Rozumiem, że aktualną jest wersja Bellum Crucis 6.3 AI 3.0? Wersja 2.0 przeszła do historii?
Wersja do druku
Rozumiem, że aktualną jest wersja Bellum Crucis 6.3 AI 3.0? Wersja 2.0 przeszła do historii?
Tak. Wersja 3.0 jest znacznie lepsza. :mrgreen:
Będzie jednak jeszcze jedna wersja :) Komp czasami, b. rzadko wysyła siły na raty, czyli 5 jednostek podchodzi pod mury, a po 2 turach doszłaby reszta, ale gracz wiadomo, zniszczy armię wcześniej, wyeliminowałem już ten błąd jednak b. rzadko zdarzy się, że komp zapomni się wycofać do fortu (ja np. podeszedłem 20 jednostkami pod 10 przeciwnika, ten miał 3 pola za sobą fort i nic) to też postaram się jeszcze zwalczyć, ale nie wiem czy się uda, jak tak to wrzucę następną wersję :)
Wrzucaj Piter, usprawniasz to co mi przysłałeś do testów niedawno?
Edit:
Robienie AI Ci świetnie idzie. Wersja 3.0 jest bardzo dobra, ta co testowałem po 3.0 też super. A jak zrobisz coś jeszcze lepszego to chwala Ci za to. Pozdrawiam.
Zapodaj AI Włochom - robią BC 7.0 to im się przyda, bo sami kiepsko działają w tym temacie :)
akurat oryginalne AI ponoć też jest b. dobre ;) Araven pisał mi nawet, że najlepsze ze wszystkich przed wersją 3.0 ;)Cytat:
Zamieszczone przez wino
Piter, AI 2.0 działała tylko w kampaniach bez fortów. 3.0 już nie ma tego mankamentu? Bo chcę dzisiaj zacząć nową kampanię i właśnie chcę zagrać w kampanię z fortami.
Nie maCytat:
Zamieszczone przez wino
No to giiiiit majones :)
Dodałem nowy link z wersją 3.1
Potwierdzam gralem na tym AI, jest o wiele lepsze niż wersja 3.0 ( a ta był bardzo dobra). Komu podobała się gra na 3.0 niech pobiera 3.1. Tych co nie grali też zachęcam do zagrania. Opinie mile widziane. Link w poście nr 1.
Oto zmiany -(wymienione także w poście nr 1, gdzie jest też sposób instalacji):
- nowy sposób przemieszczania się wojsk na mapie, skuteczniejsze ataki,
- komputer potrafi robić silne desanty,
- lepiej wykorzystuje agentów,
- skuteczniej lokuje wojska do obrony (wykorzystuje mosty, brody i inne sprzyjające uwarunkowania terenu),
- komputer buduje forty/zamki,
- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,
- komputer w pewnych okolicznościach sam poprosi o pokój, częściej będzie chciał pokoju niż w oryginalnym Bellum, w którym prawie nigdy nie chciał się na niego zgodzić,
- 10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%),
- innowacyjne przygotowywanie wojny przez komputer, który zazwyczaj gromadzi jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć,
- innowacyjna dyplomacja komputera oparta na kilkudziesięciu czynnikach (w oryginale oparta jest na kilku)
a po naszemu? :)Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Araven widze skopiował moją listę z pierwszej strony :) Pozostawiłem krótki czas nieagresji, ale żeby gracz nie mógł się skupić na podboju rebelii bez przejmowania się frakcjami AI ustawiłem czynnik losowy, po prostu przez pierwsze 10 tur prawdopodobieństwo ataku wynosi 30% normy, czy inaczej jest na 70% prawdopodobne, że nas nie zaatakują.Cytat:
Zamieszczone przez wino
Hej, czy to nowe AI nie gryzie się ze zmienionymi statami jednostek? Mam małe zamieszanie w modach i nie pamiętam na 100%, ale chyba ściągnąłem i wrzuciłem sugerowane w innym wątku zmienione statystyki...
Witaj. pobieraj śmiało, nie gryzie się. ja gram na zmienionych statach i AI wesja 3.1 Pitera działa bardzo dobrze.
Na wersji 3.1 działaja savey z 3.0, czy trzeba grać od nowa.
Trzeba grać od nowa :/Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Za to gryzie się najwyraźniej z polskim modem Mietka...Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wywala mnie teraz z Bellum za każdym razem kiedy szpiega albo biskupa przemieszczam z polskiej na litewską prowincję :(
Ja gram na submodzie Mietka na AI Pitera 3.1 i działa. Usun map.rwm z kampanii w jaką grasz uruchom gę zapisz ponownie, może będzie ok. Jak nei chwilowo nie wysyłaj tam agentów, usun map.rwm z kampanii w jaką grasz jak napisałem poprzednio, pograj parę tur zapisz i zobacz co z tymi agentami.
To na pewno nie od mojego AI, gdyż ja podmieniam tylko pliki dot. sztucznej inteligencji, one nie wpływają na poruszanie się agentów w turze gracza, animacje na to wpływają.Cytat:
Zamieszczone przez Gruzin
Czyli wychodzi, że coś jest nie tak w samym modzie Mietka, dzięki.
Zauważyłem dziwna rzecz, Al zaproponowalo mi bym został wasalem przyjelem jego oferte i jeszcze w tej samej turze mnie zatakowalo, kilka razy mialem taka sytuacje.
Nic się nie gryzie :) Po instalacji moda BC 6.3 musisz koniecznie zainstalować path do moda - http://www.mediafire.com/?02hz6181fjjwq4rCytat:
Zamieszczone przez Gruzin
i znikąd cię nie będzie wywalać. Popatrz jeszcze raz na poradnik Arvena co po kolei instalować. W każdym razie wywalanie jest na pewno spowodowane nie zainstalowaniem patha.
PS. Ja gram na tym AI i wszystko mi ładnie chodzi.
Pozd.
Mnie też Ai Pitera śmiga jak złoto na submodzie Mietka77.
Świetnie, że AI się podoba ale ma wadę, komp słabo sobie radzi z rekrutacją agentów, odkryłem już co zrobić aby komp szkolił dużo więcej kupców itd niż w obecnej czy oryginalnej wersji, a to w Bellum jest ważne, bo kupcy zarabiają wielką kasę, może wkrótce dam nową wersje :)
To byłoby super gdybyś coś na to poradził, bo brak wrogich kupców czy wszystkie miejsca w kolegium kardynalskim dla gracza trochę psuły rozgrywkę :evil: Rozumiem że twoja poprawka będzie dotyczyć wszystkich agentów? Czekam na nową wersję :)Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Czy to nowe AI jest stabilne?
Czy to Ai działa z najnowszą wersją BC?
Czy jest znacząco lepsze?
Jaka jest najnowsza wersja(link)?
1.A co w AI może nie być stabilnego?Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
2.No skoro w nazwie tematu jest Bellum Crucis 6.3 to chyba ai nie jest przeznaczone na wersję 6.1 ;)
3.No ankieta chyba mówi sama za siebie, zresztą jest parę opinii, wystarczy poszukać i poczytać ;) Ja ze swej strony dodam że wspaniałym dokonaniem Pitera w tym ai jest budowanie fortów przez komputer.
4.Pierwszy post tematu zawiera wersję 2.0 i 3.1 więc chyba logicznym jest że 3.1 jest najnowsza ;) link w 1 poście
Generalnie to odpowiedzi na wszystkie twoje pytania (poza 1 które nie bardzo rozumiem) są w temacie więc warto czytać nazwę tematu i zaglądać do 1 postu, jak i na wszystkie inne strony :twisted:
Może źle sformowałem pytanie.Chodziło mi o to czy nie jest "głupsze" od podstawowej wersji.Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Jak widać z ankiet większość tych co raczyli zagłosować uważa, że AI Pitera jest lepsze. Oryginalne wcale nie jest takie głupie. Grałem w kilkadziesiąt modów i AI z Bellum jest w pierwszej najlepszej piątce wg mnie. Jak znajdziesz jakieś genialne AI w przyszłości daj znać, chętnie zagram - naprawdę. testuję rózne AI, ale żadne nie jest tym co bym chciał. Ai Pitera jest bardzo dobre, ale nadal nie natrafiłem na takie co potrafi zaskoczyć nawet po kilkudziesięciu godzinach gry.
Zagrałem Portugalią w BC 6.3 z AI 3.1 (+submod dźwiękowy i spolszczenie) i dość szybko pokonałem Maurów na Półwyspie Iberyjskim, ale w 14 turze znienacka zaatakowała mnie Hiszpania - od której tury komputer może wypowiedzieć wojnę?
Na ai innym niż oryginalne od 10 bodajże, na tym co grasz. :mrgreen:
Do 10 tury, masz 70% szansę na to ze nie zostaniesz zaatakowany (1szy post). Ale ja osobiście miałem ciekawszą rozgrywkę, 8-9 tura, grając Pizą mając sojusz z Watykanem zostałem zaatakowany przez papieża. Nawet zdrada na tak wczesnym etapie rozgrywki nie była takim zdziwieniem jak to, że byłem w 99% pewien, że papież nie atakuje frakcji chrześcijańskich.
Ale samego ataku bym lepiej nie przeprowadził, jednocześnie Spoleto, Florencja i Piza, mój skarbiec był na minusie, a wszystkie oddziały jakimi mogłem manewrować w polu oblegały Tunis. Także rozgrywkę na VH/VH zakończyłem bardzo szybko.
Faktycznie na początku jest napisane "10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%)" - nie zrozumiałem co to znaczy "pon"... Ja nie jestem takim hardcorowcem - VH/VH to nie dla mnie, gram na normalnym poziomie trudności i na razie udało mi się odeprzeć atak Hiszpanów. Natomiast Portugalia i Królestwo Jerozolimy (ulubione) ma dość trudną początkową sytuację geopolityczną i wyższy poziom trudności może być zbyt stresujący.
Jedyny zarzut jaki mogę mieć do AI 3.1 to to, że wróg zostawia czasem miasta zupełnie bez obrony. Jestem na 26 turze Portugalią i zdarzyło to już się 2 razy, oczywiście miasta udało mi się zdobyć bez walki i jak na razie utrzymać, choć komputerowe ataki są teraz rzeczywiście silne i skoncentrowane.
a nie macie wrażenia, że ataki są trochę pasywne?
Zdarza się faktycznie, że wróg odstępuje od oblężenia, gdy widzi zagrożenie swojego miasta, ale wydaje się to uzasadnione... Miały być też poprawione desanty morskie, ale ja "na szczęście" grając Portugalią nie uświadczyłem takiego ze strony Maurów, co pozwoliło mi wykończyć Hiszpanów. Dodatkowo udało mi się zawrzeć sojusz z Aragonią i na prawdę dobrze się rozwijam mając cały Półwysep Iberyjski dla siebie :)
Zauważyłem też ogólny błąd w BC (z AI też), że jak król ma 10 punktów autorytetu, czyli max, i dostanie kolejne 2 to mu się one zerują i zaczyna od 1! Jest to strasznie wkurzające, czy nie da się tego poprawić?
Można już spróbować zagrać w wersję 4.0, mile widziane jakieś opinie, porównania do 3.1 czy orginalnego AI z bellum, bo sam nie mam czasu na testy i nie wiem jak dokładnie się sprawi.
Ten błąd niweluje nowy plik descr_faction_standings do bellum jaki podawałem w submodach, na stronie 7 bodajże, ale mało Osób skorzystało.Cytat:
Zamieszczone przez radax
Ai 4.0 testuje na Szkocji oraz Kumanach. Pierwsze co zauważyłem to częstsze "zaczajki" AI na granicach lub ukrywanie się w lasach, zdecydowany plus. Wraże osady nadal pozostają z małym garnizonem mimo bliskości naszych wojsk, ale widzę lepsze rozlokowanie posiłków obronnych, wróg nie wyprowadza całego garnizonu na bezsensowny spacer w siną dal. W dyplomacji nie widzę zmian, ale tury są młode, może coś mnie zaskoczy. Ogólnie podchody wroga sprawiają wrażenie lepiej zorganizowanych, zdecydowanie poprawiło się posiłkowanie wrogich armii. Z małą kiesą trzeba się napocić na VH. Tyle na szybko.