Potem komp znowu zacznie bankrutować i gorzej działać przynajmniej na moim AI (po podwojeniu kosztów jednostek)
Wersja do druku
Potem komp znowu zacznie bankrutować i gorzej działać przynajmniej na moim AI (po podwojeniu kosztów jednostek)
Tego niestety Piter nie da się uniknąć. Komp albo jest bankrutem, albo jest bankrutem z masową śmieciową armią. Jednakże na końcu i tak będzie bankrutem.
Koszty utrzymania to wręcz proponował bym zmniejszyć. Za to zwiększyć koszty rekrutacji. Oraz dodać każdej frakcji, kilka uniwersalnych jednostek, które będzie mogła rekrutować dosłownie wszędzie, w macierzystych regionach, jak i po wygraniu krucjaty. Jedną średnią konnice, jedną średnia jednostkę mieczników, i jedną średnią jednostkę strzelecką np. animacja lepiej się sprawdza w bitwie na murach niż kusznicy.
Ewentualnie mógłby pomóc jakiś uproszczony skrypt na kasę, aby nie spadł frakcjom skarbiec poniżej powiedzmy 5000 florenów, tylko że jeden ból wtedy. Trzeba by zablokować frakcjom AI możliwość rekrutacji na ten czas.
Który to jest ten poje... skrypt ? w sensie jaki jest jego opis w campain_sript ? Który podpunkt z komentarza ?
Wilk armie śmieciowe to komp ma na początku, nie wiem ile tur grałeś, ale w 6.2 komp po utracie śmieciowych armii z początku gry miał juz potem armie złożone z dobrych jednostek, czyli po jakiś 15 turach walk.
Później też, komp rekrutuje masę śmiecia. To jest chyba wynik zdjęcia przeze mnie limitów na agentów - kupców. W poprzednich wersjach komp w ogóle prawie nie rekrutował agentów, w 6.3 rozleźli się po mapie jak karaluchy po bloku z wielkiej płyty. :-P A jesli przywrócę limity, musze grać od nowa. :evil: Mam nadzieje że jest jak mówisz, najwyżej zwrócę się do Ciebie po AI na mapie kampanii. Właściwie to przydało by się kilka małych zmian. AI które kampuje w miastach, na dobrą sprawę, jest mniej upierdliwe, niż biegające samopas armie złożone z 2 katapult, 4 balist i jednej jednostki milicji. Takim złomem to raczej murów nie zdobędą. Chyba zbyt wysoki musi być ustawiony parametr recuit_piority dla sprzetu oblężniczego w EDU. Inna bajka, właśnie przeszpiegowałem kupca należącego do obcej frakcji. 9 oczek handlu, choć traity i ancillaries, wskazują że powinien ich mieć tylko 7. Coś dodaje agentom AI cechy widmo a w camapin_script nie widzę niczego, coby na to sugerowało. Jakieś sugestie były by bardzo mile widziane. :-P
viewtopic.php?f=367&t=9949 to link do tematu o nowym spolszczeniu do Bellum Crucis 6.3 z dnia 01.03.2012 r. - link do samego spolszczenia jest w poście nr 1 tematu o spolszczeniu. Pozdrawiam.Edit Ktoś chętny do pomocy? Teraz do poprawek juz spolszczonych plików? Literówki itp. ? Jak tak proszę o PW. Albo zgłoszenia w temacie o spolszczeniu BC 6.3. :P
Witam, czy jest jakaś możliwość przerobienia plików tak, aby mieć 4 tury na rok?
Narazie jeszcze nie ma moda na 4 tury ale mozesz w pliku ktory znajduje sie data\world\maps\campaign\custom i danej kampanii full/light czy jaka tam grasz zmienic w pliku descr_strat timescale 0.50 na o.25 i bedziesz mial 3 miechy jedna tura ;)
Marduq - Po zmianie timescale jaką opisał Arthas musisz zacząć kampanię od nowa. To nie działa na savy.
Edit: Jakbyś sam nie umiał tego zmienić, to daj znać. Ale to łatwe, dasz radę. Ścieżka dostępu jaką podał Arthas dotyczy oczywiście katalogu BellumCrucis6. Kampanie są 4. Zmień to we wszystkich albo w jednej jak tylko w nią grasz. Pozdrawiam. ;)
Kwestia odpalenia notatniczka ;) Chodziło mi tylko o ścieżkę docelową żeby czegoś nie schrzanić, bo już raz ratowałem się kopią zapasową. W wersji 6.2 grałem tylko Full, w 6.3 też zamierzam raczej grać tylko w tą wersję.
Nowa wersja jest świetna, wydaje mi się, że AI bitewne jest lepsze, dyplomacja utrudniona, ale jest mnóstwo małych zmian, które sporo zmieniają i gra jest dzięki nim przyjemniejsza, np. kuźnie budują się krócej dzięki czemu jest w ogóle sens je budować, kupcy przynoszą mniej dochodów, ale można to przeżyć, zwłaszcza, jak się po mapie rozstawi kilkunastu kupców, którzy zarabiają od 600 do 1200 florentów to zysk jest i tak kolosalny więc to dla mnie pozytywna zmiana, bo w 6.2 jednak zyski z kupców były przesadzone. Frakcje są bardziej wyrównane, ogólnie włosi wykonali znów kawał dobrej roboty :)
Mi sie tylko troche dyplomacja nie podoba bo jak np. chcialem pokój grajac Jerozolimą i prowadząc wojne z Syrią,Egiptem i Bizancjum to ŻADNA ze stron nie chciała za żadne skarby podpisać pokoju nawet taka Syria na która pare tur wcześniej ogłoszono Krucjatę troche bezsens bo nawet( po wcześniejszym zapisie) dając np. Syrii Jerozolime, kase trybuty itp i tak sie nie zgodzała mimo ze miała wojne ze wszystkimi chrzescijanskimi narodami :P Niby fajnie ale głupio nie podoba mi sie też skrypt buntowników ktory wyrzuciłem no i modyfikacja skryptu z Krucjatami...Dlaczego? Ponieważ obecnie gdy np. ogłoszą tzn Papież ogłosi krucjate np. na Urfę to zanim jakikolwiek naród tam dobiegnie wgl to już Jerozolima zajmuje to miasto ;).Nie podobał mi się również kursor ktory zmieniłem ale to pikuś był wiec nie warto sie przejmować no ale ogolnie gra sie Super poprawione Ai,dyplomacja(pod pewnymi wzgledami),Nowe ikonki jednostek + nowa frakcja, lepsze zbalansowanie państw poprzez zmniejszenie ataku/obrony poszczegolnych jednostek,nowe budynki m.in. Porty rzeczne Ogólnie moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne po kilku modyfikacjach swoich. NAPRAWDE ZACHECAM DO SCIAGANIA gra się naprawde przyjemnie ;) Pozdrawiam
Na moim AI powinni chcieć pokój w takiej sytuacji (raczej). Też wywaliłem kursor i buntowników :)
No wiesz akurat w tamtym poscie to byl przyklad bo wiekszosc armii Syrii i tak wybiłem wiec za duzo juz by nie zrobili mi przez najblizsze kilka tur ale byłem atakowany dookoła wiec miałem hardcore mega i poległem w 58 turze straciłem ostatnią prowincję Jerozolime i się skonczyła moja gra przez to ze nie moglem zawrzec pokoju z nikim i praktycznie zadnej pomocy od nikogo z chrzescijanskich krajów innych nie otrzymałem i poprostu sie wyłozyłem na vh/h poziomie z germanicusa najnowszym ai bitewnym. Moze troche za bardzo zlekcewazylem nowe Ai i podeszlem do sprawy jak ze starym a to jest bardziej agresywne ;)
Potwierdzam opinię Arhasa co do BC 6.3 im więcej gram tym mi się bardziej podoba. Wywalilem też buntowników i money script. Z dyplomacją też potwierdzam, są sytuacje, że Ai za nic nie chce pokoju zawrzeć, nawet za oddanie im prowincji i kasy i inne takie.
Edit: Piter popraw ten sm_factions do 6.3 to chętnie wypróbuje Twoje ai.
Ja też wypróbuje ;) /\ A teraz mam dylemat bo nie wiem kim sobie zagrac po poprzedniej przegranej :D
Ja gram tylko na h, bo mnie denerwuje to, że nikt nie chce sojuszu na vh. Dyplomacja (w sensie negocjacji w oknie dyplomacji, ja jedynie wpłynąłem na to jak komp dobiera sojuszników no i dodałem algorytm dzięki któremu kompa ma chcieć pokoju w ciężkiej sytuacji) jest niezależna od mojego AI, na moim będzie równie trudno pod tym względem, bo to nie plik który opracowałem głównie za to odpowiada. Ja chciałbym jedynie wiedzieć czy na Ai z 6.3 komp dalej spamuje armiami czy potrafi kilkoma flagami oblegać miasto czy tylko jedną jak to był zazwyczaj w 6.2
Jesli chodzi o spam to np. Syria potrafi wywalic pod swoim miastem 7/8 mniejszych armii i czekac ture lub dwie takie cos zauwazyłem ;)
A atakuje kilkoma armiami miasto jak może, czy posyła tylko jedną, a reszta czeka? (na moim to poprawiłem i komp lepiej wykorzystuje swój potencjał militarny)Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
Jak wczesniej gralem Jerozolima to atakował tak ze z 10 tur zbierał armie (przykład Syrii) i POJEDYNCZYMI armiami atakował moje miasta ale robil to w taki sposób ze oblegał mi odrazu kilka miast naraz ;)
Czyli nie poprawili, ok dzięki za info ;]Cytat:
Witam. Mam 2 pytanka:
- ktory skrypt odpowiada za utrzymanie prowincji ?
- wytlumaczylby mi ktos, gdzie i jak mam wrzucic pliki WILKA na nowe polozenie surowcow ?
Dzieki.
Odpal zwykłym notatnikiem plik descr_strat "Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\cu stom\Feudal_Full" Skopiuj zawartość mojego spoilera i wklej do pliku descr_strat pod linijką
"resource dogs, 151, 87 ;Santa_Maria_di_Licodia_Sicilia"
Na końcu odpal nową kampanię w tym przypadku pełna feudalną.
Utrzymanie prowincji, masz na myśli kary za prowincje ? ta sama ścieżka co powyżej, plik o nazwie: campaign_script
wewnątrz znajdziesz linijkę ";;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;"
i będzie się ciągnęła aż do:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Odkryliście może, jak używać wiedźm i alchemików ? W readme piszą coś o efektach po zbliżeniu się do generała. Z tym że rekrutowana wiedźma jest kapitanem, ma imię i gra definiuje ją, jako jednostkę wojskową o sile ataku 0. Jeśli tą jednostka zaatakuję generała, wybuchnie wojna. Jakieś pomysły ?
Między money_script a warcost_script, jest skrypt o nazwie balanced_script - nr 3 - jego bym radził zostawić bo za łatwo będzie. Wystarczy wg mnie usunąć kary dla gracza z money_script i jest ok. Surowców nowych nie dodawałem jeszcze ale lukne na nie - znaczy jak Wilk to pododawał. :mrgreen:
W sumie to nie ma to wielkiego znaczenia, ile skryptów się wywali. po 30 turach, zmiana tury trwa wieki. A jak komputer na rekrutuje czego popadnie, to jeszcze dłużej. Po co spowalniające tury, skrypty na kasę ? Wystarczy zwiększyć korupcję w descr_settlement_mechanics. Brakuje tu skryptów dla AI rodem z modu SS, Jak komp miał zbyt dużo wojska to mu wyłączało recuit_pool. Spróbuję to u siebie zbalansować na początek cenami budynków. Np. 30000 bizantów za 3 poziom koszar. Oby się nie okazało, że AI tylko milicja i milicja. Oby się nie okazało że trzeba będzie przerabiać ceny w EDU.
Wilku, odpowiedz mi proszę jak tam stan spolszczania świty postaci do spolszczenia do 6.3 ok? Może być na PW :P .
Ja w 6.2 balansowałem spamowe armie kompa - kosztami rekrutacji i żołdu x2, ale każdy ma wlasna koncepcję. w 6.3 nic na razie nie zmieniam.
Do przodu.
nie chcę zbytnio obniżać globalnych ustawień handlu pomiędzy osadami, gdyż przestanie się on opłacać. Zastanawiam się czy w ogóle nie wywalić sakiewki króla, albo ustawić ją na symboliczne 500 na turę. Za to zwiększyć handel pomiędzy osadami do 1.5 max. 2.0 to jednak stanowczo, za dużo. Za dużo kasy i AI nic nie buduje, tylko szkoli armie. Później stoi 10 chorągwi pod miastem, albo bawi się w zimną wojnę na granicy i nic na to nie możesz poradzić. No i obniżenie przyrostu ludności. 10000 mieszkańców na 10 tur, tak średnio. w 30 turze miałem możliwość zbudowania cytadeli, przez budynki podnoszące przyrost mieszkańców. Chyba ten parametr również wywalę z EDB. Nie chcę mieć co 10 tur zarazy w mieście.
Wie ktoś z Was może drodzy przyjaciele co to za skrypt bo ja nie mam pojecia ;P ??
39- Reliquie Conquistabili;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Do stop padam wasc moscia ! za tak precyzyjne odpowiedzi, na me pytania.
Bywajcie Zdrow ;)
Z tego co ja rozumiem, to skrypt odpowiedzialny za specjalne relikwie wykorzystywane w bitwach, np. Jerozolima ma Prawdziwy Krzyż, zabierany na bitwy, fakt historyczny. Jak w filmie Królestwo Niebieskie. Właśnie przybył w mojej kampanii trędowaty Baldwin z doborową armią i relikwią Prawdziwego Krzyża. :mrgreen: Są też inne tego typu reliwkie. Chyba o to biega w tym skrypcie. :mrgreen:Cytat:
Tak jak myslalem ale dzieki ;D
W ktorej turze moda przybywa Baldwin ?
Patch 6.3 jest integralną częścią moda BC czy też po zainstalowaniu 6.3 będę mógł grać też w 6.2?
BC 6.3 nadpisuje katalog BellumCrucis6 w którym jest wersja 6.2 moda.
Można więc zmienić nazwę BellumCrucis6 na BellumCrucis62 i zainstalować BC 6.3 w nowym czystym BellumCrucis6
Jeżeli chcemy wrócić do BC 6.2 to zmieniamy BellumCrucis6 na BellumCrucis63, a BellumCrucis62 na BellumCrucis6.
Powinno działać :)
Ps. Nie trzeba instalować BC 6.2 przed instalacją BC 6.3 - instalka (2 pliki + 1 fix) ma w sobie poprzednie wersje.
Zastanawiam się nad strategią komputera - wydaje się dość rozsądna. Grając Anglią dobiłem na full-feudal do 50 tury i nikt mnie nie zaatakował - nawet Szkocja, a Francja zgodziła się nawet na sojusz. Może wynika to z faktu, że mam 14 prowincji, a Szkocja tylko 2, Francja 5, a w przygranicznych miastach duże armie. Poziom trudności mam średni. Ogólnie wydaje mi się, że komputer prowadzi mniej wojen również między sobą - jakie są wasze odczucia?
To samo Radax, na very hard / hard grając HRE. W pewnym momencie, specjalnie szkoliłem spamowe armie i wysyłałem Polsce na terytorium, aby mnie zaatakowali i tym wszczęli wojnę. relacje z polską spadły mi do zera, ale zamiast zaatakować moją fortecę Szczecin, stali tylko na granicy jakby nie wiedzieli, do czego wykorzystać te 5 chorągwi.
Swoją drogą, koszty związane z posiadaniem Wasala w tym modzie, są jakieś takie.... hmmm, wysokie. Wasal z czterema prowincjami, kosztował mnie prawie 100000 bizantów, Czyżby utrzymanie ich armii, szło z mojego skarbca ?
Mnie za to denerwuje nowy system dyplomatyczny AI jest nastawione na wyniszczenie gracza...mam 38 ture gry albo powiem inaczej "przetrwalem" do tej tury.
Moje relacje z kazdym panstwem z ktorym granicze to 1/10 oprocz Wegrow z ktorymi mialem kruchy jak sie okazalo sojusz w 34 turze gry atakuje mnie HRE 5 pelnych armii od wschodu w 36 turze na terytorium mojego panstwa wbija mi sie Rus 3 pelne armie,a w owej 38 tyrze oblega Krakow moj "sojusznik" (Wegry) pelna armia kolejna jest w drodze, aby tego bylo malo w kierunku Gdanska wyruszyli Novogrodzianie.
Z powodu wojny moj skarbiec jest na minusie armia to szczatki i nie mam nawet jakiegokolwiek pola manewru poniewaz dyplomacja nie dziala !
Nitk nie chce podpisywac za zadne skarby zawieszenia bronii nie mowiac juz sojuszu z jakim kolwiek innym panstwem niz Wegry w przypadku Polskii, ale i tak zdradzaja !!! porazka moim zdaniem przesadzili z ta dyplomacja....
Ściągam właśnie 6.3 i chciałbym zapytać się jacy nowi bohaterowie pojawili się w modzie?
Ordenus - Niemal każda dostała bohatera - jakiegoś historycznego władcę. generalnie mamy ich szybciej. Niektórzy starzy maja nowe cechy specjalne. Np. jest książe Baldwin w jerozolimie tak pokazany jak w filmie Królestwo Jerozolimskie z tą maską, Maurowie mają takiego władcę, Pizańczycy, Mediolańczycy, Abbasydzi i kilku innych też. Polacy maja kazimierza Wielkiego, na niego trzeba nieco poczekać. Mamy więc róznych historycznych nowych książąt, emirów, polityków włoskich miast i inne takie.
BC 6.3 to osobny mod zmieńnazwe jak pisali wyżej dopisz coś w nazwie katalogu gdzie masz 6.2.
Psiocha: Baldwin cos koło 45 tury przybywa.
Dyplomacja bywa wkurzająca,ale to zależy od kampanii i poziomu trudności, jak gralem Polską to miałem przewalone, bo mnie atakowali jak wroga publicznego na VH mnie rozwalili na medium dałem radę. A teraz gram Jerozolimą i jest czad. Mam sojusz z Egiptem bo im dałem Medinę i go ładnie dotrzymują od kilkudziesięciu tur nawet mi pomagaja w walce z Seldzukami, porty im blokując. Ale mam silne garnizony na granicy. Syria na kolanach,zabrałem im trzy prowincje Abbasydzi ich dobili. Mam sojusz poparty małżeństwem z Bizancjum, wspolnie walczymy z islamem relacje z 8/10 skoczyły na 10/10 i mi pomagają w walkach jak mnie Seldżucy oblegli przysłali odsiecz. Także ja wyroków nie feruję, jak jesteś silny masz sojusze oparte na małzeństwie to i dyplomacja sensownie działa. Ale niekiedy są zbyt agresywni. Może Piter to w swoim ai wyreguluje.
Edit: Ordenus22 może byś poprawił names do spolszczenia do BC 6.3 na bazie tego jakie poprawiałeś częściowo do wersji 6.2? Fajnie by było.
Edit2: Szczerze polecam do gry w BC 6.3 poziom medium kampanii, wyżej zwłaszcza na VH komp po 30 turze traktuje nas jak cel nr 1 do zniszczenia. zagram i na VH jak nikeco poznam moda lepiej. Bo teraz za wiele nie gram bo spolszczenie i inne sparawy czas pochłaniają.
Saladyn(Egipt) -44 tura
Filippo II di Francia(Francja)- 52 tura
Ryszard Lwie Serce(Anglia)- 78 tura
Fryderyk II(Sycylia)- 114 tura
Federico II tedeschi(Niemcy) - 114 tura
Giacomo I d'Aragona (aragonia)- 146 tura
Alexander Nevski(Nowogród) - 170 tura
Osman(Turcy) - 270 tura
William Wallace(Szkocja) -284 tura
Ferdynand IIi Kastylijski(Hiszpania) -124 tura
Oberto II Pallavicino(Mediolan)-158 tura
Ugolino della Gherardesca( Piza)- 202 tura
Waldemar II(dania) - 94 tura
Sverre I( Norwegia)- 44 tura
Kazimierz III Wielki(Polska) 356 tura pózno troche xD ale historycznie ;p
Bela IV( Węgry) -160
Baldovin IV(Jerozolima)- 44 tura
Moulay Yacoub(Maurowie)- 58 tura
Koten(Połowcy) -136 tura
Al-Nasir( Abbasydzi) -50 tura
Masz :D
Coś mi się wydaje, że grasz na hard lub very hard ponieważ grajac Polska rzeczywiście oprócz sojuszu z Węgrami ciężko z kim innym podpisać. Spróbowałem normal i proszę.. sojusz z Węgrami i Niemcami nawet a i relacje z innymi sa całkiem w pożądku :) Mi tam dyplomacja bardzo pasuje a czym wyższy stopień trudności to musieli jakoś zrobić trudniej.Cytat:
Zamieszczone przez psiocha1928