Rok 1290, Cesarstwo Bizantyjskie (vh/vh)
Wersja do druku
Rok 1290, Cesarstwo Bizantyjskie (vh/vh)
W którym zacząłeś, ile lat na turę i czy miałeś takie eventy jak Bulgarian Uprising( ok 1180) czy pojawienie się krzyżaków? Kiedy zaczęły sie problemy-rok?
Rozpoczełem standartowo to chyba 1080 rok, bułgarskiego powstania nie pamiętam, ale hordy krzyżaków, mongołowie oraz event William Wallace był. 1,5 roku na turę
Jeżeli problemy zaczęły się po pojawieniu się Krzyżaków to możesz wczytać stan gry sprzed ich pojawienia się (jeżeli masz) i grać bez zapisywania i wczytywania gry do momentu, aż zajmą jakąś osadę( możesz to sprawdzać toggle_fow). Ale skoro możesz grać, a wywala ci do pulpitu raz na jakiś czas to nie wiem czy jest sens. Warto też wyłączyć autosave.
Mam jeszcze jedno pytanie wie ktoś jak powinna wyglądać najlepsza i najbardziej efektywna armia do walki w polu oraz do oblężenia ( chodzi o cesarstwo bizantyjskie a armie te miały by walczyć z egipcjanami i turkami) mam już wszystkie możliwe dostępne jednostki cesarskie. Pytam dlatego bo niby ostatnią jednostka z piechoty jest gwardia waregów ale ma staty słabsze niż piesi łacinicy. W dodatku denerwuje mnie takie coś jak atakuje zamek egipski wpadam na mury waregami albo pieszymi łacinikami bronią ich arabscy włócznicy a moje wojska uciekają przed nimi mimo, że mają dużo lepsze staty oraz znakomite morale albo dobre a arabscy włócznicy wogóle nie mają takich atutów czy to chodzi o trudność w grze (vh/vh) czy to poprostu tak jest w ss 6.1 ??
Czy te submody dodają jakieś nowe frakcje w stosunku do zwykłego SS 6.1? Lub prowincje?
Real Combat\Real Recruitment nie dodaje żadnych nowych prowincji (jeśli dobrze pamiętam), a co do frakcji wprowadza trochę zmian względem Stainless Steel.
Nie ma Irlandii jako samodzielnej frakcji. Są za to Tymurydzi. Zastępuje Templariuszy Królestwem Jerozolimy. Zmieniając odpowiednio pozycję startową. Inne frakcje z kolej mają częściowo lub zupełnie zmienione 'rostery' jednostek.
Jest trochę tych zmian, aż ciężko wszystkie wymienić 8-)
największa zmiana polega na tym, że (bynajmniej u mnie) nie da się rozgrywać bitew samemu!!!! jasna pogoda!!!
Musiałeś coś źle zainstalować, u mnie śmiga bez problemu. Mody świetne, stare SS się nie może równać, teraz rekrutacja jest sensowna, a i bitwy znacznie bardziej wymagające i zgodne z realiami. Do tego, dzięki zmianie daty rozpoczęcia na 1100 rok wreszcie mamy prawidłowe Królestwo Jerozolimy, a nie jakichś Templarów czy inszych żuczków.. swoją drogą, polecam grę tą frakcją na vh/vh, przy jednoczesnej wojnie z Seldżukami i Fatymidami jest całkiem wesoło, a i klimat znakomity. Nie wspomnę już o nowych roosterach dla Polski, Rusi, czy Bizancjum, ogólnie zmian jest masa.
Mam zainstalowanego SS, ale póki co odstawiłem go. Po zainstalowaniu RR/RC zmiana tury jest u mnie strasznie mozolna ;) chyba mam za słaby sprzęt na tą zabawę... Jest jakiś sposób, żeby temu zaradzić?
Na modernizację konfiguracji na razie nie mam funduszy, niestety... ;)
Niestety nie ma dobrego sposobu na przyspieszenie przejścia tury. Między Bogiem, a prawdą... ja mam dobrego kompa i też mi długo tury przechodzi. Więc to raczej specyfika modu niż konfiguracja sprzętowa. ;)
A czy Medka masz zainstalowanego na tym samym dysku fizycznym co system?Cytat:
Zamieszczone przez Seraphin
Nie, system mam zainstalowany na innym ;)Cytat:
Zamieszczone przez wojtek 85
Ja tak miałem i zmiana tury trwała nawet 5 minut. Spróbuj zainstalować medka na tym dysku fizycznym (w sensie dysku twardym, a nie partycji) na którym masz system. Mi pomogło.Cytat:
Nie, system mam zainstalowany na innym ;)
Widzisz, a u mnie nie ma prawie żadnej różnicy z przewagą dla partycji. Jak miałem Medka na systemowym wgrywanie tury na SS trwało około 2min. Na partycji 1,5min.
Mam pytanie odnośnie gry Aragonią. Pojawił mi się komunikat, że "...w tym roku Królestwo Leonu i Kastylii połączyło się z Królestwem Aragonii tworząc Hiszpanię...".
Jest to tylko informacja dla gracza, czy może jakiś skrypt, który można wykorzystać, żeby objąć tron Kastylii? ;)
Ja mam pulpit kiedy bitwa jest toczona o zamek lub miasto z kalifatem. Musze dawać na auto no a że to kiszka to wszyscy wiedzą. Nie wiem czy coś podmienić dograć ?
wyszedł jakiś nowy patch bo ostatni mam chyba z listopada
Siemanko, mam pytanko, kiedy instaluje patch 6.1 tam jest już opcja Real Combat\Real Recruitment razem z 3 innymi opcjami do zainstalowania, pytanie zatem jest takie:czy to jest ta sama opcja o której jest cały ten temat?Z tego co widziałem to 2części Real Combat\Real Recruitment o której jest mowa w głównym temacie wazą coś ponad 1GB natomiast patch 6.1 także z opcją Real Combat\Real Recruitment waży duuuuuuużo mniej. O co tu chodzi?to jakieś dwie różne rzeczy bo nie kumam już co do czego.
pozdr
30 październikCytat:
Zamieszczone przez theo
Cytat:
Zamieszczone przez Marciano82
Wszystko jest TUTAJCytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Witam;) czy autor wątpku mógłby być tak łaskawy i uzupełniać pierwszą stronkę tego wątpku o wychodzące łatki?;] byłoby to wielce pomocne;) z góry dziękuję. A tak swoją drogą to czy w tym modzie można bez żadnych problemów zmienić odliczanie lat względem upływających tur?
Post otwierający zawiera aktualne informacje. Na chwilę obecną nie ma żadnych 'hotfiksów', a jedynie dwuczęściowa wersja moda z 30 października 2009 (popełniłem mały błąd jak sprawdzałem ostatnio na szybko - najnowsza wersja jest już dość stara).
Co do zmiany odliczania lat to nie jestem pewien czy by to czegoś nie popsuło w skryptach kampanii...
Witam serdecznie,
Czy jest może ktos w stanie pomoc z drugim woluminem ostatniej kompilacji ?
(Chodzi o pliki z linkow udostepnionych w poscie otwierajacym).
Niestety, part2 jest uszkodzony (sciagalem chyba 3 razy), co zostało też potwierdzone
przez innych uzytkownikow twcenter. Niestety, na TWC na razie brak odzewu ;/
Może, ktos z szanownych użytkowników posiada oryginalne sprawne paczki
i mógłby pomóc potrzebującym ? ;)
Cały tydzień czekałem na weekend aby odpalić tego moda a tu lipton ;/
...i na dodatek jutro do roboty ....ehh...życie.
Pozdro!
Na widowsie 7-ce po szczęśliwym updatcie z 6.0 do 6.1 próbuje zainstalować zgodnie z instrukcją w katalogu głównym dodatek z submodami. pierwsza częśc z dwóch wypakowuje bez problemu. pod koniec wypakowania drugiej wyskakuje mi informacja że nie moge rozpakować pliku TASK.
Jeśli ktoś wie jak temu zaradzić proszę o pomoc.
ja mam taki problem uruchomiłem File_tasks i nie działa (pojawia się czarny ekran i cay czas odmowa dostępu np ) wczesniej wypakowalem SS_RR_RC_Part1 i SS_RR_RC_Part2, nie rozumiem o co chodzi w tym instalowaniu SS nigdzie niema pliku który by zaczoł instalacje tylko wszystko wypakowuje się E:\Medieval II Total War\mods\Stainless_Steel_6 próbowałem patchowac hot fixem i mam patch 1.5
oto co pojawia mi sie w czrnym okienku
ui\units\units\#halberd_militia.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#hand_gunners.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#italian_maa.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#janissary_arquebusiers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#late_arquebusiers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#late_musketeers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#late_pikemen.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#late_tercio_pikemen.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#mangonel.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#men_at_arms.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_ballista.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_bombard.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_cannon.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_catapult.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_grand_bombard.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_halberd_militia.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_heavy_spearmen.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_mangonel.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_monster_bombard.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#me_trebuchet.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#mounted_arquebusiers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#musketeers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_ballista.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_basilisk.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_bombard.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_cannon.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_catapult.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_culverin.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_grand_bombard.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_monster_ribault.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_mortar.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_ribault.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_serpentine.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#ne_trebuchet.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#pikemen.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#pike_militia.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#prussian_archers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#reiters.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#soldatos_reformados_arquebusiers.t ga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\dismounted_mailed_knights_info.tga
Odmowa dostępu.
Liczba skopiowanych plików: 0.
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\byzantium\
*.tga -r
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\denmark\*.
tga +r
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>copy ui\units\units\*.tga
ui\units\denmark
ui\units\units\#arbalest_militia.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#arquebusiers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#demi_lancers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_italian_maa.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_knights_templar.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_men_at_arms.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#gendarmes.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#halberd_maa.tga
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\denmark\*.
tga -r
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\cumans\*.t
ga +r
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>copy ui\units\units\*.tga
ui\units\cumans
ui\units\units\#arbalest_militia.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#arquebusiers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#demi_lancers.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_italian_maa.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_knights_templar.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#dismounted_men_at_arms.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#gendarmes.tga
Odmowa dostępu.
ui\units\units\#halberd_maa.tga
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
Odmowa dostępu.
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\cumans\*.t
ga -r
E:\Medieval II Total War1\mods\Stainless_Steel_6\Data>attrib ui\units\egypt\*.tg
a +r
Są u mnie miasta, których nie da się ani bronić ani zdobywać bo od razu pulpit. Mogę jedynie auto ale to nie jest gra. Czy istnieje możliwość ponownego wgrania jakichś plików żeby ten błąd usunąć tak żeby nie tracić gry ?
Powiedzcie mi proszę, czy w tej kompilacji, do której podałeś dwa linki, jest już SS 6.1? Czy trzeba najpierw go zainstalować, a dopiero potem rozpakowywać to, co umieściłeś? Wybaczcie głupotę tego pytania i jego prozaiczność, ale proszę o odpowiedź!
Cytat:
Zamieszczone przez vtec.dominion
Hm to dziwne ja korzystałem wyłącznie z tego linka i wszystko działało bez problemu. Może winny jest program rozpakowując (najlepiej używać 7zip) albo sposób ściągania. Nie wiem co na to poradzić, bo mi część druga działa jak należy...Cytat:
Zamieszczone przez Scabandari
RC/RR rozpakowuje się do folderu Medievala czyli wg. ścieżki powyżej E:\Medieval II Total War. Nie do folderu SS...Cytat:
Zamieszczone przez battlecryleee
Nie trzeba było tego całego tekstu z tego 'okienk' wrzucać i tak nic z tego nie wynika.
A konkretny przykład ? To bym sprawdził czy też tak mam...Cytat:
Zamieszczone przez Jasza
Wszystko jest w poście niewtrajającym:Cytat:
Zamieszczone przez szymon.jk
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Dzięki za pomoc, wszystko udało się zainstalować. ;) Tylko że jest jeszcze jeden problem, choć może tak jest u wszystkich? Po uruchomieniu gry, przy np. przeglądaniu krajów dostępnych w kampanii, gdy kliknę na w zasadzie losową ikonę, gra kończy swe działanie i powracam w smutku i melancholii do pulpitu. Jak temu zaradzić?
Jak najmniej klikaj na herby państw :D Tak serio to każdy tak ma. Niesety to wina niestabilności modu (tylko chyba w menu wyboru frakcji, bo jak dotąd rozegrałem chyba z 4 kampanie i ani razu nie uświadczyłem crasha do pulpitu)
Mam wielką prośbę, żeby ktoś zamieścił niezmieniony plik descr_start z SS_RR_RC-Part2 imperial campaign
mail: scabandari@op.pl
Witam ALL czy ktoś może wiedział jakieś przeróbki samej mapy na Early albo Late Kampanii, bo ta mapa jakoś mi się nie widzi chodzi mi o sam teren. Patrząc na ostatnie wydanie moda DLV tam mapa jest Piękna.
Mam pytanko odnośnie atrybutów generała. Jeżeli sie nie myle to....
dowodzenie - odpowiada za morale zołnierzy podczas bitew
rycerskość - odpowiada za zarządznia miastem (np. zauważyłem zanczny przyrost populacji w miastach z rycerskim generałem)
postrach - no własnie tutaj nie mam pojęcia do czego przydaje się ta cecha? :?:
Kyuzo w międzyczasie wyszedł hotfix (26 luty 2010), więc gdybyś mógł go wrzucić na pierwszą stronę 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Mod jest świetny, niestety zgotował mi niemiłą niespodziankę. Po kilkudziesięciu turach nie chce wczytać mojego save'a ani autosave'a :x . Szlag mnie trafił :evil:
ktoś musi się zgłosić na ochotnika ;) . Też bym wolał, aby czas odliczano co jeden rok, a nie co półtora :roll:Cytat:
Co do zmiany odliczania lat to nie jestem pewien czy by to czegoś nie popsuło w skryptach kampanii...
Ale wtopa :P cały czas zerkałem na wątek RC/RR i nie zauważyłem, że całe nowe sub forum na TWCenter pojawiło dla tej kompilacji i hotfixy się teraz w osobnych watkach pojawiają.Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Zara zaktualizuje, co trzeba (choćby własny podpis).
Dzięki za info.
wow,superr modzik,ale mam pytanko ile było hotwixów ?bo ja mam 2(feb28 i oct28),niestety mój angielski jest raczej beznadziejny niż słaby więc na twcenter nie znajde info.Co do instalacji to hm....miałem spolszczoną wersje ss 6.1 usunąłem sejwy,wypakowałem do medka i...pulpit,skoczyło mi ciśnienie i wypakowałem na pulpit i przekopiowałem odpaliłem task bat i działa :shock: ,hotwixy też kopiowałem i task bat2 odpalałem,a i takie pytanko czy po podbici polski(gram hre)będe mógł werbować polską szlachte?
Najlepiej zaopatrzyć się w to i to czyli wersje z oct 30, a potem jeszcze hotfix mar 21.
Taki zestaw zapewnia najnowszą na te chwilę wersje. Wszystko jest w poście otwierającym.
A co do dostępności jednostek do werbunku w trakcje kampanii wystarczy odpalić custom battel i w ustawieniach bitwy wybrać bodajże w zakładce 'era' opcje 'all'. Chodzi o to żeby były wszystkie jednostki dostępne.
Wtedy też widać jakie jednostki innych nacji można będzie rekrutować.
A ja ponawiam swoje pytanie, mam nadzieję, że ktoś tym razem udzieli mi na nie odpowiedzi... ;)
Grając Aragonią - jak już wcześniej pisałem - pojawił mi się event, że wtedy i wtedy Królestwo Aragonii i Kastylii połączyły się i stworzyło Królestwo Hiszpanii.
Grałem sobie jednak dalej, bo nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi, czy można to jakoś wykorzystać. Niestety - zbliżając się do 1480 roku czekała mnie niemiła niespodzianka - okazało się, że moją Aragonię przejęła Kastylia i stworzyła się Hiszpania i niestety zamiast objąć nad nią kontrolę, to przegrałem swoją kampanię...
Trzeba spełnić jakieś określone warunki, żeby objąć we władanie całą Hiszpanię, czy po prostu kampania dla Aragonii kończy się w tym właśnie roku (trochę bezsensu)? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
Ciekawa sprawa z tą Hiszpanią. Do tej pory nie miałem pojęcia o takim 'evencje', a do tego faktycznie coś trudno znaleźć o nim jakieś konkretne info.
Zakładam, że Kastylią dało by się kontynuować grę.
Natomiast, co do Argonii jedynym wyjściem będzie chyba wcześniejsze wyeliminowanie Kastylii :twisted: ?
Mam dziwny problem z pieniędzmi. Otóż przy 40 turze jest ich juz ponad 100 000 i ciągle kupka rośnie :). Gram early campain (Danią). Czy zauważyliście podobne zjawisko z rosnąca gorą zlota :)