-
Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam
Moja konfiguracja sprzętowa:
i5 4670k 3,4 GHz
16 GB DDR 3 1600 MHz
Gigabyte GTX 770 2 GB
SSD Intel 240 GB
Windows 8 x64
-------------
Ustawienia wszystko on i ustawienia ekstremalne - benchmark średnio 35 fps (min 13fps max ~70 fps) , ale ....
żeby grać w pełni płynnie musiałem wyłączyć roślinność alfa.
Nie wiem czemu nie mogę włączyć opcji DRA - jest nieaktywna, po najechaniu na nią pojawia się tip - opcja dostępna dla posiadaczy procesorów Haswell - mój i5 4670k to jest Haswell ale mimo to opcja jest niedostępna.
UPDATE: Wyczytałem na forach gry że najprawdopodobniej DRA jest aktywne dla Haswella tylko kiedy używamy zintegrowanej karty graficznej - ale nie jest to do końca potwierdzone
-
Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Misiak]
Cytat:
Zamieszczone przez MaciekSoad
możesz ręcznie ją aktywować w pliku preferences.script znajdujacym się w folderze appdata/the creative assembly /rome2/scripts
U mnie ręczne wpisanie z false na true nie przyniosło żadnych efektów ;) od wczoraj próbuje się dowiedzieć dlaczego tak jest i zero odzewu ;)
Niestety albo nie potrafię tego zrobić albo się nie da... :?
Jeżeli ktoś miałby jakiś inny pomysł proszę pisać tu lub na PW:) Będę naprawdę wdzięczny.
-
Witam, mam prośbę. Powiedzcie mi czy na takim sprzęcie da radę pograć ?
Procesor: AMD Athlon(tm) II X4 645 Procesor 3.10 GHz
RAM: 6 GB
Windows Vista 32 mb
Karta graficzna- Nvidia Geforce GT 430
-
Testowałem grę na komputerze znajomego. Wszystko w zasadzie na extreme, wyłączone były tylko z 2 z opcji.
I5 3570k podkręcony na 4.1 GHz, 12 gb ramu i karta gtx 580 (nie Ti). Wynik benchmarku 31.8
Widać po wynikach tego haswella 4670k z kartą gtx 770 która jest podana wyżej, że pomimo przepaści pomiędzy kartami graficznymi wyniki tak bardzo nie odbiegają.
-
"Wyłączone ze 2 opcje" - jeśli te wyłączone opcje to roślinność alfa i SSAO lub 'efekt odkształcania' to może mieć kolosalny wpływ na fps - ja robiłem benchmark na wszystkim ON.
-
HAHAHAHAHAH
No no jestem załamany kompletnie, tracę nadzieję że nowy patch w czymś pomoże, same kłamstwa z strony CA...
Otóż sprawa się przedstawia tak :Nvidia Geforce expedience zainstalował i można też tam gry optymalizować do poziomu który zaleca nvidia dla Danej gry i co wyszło ? Taki np Shogun Expedience proponuje mi ustawić wszystko na maksymalne detale, nawet wyższe niż te na których grałem a do RTW II... wszystko najniższe, najniższa rozdzielczość i na dodatek ostrzega mnie że mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań :D czuję się okradziony przec Sage i CA .
-
SSAO było wyłączone na pewno. Roślinność na 90 % była na on.
Jeśli możesz podać jakiej firmy jest ten gtx 770, byłbym wdzięczny. Zaczynam brać ten gtx pod uwagę, skoro tutaj Twój się sprawdza to może dopłacę. Miałem brać Gigabyte GTX 760 windforce. ehhh sorry już widzę, Gigabyte, nie doczytałem edit
-
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
HAHAHAHAHAH
No no jestem załamany kompletnie, tracę nadzieję że nowy patch w czymś pomoże, same kłamstwa z strony CA...
Otóż sprawa się przedstawia tak :Nvidia Geforce expedience zainstalował i można też tam gry optymalizować do poziomu który zaleca nvidia dla Danej gry i co wyszło ? Taki np Shogun Expedience proponuje mi ustawić wszystko na maksymalne detale, nawet wyższe niż te na których grałem a do RTW II... wszystko najniższe, najniższa rozdzielczość i na dodatek ostrzega mnie że mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań :D czuję się okradziony przec Sage i CA .
mam tak samo..tylko nie wiem czy to wina Segi czy Geforce że tak chce "zoptymalizować" grę..:)
-
Cytat:
HAHAHAHAHAH
Pogratulować:) A nie możesz po prostu sam zmienić ustawień tak żeby działało. (Tak dla ułatwienie co najmniej poziom niższe niż w STW2)
W takim wypadku jak się czuję okradziony przez Blizarda i CD Projekt bo nVidia Experience pokazuje mi za niskie detale a w przypadku Wieśka brak spełnienia wymagań minimalnych. Oczywiście gry działają bez problemu.
Z tego co zauważyłem to procki mają gigantyczny wpływ na jakoś gry FPS i problemy z nim związane.
Np. Większość gier na sprzęcie i5 + 660m + 8GB chodzi odczuwalnie lepiej niż na moim i7 + 650m + 8GB.
Z tego co widzę po wpisach pomimo gorszego sprzętu ogólnie to Romek u mnie chodzi dobrze jeśli chodzi o FPS.
Jeśli macie nVidie wypatrujcie nowych sterowników beta pod Romka, często sporo zmieniają ich stery po premierze gry.
-
Podejrzewam, że ustawienia "Ekstremalne" powinny być traktowane dosłownie w tym przypadku czyli dla posiadaczy ekstremalnego zestawu komputerowego - czyli pewnie GTX Titan lub jakieś zestawy SLI (2x GTX 770/780). Cóż - ekstremalnie to ekstremalnie, popatrzcie jaka jest grafika w tej grze - DX 11 daje popalić a żeby oglądać wodotryski dostępne w DX11 z w marę sensowną prędkością potrzebny jest conajmniej GTX z serii 600 i to też nie słabszy niż 660 Ti. Z pojawieniem się na rynku konsol następnej generacji standardy graficzne w grach znowu ulegną podwyższeniu - podejrzewam że Rome jest poprostu jednym z pierwszych - poczekajmy na Battlefielda 4 czy Wiedźmina 3 - podejrzewam że o ustawieniach 'ekstremalnych' w tych grach należy zapomieć bez conajmniej GTX Titan lub 780.
Reasumując - jest DX 11 ale kiedy twórcy gier zaczynają z niego naprawdę korzystać to wychodzi dopiero fakt, że dzisiejsze karty graficzne do obrabiania materiału w trybie DX 11 są jeszcze za słabe - podobnie było z GeForce FX i Pixel/VertexShader 2.0 - karty obsługiwały efekty ale z prędkością kilku - kilkunast fps.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez petavius
Podejrzewam, że ustawienia "Ekstremalne" powinny być traktowane dosłownie w tym przypadku czyli dla posiadaczy ekstremalnego zestawu komputerowego - czyli pewnie GTX Titan lub jakieś zestawy SLI (2x GTX 770/780). Cóż - ekstremalnie to ekstremalnie, popatrzcie jaka jest grafika w tej grze - DX 11 daje popalić a żeby oglądać wodotryski dostępne w DX11 z w marę sensowną prędkością potrzebny jest conajmniej GTX z serii 600 i to też nie słabszy niż 660 Ti. Z pojawieniem się na rynku konsol następnej generacji standardy graficzne w grach znowu ulegną podwyższeniu - podejrzewam że Rome jest poprostu jednym z pierwszych - poczekajmy na Battlefielda 4 czy Wiedźmina 3 - podejrzewam że o ustawieniach 'ekstremalnych' w tych grach należy zapomieć bez conajmniej GTX Titan lub 780.
Reasumując - jest DX 11 ale kiedy twórcy gier zaczynają z niego naprawdę korzystać to wychodzi dopiero fakt, że dzisiejsze karty graficzne do obrabiania materiału w trybie DX 11 są jeszcze za słabe - podobnie było z GeForce FX i Pixel/VertexShader 2.0 - karty obsługiwały efekty ale z prędkością kilku - kilkunast fps.
Pozdrawiam
Dokładnie dodaj jeszcze do tego, że ani procek ani karta nie może być z serii m.
-
Ja jednak czekam, za dużo niewiadomych, jak mam siedzieć i cały dzień kląć pod nosem, że nie płynnie mi chodzi. Mam nadzieję, że patch pomoże, ciągle jestem na bieżąco, i słucham waszych rad. Ale zastanawia, że gra robiona 2 lata, testowana, i po kilku dniach ma wyjść patch który wszystko z optymalizacją naprawi. Zastanawiające.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Resak
Witam, mam problem z wykryciem mojej karty graficznej. Gra wykrywa tylko zintegrowaną Intel HD Graphics 4000, zamiast normalną GF GT 640m i nawet jest to pokazane w ustawieniach gdy zmieniam detale własnoręcznie w trybie zaawansowanym. Zmieniam żeby program steam użył karty tej lepszej i nic. Macie jakiś pomysł? Bo to nie gra..
Mam podobnie z tym że u mnie wykrywa Intel HD Graphics 3000 zamiast GF GT 540m. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czarne na białym co zrobić żeby wykrywał tą karte???
-
• Procesor AMD X6 FX-6300 6x3,5GHz do 4,1GHz
• Płyta główna - MSI 760GM-P23
6xUSB 2.0
• Pamięć RAM 8GB DDR3 1600MHz
• Dysk twardy - 500GB SATA 3
• RADEON HD7770 1024MB DDR5
• DirectX 11
Czy zainstaluje tą grę na takim sprzęcie i czy bedzie działać plynnie?
z góry dzięki za odpowiedz
-
Serii m może być ale po to w grze własnie są ustawienia graficzne - można je zmodyfikować - pod posiadany sprzęt - po to jest opcja minimalne albo średnie przy opcjach graficznych. Potrzebny jest większy krytycyzm co do własnego sprzętu - laptop za 2.500 zł nie poradzi sobie tak jak stacjonarka za > 5.000 zł.
Prawda jest taka, że Polak zawsze będzie narzekał. Do tej pory w poprzednich odsłonach serii nie podobało się AI komputera - dyplomacja była nie taka etc..
Teraz jest niby ok ale do wyliczenia tego wszystkiego niestety trzeba mocy obliczeniowej. Poza tym kilkanaście tysięcy jednostek na mapie, gdzie każda zachowuje się inaczej - to musi boleć ...
-
Ja rozumiem że mój sprzęt nie jest high-ednowy i nawet nie chcę tych ustawień ekstremalnych, ale jakim cudem inne najnowsze gry chodzą mi na najwyższych, A RTW II nawet na tych najniższych nie chce, a do tego Graficznie jest okropny w porównaniu do Shoguna czy Empire a nawet MTW II z modami... no nic czekamy.
PS : Mnie to by tak nie bolało gdyby nie obietnice że "Jeżeli odpalałeś Shoguna II, bądź pewien że odpalisz i RTW II, staraliśmy się każdemu dać możliwość uruchomienia naszego dzieła" stfu skur***** i kłamcy z CA ...
@up Jakie AI ? ja nie zauważyłem żadnego skoku do przodu, ba jest nawet krok w tył w stosunku do AI
http://www.youtube.com/watch?v=g0ZdBZ2Q8H0
Takich tępych kroków AI jest mnóstwo, narzekamy bo zrobili nas w bambuko za ciężką kasę.
Zresztą wszystkie moje żale zawarte w jednym poście :
"
"For those that can actually play it".
Well i'm glad that the 5% of people who bought this game on release day are happy. Meanwhile i'm sat here lagging on low (i could run shogun 2 maxed out) and winning battles, getting 2000 kills in five minutes because the ai is dumb as hell and keeps trying to run past my units into capture points.
And that's just one of the problems. It can be patched, but don't try and say that its ok out of the box. It really isn't."
-
Wczoraj po ponad roku (nie mogąc grać w Rome niestety u mnie niegrywalnym) odpaliłem z braku laku Shoguna 2 i przeżyłem szok. Mam słaby, stary sprzęt Athlona 4000+ z gts 250. Na wysokich ustawieniach wcześniej wyraźnie ścinał, na medium chodził super. Odpalam, chciałem zobaczyć jak gra wygląda na maksymalnych ustawieniach w porównaniu z Rome 2 odpalanym na kompie kumpla (oczywiście bez zaznaczania ssao, hdr). Spodziewałem się pokazu slajdów a tu wszystko chodziło całkiem przyzwoicie. Dopiero bitwa w której brały udział 3 pełne armie, w mocno zalesionym terenie spowodowała znaczny spadek płynności. W ciągu tego roku oczywiście zmienaiłem sterowniki plus pojawiały sie jakies patche. Jak dla mnie mistrzostwo swiata, na takim złomie pograć w takiej jakości. Daje to nadzieje na podobną sytuację z Rome. Oczywiście komp i tak do wymiany. Zamiast cieszyć się moim preorderowym Romem siedzę od wtorku na testach kart graficznych, płyt głównych, procesorów a grę oglądam na filmikach na forum :D
-
U mnie Intel 4000 + 7670M 2 MB i prolog działa ok łącznie z trybem film :)
Chociaż w ustawieniach w Rome widzi niby tylko Intela 4000
Niezależnie od proponowanym słabych ustawień w zaawansowanych podniosłem szczegółowość jednostek i ogólnie
trochę resztę.
I w praktyce wychodzi że używa 7670M
a w konfiguracji Catalyst Control Center - ustawione że dla Rome 2 jest plan zasilania wysoka wydajność
-
Musze przestać czytać te posty bo tylko się denerwuję, kolega wyżej także ma słabszy sprzęt a mimo to gra :(
-
Koledzy , poczekajcie z pytaniami typu "czy mi pójdzie" do jutrzejszego patcha , bo na dzień dzisiejszy nawet nowe karty i procki nie dają rady.... ;)
-
Cytat:
Musze przestać czytać te posty bo tylko się denerwuję, kolega wyżej także ma słabszy sprzęt a mimo to gra :(
No cóż może to kwestia systemu/śmieci/wirusów sterowników/bóg wie czemu.
Czasem są też problemy z bardzo konkretnym sprzętem. Jeśli mogę coś poradzić poluj na beta sterowniki do swojego sprzętu, przechodziłem podobne katusze przy innej grze ale summa summarum wyszło ok, a wina była po stronie mojego systemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Koledzy , poczekajcie z pytaniami typu "czy mi pójdzie" do jutrzejszego patcha , bo na dzień dzisiejszy nawet nowe karty i procki nie dają rady.... ;)
I myślisz, że ta łatka cudownie doda wszystkim 20 fps ? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kliczko
Windows Vista 32 mb
Nikt mi nie odpowiedzial wiec ponawiam pytanie. Zalezy mi zeby wiedziec, bo jestem wielkim fanem TW a nie chce kupowac w ciemno
-
Cytat:
Cytat:
Windows Vista 32 mb
Nikt mi nie odpowiedzial wiec ponawiam pytanie. Zalezy mi zeby wiedziec, bo jestem wielkim fanem TW a nie chce kupowac w ciemno
Nikt nie odpowiedział, bo nikt nie zna odpowiedzi. Gra w chwili obecnej jest zupełnie nieprzewidywalna.
-
@ up nie nie kupuj, nie widzisz kolego że wszyscy mamy problem z RTW II ? nawet ludzie z lepszym sprzętem od ciebie mają po 15-20 fpsów na minimalnych tak samo jak na ultra.
Chłopaki właśnie zrobiłem Benchmark nie uwierzycie : Średnie detale : średnio 61 fps (!!!) Wysokie detale średnio 43 fps (!!!) Ultra średnio 33 fps (Tak bym mógł grać, co ja gadam mógłbym grać na wysokich nawet z taką liczbą fps !) UWAGA UWAGA : EKSTREMALNE 30 fps średnio... Dwie pierwsze opcje nie spadły poniżej 25 fps a ultra i ekstermalne poniżej 20... w samej kampani nie wyciągnąłem więcej niż 25 na najniższych :P
A mój Komputer ma 2 lata i należy do low-middle game rig-u a ludzie z 3 krotnie lepszymi pc-ami mają ten sam problem.
Na wszelki wypadek zrobiłem też test Shoguna : Ultra 48 fps średnio najniższe 30 fps a następna opcja już 61 fps najniżej 40... i co nadal się znajdą fanboye twierdzące że mamy PC-ty do bani i to ich wina że kampania i bitwy lagują ?
-
Nie czaje, oglądam filmiki forumowiczów i jednostki są takiej jakości jak w M2TW czy ETW,niektóre są gorsze niż moje , a do tego chodzi mniej płynnie gra. Lipa coś tu
-
Cytat:
@ up nie nie kupuj, nie widzisz kolego że wszyscy mamy problem z RTW II ? nawet ludzie z lepszym sprzętem od ciebie mają po 15-20 fpsów na minimalnych tak samo jak na ultra.
Chłopaki właśnie zrobiłem Benchmark nie uwierzycie : Średnie detale : średnio 61 fps (!!!) Wysokie detale średnio 43 fps (!!!) Ultra średnio 33 fps (Tak bym mógł grać, co ja gadam mógłbym grać na wysokich nawet z taką liczbą fps !) UWAGA UWAGA : EKSTREMALNE 30 fps średnio... Dwie pierwsze opcje nie spadły poniżej 25 fps a ultra i ekstermalne poniżej 20... w samej kampani nie wyciągnąłem więcej niż 25 na najniższych :P
A mój Komputer ma 2 lata i należy do low-middle game rig-u a ludzie z 3 krotnie lepszymi pc-ami mają ten sam problem.
Na wszelki wypadek zrobiłem też test Shoguna : Ultra 48 fps średnio najniższe 30 fps a następna opcja już 61 fps najniżej 40... i co nadal się znajdą fanboye twierdzące że mamy PC-ty do bani i to ich wina że kampania i bitwy lagują ?
Jakiego masz kompa?
-
Ja mam zaje**** i co z tego?Nic.Czyli wina leży poi stronie - CA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kamiloss
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
I myślisz, że ta łatka cudownie doda wszystkim 20 fps ? ;)
Nie chodzi o ilość tylko o jakość człowieku drogi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Cytat:
Jakiego masz kompa?
Graphics
Video Adapter NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Video Memory 1,00 GB
Screen Resolution 1440 x 900
Central Processor
CPU Name Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz
Code Name N/A
Manufacturer GenuineIntel
Current Clock Speed 3100 Mhz
Max Clock Speed 3100 Mhz
Memory Resource
Total Memory 4.00 GB
Physical Memory
Capacity 4,00 GB
Speed 1333 Mhz
Data Width 64 bit
Właśnie rozegrałem bitwe morsko+lądową 20vs20 na wysokich detalach, o dziwo chodziło całkiem płynnie, szczęśliwy odpaliłem Kampanie... i znowu dupa :v
-
U mnie troszke pomogly stery do nvidi 326.80,ale szalu dalej niema.Na wysokich okolo 20 fpsow w prologu,natomiast oblezenie Kartaginy dalej kicha,8-5 fpsow.Wylaczenie steama u mnie nic nie daje.Nawet jesli jutrzejsza latka pomoze to wielki niesmak pozostanie.
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Cytat:
Jakiego masz kompa?
Graphics
Video Adapter NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Video Memory 1,00 GB
Screen Resolution 1440 x 900
Central Processor
CPU Name Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz
Code Name N/A
Manufacturer GenuineIntel
Current Clock Speed 3100 Mhz
Max Clock Speed 3100 Mhz
Memory Resource
Total Memory 4.00 GB
Physical Memory
Capacity 4,00 GB
Speed 1333 Mhz
Data Width 64 bit
Właśnie rozegrałem bitwe morsko+lądową 20vs20 na wysokich detalach, o dziwo chodziło całkiem płynnie, szczęśliwy odpaliłem Kampanie... i znowu dupa :v
No to procek dwurdzeniowy nie najmłodszy, karta wypasiona ale do gier typu RTW2 bardzo się liczy moc procka + ilość rdzeni. Jaką masz rozdziałkę + detale?
-
tak a ile rdzeni wykorzystuje warscape?
-
Może i dwurdzeniowy ale 3.10GHz więc nie przesadzajmy a ja nie chcę grać na ekstremalnych czy nawet na Ultra... A rozdzielczość 1440 x 900, detale nie mają wpływu na fpsy w kampani, i na najniższych i na ekstremalnych wachają się od 10 do 20 ... żenada ;) zresztą obczaj wyniki bechmarka.
-
Tu jest właśnie dobre pytanie - ile rdzeni potrafi wykorzystać Rome 2? Nie wiem czy zmieniać i5 2500k @ 4,5GHz na jakieś i7 które też bym podkręcił do tego poziomu. Chyba poczekam z decyzją do piątku, ew wypuszczenia sterów przez ATI.
-
Cytat:
Może i dwurdzeniowy ale 3.10GHz więc nie przesadzajmy a ja nie chcę grać na ekstremalnych czy nawet na Ultra... A rozdzielczość 1440 x 900, detale nie mają wpływu na fpsy w kampani, i na najniższych i na ekstremalnych wachają się od 10 do 20 ... żenada ;) zresztą obczaj wyniki bechmarka.
A to zwracam honor do kieszenie 1440 x 900 jest ok. Coś musi być nie tak bo u mnie na lapku na 1600x900 i średnich/wysokich detalach gra śmiga, aż miło. Co prawda oznaczenia sprzętu mam wyższe ale to jest komp przenośny więc wydajność gorsza.
Więc nie ma zasady co do sprzętu/fps/
@Promulgacja
Nie mam pojęcia ale ja z lapkowym i7 nie mam sporej liczby problemów opisanych przez graczy z 2 rdzeniami
-
@Ajax
Możesz podać pozostałe podzespoły komputera?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
@Ajax
Możesz podać pozostałe podzespoły komputera?
Laptop
Intel i7 3630QM
nVidia Geforce 650M DDR5
8 GB Ramu
Windows 8 64
-
wymaina i5 na i7 do gier nie ma wiekszego sensu.Tak naprawde stary dobry sandy ktorego posiadasz (tez takiego mam)wystarcza w zupelnosci do wiekszosci gier,tylko nie do Warscape bo ten silnik jest poprostu zje.....ny :-)
http://www.purepc.pl/procesory/test_int ... ?page=0,11
test nowych prockuw,haswell,jesli Cie stac na nowa platforme to moze dac Ci okolo 10 fpsow wiecej
w ogole polecqam ten portal,bardzo rzetelne zrodlo wiedzy na temat sprzetu
-
Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
Tu jest właśnie dobre pytanie - ile rdzeni potrafi wykorzystać Rome 2? Nie wiem czy zmieniać i5 2500k @ 4,5GHz na jakieś i7 które też bym podkręcił do tego poziomu. Chyba poczekam z decyzją do piątku, ew wypuszczenia sterów przez ATI.
Nie zmieniaj - ja mam Core i5 2500k 3,3 GHZ LGA 1155 BOX - i Rome 2 śmiga. Także procek masz ok, zastanowiłbym się nad dokupieniem RAM-u/zmiana karty graf, czy czymś tak banalnym jak zwiększenie pamięci wirtualnej...