ale przecież domen, jak Ty możesz takie coś proponować tak doświadczonym graczom!? Toż to hańba! :roll:
Wersja do druku
ale przecież domen, jak Ty możesz takie coś proponować tak doświadczonym graczom!? Toż to hańba! :roll:
@Domen
Wiem jak - jesli nikt nie bedzie protestowal to nie widze problemu ale nie chce zeby ktokolwiek poczul sie pokrzywdzony i przyszedl z pretensjami.
@Matisek
Hanba czy nie - pytanie bylo proste - dlaczego ludzie grali 16 kampanii bez rewolucyjnych pomyslow typu brak najemnikow?
Matisek, problem jest taki, że gość wchodzi i chce mieszać w plikach, dodawać jednostki, zwiększać ilość nacji. Był już komplet, losowanie, to po co włazić z butami. Jak wam się nie podoba, to zróbcie drugą, konkurencyjną KO i po sprawie - usuńcie sobie najemników, pododawajcie nacje i jednostki i z Bogiem. Kapsul dobrze wytłumaczył dlaczego najemnicy musza być. Nie chcesz się słuchać doświadczonych graczym tylko sobie kpisz, to z nimi nie graj.
A co w tym złego? Skoro można ulepszyć kampanię, zrobić ją ciekawszą, a roboty jest 5 minut (sam bym to zrobił w dwie :D) to dlaczego nie?Cytat:
Zamieszczone przez Marat
Nie dziwię się Kapsul, że graliście tyle kampanii bez zamian, skoro gdy tylko ktoś proponuje coś nowego, to jest uznawany za jakiegoś dziwaka, który niepotrzebnie kombinuje, A JAK MU SIĘ NIE PODOBA TO WYPAD.
Właśnie takie podejście. Jak Ci się nie podoba rząd, to wyjedź z kraju... Kapsul wytłumaczył dopiero wtedy, gdy zacząłem pisać o niesprawiedliwości, wcześniej nie raczyłeś napisać dlaczego trzeba grać z najemnikami.Cytat:
Zamieszczone przez Marat
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
3. Adi087- Królestwo Jerozolimy
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
6. Jan Pancesz III - Ghorydzi
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
11. Matisek - Egipt ( Ajjubidzi )
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
Makuria
Kipczacy
Seldżucy
Ghazni
Panowie wybieramy nacje :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: bo ja sie bede musiał dłużej zastanowić a szkoda czasu :D
Sprawiedliwie nie znaczy po równo.
Powiedział Matisek do gościa, który jako pierwszy poddał pod debate zakaz używania szpiegów i zabójców do wiadomych celów, dzięki czemu doszło do największej z dotychczasowych rewolucji w KO :mrgreen:Cytat:
A co w tym złego? Skoro można ulepszyć kampanię, zrobić ją ciekawszą, a roboty jest 5 minut (sam bym to zrobił w dwie :D) to dlaczego nie?
Nie dziwię się Kapsul, że graliście tyle kampanii bez zamian, skoro gdy tylko ktoś proponuje coś nowego, to jest uznawany za jakiegoś dziwaka, który niepotrzebnie kombinuje, A JAK MU SIĘ NIE PODOBA TO WYPAD.
Bo nie będę za każdym razem strzępił języka. Najemnicy są w modzie to nimi gramy, dosyć oczywiste, skoro na początku nikt nie napisał, że ich usuwamy.Cytat:
Właśnie takie podejście. Jak Ci się nie podoba rząd, to wyjedź z kraju... Kapsul wytłumaczył dopiero wtedy, gdy zacząłem pisać o niesprawiedliwości, wcześniej nie raczyłeś napisać dlaczego trzeba grać z najemnikami.
Dobra czarnuchu 8-)Cytat:
Panowie wybieramy nacje :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: bo ja sie bede musiał dłużej zastanowić a szkoda czasu :D
czyżbyś bawił się we wróżkę? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Marat
Nie słuchaj farbowanego białasa ,dawno było wieszczone że czarne zaleje świat :D
Jest tu jeszcze jakieś miejsca wolne a'la last minut :D ?
Powinno być - bo jest 17 frakcji.
Wybiera Zwiastun. Wolne nacje w tej chwili to:
Rajpuci Chauhan
Sindh
Makuria
Kipczacy
Turcy Seldżucy
Ghazni
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty - Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15. Markus
16. Domen
17. Andzia
W tamtych czasach ludzie grali też bez "rewolucyjnych pomysłów" typu zakaz otwierania szpiegiem miast, brak krucjat i dżihadów, zasady ograniczające oblężenia Joopitera, zasady ustalające minimalną liczebność załóg fortów, zakaz zabijania zabójcami członków rodziny, i tak dalej, i tak dalej.Cytat:
dlaczego ludzie grali 16 kampanii bez rewolucyjnych pomyslow typu brak najemnikow?
Może po prostu zrobimy głosowanie, kto jest za graniem bez najemników a kto przeciw.
Problem z najemnikami jest taki, że w danym regionie jest ich określona pula, która nie odnawia się co turę, tylko raz na kolejkę. Z tego powodu frakcje, które są wcześniej w Kolejce, mają przewagę. Swoją drogą - nie trzeba wprowadzać całkowitego zakazu najmowania najemników. Wystarczyłoby jakieś ograniczenie ich najmowania. Przykładowo - każda frakcja może wynająć maksymalnie 3 oddziały najemników w ciągu jednej tury.
Nie ma to jak przyjść i wcisnąć się do wylosowanej już gry. Super. Jestem przeciwny takiemu czemuś. Mieliśmy grać w 15, bo tak zarządził Marat - założyciel gry. Powiedział również, że gramy z najemnikami - więc i tak będzie. Nie ma już miejsca, a komu nie podobają się zasady - są zapisy do drugiej ko bez najemników i z możliwością modyfikowania zasad. Do widzenia!
Gra bez najemników w tym modzie wyeliminuje niektóre frakcje z gry jak np. nieszczęsnych Rajputów, którzy nie dadzą rady podbić większej ilości rebelii.
A poza tym gra bez najemników jest mało klimatyczna, a komu aż tak bardzo zależy na równości i sprawiedliwości niech idzie grać na wwmwe - tutaj jest BC.
Zmienianie na siłę zasad i wprowadzanie durnych zakazów zepsuje tylko zabawę. A chyba tutaj chodzi w głównej mierze o zabawę, prawda? Czy o złote kalesony.
Zawsze było dopisywanie się do KO w ostatniej chwili (zerknij sobie na temat założycielski którejkolwiek MKO lub WKO - np. w WKO 33 na długo po losowaniu do gry dołączył OskarX, w różnych MKO też ludzie wbijali po losowaniu). Po prostu ani ja ani Andzia nie widzieliśmy wcześniej tematu tej KO. :roll: A co do "wylosowanej" gry - losowaliście kolejność wyboru, a nie frakcje, więc to nie problem. Jak ktoś dołącza po losowaniu to wiadomo, że idzie na koniec kolejki.Cytat:
Nie ma to jak przyjść i wcisnąć się do wylosowanej już gry.
Ale dobra, jak tak bardzo nie chcecie, żeby były dwie dodatkowe frakcje (wyczuwam chęć nachapania się na bezbronnym AI), to sobie odejdę...
Chyba jednak nie, skoro tak bardzo Wam przeszkadza, że jeszcze dwóch chce dołączyć do zabawy...Cytat:
A chyba tutaj chodzi w głównej mierze o zabawę, prawda?
Marat rzucił, że Sindh jest za słaby, to podsunąłem pomysł żeby go wzmocnić. To chyba logiczny wniosek z przyczyny "bycia za słabym".Cytat:
Zmienianie na siłę zasad
Kompletnie odechciewa mi się grać...
Domen, nie możesz sobie zrobić swojej kampanii i tam dodać zasady jakie ci się podobają?
Co do braku "rewolucyjnych pomysłów" w starych czasach, to już pisałem, że wtedy doszło do najwiekszej rewolucji i kilka BC poszło też bez otwierania bram. Ostatnie BC szło też gdy na WWMWE graliśmy już bez najemników. Tylko że tamten mod był specjalnie balansowany pod KO, a BC pod singla.
Profesor dobrze gada, polać mu!
Gramy w 15, jak się komus podoba słaby Sindh, to niech go sobie bierzem bez kombinacji z dodawaniem wojska.
Człowieku, nie ja proponowałem usunięcie najemników tylko Matisek :!: Weź czytaj kto co pisze, bo mi się odechciewa rozmawiać.
Podobno mieliście grać w 15 bo Sindh miał nie być brany pod uwagę (i tak samo rzekomo "niegrywalni" Rajpuci).Cytat:
Gramy w 15, jak się komus podoba słaby Sindh, to niech go sobie bierzem bez kombinacji z dodawaniem wojska.
Skoro wyjaśniło się, że jednak ktoś by sobie nawet Sindhem zagrał, a Rajpuci jednak są grywalni, to dlaczego nadal gracie w 15 :?:
A może jakby zamiast mnie np. taki Zachar się zgłosił, to byś go dopuścił jako 16-tego, co :?:
=====================================
Zapisałem się do tej BC 18, ale znając życie to oczywiście nie zbierze się ekipa.
A tutaj są 2 miejsca wolne, ale blokujecie dostęp. Dzięki Wielkie i Do Widzenia.
Niepotrzebnie moda ściągałem.
Było najpierw przejrzeć 7 stron tematu i znaleźć info, że gracie w 15 (szkoda, że nikt tej informacji w pierwszym poście nie umieścił)... :!: :roll:
Czytam, czytam co kto piszę.
Pytanie za 100 punktów, kto to napisał i jak dawno? :lol:Cytat:
Może po prostu zrobimy głosowanie, kto jest za graniem bez najemników a kto przeciw.
Problem z najemnikami jest taki, że w danym regionie jest ich określona pula, która nie odnawia się co turę, tylko raz na kolejkę. Z tego powodu frakcje, które są wcześniej w Kolejce, mają przewagę. Swoją drogą - nie trzeba wprowadzać całkowitego zakazu najmowania najemników. Wystarczyłoby jakieś ograniczenie ich najmowania. Przykładowo - każda frakcja może wynająć maksymalnie 3 oddziały najemników w ciągu jednej tury.
No i kto ci broni grać Sindhem? Pasuje ci ta słaba nacja, to sobie graj, ale nie kombinuj z dodawaniem jednostek.Cytat:
Skoro wyjaśniło się, że jednak ktoś by sobie nawet Sindhem zagrał, a Rajpuci jednak są grywalni, to dlaczego nadal gracie w 15
No ba, oddałbym mu moich Abbasydów, a sam wziąłbym Sindh i zmniejszył sobie armie o połowe. :lol:Cytat:
A może jakby zamiast mnie np. taki Zachar się zgłosił, to byś go dopuścił jako 16-tego, co :?:
Do widzenia się z panem.
To nie czytasz wszystkiego i nie czytasz ze zrozumieniem. To była odpowiedź do propozycji Matiska, żeby zlikwidować najemników.
Ty :?: Przed chwilą pisałeś, że gracie w 15. Nawet jeśli miałbym zagrać Sindhem (a przecież jeszcze są Rajpuci Chauhan), to i tak jako szesnasty.Cytat:
No i kto ci broni grać Sindhem?
To coś słabo zacytowałeś fragment do którego rzekomo się odnosiłeś.
I kto nie czyta ze zrozumieniem misiu puszysty?
Cytat:
W ogóle nie zacytowałem fragmentu, do którego się odniosłem. Zbrodnia normalnie.
(teraz też nie cytuję posta, na który odpowiadam - zgroza :!:)
Ja to zrozumiałem: "spierdalaj Domen, bo i tak gramy w 15, ale jak ktoś z tych 15 chce Sindh zamiast czegoś innego, to niech bierze".Cytat:
Gramy w 15, jak się komus podoba słaby Sindh, to niech go sobie bierze
Może źle zrozumiałem :?:
I to jest cała rozmowa z tobą. Po co masz cytować post nad sobą? Ale jak się odnosisz do takiego, który był kilka postów wcześniej, to wypada zacytować, a nie potem ludziom ściemniać, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem.Cytat:
(teraz też nie cytuję posta, na który odpowiadam - zgroza
I powściągnij swoje słownictwo.
Kapsul też nie cytował, tylko podał nicki użytkowników, przykładowo:
Ale ma rację, że najemnicy muszą być.Cytat:
Zamieszczone przez Kapsul
Dlatego ja proponowałem co najwyżej ograniczenie najmowania, a nie całkowity zakaz - jako kompromis między Matiskiem/Adim a Kapsulem/Maratem.
Ewentualnie głosowanie (i wtedy głosowałbym raczej za najemnikami, ewentualnie za swoją propozycją ograniczenia lecz nie zakazu).
===============================================
Napisz wreszcie jasno, czy gramy w 16 i z Sindhem (albo może tymi drugimi Rajputami), czy w 15 i bez Sindhu (Rajputów).
A może w 17 - bo Andzia też chciał dołączyć.
Ty za to powściągnij swoją złośliwość i czepialstwo.Cytat:
I powściągnij swoje słownictwo.
Dostatecznie jasno się wyraziłem i nie będę tłumaczył tak inteligentnej i wszystko wiedzącej osobie jak ty, bo pewnie po jednym słowie zdążyłeś się pokapować co miałem na myśli. Zresztą nie wiem, czy moja prostacka, ba, proletariacka wręcz składnia, trafi do twojego genialnego umysłu.
Nie ja zarzucam komuś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem i nie wypisuje "o zgrozo, nie ma cytatu, hańba, Targowica!"Cytat:
Ty za to powściągnij swoją złośliwość i czepialstwo.
Ponawiam sugestię o powściągnięcie złośliwości, czepialstwa, i nie powiem wprost - ale słowa na ch. Domyśl się czego.
I obrażalstwo też mógłbyś powściągnąć. Ogólnie sporo masz tych przywar forumowych...
Racja pomyliłem się - Ty przeczytałeś ze zrozumieniem, po prostu chciałeś być złośliwy, i dlatego odpisałeś tak jak odpisałeś.Cytat:
Nie ja zarzucam komuś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem
Już wtedy powinienem prosić o powściągnięcie złośliwości, zamiast o czytanie ze zrozumieniem. Pardon... mój błąd.
To nie rozumiem dlaczego prosiłeś mnie o powściągnięcie słownictwa, skoro trafnie opisałem to co miałeś na myśli :?:Cytat:
bo pewnie po jednym słowie zdążyłeś się pokapować co miałem na myśli.
Ja pie****** nawet nie idzie już kulturalnie zapytać czy jest wolne miejsce bez rozpoczęcia nagonki/kłótni/inkwizycji. Zamiast po prostu napisać że gracie w maks w 15 ze względu na układ nacji i na tym zakończyć całą sprawę to wolicie zaraz rozpisywać co do każdego szczegółu swoje oburzenie (a precyzyjnie ból d***) jak nasi posłowie.
W dodatku kręcą i kluczą, zamiast prosto z mostu mówić. Dają człowiekowi nadzieję, że sobie zagra, "ale frakcja kiepska", a po kilku godzinach zmiana zdania. Przede wszystkim, to informacja że gracie w 15 powinna być w pierwszym poście, bo nikomu nie chce się przeszukiwać 7 stron tematu... :roll:
A tak w ogóle to powinniście grać w 10 - 13, według informacji z jednego z pierwszych postów:
Najpierw liczba nacji miała być dostosowana do ilości graczy, a teraz nagle okazuje się, że chętnych jest za dużo. :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Marat
Zły fragment pogrubiłeś :mrgreen: Wystarczyło przeczytać 3 pierwsze strony, także nie dramatyzujcie. Od razu byście wiedzieli co i jak w trawie piszczy. Skapnęliście się nagle że były zapisy, gdy już powstało subforum i nie muszę specjalnie dla was pisać wszystkiego w poście. Mieliśmy komplet na grywalne nacje i każdy wiedział o co chodzi. Nie zdążyłeś jak były zapisy, to teraz sobie czytaj nawet i 20 stron, mam to w nosie.Cytat:
Myślę, że około 10-13 nacji panie psorze ( w zależności od ilości graczy ).
Gratuluje, znów spam wam wyszedł :?
Teraz listę z kolejnością wybierania trzeba szukać w tej tonie spamu...
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15. Markus
Zawsze do usług :)
I jeszcze lista pozostałych nacji.
Makuria
Kipczacy
Seldżucy
Ghazni
Sindh ( opcjonalnie )
Myślę, że powinna wybierać następna osoba.
Zwiastun chyba jest to może wybierze.
Przepraszam, że tak długo, ale chce się dobrze zastanowić. Za parę minut dam odpowiedź.
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
12. Zwiastun - Kipczacy
13. kamilch2
14. Technik
15. Markus
Seldżucy
Makuria
Ghazni
A ten Kamilch to na pewno wie, że tu gra?
Ty, no chyba że seba go zapisał od tak :lol: :lol:
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby nie mieli pojęcia o tym, że są tutaj zapisani...Cytat:
Zamieszczone przez seba225
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
12. Zwiastun - Kipczacy
13. kamilch2 - ?
14. Technik - Seldżucy
15. Markus
Makuria
Ghazni
Co to ma być ?? Kamil chyba wybiera no nie ?? ;)
Jak na razie to go nawet w tym temacie nie widzieliśmy -.-
Dokładnie, nie ma co czekać, jak się pojawi ten kamil to wybierze :)
Przecież Zwiastun wybieral sobie 2 dni a wy juz po 10 godzinach olewacie sobie kolejnosc , moze kamil chce to samo co Technik ?