-
Re: Europa Universalis IV
Cytat:
Zamieszczone przez Janek
Czyli moge wyslac kupca, zeby handowal i dostaj jakis tam udzial w handlu danego osrodka, albo zeby przekierowal czesc handlu do innego osrodka? Dalej nei bardzo rozumiem ten system - rozumiem, ze powinienem wyslac kupca do mozliwie najsilniejszego osrodka handlu. Czy kupcow tez jest ilustam tak jak w EU3? Bo tu odnioslem wrazenie jakby byl 1 na osrodek.
Kupców jest ileś tam, przeważnie 2-3 - zależy od idei i można umieścić maksymalnie jednego z kupców w danym ośrodku, drugiego w drugim, trzeciego w trzecim, etc. Powinieneś wysłać kupca do handlu w ośrodku którego najwięcej terytoriów posiadasz... a pozostałych do ośrodków z których można przekierować część handlu do tego w którym masz najwięcej ziem (przekierowuje się zgodnie z kierunkiem strzałek na mapie handlu).
-
No nic wczoraj zakupiłem. Dzisiaj zacznę się nią bawić:) Czytając Wasze wrażenia z gry aż nie mogę się doczekać. :D
-
Nie zapomnij pochwalić się swoimi ;)
-
Chcę się pobawić samouczkami więc zanim przez nie przebrnę i ugram kilkadziesiąt lat grając już normalną kampanię to pewnie wieki mi zejdą. Napaliłem się na EUIV jak króliczek na marchewkę i mam tylko nadzieje, że się nie zawiodę :) Z tego co piszecie to nie powinienem raczej. Ostatecznie do EU i tak wyjdą świetne mody więc jest koło ratunkowe
-
Wiecie może jak sprawić by AI dołączało prowincje do HRE? Mam +200 stosunków z Toskanią a oni wciąż nie chcą dołączyć...
-
Po ilu latach wygasają mariaże? W dwójce było to 15 lat, w trójce do zmiany na tronie, a w czwórce?
-
To chyba randomowo leci, w zależności kiedy "dany dostojnik" umrze.
-
No to byłoby najbardziej realistyczne rozwiązanie:) Wszak nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam schodzić z tego ziemskiego padołu... :?
-
...
Moderacja zajęła się wpisem i odnośnikiem. Nie pytajcie kto to zrobił, bo pewnie już o tym zapomniał.
-
Ktoś weryfikował to spolszczenie? Bo jakoś trudno mi w to uwierzyć..... :roll:
-
Spam i ściema. Lepiej nie pobieraj ;)
-
żadna ściema jednak linkiem powinna się zająć moderacja bo spolszczenie nie jest legalne
-
Na chwilę obecną nie mam zamiaru pobierać, jeden głos za to trochę mało:)
-
kolego ja tu żadnych głosowań nie widzę
-
-
A ja mam pytanie - odwzorowano jakoś najazdy tatarskie ? Bo we wcześniejszych częściach chyba nie było takiej możliwości, chyba, że o czymś nie wiem. :P
-
Link ze spolszczeniem był ściemą. Żeby pobrać plik musiałem się zarejestrować i podać nr telefonu, gdy to zrobiłem automatycznie aktywowałem jakąś usługę z płatnymi plikami mp3 dwa razy w tygodniu. Żeby wyłączyć tą usługę musiałem wysłać płatnego smsa. Tak więc próba pobrania tego spolszczenia wiąże się z kosztami około dyszki ;)
-
-
Sęk w tym, że chyba projekt padł na mordkę:) Od 1,5 miesiąca nic się nie zmieniło, zero informacji od twórcy tematu. Klapa. :)
-
-
Poza ładniejszą grafiką nie widzę żadnej przewagi IV nad III.
-
Dla mnie ma jedną - uproszczony i bardziej intuicyjny interface. Tak, wiem - to co dla mnie jest zaletą, dla innych może być wadą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Dla mnie ma jedną - uproszczony i bardziej intuicyjny interface. Tak, wiem - to co dla mnie jest zaletą, dla innych może być wadą.
Mniej opcji...
-
Jakich opcji brakuje bo nie zauważyłem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Jeremi Wiśniowiecki
Jakich opcji brakuje bo nie zauważyłem ?
centralizacja, decentralizacja,mentykalerizm, wolny handel, doktryny ofensywa i defensywa, lądowa i morska itd
-
W sumie racja, drzewko jest ograniczone i grając prawie 100 lat Chanatem Krymskim nie bardzo wiem za co i dla czego dostaję punkty dla odpowiedniego działu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Jeremi Wiśniowiecki
W sumie racja, drzewko jest ograniczone
Tylko dzięki temu się nie gubię :mrgreen: W poprzedniej części miałem ten problem :oops:
-
-
Europa Universalis IV - $9,99 do 19.12.2013
http://www.amazon.com/gp/product/B00D6K ... =lowgie-20
Europa Universalis IV Digital Extreme Edition - $11.24 do 19.12.2013
http://www.amazon.com/gp/product/B00D6K ... =lowgie-20
-
-
Zmieniam zdanie, jest wiele usprawnień których nie widać na pierwszy rzut oka i gra się naprawdę bardzo przyjemnie.
-
-
Mam pytanie, gram sobie Złotą Ordą i podbijam spokojnie inne chanaty. Zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić by móc "uzachodnić" moje państwo?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Cyrus Mordor
Mam pytanie, gram sobie Złotą Ordą i podbijam spokojnie inne chanaty. Zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić by móc "uzachodnić" moje państwo?
Musisz graniczyć z państwem, które jest w zachodniej grupie technologicznej, potrzebujesz być zacofany na co najmniej 8 technologii i mieć stabilność +3.
Czy czasem jak nie najedzie się na przycisk westernizacje to nie pisze jakie warunki trzeba spełnić by jej dokonać ;)
-
Witam.
Grupa gram po polsku ciągle pracuje nad spolszczeniem.
Warto dodać że trwa to kilka miesięcy więc jest nadzieja że jeszcze kilka i będzie EU po polsku.
Link do tematu:
http://grajpopolsku.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2218
-
Ja czekam na spolszczenie. Jednak do takiej gry, gdzie jest dużo tekstów dobrze jest je mieć. Jestem fanem serii od pierwszej części, która wyszła kiedyś w jakimś czasopiśmie.
-
Dziwne, wielkie niedopatrzenie i brak realizmu - w tej grze nie da się powoływać wojska nawet do obrony kraju. Można co najwyżej szkolić wojsko zawodowe lub najemników. A przecież bezpłatne "pospolite ruszenie" było podstawą obronności wielu krajów, w tym Rzeczpospolitej w początkach realiów Europy Universalis.
-
-
Hm... Chyba się skuszę, co będzie oznaczać że Hannibal znowu pójdzie w odstawkę na dłuższy czas.
Patrząc na tę cenę stwierdzam jedno: nie warto jest kupować gier w dniu premiery, ponieważ po niecałym roku dostajemy tę samą grę o 100zł tańszą. W przypadku EUIV jest też taka sprawa, że nie ma dystrybucji pudełkowej, przez co można kupić tylko cyfrową (dla mnie to ważne, bo wolę mieć gry fizycznie na półce niż gdzieś w abstrakcyjnym niebycie).
-
Fajnie, że nie da się tego kupić.