki równocześnie nie ma sił i środków ;)
PS. Czy można cofnąć pochopnie wydane akty prawne? Co ile lat racjonalnie wszczynać wojny? (groźba niesławy i buntów).
Złotą Orde trzeba kolonizować, to drogie, więc póki infamia nie jest zbyt duża łatwiej Nowogród zajmować.
-
Jeszcze dwie sprawy:
1. Jako gracz Moskwą nie mogę się doczekać casus belli na Złotą Ordę. Sfabrykowanie roszczeń też niemożliwe, a w grze już upłynęło od początku 100 lat. Kiedy pojawia się powód do wojny z tymi nomadami?
2. Jak zwiększyć szansę sukcesu handlowego kupców? Teraz mam tylko 1% :( Tylko przez technologię handlu?
-
Graniczysz ze Złotą Ordą?
Masz jeszcze ustroje i wśród nich są takie, które zwiększają szanse na powodzenie kupca. Jeśli dobrze pamiętam warto pobawić się paskiem od merkantylizmu. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Graniczysz ze Złotą Ordą?
Masz jeszcze ustroje i wśród nich są takie, które zwiększają szanse na powodzenie kupca. Jeśli dobrze pamiętam warto pobawić się paskiem od merkantylizmu. :)
A tak. Mam z Złotą Ordą dłuugą granicę na południu. Denerwuje mnie, że ona bezkarnie dobiera się już do Bałkanów, a ja nie mogę jej legalnie dziabnąć. Dodam jeszcze, że płacę im daninę (ale ich wasalem nie jestem :D ) i też legalnie nie mogę się od tego uwolnić. Do tego potrzebna jest chyba wojna, ale brakuje właśnie casus belli :( ... Suwaki z Merkantylizmem... hmm, trzeba spróbować... :geek:
-
Nie wiem, może Moskwa potrzebuje jakiegoś eventu do powstawania CB? Pamiętajmy że historycznie Rurykowicze byli wasalami chanów, dopiero z czasem uzyskali niezależność.
Popróbuj, popróbuj, poczytaj opisy przy tych suwakach bo dawno nie grałem i nie pamiętam wszystkiego. Zapomniałem wspomnieć że któryś z doradców zwiększał szanse na sukces kupców.
-
To jest największa bolączka eu3- wojny z koczownikami wywoływane są automatycznie, nie wiem jaki wpływ ma na to gracz.
-
mi tam się podoba albo im płacisz daninę i się nie czepiają albo masz ciągłe najazdy
@szwejku jak przestaniesz im płacić trybut sami cię zaatakują i będziesz miał możliwość kolonizacji ich prowincji chyba że nie masz ostatniego dodatku
-
Cytat:
Zamieszczone przez pop517
mi tam się podoba albo im płacisz daninę i się nie czepiają albo masz ciągłe najazdy
@szwejku jak przestaniesz im płacić trybut sami cię zaatakują i będziesz miał możliwość kolonizacji ich prowincji chyba że nie masz ostatniego dodatku
Tylko czasem chcesz wojny, rozejmu już nie ma, a oni po prostu nie atakują.
-
czyżby brak jakiegoś patcha? 8-)
-
Cytat:
a moze, moze, skoro innym działa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Ja jadę na 5.1. No i wszystko działa, gdy nie ci nomadzi... A wy jak uzyskiwaliście casus belli na ordę, gdy z nią graniczyliście?
Aha, czytałem tez parametry patcha 5.2, ale tam o casus belli na ordy nie wspomniano...
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Ja jadę na 5.1. No i wszystko działa, gdy nie ci nomadzi... A wy jak uzyskiwaliście casus belli na ordę, gdy z nią graniczyliście?
Aha, czytałem tez parametry patcha 5.2, ale tam o casus belli na ordy nie wspomniano...
Ja też na 5.1 jechałem.
-
orda sama zaatakuje po upływie czasu płacenia trybutu
-
Cytat:
orda sama zaatakuje po upływie czasu płacenia trybutu
Nie zawsze
-
Mnie tam orda "atakuje" regularnie co 5 lat, ale ponieważ Ruskie z Turkami ją rozbierają, nie ingeruję, tym bardziej, że sam, po zjednoczeniu ziem Rzeczypospolitej, zdobyciu Mołdawii i Dzikich Pól oraz opanowaniu Inflant i Prus nie mam po co. Jestem zajęty kolonizacją, a nie tępieniem hałastry ze wschodu...
Tak swoją drogą, da się save z najnowszego EU III przerzucić na V2 bez II dodatku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Mnie tam orda "atakuje" regularnie co 5 lat, ale ponieważ Ruskie z Turkami ją rozbierają
Pamiętasz, w którym roku rozpoczął się u ciebie rozbiór ordy przez Moskwę i Turcję?
Może u mnie, problem w tym, że dałem agresywność SI na niski? Z drugiej strony, w roku 1500 orda bije moich sąsiadów aż miło 8-). Mnie nie zaczepia... Chciałem zaprzestać płacenia daniny, ale nie było tej opcji... W desperacji najechałem na nią bez casus belli :shock: Zająłem parę prowincji, miałem przewagę 30%, ale w warunkach pokoju były tylko aktywne: uznanie porażki przez ordę - tu się zgadzali, uwolnij wasala Czarnogórę, - też się zgadzali, mają mi płacić daninę - tu już nie :lol: . To wszystko :?... Nawet nie było opcji by oddali mi Kazań, czy Kursk, chociaż te prowincje były już po mojej stronie frontu...
-
Nomadom nie można kazać oddać jakiś prowincji. W trakcie wojny kolonizujesz przygraniczne prowincje tak jak ziemie niczyją w Nowym Świecie. Gdy kolonia przekształci się w miasto, przejmujesz nad prowincją kontrole.
-
Cytat:
Nomadom nie można kazać oddać jakiś prowincji. W trakcie wojny kolonizujesz przygraniczne prowincje tak jak ziemie niczyją w Nowym Świecie. Gdy kolonia przekształci się w miasto, przejmujesz nad prowincją kontrole.
Rozumiem. Zatem blitzkrieg na nomadów jest nieopłacalny... Trzeba odrywać prowincje pojedynczo - przez wojenną kolonizację. Szkoda, że nie ma pokojowej kolonizacji nomadycznych terenów... Ech, żeby tylko doczekać casus belli... Spróbowałem też z gwarancją niepodległości... Dałem ja Węgrom wojującym z ordą. Casus jednak się nie pojawił...
-
Lex retro non agit. W tym wypadku gwarancja nie dotyczy przeszłości tylko od chwili udzielenia w przyszłość. Innymi słowy nie dostaniesz casus belli wobec państwa które prowadzi już wojnę, tylko wobec przyszłych agresji. I słowo agresji jest tu ważne! Ponieważ nie uwzględnia wojen wypowiedzianych (w tym przypadku) przez Węgry innym krajom. Dawanie gwarancji ma sporą wadę, bo kiedy się na nie decyduje to jakoś chronione przeze mnie państwa przestają tyle wojować. :P
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Mnie tam orda "atakuje" regularnie co 5 lat, ale ponieważ Ruskie z Turkami ją rozbierają
Pamiętasz, w którym roku rozpoczął się u ciebie rozbiór ordy przez Moskwę i Turcję?
Może u mnie, problem w tym, że dałem agresywność SI na niski? Z drugiej strony, w roku 1500 orda bije moich sąsiadów aż miło 8-). Mnie nie zaczepia... Chciałem zaprzestać płacenia daniny, ale nie było tej opcji... W desperacji najechałem na nią bez casus belli :shock: Zająłem parę prowincji, miałem przewagę 30%, ale w warunkach pokoju były
tylko aktywne: uznanie porażki przez ordę - tu się zgadzali, uwolnij wasala Czarnogórę, - też się zgadzali, mają mi płacić daninę - tu już nie :lol: . To wszystko :?... Nawet nie było opcji by oddali mi Kazań, czy Kursk, chociaż te prowincje były już po mojej stronie frontu...
1. Przez Nowogród (Moskwę rozebrali) i Turcję - okolice 1435
2. Ja też dałem agresję SI na niski - a "wojnę" mam co 5 lat, tyle, że w zasadzie wystarczy mały oddział lokalnego garnizonu - bo w przerwach między okupacją pojawi się jakaś "armia" to Kazania to Ordy... z wizytą turystyczną. Ja płaciłem im tą daninę, by się odczepili, bo mi by Litwę rozebrali, a od lat 30 XV wieku aż do teraz (1678) postępuje kolonizacja Ordy (sam im tylko Mołdawię i Dzikie Pola odebrałem), ale miło patrzeć, jak Turcja (od niedawna rozebrana przez Kastylię) i Nowogród mają zajęcie...
-
Jak się orda rozpędzi to pół Europy potrafi zajechać, ale granie na niskiej agresji to nieporozumienie ;)
-
Tu się akurat nie zgadzam. Obniżenie agresji SI w tej grze działa...urealniająco na rozgrywkę. W średniowieczu i później, wbrew pozorom, nie dyszano żądzą ciągłej wojny. Napady rabunkowe - tak, Najazdy na pogranicze - jak najbardziej, ale długa wojna, dostępna była tylko dla dużych królestw np. Bizancjum, Francja, Anglia, RON... a i te nie mogły ciągle wojować i wychodziły z tych konfliktów z potężnymi długami ;)
-
Z tego samego powodu, co kolega wyżej, ja gram na takich ustawieniach.
-
Cytat:
Tu się akurat nie zgadzam. Obniżenie agresji SI w tej grze działa...urealniająco na rozgrywkę. W średniowieczu i później, wbrew pozorom, nie dyszano żądzą ciągłej wojny. Napady rabunkowe - tak, Najazdy na pogranicze - jak najbardziej, ale długa wojna, dostępna była tylko dla dużych królestw np. Bizancjum, Francja, Anglia, RON... a i te nie mogły ciągle wojować i wychodziły z tych konfliktów z potężnymi długami ;)
Ale sama gra jest nieciekawa, poza tym tylko na wyższych poziomach trudności komputer może sobie pozwolić na dłuższe wojny, bo zmęczenie wojną może wzrosnąć w zastraszającym tempie.
-
Gra Moskwą jest chyba najciekawsza na początku rozrywki.
Otoczeni jesteśmy przez trzech silniejszych sąsiadów : Nowogród, Litwę i Ordę. Priorytetem jest więc wzmocnienie państwa poprzez "zbieranie ziem ruskich", czy jak to tam Dymitr Doński i spółka nazywali. Okoliczne państewka należy podbić dość szybko również dlatego, żeby nie dopuścić do nich Nowogrodu, który będzie naszym pierwszym celem. Ze Złotą Ordą staramy się nie walczyć, nawet za cenę trybutu. W przypadku wojny skupiamy się wyłącznie na rozbijaniu wrogich armii, podbój i kolonizacja prowincji jest na razie zbyt ambitnym i niebezpiecznym przedsięwzięciem.
Nowogród przestanie być groźny po pierwszej wygranej wojnie, w której wystarczy zdobyć przynajmniej dwie prowincje. Wtedy w zależności od sytuacji przygotowywujemy się do dalszego zaboru Nowogrodu, lub bierzemy się za osłabioną Złotą Ordę.
Z Litwą staramy się utrzymywać pokojowe relacje, jest naszym naturalnym sprzymierzeńcem przeciwko Ordzie. Ekspansję na zachód rozpoczynamydopiero po pokonaniu Nowogrodu i Ordy. Sytuacja powinna być na tyle ciekawe, że pomimo dość dużych połaci terenu nasze państwo będzie mocno zdecentralizowane i dotykane eventami typu zły rządzący. Bez przesunięcia suwaka w kierunku centralizacji będziemy molochemna glinianych nogach. Dodatkowo zarówno Litwa, jak i Dania/Szwecja będzie bardziej rozwinięta technologicznie.
Szkoda, że w czwórce zlikwidowali agresywny system koczowników, który dość mocno dawał się we znaki w trójce, oraz przesunięto datę startową o 50 lat, co wyraźnie wzmacnia pozycję Moskwy :/
-
Dzięki Salvo za opis. Do podobnych wniosków już doszedłem na podstawie własnych gorzkich doświadczeń :) Co do neutralizacji Nowogrodu, to nie wiem... Nawet jak odłupałem mu kilka prowincji, to zawsze wbijał mi nóż w plecy, gdy tylko rozpocząłem wojnę z Ordą (grałem na niskim SI). Tak więc trzeba go chyba połknąć w całości, by mieć tyły wolne... Z centralizacją, generalnie słusznie, ale czytałem opinię, że decentralizacja jest efektywna przy rozległych terytoriach np. kolonie. Czy w przypadku wielkich obszarów lądowych jest taka bezużyteczna? Denerwujący jest względnie niski limit ilościowy jednostek. Ja mogłem trzymać 39, a Orda 74 :shock:, choć olśniewający pod względem gospodarczym to oni nie są... Tak, te eventy za złe rządzenie, są uciążliwe i chyba... przesadne. W końcu Carowie nie takie cuda wywijali, a lud był pokorny :lol: No chyba, że to czas Wielkiej Smuty... Ciekawa rzecz. Armaty mogłem budować tylko na terenie prowincji nadbałtyckich (strefa zachodnia) u siebie jakoś nie mogłem się doczekać...
A teraz wziąłem się za coś skrajnie przeciwnego. Czy ktoś z Was grał kiedykolwiek... Joannitami? Czy startując z Rodosu można wykroić imperium? 8-)
-
Cytat:
Dzięki Salvo za opis. Do podobnych wniosków już doszedłem na podstawie własnych gorzkich doświadczeń :) Co do neutralizacji Nowogrodu, to nie wiem... Nawet jak odłupałem mu kilka prowincji, to zawsze wbijał mi nóż w plecy, gdy tylko rozpocząłem wojnę z Ordą (grałem na niskim SI). Tak więc trzeba go chyba połknąć w całości, by mieć tyły wolne... Z centralizacją, generalnie słusznie, ale czytałem opinię, że decentralizacja jest efektywna przy rozległych terytoriach np. kolonie. Czy w przypadku wielkich obszarów lądowych jest taka bezużyteczna? Denerwujący jest względnie niski limit ilościowy jednostek. Ja mogłem trzymać 39, a Orda 74 :shock:, choć olśniewający pod względem gospodarczym to oni nie są... Tak, te eventy za złe rządzenie, są uciążliwe i chyba... przesadne. W końcu Carowie nie takie cuda wywijali, a lud był pokorny :lol: No chyba, że to czas Wielkiej Smuty... Ciekawa rzecz. Armaty mogłem budować tylko na terenie prowincji nadbałtyckich (strefa zachodnia) u siebie jakoś nie mogłem się doczekać...
A teraz wziąłem się za coś skrajnie przeciwnego. Czy ktoś z Was grał kiedykolwiek... Joannitami? Czy startując z Rodosu można wykroić imperium? 8-)
Nie ale grając moreą w kampanii od upadku konstantynopola udało mi się odnowić imperium, najpierw podbiłem za cenę dużej infamii pare greckich miast, a potem fartem zaatakowałem pokonany krym, rozłożyłem wojska na jego prowincjach gdy były okupowane i po podpisaniu rozejmu zaczęły się moje oblężenia, potem podbiłem większość Włoch, przegrałem pare razy z Turkami no i wziąłem się za Turków :mrgreen: Na poziomie trudnym i normalnej agresji, szczęście historycznie czyli Turcy byli przykokszenii :)
-
Mam pytanko. Lepiej kupić EU3 czy tą nowszą EU4?
-
-
Niby gdzie dają za darmo? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
EU4 jest obiektywnie lepszą grą. Z drugiej strony EU3 ma więcej DLC + rozbudowane mody.
Ja mimo pewnych uproszczeń wybrałbym jednak czwórkę, ma o wiele większy potencał od swojej poprzedniczki.
ps:Wkrótce wychodzi drugi DLC Wealth of the Nations. Jakbyś chciał kupić to polecam jakiegoś preordera w pakiecie z podstawką i pierwszym DLCekiem. Zawsze taniej wyjdzie ;)
-
Cytat:
Niby gdzie dają za darmo? :)
ostatnio dawali na paradoksie klucze steam z okazji 500k użytkowników, na jakiejś stronie dawali za rejestracje i przy zakupie Rome 2 też była darmowa kopia
-
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
EU4 jest obiektywnie lepszą grą. Z drugiej strony EU3 ma więcej DLC + rozbudowane mody.
Ja mimo pewnych uproszczeń wybrałbym jednak czwórkę, ma o wiele większy potencał od swojej poprzedniczki.
ps:Wkrótce wychodzi drugi DLC Wealth of the Nations. Jakbyś chciał kupić to polecam jakiegoś preordera w pakiecie z podstawką i pierwszym DLCekiem. Zawsze taniej wyjdzie ;)
Chyba tak właśnie zrobię, dzięki :)
-
Może mi ktoś powiedzieć, jak to jest z tym wojskiem? Miałem koło siebie o wiele mniejszą Austrię i posiadali ode mnie więcej żołnierzy. W ogóle ilość w stosunku do ich wielkości była niewyobrażalna, i jestem ciekawy od czego to zależy. Jak oni utrzymywali to wojsko, z zaledwie kilku prowincji, ciągle prowadząc wojny? Heh, nie wspominając w ogóle o tym, że takie wielkie królestwa jak Szwecja czy Rosja są ode mnie dwie technologie WOJSKOWE niżej, a resztę posiadają na tym samym poziomie (tzn. przykładowo mają t. wojskową na 15 i resztę technologii także na 15), co też jest dla mnie niemożliwe, gdyż wyrównanie tych suwaków w ten sposób, utrzymywanie wielkiej armii, rozwijanie kraju i niezbankrutowanie jest... jeszcze raz - niemożliwe.
I dlaczego przeżynam wszystkie większe bitwy? Zazwyczaj właśnie te małe państewka łączą wojsko w kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i przejmują po kolei prowincji, a ja nie mogę nic z tym zrobić. Jeśli chodzi o technologie lądową to jestem najbardziej rozwinięty, a nie daje mi to żadnej przewagi.
No i ostatnie pytanie. Jak załadować żołnierzy na statki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez NexaT
Może mi ktoś powiedzieć, jak to jest z tym wojskiem? Miałem koło siebie o wiele mniejszą Austrię i posiadali ode mnie więcej żołnierzy. W ogóle ilość w stosunku do ich wielkości była niewyobrażalna, i jestem ciekawy od czego to zależy. Jak oni utrzymywali to wojsko, z zaledwie kilku prowincji, ciągle prowadząc wojny? Heh, nie wspominając w ogóle o tym, że takie wielkie królestwa jak Szwecja czy Rosja są ode mnie dwie technologie WOJSKOWE niżej, a resztę posiadają na tym samym poziomie (tzn. przykładowo mają t. wojskową na 15 i resztę technologii także na 15), co też jest dla mnie niemożliwe, gdyż wyrównanie tych suwaków w ten sposób, utrzymywanie wielkiej armii, rozwijanie kraju i niezbankrutowanie jest... jeszcze raz - niemożliwe.
I dlaczego przeżynam wszystkie większe bitwy? Zazwyczaj właśnie te małe państewka łączą wojsko w kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i przejmują po kolei prowincji, a ja nie mogę nic z tym zrobić. Jeśli chodzi o technologie lądową to jestem najbardziej rozwinięty, a nie daje mi to żadnej przewagi.
No i ostatnie pytanie. Jak załadować żołnierzy na statki?
Masz ustawione utrzymanie wojaków na max? Jeżeli władca Austrii jest cesarzem to ma wielkie bonusy, musisz sie zwesternizować jeśli masz orientalną technologię.
-
Pamiętajmy też, że Austria ma dość bogate prowincje.
Cytat:
Nie wiem, generała im dajesz? Przed atakiem zwróć też uwagę na morale i teren.
Cytat:
Jak załadować żołnierzy na statki?
Statek na morze, i klikasz na nim wojakami ;)
-
Austria może mieć doktryny, które podnoszą jakość, wielkość armii, cechy dowódców lub dochód. Mogą mieć władcę z wyższymi zdolnościami bojowymi tudzież eventy podnoszące morale. Pozostają jeszcze suwaczki.
Co do licznych armii małych państw, pograj sobie kilkoma jednoprowincjowymi państwami i zobaczysz jak szybko będziesz szastał gotówką na lewo i prawo. :)
Pozostali jeszcze najemnicy, ale nie wiem czy AI ich w ogóle używa.
-
Cytat:
Masz ustawione utrzymanie wojaków na max? Jeżeli władca Austrii jest cesarzem to ma wielkie bonusy, musisz sie zwesternizować jeśli masz orientalną technologię.
Chodzi ci o te suwaki, gdzie m.in. jest jeszcze ekonomia i reszta rzeczy na które można wpływać? Tak, suwak utrzymania wojska jest na maxa.
Zwesternizować?
Cytat:
Nie wiem, generała im dajesz? Przed atakiem zwróć też uwagę na morale i teren.
Staram się dawać, ale zazwyczaj losuje bardzo słabych. A jak już jestem przy tym temacie, to bardziej opłaca się zatrudnić wielu generałów i przydzielić ich do każdego pułku, czy lepiej tylko kilku i przydzielać ich do pułków, którymi zamierzamy stoczyć te największe bitwy? Głównie rozchodzi mi się o to, czy lepiej jest mieć np. 40% tradycji wojskowej, która podobna daje coś w walce, czy mieć jej 5%, ale obsadzone całe wojsko generałami.
Cytat:
Co do licznych armii małych państw, pograj sobie kilkoma jednoprowincjowymi państwami i zobaczysz jak szybko będziesz szastał gotówką na lewo i prawo.
Może spróbuje, bo moją Polską już nie wyrabiam. Zająłem Europe Wschodnią, Środkową i zbliżam się do Francji, więc państwo jest dosyć obszerne.
Tak btw.da się coś zrobić z religią na terytorium mojego kraju? Jestem strasznie zróżnicowany religijnie. Kalwini, luteranie, prawosławie, sunnici... ogólnie mam przez to duże problemy z buntami. Wystarczy dłuższa wojenka i wszystko jest czerwone. Przyjąłem kalwinizm jako religie państwową, ale nie wiem co z tego będzie.
Są jakieś sposoby, żeby szybko nawrócić naród na jedną religie? Misjonarze to dość czasochłonne rozwiązanie.
-
Są różne grupy technologiczne, najlepsza jest zachodnia, na którą po spełnieniu danych warunków możesz przejść. Zachodnie państwa mają lepszą piechotę i szybciej rozwijają dane technologie.
Cytat:
A jak już jestem przy tym temacie, to bardziej opłaca się zatrudnić wielu generałów i przydzielić ich do każdego pułku, czy lepiej tylko kilku i przydzielać ich do pułków, którymi zamierzamy stoczyć te największe bitwy?
W czasie bitwy liczy się tylko jeden dowódca ;)
Generalnie zależy ilu ich chesz mieć. Czasem przy wysokiej tradycji warto jakiegoś kupić, nawet jeśli teoretycznie nie jest Ci potrzebny (będzie miał wysokie umiejętności). Pamiętaj też, że że z czasem tradycja maleje.
Cytat:
Są jakieś sposoby, żeby szybko nawrócić naród na jedną religie? Misjonarze to dość czasochłonne rozwiązanie.
I bardzo dobrze!
Zmiana religii to dość poważny proces. W czwórce wszystko zepsuli i po trzech latach z automatu się zmienia po wysłaniu misjonarza :/