Araven,moglbys nakierowac mnie gdzie jest dokladnie opisana instalacja submoda muzycznego?
Wersja do druku
Araven,moglbys nakierowac mnie gdzie jest dokladnie opisana instalacja submoda muzycznego?
Tak ciężko przeczytać pierwszy post???
viewtopic.php?f=367&t=11135
Ciezko,heh nie wiem jak na to patrzylem ale nie widzialem instrukcji,tylko historie:-)W kazdym razie wszystko smiga,zaczynam nowa kampanie.Dzieki
Do tego by wszystko było cacy potrzeba mi jeszcze właśnie Megasubmoda który waży niecałe 30 mb. Jednak sendspace spłatał mi figla i od wczoraj twierdzi, że serwer jest zajęty - "wszystkie sloty są aktualnie zajęte przez użytkowników premium"...
Rozumiem, że nie ma innego źródła skąd można nabyć ten plik?
Dzisiaj postaram się wydać instalkę i wgram ją na file4u.pl, tam się czeka 30 sek, wpisuje 4 literki i można zasysać. Niestety łącznie jest 562 MB (bo dochodzi muzyka).
O to bardzo fajnie. Czy będą w niej jakieś nowości, których nie ma wersji podanej w pierwszym poście? Czy stracę coś, jeżeli nie zainstaluje nowego wydania? Bo właśnie udało mi się pobrać ten plik z sendspace i nie wiem czy będę musiał wszystko instalować od nowa :P
Będzie kilka drobnych korekt w stosunku do tego z pierwszego posta, dam opis różnic jak skończę.
Rozumiem, że w MEGASUBMOD'zie nie ma alternatywnego AI i trzeba samemu je instalować? Ogólnie warto się w tym babrać, czy AI w BC jest już na tyle dobre, że nie trzeba nic zmieniać? :)
Radzę pograć na oryginalnym ai kilka kampanii i dopiero potem testować inne ai. Ja gram ostatnio na ai Pitera wersja 3.3 ale Piter też będzie je jeszcze ulepszał. W kolejnej kampanii wrócę do oryginalnego ai raczej.
Eh, szkolenie zabójców w BC jest strasznie żenujące... za jedno marne zabójstwo (rebeliancki generał) umiejętności mojego nowego agenta podskoczyły z 4 oczek na 8... :? Zabójstwa są tak banalne, że aż nielogicznie głupie. Początkujący morderca potrafi zlikwidować papieża z palcem w nosie :D Jest jakiś sposób, by temu zaradzić? Podwyższanie poziomu trudności kampanii odpada - nie znoszę gdy komp dostaje ogromne bonusy do doświadczenia szkolonych jednostek...
Aż tak dobrze to nie ma. Zależy kogo członków rodziny nie tak łatwo pozabijać. Można zabójcom szanse na zabicie obniżyć w pliku descr_campaign_db muszę sobie przypomnieć jak to się robiło.
Zmień wartość <assassinate_base_chance float="25"/> w wyżej wspomnianym pliku np. na 15
W poście nr 1 jest link do najnowszego Instalatora dla Megasubmoda od Wino z 24.03.2013, zawiera muzykę i opcję wyboru submodów do instalacji.
Instalka w stosunku do tego MEGASUBMODA dodatkowo ma chyba 3 drobne poprawki literówek w spolszczeniu, głębszą szarżę i darmowe jednostki dodane jako opcja (tu są w standardzie), muzykę przepuszczoną przez program MP3Gain i zawiera najnowsze poprawki Aramegila, a w nich ulepszenie pancerza dla naszych włóczników, mieli jeden upgrade teraz mają dwa i oszczepników słowiańskich (nie mieli upgradu a go dostali) oraz poprawki godeł straży generalskiej dla kilku innych jednostek.
Także jak ktoś ma wgranego obecnego MEGASUBMODA to nie musi na siłę spieszyć się z zakończeniem trwających kampanii - instalka ma tylko drobne poprawki nie mające dużego wpływu na grę.
Czy w tej najnowszej wersji z instalka, jest wersja submoda Mietka77 z ograniczonem rekrutacji czy bez?
A opis czytał? Nie. To niech przeczyta.
Ograniczona rekrutacja wg pomysłu Mietka77 i jego autorstwa dostosowana do najnowszego megasubmoda, będzie dzisiaj raczej dołączona do Instalki w drugim poście tematu o Instalce megasubmoda (jako osobny plik). Super się gra z ograniczona rekrutacją, trzeba wosjko szanować i niekiedy rekrutować słabsze jednostki lub/i najemników.
A jakie jednostki zmienia submod Aramegila?Pytam bo mam i nie widzę zmiany w żadnej jednostce
viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 w tym temacie w poście nr 2 jest Ograniczona rekrutacja do Bellum wg pomysłu Mietka77, polecam.
EliminatorT Najnowszy submod z Instalki Wino z 24.03.2013 nie dodaje żadnych nowych jednostek, co było zapowiadane. Dodaje tylko ulepszenie pancerza dla EE spearmen Włóczników z zamku, mieli jedno ulepszenie, mają dwa ulepszenia, oraz dodaje ulepszenie pancerz słowiańskim oszczepnikom. Poprawia orły na piastowskie w jednostkach generalskich, inne zmiany opisał Wino. Poza tym patrz 4 posty wyżej na Twoim ostatnim postem, pisze dokładnie o tym co ja tu powtórzyłem + inne zmiany.
Może byście rozdzielili możliwość rekrutacji wojsk sensownie, bo grając Kastylią wystarczył jeden budynek w zamku żeby móc szkolić 99% rodzajów wojsk, to trochę bezsensu, reszta dawała im więcej doświadczenia, a we własnej bitwie też nie zauważyłem za wiele jednostek które wraz z czasem mogły dochodzić. Co to za sens, że na początku w miastach można szkolić, nie wiem 5-7 jednostek? To też obniża wartość zamków, w miastach zawsze była głównie tylko badziewna milicja. Fajnie by było jakby np. najlepszą piechotę- feundlanych rycerzy można było robić w późniejszych poziomach garnizonów np. tylko od fortecy i pierwszego poziomu garnizonu który się otwiera wraz z jej powstaniem, a nie zwykłęgo zamku jak teraz, może to byłoby trochę nie historyczne ale grywalność znacznie by zyskała.
Słuszna uwaga, też mi się takie rzeczy nie podobają, kiedy można szkolić od początku gry najlepsze lub jedne z najlepszych wojsk. Szkolenie tych samych wojsk w miastach co w zamkach też jest poronionym pomysłem. Fajnie jakby się ktoś tego podjął.
Pierwszy krok zrobił Mietek77 z ograniczeniem rekrutacji, kolejny to jak sugeruje Piter i Wino mógłby być usunięcie lepszych jednostek z niższych poziomów garnizonów, stajni i strzelnic.
Witam, jestem nowy na forum ale w Bellum 6.3 gram od początku pojawienia sie tej wersji i sledze codziennie forum i wszystkie nowinki dotyczace tego moda .
Mam problem z Megasubmodem a mianowicie po ściągnieciu 2 części najpierw mialem duży problem żeby stworzyć plik instalacyjny winrarem, po wielu próbach 1 udało mi się ale nie działał to zamienilem na 7zip ( tym bez problemu ) ale to szczegół, poprostu ten stworzony plik u mnie nie działa i wyskakuje jakiś błąd który uniemozliwia zainstalowanie Megasubmoda.
Zaznaczam ze 2 razy to ściągałem i 2 razy to samo. Czy ktoś może wie co zrobic zeby było OK ?
Wielkie gratki dla wszystkich którzy pomagali przy Megasubmodzie gdyż jest to efekt końcowy dotychczasowej pracy wielu osób przy Bellum 6.3.
Coś robisz źle. Ty masz to rozpakować WinRARem a nie tworzyć plik instalacyjny.
Odpal WinRARa, wskaż plik part1, zaznacz plik exe, kliknij "extract to" i wskaż gdzie ma się wypakować.
Właśnie w tym jest problem że on mi pisze że nie mam woluminu i podana jest nazwa 1 części a ja to mam i nawet jak mu to wskazuje to nie uruchamia się i nie moge tego wszystkiego w ogóle wypakować. Setki razy uzywałem winrara i 7zip to nic trudnego ale ten nie wypakowuje pobranych plików, może są one uszkodzone ?
Winrarem to mi się nie chce wypakować ale 7zip robi to bez problemu.
Jakby były uszkodzone to inni też by mieli ten problem. Poza tym stawiaj znaki interpunkcyjne bo ja kompletnie nie rozumiem tego co piszesz.
Oba party masz w tym samym katalogu?
Jeśli tak to masz jakąś niekompatybilną wersję WINrara. Ja mam jakąś starą 4.10 32 bit i taką pakowałem to, więc może poszukaj takiej.
Jak wypakujesz winrarem part 1 to potem jak woła o kolejny part wskaż part II i kliknij ok i Ci zrobi instalkę ja winrarem wypakowałem.
Ok, postaram się pisać ze znakami. 7zipmi to rozpakował ale nie działa, a Winrara to mam chyba 4.20 64 bit może dlatego to nie działa, zaraz poszukam takiego jakim było to pakowane. Dzięki za podpowiedź, a tak na marginesie to wszystkie submody itp do Bellum pobierałem z tej strony i zawsze tym samym programem Winrar to rozpakowywałem i działało, więc jestem zdziwiony, że teraz nie działa.
Ja też mam Winrar 4.20 64 bitowy i mi prawidłowo wypakowało instalkę.
Udało sie zainstalować, zaraz sprawdze czy działa. Winrar nie ma znaczenia, tylko ja źle to robiłem i tutaj podpowiedź Aravena mi pomogła.
Kolejną sprawą która uniemożliwiła samą instalcję po wypakowaniu to antywirus, skanował i nie było zagrożenia więc dałem zamknij ( wtedy wyskakiwał jakiś błąd z dostępem do ścieżki). Tymczasem trzeba było wcisnąć kontynuj i dopiero wtedy instalcja sie rozpoczynała.
Dzięki wielkie za pomoc.
viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283937#p283883 w tym temacie dałem drugą ulepszoną wersję Ograniczonej rekrutacji z 26.03.2013 dla Megaubmoda. Jak ktoś zaczął na tej z wczoraj niech dogra sobie kampanię. Nowa jest najnowszym dziełem Mietka77, są pewne poprawki i ulepszenia. Kilka wojowniczych nacji jak Skandynawowie, Turcy mają nieco szybsza rekrutację. Generalnie polecam plik od nowej ograniczonej rekrutacji.
Postaram się to się to po trochu poprawiać. Sytuacja z np. z Hiszpanii jest nie do przyjęcia. Z drugiej strony jest sporo oddziałów które na początku w grze nie są widoczne i pojawiają po odpowiednim evencie np. bardzo duże jednostek Tureckich. Odnośnie tego co piszesz o rekrutacji w miastach to idea jest również jak najbardziej słuszna. Sprawdzi się na pewno w państwach liczących wiele prowincji, ale czy w małych, które maja 2 lub 3 prowincje - tego nie jestem pewny. Boję się, że granie małym krajem było by nie współmiernie trudne bo miałby ( w przypadku 2 prowincji ) tylko jedno miejsce gdzie można by rekrutować dobre jednostki. Trzeba to przetestować.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Dodałem bonusy handlowe państwom kupieckim ( Wenecja, Piza, Nowogród i Portugalia ). W przypadku dwóch pierwszych są to zwiększone bonusy tzw.
trade_fleet - czyli floty handlowe. Były to państwa o tradycji handlu morskiego i bonusy takie zwiększają ilość połączeń handlowych w prowincjach z portem.
Nowogród jako wielki ośrodek handlu ma bonus tzw. trade_base_income_bonus -czyli ma większe wpływy z handlu. Portugalia ma miks wyżej wspomnianych bonusów.
Mediolan jako wielki ośrodek wytwórczości ma po prostu bonus finansowy. W grze ma dochody na poziomie Mazowsza!!! Bizancjum oraz Jerozolima mają ogólnie obniżone dochody z wszystkich prowincji. Były to państwa słabe mocno skorumpowane, często nie miały pieniędzy do wystawienia armii i floty. W grze tymczasem mają kasy jak lodu. Turcy mają nieznacznie podwyższone dochody dokładnie z odwrotnych przyczyn. Uważam, że te wszystkie zmiany urealnią grę.
Mietek77 te bonusy finansowe i handlowe są w export_descr_buildings czy w jakimś innym pliku? Z tymo ograniczeniami rekrutacji trzeba uważać, fajnie sie gra na ostatnim pliku Twoim co Wino niedawno wysłałeś. Dałem go dziś w ograniczonej rekrutacji jako ew. dopdatek do megasubmoda.
Edit: Mietek77 może na półwyspie Iberyjskima dać na dzień dobry sojusz Hiszpanii, Portugalii i Aragonii i każdemu z nich wojnę z Maurami? To bardziej historyczne niż wchłanianie Portugalii przez Hiszpanię lub odwrotnie, Albo Aragonnii przez Hiszpanię. To taki początek rekonkwisty byłby.
Witam. Muszę podziękować za tego Submoda. Jest świetny. Mam jedno pytanie. Chodzi mi o zamianę zamków w miasta i odwrotnie. Czy jest taka możliwość?
Wchodzisz w katalog data moda, następnie world->maps->campaign->custom->wybierasz rodzaj kampanii na której grasz, otwierasz plik descr_strat i edytujesz.
Na przykładzie Szczecina:
Musisz usunąć castle przy settlement i zmienić wszystkie budynki na "miastowe", np. kopiując tą część z budynkami z Płocka. Oczywiście zrób kopię pliku przed edycją, a przed uruchomieniem BC, usuń map.rwm z tego samego katalogu.Kod:settlement castle
{
level large_town
region Stettino_Province
year_founded 0
population 2400
plan_set default_set
faction_creator poland
building
{
type core_castle_building castle
}
(...)
}
O.K Dziękuję. Chodziło mi raczaej o zamianę już w samej rozgrywce jak w SS lub oryginale. Państwo mi się powiększa i zamki potrzebne mi są na granicach.
W samej grze to Włosi zablokowali, nie wykombinowałem do tej pory jak to obejść, znaczy by w grze bez ingerencji w descr_strat przebudowywać miasta na zamki i odwrotnie.
Zauważyłem też jedną ciekawą sprawę. Grając Polską od razu wysyłam 2 kupców do Pragi. Tam są 2 źródła srebra. Po podbiciu Pragi i wybudowaniu pierwszych kopalń mam około 1000 bizantów za kopalnie z handlu. Nieopodal jest źródło złota (na poludnie od Krakowa) i choćbym nie wiem co robił zysk z niego nie przekracza mi 300 bizantów. Mówię o pierwszych 100 turach gry.
Zgadza sie jak jest podwójny surowiec danego rodzaju to zyski z handlu kupieckiego są x2 jak kontrolujemy oba złoża. Wykorzystujcie klasztory. Wszystkich nowych generałów dajcie do 18 lub 19 lat do zamków lub miast by się kztałcili potem takiego delikwenta dajecie na klasztor na kilka tur i zdrowie mu się zwykle poprawia do Bardzo Energicznego to daje bonusy do dowodzenia i kilka fajnych cech zwykle, Marko1805 mi to podpowiedział niedawno. akurat tego nie używałem wcześniej.
Ale przy klasztorze benedyktynow lub cystersów nie ma wzaimki o poprawie zdrowia jest aby bonus do kultury.