-
Re: Polish Regiments Unit Pack
Cytat:
Wciąż mam na dysku European Wars 2 - coś by się odzyskało, jak będzie taka potrzeba.
No to super, Prisonowe jednostki nie przepadły.
Cytat:
A ja nie reanimowałbym "starego trupa", tym bardziej że większość obecnie gra na dartchmodzie. Poszedłbym w wypasionego submoda, ale jak najmniej zmieniającym w głównym pliku DM
+1
Cytat:
Wiem, że roboty dużo, ale jakbyście dali spróbować zrobić jakieś jednostki Kurlandii albo Chanatu. Tylko z poszukiwaniem jednostek może być problem, ale wszystko jest możliwe.
Istnieje chyba jakiś mod z Kurlandią, przynajmniej kiedyś istniał, choć zbyt obszerny nie był.
http://www.twcenter.net/forums/showt...cussion-Thread - Boztorgai_Khan, świetny gościu ;)
-
Szperalem wczoraj troszke za jednostkami dla kurlandii ale za bardzo nic nie znalazlem. Gzies na starym dysku mialem chyba moda o ktorym wspominal salvo.
Co do tatarow w EW2 widziałem jednostę tatarów dla krymu i dla Turcii.
Niestety mimo wielu zabieów nie udało mi się dodać tarczy petyhorcom:(
-
Witam . Po pierwsze wspaniały sub mod z polskimi jednostkami ;)
Fajnie by było jakbyś mógł w przyszłej wersji zrobić aby jeśli litwa się zbuntuje powstało wielkie księstwo litewskie
EDIT:
Można użyć flag z tego submoda jeśli twórcy nie mają nic przeciwko
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... r-DMUC-6-2
(nawiasem mówiąc ten submod jest obraźliwy dla korony polskiej ; )
-
1.A samo pociemnienie tarczy to już plagiat czy jak?
2.Zawsze mnie śmieszą próby ustanowienia państwa Litwa. Często sami Litwini narzekają, jak to źle było im w związku z Polską i jak dużo zyskaliby dzięki samodzielnemu państwu.
Sprawa ma się tak, że w tym miejscu nie było szans na taki byt. Szwecja, Rosja i Polska nie pozwoliłyby na coś takiego, za duży kąsek i za biedna kraina (pomimo wielkości), żeby samodzielnie coś zawalczyć.
Wydaje mi się, że Litwini skorzystali najlepiej jak mogli na Historii, pod Iwanem Groźnym lub Szweckimi najemnikami Wolność Szlachecka w Polsce byłaby wymarzonym rajem.
Często narzekają, że polscy panowie ciemiężyli, to nie tak, faktem jest, że było mniej szlachty Litewskiej , ale była. Dzisiaj już ich nie ma zostały tylko resztki nie wybite przez wojny i totalitaryzmy.
My Polacy w olbrzymiej większości jesteśmy potomkami chłopów, czyli też byliśmy gnębieni przez polskich panów, a jednak jesteśmy dumni z tamtej Rzeczypospolitej i tego Litwinom, też życzę.
3. Testuję turecki, mod, bo myślę, ze powinien współgrać z polskim. Jest tak skonstruowany, że władca ma -20 do relacji (zero gwiazdek) i dosyć szybko sąsiedzi wypowiadają wojnę - dlatego wojsko ma wysokie parametry, ja bym jedno i drugie trochę spiłował.
Mam nadzieję, że można zrobić submoda do submoda do moda DM do ETW :?: :lol: :lol:
-
Marcinie z kłamstwami powtarzanymi przez wschodniego zaborcę od dwustu lat ciężko się walczy bo Rosja i Związek Radziecki przedstawiali się jako wyzwoliciele z polskiego jarzma (tu powinien być uśmiech bo sami dużo gorsi byli o czym przekonali się najbardziej Kozacy i Ukraińcy). Litwini zapominają dzisiaj że związek z Polską pozwolił im na w miarę samodzielny byt przez kilkaset lat a Polsce przysporzył moim zdaniem mnóstwo kłopotów bo trzeba było co chwila bronić słabszego brata począwszy od Grunwaldu a skończywszy na wojnie 1792 roku.
Moim skromnym zdaniem Unia Lubelska była chyba największym błędem Polski w dziejach bo zamiast na zachód zwróciliśmy się na wschód i uwikłaliśmy się w wojny które ostatecznie doprowadziły do upadku obu państw no i powstania kozackie zwłaszcza Chmielnickiego które najmocniej nas podkopało.
lvcas@ co do tarczy to musisz w db wejść w tabelę warscape_equipment_themes_tables dodać nową linijkę, dać jej jakąś nazwę np. polish_pancerny,lub co tylko chcesz, potem w pierwszej wpisujesz broń podstawową czyli np. euro_lance, w tabelce defensive właśnie east_shield, zapisujesz i w tabeli unit_stats_land w tabelce equipment_theme wpisujesz to jak nazwałeś linijkę w warscape_equipment_themes_tables czyli np. polish_pancerny i powinno działać. Jak coś to pisz na pw.
-
Racja Szwajcar, ale prawda ciężko się przebija. Polityka, interesy i spadek po wielkim bracie robią swoje.
Mimo to w EUIII zawsze wybieram unię ;) , to silniejsze ode mnie ;)
Zrobiłem typową bitwę RON - Turcja. Okres wczesny, czyli Polska na moich zmianach, za tę samą kwotę, wybór wojska obu nacji, taki jakbym sam wybierał dla siebie.
Turcja rozniosła naszych, bez problemu, utonęliśmy w morzu niewiernych ;) tak to wyglądało. Nie dałem armat, żeby szczęśliwa salwa nie zmieniła oceny. Z armatami Polska jeszcze bardziej byłaby w plecy.
Tak jak myślałem, jednostki tureckie z moda są silne, a dołożyć do tego ich liczbę, to nawet husaria została rozsieczona.
Jak wcześniej wspominałem, Turcja zaczyna z wojną na kilka teatrów, ale przychody też ma dużo większe niż np Polska, więc nie jest to usprawiedliwieniem.
Może trochę poczytam o Turcji XVIII i poproszę Ivcasa o poprawki w technologiach na wzór początkowego z RON-u. Można wtedy zostawić statystyki, zobaczę.
-
W ogóle jeśli o mnie chodzi to jednostki wschodnie są zbyt silne i liczne. Wystarczy przypomnieć że Rosjanie na Kaukazie i z Turcją wygrywali bitwy będąc kilkakrotnie słabsi liczebnie a w DarthModzie bardzo trudno wygrać z równym liczebnie wschodnim przeciwnikiem. A spróbuj z Indianami wygrać :twisted:
-
Ok, walczyłem z petyhorcem ale niestety mi nie wychodzi:(
Zaraz zabieram się za poprawę startpos. W EW2 znalazłem może ze 2 jednostki, które można by jeszcze dodać -hajduków i pospolite ruszenie.
Jeśli chodzi o życzenia, to tak:
1. Dodałem RON-owi tatarów z podstawki. Będzie ich można werbować po podpiciu Krymu. Chyba ze Szwajcar coś podesle bo po przygodzie z Pancernym się zniechęciłem troszke;)
2. Dodałem Saksonii możliwość werbunku jednostek saskich z tego moda i dodam jednostki z moda Saksonii w Startpos. Więcej jednostek dla sasów nie planuje.
3. Co do buntu na Litwie - trzeba by stworzyć osobną frakcję jako rebelię. na razie nie mam czasu się w to bawić, bo nie wiem jak długo jeszcze pomoduję. Bardziej już bym stworzył frakcję dla np St. Leszczyńskiego.
4. Nie wiem, czy jest konieczne tworzyć nowe technologie dla pozostałych frakcji. Pierwotnie miał to być mod dla RON-u. Chyba że się komuś bedzie chciało, to niech działa.
5. Jeśli ktoś ma materiały o jednostkach Kurlandii, to z chęcią zrobię kilka regimentów.
6. Czy będziemy się bawić w jednostki fikcyjne- tj jakaś piechota i jazda kolonialna? Wg mnie spokojnie moze zostać ta z DM
7. Nie będę łączył RON-u z Saksonią. Niestety nie umiem jeszcze armii w Dreźnie przypisać dla RON. Jesli mi się uda to wtedy zobaczymy.
-
@ Ivcas
1. Jak tu "podpić" ten Krym, piję i piję, Krym nie podpity :)) żart oczywiscie.
2. Jak będziesz miał gotowe, to podeślij, zacznę obrabiać.
3. Si
4. Po przemyśleniu, rzeczywiście nie ma sensu, dostosuję inaczej. Mod turecki jest dosyć popularny i nie można go lekceważyć.
Głupia sytuacja byłaby, gdyby można było grać w tylko w jeden albo w drugi mod, bo inaczej nie pasowałyby do siebie. Chcę tego uniknąć.
5. Coś miałem, ale raczej XVIIw.
6. Zgoda
7. OK
-
Panowie taka propozycja odnośnie Saksonii. Zróbcie jednostki saksońskie do werbunku dla Polski w Saksonii tylko bo ta w ciągu kilku tur od rozpoczęcia gry pada łupem Prus i trzeba odbijać prowincję. Chyba żeby kilka jednostek jednak werbować w Polsce tak jak w czasie wojny siedmioletniej korpus jazdy sasko-polski sformowany w Polsce który przeszedł potem na służbę austriacką. Zapisał on potem piękną kartę w bitwie pod Kolinem.
-
A co myślicie o werbunku węgierskich jednostek po zajęciu Budapesztu?
Myślę, ze w realu dalibyśmy Węgrom tak status jak z Litwą i ich wojsko prosiłoby się o możliwość walki po naszej stronie.
W tej chwili tylko pandurzy, trochę to bezsensu.
-
Ci co chcieli Kurlandię, mogą pobrać roster vanilli w tym temacie
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Retexture
dzis dodałem jeszcze 2 jednostki z odzysku z EW2
hajduków
Piechotę, która ma być uniwersalną piechotą cudzoziemską.
Jeśli chodzi o Sasów - werbować można będzie na terenie RON-u tylko jednostki, które historycznie walczyły na jej terenie, np. w czasie konfederacji St. Leszczyńskiego.
Nie wiadomo jak potoczyłaby się historia, gdyby Polska pozostała potęgą w XVIII wieku. Prawdopodobnie mozna by przypuszczać że powstałaby federacja jak za Jagiellonów. W pewnym momencie Dynasta ta władała Polską z jej lennami, Wlk. ks. Litewskim, Czechami, Węgrami. Może w sojuszu z Saksonią zamiast Prusy, to Polska przyłączylaby Śląsk i poszła dalej na północ i zachód. A może zdobylaby się na jakąś kolonię? Historia brutalnie pokazuje rzeczywistość. A o jednostkach możemy pomysleć.
Marcinie, gdzie poprawiałeś błąd, przez który wyrzucało cię z gry przez jednostkę deli (mam to samo)
-
Cytat:
1. Dodałem RON-owi tatarów z podstawki. Będzie ich można werbować po podpiciu Krymu. Chyba ze Szwajcar coś podesle bo po przygodzie z Pancernym się zniechęciłem troszke;)
Pamiętaj o Lipkach i innych Tatarach, co od czasów Memeja sie na Litwie osiedlali.
Ogólnie radzę też Krymowi dodać Tatarów i Janczarów, ponieważ w podstawce mają tylko Kozaków.
-
Pozwoliłem sobie pokazać wyniki moich zmian, na razie dla wojsk z którymi zaczynamy grę w 1700roku.
Wyrzuciłem Kozaków, wczesnych dragonów i piechotę szturmową.
Myślę, ze wszystko jest jasne proszę o sugestie zmian.
W ogóle ciekawi mnie zainteresowanie tematem, może robię to tylko dla nas kilku?
http://www.wklej.org/id/1081293/
Myślę, że wszystko zrozumiałe.
@ Ivcas
Deli ma błąd polegający na tym, że raz ma karabin przyporządkowany a raz muszkiet, trzeba wszędzie dać karabin.
-
Cytat:
W ogóle ciekawi mnie zainteresowanie tematem, może robię to tylko dla nas kilku?
Też taka myśl mnie napadła :?
W sumie to piszemy we trzech tylko czasem Salvo wspomoże nas mentalnie ;)
Zawsze znajdzie się zapaleniec dla jakiejś gry, ja do takich należę jeśli chodzi o Empire. Łatwość modowania i trzy kontynenty do podbicia, no i w ogóle moje zainteresowanie XVIII wiekiem 8-)
-
O to się nie matrwcie, nikt nie pisze, ale ściągnie wielu, nie raz takie historie już były. No i jeszcze newsika na główną się wrzuci...;)
Husaria ze strzelaniem? Fakt, pistolety mieli, ale priorytetem była broń biaął. Do tego o ile gracz o tym wie, to nie wiadomo jak komputer będzie taką jazdą rozporządzać.
-
Salvo chodzi o ile dobrze myślę o pocztowych husarskich z możliwością strzelania z karabinków.
W ogóle to sprawa dyskusyjna z tymi karabinami bo przeczytałem sporo książek i nie natrafiłem nigdzie na ślad aby nasza kawaleria, nawet pocztowi kawalerii narodowej strzelali z koni czy nawet spieszali się do strzelania. Moim zdaniem byli po prostu zwykłą lekką kawalerią jak huzarzy. Co do towarzyszy to sprawa jest jasna - lansjerzy (choć marni jeszcze).
-
Najprawdopodobniej chodzi o wyposażenie w broń palną zamiast kopii. Są przypadki, gdy przymuszona sytuacją husaria spieszała się i walczyła jak piechota, byli tak wszechstronnie wyćwiczeni i z wysokim morale, że w tej roli także się spełniała.
Ivkas zasugerował się przezbrojeniem w muszkiety, czyli jakąś analogią do arkabuzerów. Ja rzeczywiście tego nie sprawdziłem, dużo rodzajów kawalerii zaczęło w XVIII walić z muszkietu z konia m.in sphisi (co mnie bardzo zaskoczyło jak się dowiedziałem :o ) i uznałem to za fakt.
Nie ukrywam, ze jak nie potwierdzi się ta opcja, to chętnie wyrzucę Husarie z muszkietami, mnie też "gryzie" ta wersja.
Natomiast oczywistym jest, że przymuszona sytuacją, np obrona twierdzy, każda kawaleria walczyła pieszo. Zwłaszcza jak konie były już zjedzone, to nie szli do kościoła czekać na wynik oblężenia tylko walczyli dalej.
Wydaje mi się, że za duży bałagan byłby, gdyby każdej jeździe dać możliwość spieszania (nie wiem nawet, czy byłoby to możliwe).
Chyba najlepiej pozostać przy dragonach, którzy zwłaszcza na pocz. XVIIIw byli po prostu piechotą przemieszczającą się konno i ćwiczoną w walce pieszo.
Dałem jednym dragonom możliwość strzału konno, po pierwsze dla urozmaicenia (bo dragonów mamy dostatek), po drugie są analogią późniejszych lekkich dragonów, jeżeli uważacie, że to zmienić, tez jestem otwarty. Poczytam trochę, jak to było i popatrzę na inne nacje, zwłaszcza Rosję.
Należy zwrócić uwagę, ze jeżeli dragon ma strzelać z konia, to wtedy ma mniejszą częstotliwość strzału - także po spieszeniu, gra nie różnicuje. Więc w tym wypadku będą słabsi walcząc jako piechota przeciwko innym dragonom.
@Szwajcar, na pewno właśnie Arkabuzerzy strzelali z koni, co do reszty, trudno to wykluczyć, natomiast pytanie, czy robili to okazyjnie, np żeby przepędzić namolny oddzialik piechoty podchodzący z lasu :?: , czy też było to jedną z pdst taktyk stosowania tego rodzaju kawalerii :?:
-
Marcinie nie neguję tego że strzelają z konia czy się spieszają tylko pisałem że nie natrafiłem na wzmiankę o tym żeby pocztowi KN tak robili co nie oznacza że mogli strzelać i zsiadać z koni podczas walki. Tak jak pisałeś każda kawaleria nawet kirasjerzy w pewnych okolicznościach mogła się spieszać. Co do wyposażenia w karabinki też prawie każdy rodzaj kawalerii był w nie uzbrojony.
Wydaje mi się że taktyką pocztowych KN było mimo wszystko uderzenie na białą broń bo strzelanie z karabinka mając przed sobą towarzyszy (tak jak to robili strzelcy z kuszami w średniowieczu) mijało się z celem. Starano się temu zaradzić ustawiając ,,cugi'' towarzyszy na skrzydłach pocztowych a nie przed nimi.
-
Widzę, że masz sporą wiedzę, jeżeli coś byś zmienił w mojej propozycji parametrów jednostek to proszę o pomysły zmian.
Nie chcę zrobić "Pudziana" z XVIII RON-u, bo się będą z nas śmiali gracze, którzy mają pojęcie o historii.
Może event przy pierwszym przezbrojeniu, ze z powodu prywaty i wojen wewnętrznych nastąpiło zubożenie szlachty, husaria straciła swoje walory, i zmniejszenie parametrów?
-
Jeżeli nie chcesz ,,Pudziana'' robić to trzeba parametry z Empire Realizm brać dla piechoty gdzie nasza ma morale 4 i najmniejszą ze wszystkich nacji ilość amunicji :mrgreen:
-
Tylko właśnie, czy nasza piechota była beznadziejna, czy było jej mało.
Dałem parametry z tych dolnych europejskich a podniosłem cenę, nie można zbyt gwałtownie naruszać relacji, bo nigdy nie zbalansujemy.
Zastanawiałem się jeszcze, czy na przykład tej wczesnej piechocie polskiej nie wykluczyć bagnetu, to też zmniejszy siłę.
ps.
Nigdy nie grałem w European Realizm, czy mod jest warty grzechu?
-
Nasza piechota była beznadziejna bo nie miała umiejętności(czytaj doświadczenia bojowego) i było jej faktycznie bardzo mało gdyż mała Saksonia wystawiała większą armię niż cała Rzeczpospolita. ER zmienia tylko vanille. Nie ma w nim np. mojej ulubionej umiejętniści tj. ,,fire by rank'' :!: Chcąc odniesienie do tego moda robić trzeba by wszystkie frakcje zmieniać. Moim zdaniem nie ma zbytnio sensu bo zawsze można się zabawić w ,,co by było gdyby'' czyli jaka by była Rzeczpospolita gdyby była inaczej rządzona :?:
-
Wszystko niestety jest pogmatwane, bo tak w XVIII wiek weszliśmy razem z Saksonią i mimo, że August miał różne ograniczenia co do wojsk saskich w Polsce, to jednak nie możemy nie brać pod uwagę ich udziału w wojnach. Nie wiem co robić, jak Saksonia zostanie podbita, teoretycznie koniec współpracy.
Może dać na startposie kilka jednostek Saksońskich, możliwość werbunku w Polsce, a z chwilą utraty Saksonii koniec produkcji, a istniejące jednostki traktować jak najemników. Wtedy na początku gry należałoby wyświetlić tekst, o dostępności jednostek saskich i ostrzeżenie przed utratą prowincji.
Miałoby to dwie zalety: 1. Mamy dobre jednostki- czyli poważny zysk z unii (protektoratu), 2. Silna motywacja do obrony Saksonii - w rzeczywistości szybko się jej pozbywałem, bo i tak ktoś ją atakował i nie warto było umierać za Gd.., oj przepraszam za Saksonię.
Tylko cz uda się zrobić coś takiego, ze utrata protektoratu powoduje brak możliwości rekrutacji wojska w Polsce.
Jeszcze jedna sprawa, to prywatne jednostki magnackie. Było tego sporo, o różnej wartości bojowej. czy gdyby pojawił się "silny" władca (ale nie tak jak A2) i zarządził nacjonalizację tych wojsk? Owszem brak kasy na żołd, ale podatki też możemy regulować, więc może warto o tym pomyśleć?
Przydałaby się w RON-ie jakaś większa buntowniczość wojska, też nie wiem, czy dałoby się eventem. Czy można roczne przychody pomnożyć o zmienną np 20% i wtedy nie mielibyśmy pewności, ile będzie kasy w przyszłym roku. Może w Polsce zrobić tak, że w przypadku pustej kasy silne bunty wojsk, a zmienność przychodów powodowałaby duże ryzyko wydatków.
Tak mi się marzy, nie wiem czy to możliwe.
-
Marcinie dużo rzeczy przydało by się w Empire.
Niestety chyba na drugą część musimy czekać bo ta wygląda jakby na próbę była zrobiona i chyba tak było bo Napoleon dużo lepszy już był chociaż mnie osobiście szybko się znudził a azjatyckie klimaty nie pociągają mnie więc na temat Shoguna2 wypowiadał się nie będę.
Myślę że cały XVIII wiek to zbyt długi okres czasu i powinien Empire odnosić się do krótszego. Albo kilka kampanii na wzór Amerykańskiej np. Wielka Wojna Północna, Wojna Siedmioletnia, Wojny Rewolucyjnej Francji itp. No ale twórcy jak wiemy nie popisali się. Gdyby można było mapy robić tak jak we wcześniejszych częściach świat modów do Empire nabrałby innego wymiaru :(
Moja mała rada Marcinie: nie kombinuj zbyt wiele bo mimo wszystko wiele nie da się zrobić a możesz się zamotać na maksa. Słowa uznania jednak ode mnie za chęci 8-)
-
Czesc.
Szwajcar, calkowice sie z toba zgadzam. Marcinie, nie ma w ETW takich narzedzi, dzieli ktorym daloby sie zrealizowac twoje propozycje. Trzeba by bylo stworzyc nowa gre o nazqie RON total war czyli jak posprzatav najwiekszy burdel XVIII wiecznej Europy.
W tej grze pewnyh rzeczy sie nie przeskoczy, dlatego jestesmy zmudzeni zgodzic sie na daleko idace uproszczenia.
Ze swojej strony dodam, ze moj plik bazowy chyba mam skonczony. Przy okazji postaram sie w nim wyprowadzic blad dot. Jednostki deli_scouts bez potrzeby ingerowania w inne pliki gry.
Marcinie dlazego usunales piechote szturmowa. Na pozatku tegp tematu tlumaczylem, dlaczego ja dodalem. Wynikalo to z "proby adaptacji" do rzevzywistosci gry taktyki piechoty z polskiej w pocz. XVIII wieku.
Co do husarii z karabinami sa zrodla na ktorych sa przedstawieni husarze z bronia palna w uzyciu. Niesyety nie przytocze ci teraz gdzie o tym czytalem.
Przy robieniu juednostek saskich bralem pod uwage mpzliwosci ETW i wg mnie zastosowana preze mnie zasada o ktprej wzesniej wspomnialem jest ok.
Sa to jedn. Ktore mozna werbowac na 3 pietwszycj poziomach koszar w RON.
!
Tyle na razie. Hej
-
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Ze swojej strony dodam, ze moj plik bazowy chyba mam skonczony. Przy okazji postaram sie w nim wyprowadzic blad dot. Jednostki deli_scouts bez potrzeby ingerowania w inne pliki gry
Jak możesz to podeślij, chyba będzie trzeba nową kampanię zacząć, bo tylko bitwy wszystkiego nie pokażą.
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Marcinie dlazego usunales piechote szturmowa. Na pozatku tegp tematu tlumaczylem, dlaczego ja dodalem. Wynikalo to z "proby adaptacji" do rzevzywistosci gry taktyki piechoty z polskiej w pocz. XVIII wieku.
Wiem, tylko może lepiej dać wczesnej piechocie większy bonus do szarży. Chodzi o to, ze komputer robi tę piechotę >50% całości piechoty i trochę to daje zły obraz naszym wojskom, które były wybitnie strzelcze, autoramentu polskiego oczywiście.
Na marginesie, piękny screen zdjąłem z walki pod lasem tejże piechoty z janczarami, po prostu batalistyka Kossaka :D
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Co do husarii z karabinami sa zrodla na ktorych sa przedstawieni husarze z bronia palna w uzyciu. Niesyety nie przytocze ci teraz gdzie o tym czytalem.
Ważne jest, czy strzelali z koni, czy pospieszeniu i jeżeli to pierwsze, to czy było to czymś wyjątkowym, czy regulaminowym lub pospolitym.
Poza tym oczywiście macie rację, co do całokształtu ETW.
Wydaje mi się, że puścili się na głęboką wodę i mieli duże problemy z ogarnięciem tego, terminy goniły i musieli wydać grę niedorobioną.
Jednak skala świata i ogrom możliwości taktyk było dla sztucznej ai za trudne do ogarnięcia.
Może rzeczywiście zejdę na ziemię i zrobię coś się da zrobić.
Żeby to wszystko sprawdzić, trzeba przejść grę, trochę to trwa, bo bitwy muszą być ręcznie prowadzone.
Ivcas, coś musimy wyrzucić z wersji light, jakbyś coś zaproponował, sto szybciej wystartowałbym ze zmianami.
Mod turecki produkuje prawie wszystkie wojska we wszystkich prowincjach, czy to byłoby dobre dla polskiego moda?
Na pewno elitarne jednostki dałbym do Warszawy i Wilna.
Litewskie na wschód od "Bugu", Korona na zachód.
Proszę o informację, czy wszystkie jednostki węgierskie, czy tylko specyficzne rekrutować po zajęciu Budapesztu?
Zastanawiam się, co do rosyjskich jednostek po zajęciu Moskwy.
Na pewno Kozacy i Tatarzy po zajęciu Krymu.
Kozacy rejestrowi ładnie wyglądają i też szkoda byłoby ich zupełnie wykluczyć.
Pewnie znowu mnie zgasicie, ale może zrobić 2 chorągwie tatarskie w Polsce z lepszym morale i mniejszą ilością 60szt, a po podbiciu Chanatu, tamtejsze Tatary.
-
Marcinie, nikt cie nie gasi;-)
Zastanowie sie nad tymi tatarami:-)
Co do husarii, moj znajomy ze studiow pisal o niej prace ale niestety urwal mi sie z nim kontakt. Miał ponoć jakieś źródła ikonograficzne
Jedno co jest raczej pewne to to ze raczej nie byli spieszani jako husaria oczywiscie m. Inn ze wzgl praktycznych. W trakcie oblezen oczywiscie mogli wystapic, ale w lzejszym wyposazeniu.
Czy husaria uzywala broni palnej regularnie -trudno to porwierdzic i wykluczyc. Do historii przeszly spektakularne szarze ale trzeba pamietac ze w XVII i XVIII wieku do husarii zaliczano takze arkebuzerow.
Jesli chodzi o piechote szturmowa. Moze warto ja zostawic i dac jej limit. Wtedy ai nie zwerbuje wiecej niz to okreslimy, lub odpowiednią cenę. Nie zgodzę się też, że nasza piechota miała charakter wybitnie strzelczy. Do XVIII wikeu byłi wniej i muszkieterzy i pikinierzy. Potem to się zmienia. Cały czas obok muszkietu polki piechór jest wyposażony w berdysz, który służy jako podstawa pod lufę w trakcie salwy, a potem muszkiet przeżucano przez plecy i walczono w zwarciu właśnie na berdysze.
Szwajcar, pytanie do ciebie, czy jest możliwość uzbrojenia polskiej wczesnej piechoty w berdysz i muszkiet? Wtedy oczywiście zabieramy piechocie bagnet (bo po co) i kasujemy piechotę szturmowa. Jesli nie ma takiej możliwości, to byłbym za jej utrzymaniem.
Co do kozakow ma taki pomysl. Zrobie im region rekrutaci kijow i beda tam dostepni zaraz po zajeciu tej prowincji. Co do Tatarów, Szwajcar, prośba do ciebie, dasz radecoś "zmajstrować" czy użyjemy podstawki.
No i jeszcze kwestia korpusów posiłkowych (Rosjan, Węgrów i reszty świata.) Trudno spekulowac. na pewno bedą to jednostki fikcyjne. Jest pytanie czy w to idziemy czy nie.
PS. Marcin, Pochwal sie screenem:-)
-
Witam!
Co do husarii to mogę pewno powiedzieć że muszkietów używała podczas wyprawy hetmana Jabłonowskiego do Mołdawii nie wspomnę już w którym roku na pewno po Wiedniu. Nakaz uzbrojenia się tak towarzyszy jak i pocztowych w broń palną było podyktowane raczej obroną taboru niż walką w polu bo ciężkie muszkiety wiezione były w taborze. A towarzystwo chorągiewne i tak było bardzo ,,krzywe'' na hetmana i niezadowolone bo uważało że nie przystoi im z muszkietem do walki stawać ;) Miałem na to jakieś zródło ale w tej chwili nie potrafię przytoczyć.
lvcas@: co do tego tatara to mogę coś wymyślić ale będzie to trwało bo mam ten tydzień zawalony. Macie w ,,turku'' jakichś nowych tatarów krymskich chyba myślę że można by ich użyć.
-
Cytat:
Czy husaria uzywala broni palnej regularnie -trudno to porwierdzic i wykluczyc. Do historii przeszly spektakularne szarze ale trzeba pamietac ze w XVII i XVIII wieku do husarii zaliczano takze arkebuzerow.
Serio?
Cytat:
Co do kozakow ma taki pomysl. Zrobie im region rekrutaci kijow i beda tam dostepni zaraz po zajeciu tej prowincji
Powinni być dostępni bez zajęcia Kijowa. Ukraina po Andruszowie została podzielona, lecz nie stracona. Nadal posiadaliśmy np. Białą Cerkiew, jedno z ważniejszych miast dla Ukrainy. Kozaki z tego co pamiętam były "pod wspólnym zwierzchnictwem" RONu i Rosji, co nie zmienia faktu, że były różne frakcje dążące do swoich celów. Przykładowo w 1672 po stronie Turków stał Doroszenko, po naszej Chanenka. Po Grzymułtowskim ostatecznie zrzekliśmy się Kijowa, więc zwierzchnictwa nad całością pewnie też (konkretów nie pamiętam), lecz Kozacy andal byli. Nawet w wojnie o obronę konstytucji Poniatowskiemu wydano rozkaz zwerbowania Kozaków z południa.
Przypominam też, że warto wzmocnić Krym, bo aktualnie ma samych Kozaków. Dodanie konnych łuczników (dość tanich, bo w czasie wojny w 1672 Chanat mógł wystawić conajmniej 100 tys. wojska) i janczarów poważnie by go wzmocniło i zbliżyło do realiów epoki.
-
Ok, zostawiam kozakow w Rzeczypospolitej, a Skosnookim tatarom dodam tatarow i janczarow z podstawki (myslalem ze maja mozliwosc werbunku tych jednostek)
Im dluzej cos tam robie przy empire, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, jak na odp.... Sie zostalo zrobione
-
Na amerykaninach to ja się tam nie znam ;) , ale można by dać możliwość zwerbowania w ameryce oddziału związanego z panem Kościuszką
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mitusonator
Na amerykaninach to ja się tam nie znam ;) , ale można by dać możliwość zwerbowania w ameryce oddziału związanego z panem Kościuszką
Może nie Kościuszkę ale USA ma Legion Puławskiego https://en.wikipedia.org/wiki/Pulaski's_Legion związany z innym Polakiem Kazimierzem Puławskim .
-
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Ok, zostawiam kozakow w Rzeczypospolitej, a Skosnookim tatarom dodam tatarow i janczarow z podstawki (myslalem ze maja mozliwosc werbunku tych jednostek)
Im dluzej cos tam robie przy empire, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, jak na odp.... Sie zostalo zrobione
Z tego co pamiętam jedynie kozacka jazda i piechota. W Custom Battles można sprawdzić, ale na bank tylko oni. I serio zaniżyłbym im koszt (choć przez to trzeba robić osobną tabelę dla "nowej" jednostki, a nie tylko udostępnić Turecką), bo znaczącą siłę potrafili wystawić. Będzie trochę bardziej historycznie, a Krym nie będzie zdobywany w przeciągu 2-3 tur :)
Nie dość, że nie jest takie jakie miało być, to jest jeszcze gorsze, niż się wydaje :D
Najlepsze, że Gruzje itp. mają możliwość rekrutacji...husarzy :D (są w polskiej grupie technologicznej :P ).
-
Cytat:
Zamieszczone przez preussen6
Cytat:
Może nie Kościuszkę ale USA ma Legion Puławskiego
https://en.wikipedia.org/wiki/Pulaski's_Legion związany z innym Polakiem Kazimierzem Puławskim .
Tak też można mówiłem że się nie znam :D
-
@Savo
Zgadzam się, nawet nie wiedziałem, że nie mogą wystawiać tatarów, na starcie chyba mają jednostkę?
Tak samo trzeba wyłączyć możliwość werbowania europejskiej piechoty liniowej.
Długo się zastanawiałem, jak tu zrobić tych tatarów. Liczba 100 w oddziale jest ok, natomiast morale 4, to chyba za mało, owszem często stosowali ucieczki, ale to było elementem taktyki a nie paniką.
Tak samo jak strzelanie z konia z łuku z przeładunkiem i strzelaniem podczas jazdy, zawsze to umieli, tylko jak to wpasować w grę.
Kozaków pieszych to chyba ograniczoną liczbę zrobić, bo inaczej będzie armia większości piechoty z dodatkiem jazdy (zaciąg komputera).
A może nie dawać im armat w ogóle, tylko moździeże do obrony miast, natomiast zrobić silną jazdę (liczebnie). Wtedy terroryzują prowincje a nie mogą zdobyć warownych miast.
Jeszcze jedna sprawa, to czy można ustawić janczarów do garnizonu osobno do miast tatarskich, wtedy nie byliby używani w polu, a garnizon byłby taki silny, że nie uległby za szybko podbojowi. Nacja jest minor, więc nie ma co bawić się w balans do gry dla gracza.
Do tego ograniczone posiłki tureckie do walki w polu i tu można dodać z modu tureckiego (na startpos nie dawać, żeby można było bez tego moda grać). Np Spahisi, cebelu, trochę pieszych łuczników, włóczników (nie dawać wojsk z bronią palną, kozacy starczą)
Ogólnie co do ETW, to ja podchodzę w ten sposób, że nie"jesteśmy" władcą państwa, tylko wpływowym generałem, dlatego nie wszystko możemy sobie podporządkować w sferze polityki państwa i dyplomacji, natomiast maszym żywiołem jest bitwa i tutaj "Total Wary" rządzą od pierwszego Szoguna.
Tak jest łatwiej przymykać oko na to co się dzieje na mapie kampanii.
Wczesna kampania zaczyna się w 1700 roku i tutaj zaczyna się nasza wersja historii, wg mnie jeżeli zmienimy jej przebieg, bo nowy kanclerz swymi mądrymi ;) posunięciami wzmocni Rzeczpospolitą, zreformuje wojsko i ruszy wraz z nowymi koalicjantami na podbój świata, to nie ma co patrzeć na to jak wyglądał prawdziwy RON w drugiej połowie XVIIIw.
Czyli nie uważam tego za fantastykę, tylko alternatywną historię.
Jeżeli na początku oddamy w miarę wiernie tamten stan państwa, to potem mamy już prawo zmienić bieg historii. Wystarczy, że są reformy wojska jak zrobił Ivcas i myślę, moje zdanie jest takie, że dalej możemy śmiało improwizować. To odnośnie możliwości werbunku niektórych wojsk należących do innych państw po zajęciu ich przez RON.
Myślę, ze jest to lepsze od werbunku wszystkich wojsk przez wszystkie podbite prowincje, ale to jest XVIIIw i zaczyna się przymusowy pobór do wojska, wiec może się mylę?
Ps. Mam kiepską klawiaturę i widzę, ze autokorekta nie działa, więc sorry za błędy.
Jeszcze co do kozaków, to pamiętajmy, że w wojskach autor. polskiego występowali, jako m.in. pancerni, tylko nie było osobnej kawalerii kozackiej, lekka była tak nazywana, ale to nie byli kozacy. Będę się upierał, żeby tylko po podboju ziem ukraińskich i rosyjskich byli dostępni, ostatecznie Podole, Mołdawia?
-
Hej!
Co do kozaków ja u siebie zrobiłem im AoR na podolu i ukrainie i moim zdaniem wystarczy.
W podstawowym db do Empire są tatarzy ottomańscy i krymscy ale właśnie Chanat nie ma w werbunku tych ostatnich co jest dosyć śmieszne.
Marcin@ co do historii alternatywnej to się całkowicie zgadzam bo jak wytłumaczyć polaków z koloniami na Karaibach w Indiach i Kanadzie :?: :lol:
Jak już kiedyś pisałem nie da się w żadnej grze odwzorować historii w 100%, to co robisz to i tak jest dużo w porównaniu do podstawki.
-
To ja myślałem że podstawka była grą fantasy :lol:
-
Hej. Widze ze nie pojdzie to tak szybko, bo propozycji jest mase. Dzis postaram sie wprowadzic czesc z sugerowanych zmian. Gdzie sie da postaram sie wykorzystac tekstury z DME i CB. Trove bedzie tego do dodawania w Data base. Mysle ze jednostki tzw. Regionalne to dobry pomysl. Wszak RON zawsze byl wielokulturowy:-)
Proponuje takze dodac w takim wypadku po jednej jednostce (okreslmy je cudzoziemskim korpusem posilkowym) z takich panstw jak Austria, Turcja, Francja, Holandia, Szeroko okreslona piechota Niemiecka, Prusy Hiszpania, Holandia, Angla, Skocja, USA i gurkow w Indiach.
Jesli chodzi o tatarow proponuje w dyplomacji zrobic im wojne z RON.
-
Cytat:
To ja myślałem że podstawka była grą fantasy :lol:
Bo podstawka jest jak fantasy jeśli chodzi o Polskę która jest cicha spokojna jakaś kasa w skarbie jest przy umiejętnym zarządzaniu a w realu to było po porostu bagno. Narzekamy dziś na królów że powinni rządzić tak a tak ale gdyby któregoś z nas z dzisiejszych czasów przenieść do czasów saskich i na tronie posadzić to jestem przekonany że tygodnia by nie wytrzymał z naszą szlachtą i magnatami.
Nie mam wiele czasu ale dłubię trochę przy Empire i popełniłem dzisiaj takiego Tatara robiąc go z myślą o wczesnych pułkach tatarskich ale jeśli chcielibyście go użyć w modzie to mogę podesłać.
http://image.noelshack.com/fichiers/...9236-tatar.jpg