Statystyki w BC są kiepskie w mojej ocenie. Jednostki za szybko panikują. Najlepiej jest tam rzucić do boju całą armię i czekać aż ich połamiemy (czyli z 20 sekund?).
Wersja do druku
Statystyki w BC są kiepskie w mojej ocenie. Jednostki za szybko panikują. Najlepiej jest tam rzucić do boju całą armię i czekać aż ich połamiemy (czyli z 20 sekund?).
Ciekawi mnie jak to będzie wyglądać ;D A planujesz skrypt z dołączeniem do HRE?
Z dołączeniem kogo?
Ogólnie :) Powiedzmy grać Hanzą czy jakimś księstwem Polskim to była by możliwość dołączenia lub zostania takim Elektorem?
Hanza to organizacja kupiecka, a elektorem mógł chyba tylko szlachcic zostać, co do Polski to można ewentualnie o Księstwie Śląskim pomyśleć. I byłbym zapomniał, Królestwo Czeskie również należało wtedy do Cesarstwa, a więc i stamtąd będą wybierani cesarze ;)
Pomorze też powinno mieć możliwość dołączenia do HRE.
Piszesz o statystykach KAM-a? Tam jest bardzo dobrze oddane, owszem, natarcie całej armii to potęga i można nią złamać wroga całkowicie ale to jest realistyczne bardzo. Tyle, że rzuceniem do boju całej armii narażamy się na zmasakrowanie naszej piechoty przez wrogą kawalerię. I włócznicy nie pomogą, oni mają szansę przetrzymać szarże tylko formując mur włóczni co mi się bardzo podoba. W mojej ocenie nikt tak dobrze nie odwzorował średniowiecznych bitew na silniku Medievala jak KAM. I często starcia trwają dość długo, kluczem jest złamanie morale i przypuszczanie piorunujących w skutkach szarż. :cool: Jak nie ma okazji żeby morale przeciwnikowi złamać to trzeba się wdać w długą walkę.Cytat:
Mniej więcej takie coś mógłbym wprowadzić do moda HellVarda, ale to już od niego zależy czy by chciał coś w tym rodzaju czy inaczej.
To mam jeszcze jedno pytanie Mod będzie obsługiwany przez podstawkę czy któryś z dodatków Królestwa? Bo jeżeli na podstawkę to prawdopodobnie będą problemy (przynajmniej u mnie) z bitwami ;/
A tak, zapomniałem o Pomorzu :) KAM sam mi kiedyś proponował wprowadzenie swojego systemu, no ale niestety zniknął. Bardzo by mi on odpowiadał, ale jak już mówiłem, zabierzemy się za to dopiero gdy będę miał kompletną listę jednostek ;)
@MDiego
Mod jest pod Kongdoms, rzecz jasna :)
Uff to bardzo fajnie :) Ponieważ wcześniejsza wersja tej modyfikacji działała mi normalnie na teutonicku ale na podstawce bitew nie można rozgrywać ponieważ wyskakuje błąd "Medieval 2 napotka" :P
Mody pod Kingdomsa to od paru lat standard. Tak przy okazji jakie masz plany na rooster Pomorza ?
Przecież zamieszczałem niedawno screeny z jednostkami księstw polskich :) Pomorze chyba się jakoś od innych nie wyróżniało, może poza szybszym przejmowaniem nowinek z zachodu, tak jak Śląsk. Na razie te jednostki są wspólne dla wszystkich księstw, ale będę musiał stworzyć kilka nowych, mających takie same nazewnictwo, ale wykorzystujących inne modele, by oddać różnice regionalne. Wszystko może się jeszcze zmienić, jeśli macie jakieś sugestie co do tego jakie powinno być nazewnictwo czy typy jednostek, to się nie krępujcie :)
Ale Pomorzanie to chyba nie byli Polakami :D ale byli Słowianami. (Przynajmniej tak słyszałem ;) )
EDIT: Tak apropo żeby nie pisać kolejnego posta. Czy da się zmienić jakoś odtwarzacz moda w M2TW? Chodzi mi żeby modyfikacja zamiast otwierać się na podstawce, otwierała się na kingdoms. Wie może ktoś czy tak się da?
Tak po prawdzie to chyba nigdzie nie istniało wtedy pojęcie "naród" jako takie :) A na pewno poczucie przynależności do takowego było znacznie mniejsze, niż dzisiaj.
@MDiego
Wszystko się da, ale trzeba zrobić osobny folder w katalogu "mods"stworzyć nowe pliki .cfg i .bat, pewnie będie też brakowało kilku plików. Najłatwiej chyba byłoby ściągnąć BareGeomoda i wkleić do jego folderu zawartość tej modyfikacji.
Jeszcze apropo tej nowej nazwy co myślicie o "Heart of Europe" (Serce Europy)? Tak mi wpadło do głowy podczas przeglądania mapy ;) Trochę trudno znaleźć coś, co by np. łączyło wszystkie frakcje, trudno te sprecyzować zasięg terytorialny mapy.
"Serce Europy" mi osobiście w Średniowieczu kojarzy się z Papiestwem. Może "Na przecięciu szlaków" język dowolny:D
Też niezłe. Przypadkowo odkryłem, że jednak mam jeszcze jeden wolny slot frakcji :) Może macie jakieś propozycje, jakie państwo należałoby umieścić w moim modzie?
Ale ,,Serce Europy" to jest taka książka o Rzeczpospolitej ;) więc jest to wg. mnie ładna nazwa.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/231766/serce-europy
A to co napisałeś u góry kompletnie nie pojmuję :D
A państwo to może (jeśli nie ma) Moskwę albo Nowogród. Wiekowo by się chyba zgadzało.
Moskwa miała wtedy niewielkie znaczenie, a Nowogród jest.
A np. Chanat Krymski? Chociaż ono chyba powstało po Złotej Ordzie. A mógł byś wypisać jakie są już państwa? (Tak wiem że na 1 str. jest rozpiska ale chyba nie cała)
Jest cała :P
No to może Zakon kawalerów mieczowych :D
EDIT: Albo jakieś małe państewko Ukraińskie lub Białoruskie (oczywiście nie pod tymi nazwami dzisiejszymi ;))
Kawalerowie byli już w tym okresie pod kontrolą Krzyżaków, na terenach Ukrainy jest Ruś Halicko-Wołyńska, a tereny Białorusi były w większości zajęte przez Litwę.
Aha to sam nie wiem. Patrzyłem na mapkę zakonniku na 1 stronie i tam było pusto. A tak jak wcześniej napisałem Chanat krymski?
Czy Księstwo Zety łapie się czasowo? Jak nie to może Królestwo Chorwacji?
Ciekawy pomysł, ale w razie wprowadzenia którejś z tych frakcji musiałbym stworzyć przynajmniej ze dwie prowincje w tym regionie, bo trochę tam pustawo ;) No ale w sumie z nową frakcją czy bez i tak przydałoby się tam jakąś prowincję jeszcze wstawić. Zastanawiałem się nad Księstwem Krakowskim, nie byłoby dostępne dla gracza, bo w 1232 roku (start kampanii) było ono zajęte przez Henryków Śląskich, ale mogłoby istnieć jako tzw. re-emergent faction, czyli mogłoby się pojawić na mapie po spełnieniu określonych warunków, np. gdyby Kraków przez x tur należał do buntowników.
I jeszcze jedna sprawa w związku z tymi buntownikami, znudził mi się ten najczęściej występujący symbol w postaci skrzyżowanych mieczy i szukam inspiracji dla czegoś nowego, może jakaś przekreślona korona czy coś w ten deseń? Co myślicie?
Albo szubienica może
Trupia czaszka, piszczele.
To mają być buntownicy, nie piraci z Karaibów :)
Szachownica, szaro-biała, sama zaś frakcja mogłaby się nazywać "Mniejsze państewka"
Symbol ciekawy, nazwa mniej, myślałem raczej o czymś w stylu Niezależne/Suwerenne Księstwa/Dominia.
Jakby co, mogę pomóc przy Soundtracku :). Wiele kawałków z W3 idealnie się wpasowują. No i stare Polskie pieśni, OST z filmów pokroju "stara baśń", "kingdom of heaven" ;)
Dzięki, jak przyjdzie czas na soundtrack to się odezwę ;)
A oto symbole frakcji, przygotowane przez naszego rodaka Turumbar&Death:
[IMG]http://i61.tinypic.com/29fa3wn.jpg[/IMG]
Na pewno nie może zabraknąć Bogurodzicy :P
Zresztą fajne byłoby dodanie różnych soundtracków do różnych kultur, u Włochów włoskie pieśni, u Skandynawów skandynawskie etc.
Pewnie że nie ;) Może mały konkurs? Kto potrafi rozpoznać do której frakcji należy każdy symbol? Zaczynamy od górnego rzędu :)
Serbia. Księstwo Halicko-Wołyńskie, Księstwo Opolsko-Raciborskie, Hanza,Wielkopolska ?, Wittelsbachowie, Raguza, Papież, Bułgaria, Pomorze
dół Śląsk, Krzyżacy, Litwa, Dania, Nowogród, Welfowie, Norwegia, coś nie znam, Złota Orda, Askańczycy, Czechy, Habsburgowie, Wenecja, jacyś Niemcy, 2 x Włosi, Prusowie
Poza tymi co nie znałeś 3 pomyłki ;) Czekamy na kolejnych zawodników :)
A co Śląsk taki ogromny? ;D
A nie zauważył waść, że mapa z menu kampanii różni się od tej przedstawionej w preview? ;) Zostało jeszcze sporo do zrobienia w menu, właściwie wszystko poza tymi symbolami.
jak się nikt w konkursie nie zgłosił, to wygrałem go ?
Jeśli jest rzecz, którą ubóstwiam w nowszych total warach, to są to technologie (chyba najlepszy aspekt Empire, wymienianie się nimi). Czy są szanse na skrypt taki jak w BC? Na uczonych, wykradanie technologii, wynajdowanie ich?