1. Czy występują w grze klęski żywiołowe, przedstawione w animacji jak w RTW i burze na morzu jak w Aleksandrze?
2. Polityka podatkowa ma jakiś wpływ na bunty? Czy zależne są tylko od poziomu nędzy?
Wersja do druku
1. Czy występują w grze klęski żywiołowe, przedstawione w animacji jak w RTW i burze na morzu jak w Aleksandrze?
2. Polityka podatkowa ma jakiś wpływ na bunty? Czy zależne są tylko od poziomu nędzy?
Mam pytanie kolejne - czy zlicza Wam prawidłowo bitwy w multi? Bo u mnie wciąż niestety jest "0" mimo rozegrania około 10 bitew.
Bitwy w tych "pokojach" nie naliczają się do rankingu. Klikasz "szybka bitwa", losuje Ci przeciwnika i wtedy wlicza.
OK - dzięki Rebel.
1. Występują klęski żywiołowe, jednak CA nie pokusiło się o stworzenie animacji do tego. Burz na morzu nie uświadczyłem.Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
2. Każdy wyższy próg podatku to -2 do porządku społecznego.
W ogóle z tymi animacjami to się nie postarali. To już w Shogim było więcej i lepiej pod tym względem.
Ja widziałem tylko animację ceremonii pogrzebowych. Są jeszcze jakieś wgl?Cytat:
Zamieszczone przez Yarden
Witam, jest dalej opcja w kampanii singla, żeby zamiast AI podłączył się player? Nie widzę tej opcji.
Co do animacji to ja sie spotkalem jeszcze z filmikiem kiedy wybuchl bunt niewolnikow w jednej z prowincji i wojna domowa tez ma swoja animacje. Innych nie widzialem.
Co do animacji to w takim Shogunie było to proste ze względu na jednolitość kulturową całego kraju. W Rome praktycznie każda grywalna frakcja musiałaby mieć inne oraz dostosowane do przeciwnika (w tym również frakcji niegrywalnych).
Mam daw pytania:
1. Czy jest możliwość zmiany dowódcy armii? Gram Rzymem (dom Julii) i mój przywódca oraz najlepszy dowódca został ranny w zamachu. Za niego musiałem obsadzić jako dowódcę armii generała z domu Kornelii. Po dwóch turach gdy ten z domu Julii wyzdrowiał, chciałbym go z powrotem obsadzić jako dowódcę tej armii i nie mogę znaleźć takiej opcji.
2. Przestawiłem armię w tryb forsownego marszu. Jak wiadomo nie można w tym trybie atakować. Teraz gdy doszedłem do granic wroga przycisk przestawiania tego trybu jest nieaktywny i cały czas mogę poruszać się tylko forsownym marszem bez możliwości ataku. To jakiś bug czy czegoś nie wiem?
Tryb będziesz mógł zmienić dopiero w następnej turze.Cytat:
Zamieszczone przez Senior
Nie miałoby to sensu, gdybyś doszedł sobie do wroga forsownym marszem i zmienił na zwykły by go od razu zaatakować.
Jest jeszcze przy śmierci dowódcy i przy zdobyciu Rzymu.Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
klikasz na armie i tam gdzie masz zdolności twego generała powinieneś mieć nad tymi zdolnościami "replace"Cytat:
Zamieszczone przez Senior
Na bunty - zadowolenie mieszkańców - ma wpływ bardzo wiele czynników. Polityka podatkowa, obecność innej kultury, decyzje po zdobyciu innych regionów w tej prowincji, obecność wojsk w miastach prowincji, cechy specjalne postaci, nędza, świątynie, edykty.Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Krótkie pytanie - koszary wybudowane w jednym regionie prowincji mają wpływ na całą prowincję, czyli mogę mieć w Rzymie koszary legionistów, a w Neapolu koszary sprzymierzeńców i w całej Italii będę mógł rekrutować oba typy jednostek? Dodatkowo, czy jeżeli wybuduje 2x takie same koszary to będę miał więcej slotów do rekrutacji, czy zawsze są 3?
Grogomir jak odblokujesz pewną technologię (nie pamiętam nazwy) to dostajesz 1 slot do rekrutacji więcej a tak to chyba tylko te 3 sloty masz przynajmniej u mnie tak było miałem 2 identyczne koszary w jednej prowincji stworzyłem nową armię i tylko po 3 mi szkoliło
Jak zbuduje się koszary w jednym regionie to jednostki można rekrutować w całej prowincji na 100%. Co do slotów to ja miałem koszary w Rzymie i Arminium i miałem 4 sloty a techów nie miałem za wysokich, ale nie jestem całkowicie pewien.
Jak się nie chce mieć wojny domowej(gram Rzymem) to trzeba pilnować żeby z innych domow nie mieli wysokiego wpływu czy wysokiego gravitas??
Zdaje się, że kluczowe jest utrzymywanie wysokiego porządku publicznego i balansu pomiędzy frakcjami (możesz mieć największy wpływ, ale różnica nie może być zbyt wysoka).
Up: Z tego co wyczytałem w poradach w grze, senat nie lubi jak mamy za duże lub za małe wpływy, więc trzeba chyba zachować umiar w podbijaniu wpływu. Ciekawi mnie jednak czy jak wygramy wojnę domową to zostajemy cesarzem?
Ostatnio uświadczyłem animacji pod tytułem "Triumph". ;) Szkoda tylko, że wcześniej nie pojawia się odpowiednia misja, by dany generał musiał powrócić do Rzymu i dopiero wtedy ów filmik się pojawiał. Trochę głupio było oglądać triumf generała, który niezmiennie stał na Sycylii. Cóż, f*ck logic...Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Wg osiągnięć steam wychodziło by na to, że ma się wybór - albo cesarstwo, albo dalej republika. Dotyczy to także Kartaginy.Cytat:
Zamieszczone przez firefly
Czy jak dowódca umiera ze starości to cała armia idzie na straty? Bo już 2x nagle zniknęła mi cała flota bez żadnego powiadomienia po zakończeniu tury ;/ Jeśli tak to baardzo słabo. I ponawiam pytanie jak umrze przywódca frakcji to co wtedy?
Btw wkurzające jest, że jakiś przydupas z innego rodu ma 50 gravitas, a mój Ptolemeusz Filadelfos tylko 10. Da się jakoś zwiększyć ten współczynnik? I jak rozgrywać politykę wewnętrzną? Werbować generałów z własnego rodu (co obniża poparcie dworu ;o), czy z innych?
Gdy dowódca umiera pojawia się automatycznie na początku tury okienko z wyborem nowego.
Witam ponownie :)
Kolejny problem który mnie nurtuję grając Spartą jest ich stolica , pytanie było już tutaj zadawane ale nie było na nie odpowiedzi.
Czy jest możliwość rozbudowy tej ? Czy dopiero pojawia się taka opcja gdy podbije cały region ?
Jaki budynek jest odpowiedzialny za handel morski ?
Apropo wojny domowej to ja grajac Sparta mialem wojne domowa i wygladalo to tak ze stracilem Sparte, pojawily sie obok niej dwie pelne armie i misja by ja odzyskac, po.stlumieniu tego "powstania" nic wiecej sie specjalnie nie stalo, poza tym ze misja zostala zaliczona.
Sparta nie ma dostępu do budynku do handlu morskiego. Będziesz musiał zdobyć jakieś nadmorskie miasto jak Ateny, Apollonia lub Pella.Cytat:
Zamieszczone przez nordzik
Dzięki za odpowiedź , ale miałem na myśli miasto Sparta jako miasto - stolica bo nie mam w nim opcji rozwoju tego miasta.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Posiadam miasto Apollonia więc rozumiem że w nim muszę zbudować "Przystań" żeby móc handlować z innymi frakcjami ?
Pozdrawiam
Źle rozumiesz. Musisz podbić Ateny żeby móc Spartą handlować z kimkolwiek poza Atenami.
Panowie, odpowie mi ktoś na takie pytanie: jak zniwelować bunty?! od ponad 120 lat mecze sie Rzymem żeby właśnie w tym mieście bądź w tej prowincji nie wybuchaly mi bunty! Czy to jest jakis błąd gry? W rzymie mam ciągle - 80 od brudu a żeby zniwelowac brud trzeba mieć technologię prawie na ostatnim poziomie, połowa gry za mna a ja podbiłem ledwo Kartagine, Ateny i Mediolan i za nic niemoge ruszyć dalej bo gotują mi sie prawie wszystkie miasta non stop, nawet pomimo edyktów.
A masz wymaksowane świątynie/teatry/akwedukty w całej prowincji?
Mam w Rzymie akwedukty, w innych miastach mam światynie i budynki do produkcji zywności gdyz momentalnie mi wzrasta zapotrzebowanie na żywność pomimo że mam w calej prowincji te budynki na IV poziomie!
Pytanie
W Rzymie posiadam posiadam koszary manipułu. Można w nich rekrutować triari, principies, hastati i jazdę equites. No właśnie - ja nie mogę rekrutować jazdy. Czego mi brakuje - jakiegoś budynku czy technologii. Prześledziłem drzewka i za cholerę nie mogę znaleźć.
Witam,
Mam podbite 5 prowincji (Rzym 91% wpływów) a mimo to maksymalna liczba armii jaką mogę mieć to 6. Co muszę zrobić aby móc zwerbować więcej generałów?
Gra podpowiada że trzeba podbijać nowe tereny, ale na początku gry, jak podbiłem 2 prowincję to ilość armii od razu zwiększyła się z 3 na 6.
Mam nadzieję że pytanie w dobrym dziale.
Pozdrawiam
Widocznie masz za dużo budynków militarno-gospodarczych. W tej części serii tak się grać nie da. W zasadzie buduj same świątynie, toalety, szkoły gladiatorów. Dodatkowo w drzewku technologii masz w części "cywilnej" właśnie opcje dotyczące podnoszenia lojalności i zmniejszania korupcji. Na prowincję starcza jeden budynek militarny nie trzeba ich teraz w każdym mieście budować.Cytat:
Zamieszczone przez badolf4
Do którego roku trwa kampania ? Bo nie dopatrzyłem się tej informacji w samej grze.
No włąśnie budynek militarny mam tylko w Rzymie!A technologię cywilną opracowałem już do 4 stopnia.Cytat:
Zamieszczone przez FREDu
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Mam dokładnie to samo,czy kolega rozwiązał problem?
badolf4,
Wiesz że za multiposting jest kara? Nie dość że zapisana w regulaminie to jeszcze pisana w netykiecie.
Podbijaj dalej, zdobywaj kolejne prowincje z otaczającymi je regionami. Najlepiej te wskazane w misjach. W ten sposób nabijesz pasek imperium.Cytat:
Zamieszczone przez MarKul
Jak zlikwidować dzielnice biedoty?