Cóż skoro premiera ma być za miesiąc, to jak oni dopracowali te frakcje? Np. Skoro miało być wiele plemion barbarzyńskich nie wystarczy, że dadzą im tylko inne twarze pare jednostek i inne uzbrojenie...
Wersja do druku
Cóż skoro premiera ma być za miesiąc, to jak oni dopracowali te frakcje? Np. Skoro miało być wiele plemion barbarzyńskich nie wystarczy, że dadzą im tylko inne twarze pare jednostek i inne uzbrojenie...
Ja chyba wiem w czym rzecz. Dali szybko Rzym, Kartaginę. Wiele osób im pisało co jest nie tak i co powinni zmienić. Oni oczywiście pościemniali i stwierdzili że nic nie zmienią. Pewnie się boją, że jak szybko zaprezentują wszystkie frakcje to fani będą pisać co jest nie tak i tłumaczyć, że mają dużo czasu na zmiany. Jak ostatnią frakcję zaprezentują latem to będą mieli wymówkę - nic nie można zmieniać, bo za mało czasu do premiery.
Litości KLA....czepiający się fani na TWC (Ty + 4 osoby) to wręcz niezauważalny procent człej społeczności...
Nie dali, bo nie mieli w planie. Od początku ich polityka polega na (póki co) prezentowaniu tylko Rzymu i Kartaginy.
Przecież mówili w wywiadzie, że robili Rzym i Kartaginę na początku i teraz biorą się za barbarzyńców
Wcale to nie kilka osób. Zapomniałeś jak było z NTW? Im bliżej premiery tym więcej osób. Pamiętacie petycje z ETW, masa osób pisała jak powinno być (ale potem nie było).Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Poza tym jedni patrzą na jednostki, inni na mapę, inni na kampanię. Jak widać po ich prezentacjach map bardzo dużo osób narzekało (powstał obszerny temat na TWC) aż w końcu WIll napisał że to tylko jakaś "artystyczna wizja" bo wstyd było się przyznać, że takie mają być prowincje. Zatem po co zamieszczać granice skoro to nie oficjalna mapa? Oczywiście, że była oficjalna (bo nic innego te preview nie wsnosiły) a ludzie z CA zobaczyli, ze dali plamę, a trzeba było jakoś fanom pokazać, że ''to nie błąd''.
A Ty jak nie masz argumentów to już od razu musisz bajki opowiadać? ;)
Will nie napisał tego po prezentacjach map tylko razem z prezentacją Kartaginy...
Wiesz ile osób (dane z początku roku) kupiło wiedźmina 2? Milion. A wiesz ile wykryto ściągnięć z neta? 4 miliony. Teraz mi powiedz ile osób razem z Tobą "wpływa na CA"...
Bajki? To raczej Twój argument jest całkiem nietrafiony, a mój się dalej broni. A co przed prezentacją Kartaginy nie było tydzień wcześniej prezentacji Rzymu? Kartagina nie była pierwsza. Ludzie zdążyli zobaczyć mini-mapkę Rzymu i pisać na forach jak wygląda tragicznie ta mapa - kilka prowincji, Grecja jeszcze słabiej rozwinięta niż w Rome 1. To Will sprzedał właśnie bajkę z prezentacją Kartaginy. Jakoś od razu nie było napisane o tej artystycznej wizji a przez tydzień czasu może wymyślić ładną bajkę. Ja tego nie kupuję. Zbłaźnili się z mapkami, widzę że ludziom to się nie spodobało, więc mimo że CA nie przyznają się do błędu to wygląda, że mapa chociaż będzie lepsza niż planowali. Poza tym przekonałem się, że w razie błędu ludzie z CA kłamią i gadka Willa jest dla mnie tym samym czym gadka Lusteda.Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
A skąd wiesz czy pośród tych milionów graczy nie jest wielu, którym to nie odpowiada? Nie każdy gracz wie o istnieniu TWC, tego forum i innych fanowskich by się dzielić wrażeniami. To, że gołe gry nie odpowiadają ludziom dowodzą mody, ściągane po kilkaset tysięcy razy. Nie szukając daleko to mój skinpack "Hoplites 2.0" pobrało prawie 70 tysięcy osób, a co dopiero wielkie znane mody takie jak EB, RTR, RS2 (podejrzewam że liczba powyżej 500 tyś.). Gdyby gry były idealne to mody by nie powstawały. Wiedźmin to trochę co innego - gra fantasy, więc detale mogą powstać w wyobraźni twórców (nie wszystko można wywnioskować z opisów Sapkowskiego), a CA zawsze zapowiada wielce historyczną grę, tłumacząc że bazują na najlepszych źródłach. Zawsze jest gadka "przy tej części kładziemy większy nacisk na historię". Po NTW nie zauważyłem, żeby w STW2 był jakiś większy nacisk.
Zaraz, zaraz... Ty zacząłeś pisać, że to tylko garstka ludzi (podałeś nawet liczbę chyba 5 osób ze mną, a wchodząc na TWC widać masę ludzi, którym przeszkadza zachowanie CA) więc nie muszę nic udowadniać. Tak poza tym nie mówiłem że ja z kilkoma osobami wpływam na CA (raczej odwrotnie, bo CA zlewa pisanie o błędach).
Wystarczy poprzeglądać tematy na innych forach. Nasze forum jest tylko jednym z wielu obcojęzycznych for fanowskich - społeczność turecka jest znacznie liczniejsza i tam więcej ludzi znajdziesz czemu dowodzi to, że CA przy NTW i ETW wysyłała im obszerniejsze niż anglojęzycznym materiały dotyczące frakcji wschodnich. Frakcję polską potraktowano tak, ze w przypadku MTW2: Kingdoms mimo wielkiej petycji nas po prostu olali i bylismy jedyną frakcją nie poprawioną w dodatku. Po prośbach w ETW dali nam husarię, co prawda nie taką jak powinna ale to i tak coś plus jedną jednostkę z DLC (grenadierów) na odczepnego. CA się z polską sceną fanowską nie liczy.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=578692
Proszę bardzo.
Pisałeś, że Will napisał o "artystycznej prezentacji" po prezentacjach frakcji, ja Ci pokazuję, że równocześnie z nimi.
Gdybyście Wy (osoby zarzucające CA niehistoryczność, w liczbie więcej niż 5 ;) ) rzeczywiście na nich wpłyneli to może zmieniliby mapę Kartaginy na historyczną? W końcu dlatego przestali pokazywać następne grakcje....ale nie oni nadal pokazali niehistoryczną mapę!
Informacje o wiedźminie podałem żebyś zdał sobie sprawę jak wielka jest masa odbiorców gier! Nie wiem jak sprzedają się TW, pewnie jeszcze lepiej.
Ale OK, weźmy takiego DModa pod Empire. Ile downloadów? Dużo (choć w skali paru milionów mało) - 324,360. Sęk w tym, że Vader co tydzień wypuszczał nową wersję i podmieniał pliki w tym samym downloadzie. Czyli jeżeli mamy ok. 80 kolejnych wersji Darthmoda to liczbę łącznych downloadów należy podzielić przez 80 (pomijam fakt, że niektórzy mogli ściągnąć więcej niż jeden raz tą samą wersję).
Ty masz 69,560 przez pięć lat - brawo. Mam podobne "zastrzeżenia jak do DModa.
Inne dane...ilu fanów ma Vader na FB? 1761 sHOGUN 2? 36.894.
Tak więc nawet gdybyśmy opierali się w 100% na tych danych wyszłoby (w dużym przybliżeniu na Twoją korzyść), że fanów TW jest 18 razy więcej od fanów Vadera....z tym, że pamiętajmy o graczach którzy są fanami, ale nie śledzą jej aktywnie! My (aktywni na forach itp.) jesteśmy najbardziej zagorzali przez co inaczej patrzymy na bycie fanem. Dla nas granie na modach to norma! Tymczasem najwięcej jest takich fanów jak ja pod wiedźmina, czy battlefielda. Lubią, kupią, pograją, ale na tym koniec!
Ostatnia żonglerka danymi...Ustaliliśmy, że w Wiedźmina 2 grało 5 milionów ludzi (załóżmy, operając się na danych kupna i ściągnięcia z początku 2012). Na TWC mamy 179 tysięcy członków z czego tylko 8 tysięcy aktywnych...
Nie oszukujmy się, gdyby na historii zależało tak sporej grupie jak uważasz zmieniliby swoje podejście...przez te...ile lat istnieją już TW?
PS:Powiedzmi gdzie CA pisało, że Polska pod E:TW nie dostanie husari...i gdzie fani ją wyprosili...
Powiem więcej, bo pliki pod E:TW znam od wewnątrz. Mieliśmy mieć jeszcze jedną jednostkę konną (prawdopodobnie pancernych), ale nigdy jej nie dodali. W plikach z UI widać jej ikonkę, również raz w chapterze o kampaniach była pokazana polska armia i widać było w jej składzie tą jednostkę.
Nie no bez jaj... Przecież drugi raz nie będę tego samego pisał. Przeczytaj mój powyższy post dokładnie - Rzym był tydzień przed Kartaginą, kiedy było widać mapę Grecji i Italii. Will swoją bajkę napisał przy Kartaginie (tydzień później) jak sporo ludzi narzekało na kształt mapy. Wyżej bardziej to rozpisałem, a Ty mi wyskakujesz z tym samym jakbyś nie czytał całego posta. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
A ja Ci pisałem, że nie znaczy to, że wśród tych 2 milionów nie ma sporej części niezadowolonych. TW to seria historyczna więc niezadowoleń może być więcej (wystarczy że ktoś się czymś z tego okresu nieco interesuje lub trochę zna to nie sposoba mu się kształt mapy). Poza tym pisałem, że nasze forum to żaden wyznacznik, bo to tylko jedno z wielu i wcale nie jakieś największe. Osób niezadowolonych jest więcej niż grupa na forum.Cytat:
Informacje o wiedźminie podałem żebyś zdał sobie sprawę jak wielka jest masa odbiorców gier! Nie wiem jak sprzedają się TW, pewnie jeszcze lepiej.
DarthMod na ETW jest mniej popularny niż na Rome1 czy mody takie jak Stainless Steel pod MTW2 lub EB, RS1 na RTW1. Tam pobrań będzie więcej ze względu na większą możliwość modowania.Cytat:
Ale OK, weźmy takiego DModa pod Empire. Ile downloadów? Dużo (choć w skali paru milionów mało) - 324,360. Sęk w tym, że Vader co tydzień wypuszczał nową wersję i podmieniał pliki w tym samym downloadzie. Czyli jeżeli mamy ok. 80 kolejnych wersji Darthmoda to liczbę łącznych downloadów należy podzielić przez 80 (pomijam fakt, że niektórzy mogli ściągnąć więcej niż jeden raz tą samą wersję).
Ty masz 69,560 przez pięć lat - brawo. Mam podobne "zastrzeżenia jak do DModa.
Co do skinpacka to dosłownie nie jest to 5 lat, bo przez ostatnie 2 lata może przybyły maksymalnie 2 tysiące. Przez pierwszy rok pobrało jakieś 50 tysięcy, bo popularność Rome1 wtedy była potężna a teraz stopniowo spada.
No to sam potwierdziłeś co pisałem. To działa w obie strony. Zarówno tych i tych jest dużo więcej. Są nawet ludzie, którzy nie wiedzą o modach a sami grę modują po swojemu. Dużo osób które gra w mody po prostu je pobiera a nie jest zarejestrowana na forach. Co dopiero mówiąc o fejsie (sam mam kliknięte gry z serii a modów nie).Cytat:
Inne dane...ilu fanów ma Vader na FB? 1761 sHOGUN 2? 36.894.
Tak więc nawet gdybyśmy opierali się w 100% na tych danych wyszłoby (w dużym przybliżeniu na Twoją korzyść), że fanów TW jest 18 razy więcej od fanów Vadera....z tym, że pamiętajmy o graczach którzy są fanami, ale nie śledzą jej aktywnie! My (aktywni na forach itp.) jesteśmy najbardziej zagorzali przez co inaczej patrzymy na bycie fanem. Dla nas granie na modach to norma! Tymczasem najwięcej jest takich fanów jak ja pod wiedźmina, czy battlefielda. Lubią, kupią, pograją, ale na tym koniec!
Jak już pisałem, nie każdy jest zarejestrowany na TWC. Są przecież fora regionalne jak nasze, a także różne społeczności na Steam. Nie każdy gra w jednym czasie.Cytat:
Ostatnia żonglerka danymi...Ustaliliśmy, że w Wiedźmina 2 grało 5 milionów ludzi (załóżmy, operając się na danych kupna i ściągnięcia z początku 2012). Na TWC mamy 179 tysięcy członków z czego tylko 8 tysięcy aktywnych...
No i raz zmienili. Przecież po klapie ETW kolejne gry wyszły całkiem przyzwoicie.Cytat:
Nie oszukujmy się, gdyby na historii zależało tak sporej grupie jak uważasz zmieniliby swoje podejście...przez te...ile lat istnieją już TW?
Cytat:
PS:Powiedzmi gdzie CA pisało, że Polska pod E:TW nie dostanie husari...i gdzie fani ją wyprosili...
Nigdzie nie pisali, ale wszędzie polscy fani wklejali jej zdjęcia i pisali do członków CA. Możliwe, że gdyby nie takie działania to husarii by nie było z prostego względu - CA głównie bazuje na zdjęciach, rysunkach a jest niezwykle trudno nie siedząc w temacie, zwłaszcza za granicą znaleźć husarię z XVIII wieku. Jest mnóstwo husarzy z XVII wieku. Gdyby nie mocne akcentowanie husarii przez graczy to CA mogłoby najzwyczajniej w świecie pominąć tą jednostkę nie wiedząc po prostu, że taka w armii polskiej w XVIII wieku była.
Niekoniecznie. Mogła być to inna ikonka husarii. W każdej z ich gier są jednostki których nie dodali, nawet nie tylko UI, ale też tekstury lub modele.Cytat:
Powiem więcej, bo pliki pod E:TW znam od wewnątrz. Mieliśmy mieć jeszcze jedną jednostkę konną (prawdopodobnie pancernych), ale nigdy jej nie dodali.
Grę robili chyba ze 4 lata (3 lata od momentu jak zapowiedzieli i pisali że robią już ją jakiś rok). Na początku nie było nic poza kilkoma screenami, a tematy fanów powstawały już od zapowiedzi, te o husarii też. Zanim dodali tą i różne inne jednostki musieli widzieć posty fanów, które były dużo wcześniej niż standarodowe screeny. Kieran non stop siedział na TWC.
No czytam dokładnie, nawet dokładniej od Ciebie :PCytat:
Nie no bez jaj... Przecież drugi raz nie będę tego samego pisał. Przeczytaj mój powyższy post dokładnie - Rzym był tydzień przed Kartaginą, kiedy było widać mapę Grecji i Italii. Will swoją bajkę napisał przy Kartaginie (tydzień później) jak sporo ludzi narzekało na kształt mapy. Wyżej bardziej to rozpisałem, a Ty mi wyskakujesz z tym samym jakbyś nie czytał całego posta. ;)
Piszesz, że po prezentacjach map!Cytat:
Jak widać po ich prezentacjach map bardzo dużo osób narzekało (powstał obszerny temat na TWC) aż w końcu WIll napisał że to tylko jakaś "artystyczna wizja" bo wstyd było się przyznać, że takie mają być prowincje.
Zresztą nie dopowiedziałeś na jedno. Skoro już po Rzymie ludzie narzekali to czemu CA zamiast zrobić dobrą mapę do Kartaginy zrobiło złą i napisali, że to artystyczne wizje.
Przez to, że gra była niehistoryczna, czy przez to, że była klapą na każdym polu?Cytat:
No i raz zmienili. Przecież po klapie ETW kolejne gry wyszły całkiem przyzwoicie.
Najpierw piszesz, że husarii miało nie być, lecz polscy fani ją uratowali, a teraz, że nikt nigdzie nie pisał i nic nie wskazywało, że ma jej nie być, ale zapewne by nie było gdyby polscy fani nie wrzucili paru obrazków na TWC, skąd CA czerpie źródła o jednostkach...:PCytat:
Nigdzie nie pisali, ale wszędzie polscy fani wklejali jej zdjęcia i pisali do członków CA.
wWidziałeś to UI, czy nie? Bo ja widziałem i zapewniam, że to nie była husaria.Cytat:
Niekoniecznie. Mogła być to inna ikonka husarii. W każdej z ich gier są jednostki których nie dodali, nawet nie tylko UI, ale też tekstury lub modele.
Idąc tym tropem jeśli teraz przy Rome 2 nie zaprezentowali jeszcze katafraktów, a ja wkleję ich zdjęcia na TWC to będą dzięki mnie, bo wtedy zobaczą, że fani (ja) o tym piszą?Cytat:
Zanim dodali tą i różne inne jednostki musieli widzieć posty fanów, które były dużo wcześniej niż standarodowe screeny. Kieran non stop siedział na TWC.
Taka Twoja logika. Nic nie wskazywało, że husarii ma nie być, nic nie potwierdza, że jest dzięki fanom.
Co do reszty...Juć Cię nie rozumiem...Z jednej strony zgadzasz się, że fora to niewielki procent fanów i żaden wyznacznik, z drugiej cały czas zaznaczasz, że to dzięki fanom na forach gry są bardziej historyczne...Skąd CA może wiedzieć czego chcą fani nie posiadający kont na TWC? Skoro kupują to chyba im się w obecnej formie podoba?
Najwyraźniej nie, skoro piszesz dalej to samo ;)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
To czepianie się słów. Przecież oczywiste jest, że nie mam na myśli jakichś prezentacji map, których nie było. Doskonale wiem kiedy, co było - przecież sam dodałem na forum ten temat jak się frakcje pojawiły. Chodzi o skrót myślowy, po prezentacji map (razem z previewem frakcji) a nie mapy samej w sobie, bo średnio zorientowany gracz wie że takich nie było.Cytat:
Piszesz, że po prezentacjach map!
Cały czas o tym piszę. CA nigdy nie przyznaje się do błędów. Gdyby z Kartaginą dali dobrą mapę to wyszłoby, że przy Rzymie planowali inną mapę ze słabo dopracowaną Italią i Grecją. Widać byłoby wtedy, że to mapki do kampanii. A tak mają wymówkę, że to takie sobie mapki, "artystyczne wizje" które nie mają nic wspólnego z grą.Cytat:
Zresztą nie dopowiedziałeś na jedno. Skoro już po Rzymie ludzie narzekali to czemu CA zamiast zrobić dobrą mapę do Kartaginy zrobiło złą i napisali, że to artystyczne wizje.
To, że miały być to oficjalne mapki można łatwo wywnioskować. Po co dawać mapki, które nic nie wnoszą? Jaki sens jest robienie preview, który nic nie mówi bo tekst (z błędami) ma zero konkretów, a mapka nie ma nic wspólnego z grą. Po co w ogóle taki preview robić? ;) Jedyną wartościową rzeczą w nim jest screen jednostek, który co nieco mówi.
To i to. Była niedopracowana niczym beta, a historycznie (bez modów) nie oddawała w ogóle klimatu epoki.Cytat:
Przez to, że gra była niehistoryczna, czy przez to, że była klapą na każdym polu?
Przeczytaj dokładnie. Pisałem, ze husarii pewnie by nie było gdyby nie polscy gracze piszący o niej na forach, wrzucający obrazki. Inaczej CA mogłaby nie wyczuć obecności polskiej husarii w tej grze. W książkach o wojnie siedmioletniej na próżno szukać husarii, podobnie w materiałach na których się wzorują (Osprey nie wydał żadnej publikacji z husarią po XVII wieku, a stąd robią 90% jednostek). Polscy gracze zaznaczyli CA ze husaria istniała w XVIII wieku.Cytat:
Najpierw piszesz, że husarii miało nie być, lecz polscy fani ją uratowali, a teraz, że nikt nigdzie nie pisał i nic nie wskazywało, że ma jej nie być, ale zapewne by nie było gdyby polscy fani nie wrzucili paru obrazków na TWC, skąd CA czerpie źródła o jednostkach...:P
Tak samo nic nie potwierdza, że miała być. To jest moje domniemanie na podstawie pewnych poszlak... CA będąc na poziomie robienia ETW nie miała pojęcia jak zrobić podstawowe jednostki, do których źródeł mnóstwo. Skopali nawet huzarów (w niczym nie przypominali oryginalnego umundurowania), pomieszali XVII wiek (szwedzka kawaleria) z okresem napoleońskim (ułani), więc jak mam wierzyć że wiedzieli o husarii (w XVIII, bo w XVII to wiele osób wie)? Skopali jednostki na które mają tysiące źródeł u siebie za granicą, a zrobiliby polską jednostkę, o które w Polsce ciężko coś znaleźć w XVIII wieku?Cytat:
Taka Twoja logika. Nic nie wskazywało, że husarii ma nie być, nic nie potwierdza, że jest dzięki fanom.
O coś innego mi chodzi. Fora to jedynie mały procent graczy, ale podsumowując są to liczby w tysiącach. Przykładowo na forum część graczy zna się na historii, robi mody, gra w mody, a duża część gra w podstawki i czynnik historyczny ich nie interesuje. Tylko kto powiedział, że 2 miliony graczy to ta druga grupa? Jest masa historyków, hobbistów, ludzi po prostu chcących realiów, którzy w to grają ale nie mają kont, nie słyszeli o modach, lub w nie grają, ale nigdzie się nie wypowiadają. Sam miałem z takimi ludźmi do czynienia i mam znajomego który grał w TW, nie podobało mu się wiele faktów przekręconych i wolałby bardziej historyczną a o modach nie słyszał i był zaskoczony co mu pokazałem.Cytat:
Co do reszty...Juć Cię nie rozumiem...Z jednej strony zgadzasz się, że fora to niewielki procent fanów i żaden wyznacznik, z drugiej cały czas zaznaczasz, że to dzięki fanom na forach gry są bardziej historyczne...Skąd CA może wiedzieć czego chcą fani nie posiadający kont na TWC? Skoro kupują to chyba im się w obecnej formie podoba?
Podam Ci prosty przykład. Widziałeś na pewno nieraz takie statystyki w TV, że dany serial, program lub film oglądało ileś tam ludzi. Często są to nawet statystyki co do jednego widza np. 2.034.569 widzów oglądało dziś Czas Honoru. Jest to niemożliwe do obliczenia, podobnie jak z grami. Wiesz jak się to liczy? Jest grupa 6.000 osób w różnym wieku, z różnym wykształceniem która ma specjalne urządzenia, które przesyłają dane do centrali co i kiedy oglądają, kiedy przełączają na reklamy itp.Wg mnie to zbyt mała grupa w stosunku do mieszkańców kraju żeby było to wiarygodne, ale uważa się, że w jakimś tam stopniu odzwierciedla to liczbę realnych widzów. CA tak samo widząc ankietę gdzie głosuje z 1078 osób i wynik jest np. 80% do 20% może wziąć pod uwagę, żew jakimś tam stopniu odzwierciedla to opinie graczy, że jednak większość jest za pierwszą opcją (o ile wynik nie jest wyrównany).
Czyli dzięki graczom całkowicie zmienią mapę? Miała być strasznie niehistoryczna, a teraz przerwą prace (to, że nic nie opublikowali nie oznacza rzecz jasna, że nie pracują) i zaczną od nowa, tym razem historycznie?Cytat:
Cały czas o tym piszę. CA nigdy nie przyznaje się do błędów. Gdyby z Kartaginą dali dobrą mapę to wyszłoby, że przy Rzymie planowali inną mapę ze słabo dopracowaną Italią i Grecją. Widać byłoby wtedy, że to mapki do kampanii. A tak mają wymówkę, że to takie sobie mapki, "artystyczne wizje" które nie mają nic wspólnego z grą.
To, że miały być to oficjalne mapki można łatwo wywnioskować. Po co dawać mapki, które nic nie wnoszą? Jaki sens jest robienie preview, który nic nie mówi bo tekst (z błędami) ma zero konkretów, a mapka nie ma nic wspólnego z grą. Po co w ogóle taki preview robić? Jedyną wartościową rzeczą w nim jest screen jednostek, który co nieco mówi.
niehistoryczność + niegrywalność = klapa (E:TW)Cytat:
To i to. Była niedopracowana niczym beta, a historycznie (bez modów) nie oddawała w ogóle klimatu epoki.
historyczność + niegrywalnosć = klapa (E:TW z modami)
niehistoryczność + grywalność = hit
Grywalność się liczy, większość gdzieś ma historyczność ;)
Tak samo nic nie potwierdza, że będą katafrakci (bo ich jeszcze nie pokazali), ale jak napiszę o nich na TWC to będą...Cytat:
Tak samo nic nie potwierdza, że miała być. To jest moje domniemanie na podstawie pewnych poszlak... CA będąc na poziomie robienia ETW nie miała pojęcia jak zrobić podstawowe jednostki, do których źródeł mnóstwo. Skopali nawet huzarów (w niczym nie przypominali oryginalnego umundurowania), pomieszali XVII wiek (szwedzka kawaleria) z okresem napoleońskim (ułani), więc jak mam wierzyć że wiedzieli o husarii (w XVIII, bo w XVII to wiele osób wie)? Skopali jednostki na które mają tysiące źródeł u siebie za granicą, a zrobiliby polską jednostkę, o które w Polsce ciężko coś znaleźć w XVIII wieku?
Nie masz żadnych dowodów na to, że husarii miało nie być, ale na upartego gadasz, że miało ich nie być?
Każda frakcja ma jakieś unikatowe jednostki. Wiadomo było, że RON dostanie husarię, bo to najpopularniejsza polska jednostka wszechdziejów :P Zresztą nie pamiętam żeby na forum ktokolwiek miał co do tego wątpliwości.
Co z tego, że jej nie było w XVIII wiecznym Ospreyu? Szwedzi dostali jakąś kawalerią w zbrojach z XVII wieku...
Ale ankiety na forach nie odzwierciedlają ogółu graczy! Na forach są najzagorzalsi!
Zresztą na pytanie w ankiecie "gra powinna być historyczna, czy niehistoryczna) wiadomo, że wszyscy odpowiedzą historyczna. Co nie zmienia faktu, że większość ma to gdzieś...
ufff...kończmy to, bo ja się nabrać nie dam, Ty się przekonać też ;)
PS:Załatw mi Galów do Romka 2, bo nic nie wskazuje, że mają być :D
Ja tak nie powiedziałem. Po co od razu popadać w skrajność? Machnęli się przy tym fragmencie, zamiast przyznać się do błędu strzelili bajkę. Proste.Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
A czy ja mówię odwrotnie? Nigdy nie powiedziałem, że historyczność jest ważniejsza od grywalności.Cytat:
Grywalność się liczy, większość gdzieś ma historyczność ;)
Po pierwsze to gra historyczna, więc musi w większym stopniu mieć historyczne jednostki, granice itp.
Po drugie na tym etapie nie mając żadnego demka ani bety nie jesteśmy w stanie rozmawiać o grywalności, więc to normalne że czepiamy się historyczności, bo o niczym innym nie jesteśmy w stanie teraz dyskutować.
Ani razu na upartego nic nie twierdziłem. Nie wkładaj mi słów w usta, których nie wypowiedziałem.Cytat:
Tak samo nic nie potwierdza, że będą katafrakci (bo ich jeszcze nie pokazali), ale jak napiszę o nich na TWC to będą...
Nie masz żadnych dowodów na to, że husarii miało nie być, ale na upartego gadasz, że miało ich nie być?
Pisałem, że tak uważam bo mam ku temu powody i to moja sprawa. Wg mnie poszlaki wskazują na to, ze husrię nagłośnili polscy fani na TWC. Inaczej CA mogliby tego nie zauważyć.
Nie podawaj przykładu z katafraktem, bo tego w sieci pełno - w książkach, figurki, strony itp. Wystarczy pierwszy lepszy Osprey o Sasanidach. Z koeli husaria w XVIII wieku to tymat niezwykle niszowy, nawet w Polsce.
Moją poszlaką było to, ze nie zrobili poprawnie jednostek, o których każdy słyszał za granicą i o źródła nie mają problemu. Zrobili niehistorycznego huzara, ułana, grenadiera i mam uwierzyć, że sami wiedzieli o husarii w XVIII wieku? Ja uważam, że nie byłoby jej gdyby nie nagłaśnianie przez polskich fanów. To moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać, a tymbardziej przekonywać mnie bez przynajmniej jakichś logicznych poszlak. Ktoś kto nie potrafi zrobić czegoś banalnego co ma podane na tacy nie zrobi czegoś zaawansowanego co trudno znaleźć.
To co innego. Każdy wie o husarii w XVII wieku. To już element polskiej popkultury. Mało kto kojarzy husarię z XVIII wiekiem. Gdyby tym się wzorowaliCytat:
Wiadomo było, że RON dostanie husarię, bo to najpopularniejsza polska jednostka wszechdziejów :P Zresztą nie pamiętam żeby na forum ktokolwiek miał co do tego wątpliwości.
To była fińska kawaleria w armii szwedzkiej. Moim zdaniem powstała na identycznej zasadzie co husaria. Był o niej temat na TWC analogiczny do husarii i dużo o niej się pisało w jednostkach które chcemy zobaczyć i temacie o Szwecji.Cytat:
Co z tego, że jej nie było w XVIII wiecznym Ospreyu? Szwedzi dostali jakąś kawalerią w zbrojach z XVII wieku...
Czytaj mnie... Kolejny raz muszę coś powtarzać...Cytat:
Ale ankiety na forach nie odzwierciedlają ogółu graczy! Na forach są najzagorzalsi!
Kto powiedział że najzagorzalsi? Znam ludzi z forum słabo zorientowanych w tej grze, zaczynających przygodę z serią itp.
Znam tak samo wielu fanów, którzy nie są na forach zarejestrowani (podawałem przykład znajomego) lub nie udzielają się i wchodzą na forum poczytać jako goście. Pobrań modów jest więcej niż użytkowników.
Tak samo działa to w drugą stronę - kto powiedział, że ten co nie jest na forum nie wymaga czegoś od gry lub nie zna dobrze tego okresu'? Nawet na historycy.org lub freha.pl znajdą się więksi zapaleńcy TW niż tutaj.
Podałem Ci przykład z TV. Nie chcę po raz kolejny o nim pisać.
Nikt nie mówi o takich ankietach a jedynie o tym, że CA powinno brać uwagę zdanie osób bo to są opinie graczy. Skąd mają się dowiedzieć o ich opiniach jak nie z for???Cytat:
Zresztą na pytanie w ankiecie "gra powinna być historyczna, czy niehistoryczna) wiadomo, że wszyscy odpowiedzą historyczna. Co nie zmienia faktu, że większość ma to gdzieś...
Cytat:
Czytaj mnie... Kolejny raz muszę coś powtarzać...
Kto powiedział że najzagorzalsi? Znam ludzi z forum słabo zorientowanych w tej grze, zaczynających przygodę z serią itp.
Znam tak samo wielu fanów, którzy nie są na forach zarejestrowani (podawałem przykład znajomego) lub nie udzielają się i wchodzą na forum poczytać jako goście. Pobrań modów jest więcej niż użytkowników.
Tak samo działa to w drugą stronę - kto powiedział, że ten co nie jest na forum nie wymaga czegoś od gry lub nie zna dobrze tego okresu'? Nawet na historycy.org lub freha.pl znajdą się więksi zapaleńcy TW niż tutaj.
Podałem Ci przykład z TV. Nie chcę po raz kolejny o nim pisać.
Wiem, że się wtrącam i nie wniose nic do debaty, ale chciałbym napisać, że Ja byłem jednym z takich graczy którzy o tym forum nic nie słyszeli , a byli i są fanymi tej serii. Gdyby nie problem z instalacją ETW, nawet bym tu nie zerknął, za co bardzo dziękuje. Na RTW, M2TW, "przesiedziałem" prawie ponad 2 lat z osobna, nie licząc przy tym dodatków itp. bez żadnego udziału na tym portalu.
Odświeża stronę co jakiś czas i nic. Ciekawe czy dziś się to pojawi, bo dziś piątek. Minęły 3 tygodnie od prezentacji Kartaginy.
Znowu żadnych nowości w kwestii frakcji. Czarny scenariusz jest taki że dowiemy się czegoś dopiero w lutym. Optymistyczny że w następny piątek poznamy 2 nowe frakcje naraz :)(choć to mało realistyczne)
Mam nadzieję, że przynajmniej za tydzień będzie frakcja. Ostatnio Rzym był pokazany równo tydzień po tych prezentacjach zbroi przez Lusteda, a Kartagina tydzień po Rzymie. Teraz po 3 tygodniach pokazali te zbroje, więc liczę że następny piątek to frakcja.
Jeśli to będzie prawda że pokażą nową frakcję to obstawiam że, to będzie Galia albo Germania :DCytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Możliwe, że będzie to jakieś greckie polis (jak tak to pewnie Ateny), bo pokazali rzymskie i greckie zbroje
Fajnie by było jakby nie stworzyli takich frakcji jak jednolita Galia, Germania czy Scytia, tylko porozbijają je na dziesiątki niezależnych (i raczej niegrywalnych) plemion, Eduów, Bojów, Markomanów, Belgów itd., dysponujących po jednym-dwóch miastach. Różniłyby się w swoim obrębie kulturowym tylko kolorem i ewentualnie jakimiś małymi, unikalnymi szczegółami. To by dobre chyba było, bardziej wiarygodnie odwzorowano by wówczas barbarzyńców, których plemiona były skłócone między sobą, a nie tworzyły scentralizowanego państwa.
Wspominali, że Grecy i barbarzyńcy mają być rozbici na pomniejsze frakcje, więc jak na razie jest OK. Więcej się pewnie dowiemy przy najbliższym preview.
Mogą to nie być wcale Grecy jak ktoś napisał. Poprzednio pokazali elementy uzbrojenia celtyckiego i myśleliśmy, że będzie taka frakcja, a jeszcze wcześniej były zbroje Partów.
Tak więc teraz nie wiadomo co nas czeka bo poza Rzymem i Kartaginą w prezentacjach uzbrojenia widzieliśmy:
- Iberów;
- Partów;
- Celtów;
- Greków;
- Samnitów.
Na pewno ci pierwsi i ostatni nie będą grywalni.
Ujawnili nową frakcję!!! Macedonia grywalna: link macie tutaj: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... an_Faction
A to mnie zaskoczyli. Byłem pewien pokazania barbarzyńców, a miałem nadzieję na Partię.
Na razie tylko opis i mapka, więc eksperci nie pożerują na screenach :lol:
Ale mapka też taka jakby goła trochę...
EDIT: A jednak już jest obrazek :)
Bardziej na barbarzyńców, lub Greków liczyłem. Dowiedzielibyśmy się jak rozwiążą problem rozbicia na kilka państw.
No, no... Pod względem screenu to najlepsza prezentacja z dotychczasowych...
Żart mi się nie udał? :roll:
Chyba żarty sobie robią. Mapa, która nic nie znaczy bo to "artystyczna wizja". Tekst - żeby coś było.
I... jeden screen, a nie dwa jak zawsze. No chyba przez miesiąc można było jakiś jeszcze stworzyć? Jak wiedzieli jaką frakcję planują to mogli nie robić italskich pancerzy tylko drugą macedońską jednostkę. Co prawda robienie takich pancerzy to 1-2 dni. Mogli dać z parady tą samą jednostkę, tylko w lepszym ujęciu bo tu słabo widać. Można było jakieś miasto pokazać itp.
Może się czepiam, ale nie mogę inaczej bo to jest zwyczajnie słabe... Jedyne co fajnie wygląda to hełm frygijski (ale widzieliśmy go na preview Kartaginy), no i tarcze, które niepotrzebnie mają takie kolory, ale w gruncie rzeczy całkiem fajnie wyszły. Nie wiem czemu przesadnie je brudzą. Nie grzeszą też pikselozą - widać, że tarcza ma małą teksturę, szczególnie na tej czwartej od lewej (spójrzcie na środek - teksturka jak z gry w epoce MTW2). Nie wiem co robi tam hełm chalkidycki (skąpsza wersja korynckiego). W czasach Aleksandra wychodziły z mody, a to kilkadzisiąt lat póćniej i wątpliwe by były używane. Znów dali to co w Kartaginie - mocowanie do kity przypominające pikilehaubę na grzebieniu od hełmu. To jest trochę nielogiczne zaczepienie i zaczerpnięte od kirasjerów Napoleona. Jeden hełm ma to poprawnie - ten bez grzebienia, pozostałe tak jak Kartagina - źle. Grafik CA nie potrafi właściwie interpretować hełmu na twarzy. Umiejscowił obok oka osłonę na poliki. Taki łuk był na polik, a nie ozdobny i można go walnąć gdzie popadnie - przez co żołnierz nie widzi nic z boku, a polik ma odsłonięty. Widać nie patrzą co do czego służy i nie robią dokładnie w proporacjach.
Co za szmaty mają na sobie żołnierze? Tunika nie była darta od dołu. To nie prehistoryczne czasu. Oficerowie falangi (kirysy) wyglądają jak obdartusy. Przesadzają z tym brudzeniem.
Tyle marudzenia. Uwaga dla klakierów - mam prawo wyrazić swoją opinię odnośnie tego co widzę na screenie i hamujcie się z pisaniem "zrób swoją grę jak taki mądry".
Fakty faktami, panie KLA, za co szacunek dla pana, ale na prosty rozum, kto podczas grania, załóżmy na multi, będzie się skupiał, że ten ma taki hełm, a ten nie ma tego i owego....??? Może w kampanii, już część się przygląda jak to fajnie wygląda, a jeśli 2/3 graczy którzy nie zwracają uwagę na te rzeczy(hełm czy tarcza,itp.) zaczęli by "zwracać" uwagę na to , no to automatycznie podejście autorów do tej kwestii zmieniło by się i "zaczęli by się starać ". Byłbym wdzięczny jakbyś nie odebrał, Mojej wypowiedzi jako związaną z "marudzeniem", tylko również jako moją opinię.
Co do stworzenia własnej gry, możesz przyłączyć się do mojego planu jaki przedstawiłem w którymś z tematów :D
Chodzi o to, że jeżeli coś mają zrobić takim samym nakładem pracy to czemu robią sobie pod górkę i biorą jakieś rzeczy spoza okresu lub danej kultury skoro mają ku temu źródła, a przecież na szukanie tego i tego muszą poświęcić czas, więc ponownie, po co robić sobie pod górkę?
Hurra nowy prewiev!!! Można krytykować ;)
A teraz tak bez złośliwości, po kolei. Mapa tradycyjnie uboga, raptem trzy prowincje, w dodatku dziwnie dobrane ( bo co to za miasto Pulpudeva? ) Co gorsze Tessalia ( Larissa) zajmuje teren Etolii, czyli co? Etolów nie będzie? Jednego z najważniejszych graczy w regionie. Trochę marnie się to ma do zapowiedzi, że ma być wiele frakcji i że Grecy mają być rozbici na kilka państw. Wnioskując po mapie, z państw greckich będą Ateny i Sparta, które czasy świetności już dawno miały w tym czasie za sobą. A co ze Związkiem Etolskim i Achajskim? Na tej mapie nie ma dla nich miejsca.
Z opisu można wywnioskować, że w grze będzie jeszcze Rodos, co jest dla mnie pewną pociechą.
Co do żołnierzy, to KLA z grubsza wszystko wypunktował. Mnie jeszcze nie podoba się dobór kolorystyki. Ci wojacy wyglądają jak z Nocnej Straży :D
Wiem, że w Rome 1 też każda frakcja miała swoją kolorystykę ( Rzym - czerwony, Macedonia - czarny, Kartagina - biały), ale moim zdaniem to niepotrzebne udziwnienie. Uwaga teraz koronny argument przeciw. W dodatku niezgodne historycznie.
W filmach też armie zawsze mają swoją kolorystykę, innych grach, komiksach, a nawet po książkach do gimnazjum czy liceum miałem wyobrażenie, takiego koloru armii Macedońskiej (są też nieco inne, tak jak i Rzym zawsze czerwony też - jedyne co przeszkadzało to zielony i niebieski właśnie pozostałych rodów- , a Kartagina też zawsze coś pod biały, tak jak i Takeda czerwony w filmach wielu widziałem :), nie wyobrażam też sobie Anglika innego jak czerwonego czy Francuza innego jak niebieskiego). Nie mam pojęcia, jak to było w rzeczywistości. Wszyscy byli tacy sami? Jak w zawierusze bitewnej się rozpoznawali? Nie wiem czy byłoby fajnie, jak każda frakcja miała by identycznych żołnierzy i kolory (niektóre muszą być takie same jednostki choćby nie wiem jak się starali)
Mi si wydaje, że kolor Macedonii w popkulturze to purpurowy/fioletowy a nie jakiś czarny/szary.
Tak czy siak ci żołnierze wyglądają jak obdartusy - tuniki wyglądają jak poszarpany kawałek materiału a nie uszyta tunika. Spójrzcie pod szyję żołnierzy, wyglądają jakby te tuniki znaleźli na śmietniku. :)
Co ciekawe to są hypaspiści (potwierdzone przez Lusteda na TWC). Powinni wyglądać wręcz przeciwnie. Na freskach macedońskich widać kolorowe tuniki i malowane hełmy. Tarcze również są tam w jaskrawych kolorach. Lusted odpowie, że to są ubrania i tarcze zużyte. Aż tak nietrwałe farby w starożytności nie były żeby się odbarwić i porwać w czasie marszu i do bitwy dotrwały jako szare, porwane szmaty. W tamtych czasach przywiązywano wagę do wystroju, majestatu, szczególnie w elitarnych oddziałach (a ten takim jest). Jeszcze brak kolorowych hełmów można wybaczyć (nie każdy autor uważa żeby żołnierze powszechnie ich używali), ale zrobienie z hypaspistów armii włóczęgów wydaje się trudne do zgryzienia. ;) Rozumiem, że chcieli pokazać armie "nie jak z parady" a jak z zakurzonej bitwy, ale bez przesady. Nie można popadać w skrajność.
To już wręcz kultowy obrazek Macedończyków autorstwa Rosjanina Karaszczuka:
http://wallpaper.goodfon.com/image/386503-2797x1920.jpg
Wcześniej ktoś marudził, że Rzymianie mają za piękne stroje na ich screenach, bez poszarpań czy pobrudzeń. Teraz odwrotnie. Brak słów xD. No Macedonia jako purpurowy/ciemny filetowy/ czarny.
Mi akurat kolorystyka Rzymian nie przeszkadzała. Tarcze też mieli mocno zniszczone, ale w granicach normy.
Spójrzcie na tarczę trzecią od lewej. Nie widać prawie rzeźbionego słońca. Rzymianie mieli ładną tunikę, a bogatsi od nich hypaspiści skrawek materiału (niewykrojony, lecz urwany pod szyją - co to za krawiec robił?). Może ten brud na tarczach jest po to by ukryć te wielkie piksele na teksturach tarczy?
Fakt że Macedonia będzie grywalna mógłby świadczyć o tym że podeszli realnie do kwestii kto tak naprawdę wówczas był pierwszorzędnym graczem. Niestety to i tak nie ma większego znaczenia skoro wszystkie frakcje mają mieć podobną siłę.
Przynajmniej widać różne facjaty.
Wydaje mi się, że ta artystyczna wizja, to w rzeczywistości już stan ostateczny, tylko może tak dla zamknięcia gąb piszą ;)Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Moge sie zakladac ze masz racje :DCytat:
Zamieszczone przez Amrod
Tak uważałem wcześniej. Robią to widocznie dla spokoju na forum. Potem im będzie wszystko jedno. ;)
Miałem takie złudzenie przy Kartaginie, ale tu widać właśnie jedną facjatę. Zwróć uwagę że to ta sama twarz tylko różnie wygląda przez hełmy - na jendym nie widać prawie nosa, a na drugim brwi. Dokładne oko moddera. :)Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Szok ze stresem ten preview ;) Nie wiem od czego zacząć czytać i co oglądać ;)
Witam wszystkich, jestem nowy na forum więc raczej czytam, niż się udzielam. Odnośnie frakcji.. Moim zdaniem, patrząc na tendencję CA do rozrzucenia klanów w Shogunie i uzupełnienia luk w DLC, spodziewam się jakiejś 9tej frakcji w pre-orderze (jak hattori) lub edycji kolekcjonerskiej. Geograficznie patrząc podstawka była by zbalansowana gdyby pojawił się jeszcze Egipt, Galowie (Celtowie?) oraz Partowie- to będzie 6 raczej pewnych nacji (moim zdaniem oczywiście). Pont patrząc na umiejscowienie na mapie też tu pasuje i wchodzi w grę mocno. Ostatnia podstawowa frakcja powinna więc leżeć na zachodzie (ludy ze wschodnich stepów są idealne do późniejszych dlc) - Iberia zbyt mało znaczna, będzie pewnie czymś na zasadzie wasalnych klanów z Shoguna dla Kartaginy, wychodzi więc na to, że ze względu na anglosaską klientelę to będą Germanie bądz Brytowie. W edycji kolekcjonerskiej i dalszych dlc obstawiałbym "łatanie" na mapie- Sparta a raczej sojusz miast Greckich jak frakcja "ekskluzywna" (ale od początku), a po jakimś czasie potem: Epir, Scytowie, Ilyria, Iberia...