Głupi jest fakt iż przez 10 tur nic nie zrekrutujemy,a w tym czasie Chmiel z 2 armiami zdobędzie nam 4 miasta.
Wersja do druku
Głupi jest fakt iż przez 10 tur nic nie zrekrutujemy,a w tym czasie Chmiel z 2 armiami zdobędzie nam 4 miasta.
Czemu głupi przynajmniej oddaje realia. Rzeczplita brana przez Szwecję, Kozaków i Rosję też nie miała nic do powiedzenia.
AI głupieje, ale i gracz ma problemy przez pierwsze 10-65 tur, tzn. aż nie zwalczy się mniejszości wyznaniowych i nie pobuduje na max budynki odpowiedzialne za porządek.
To akurat bym zostawił, lubię jak jest trudno.
Dzięki pomocy Aravena udało mi się przenieść do Potopu mod na dziedzica frakcji:
[spoiler:2ilh1b0c]http://imageshack.com/a/img401/446/zuhy.jpg[/spoiler:2ilh1b0c] Do zrobienia został tylko event dotyczący wolnej elekcji.
No brawo :D
Utrudnieniem to powinna być rywalizacja z innymi frakcjami, a nie podbijanie rebelii.
Właśnie Piter.
Artem - w jaki sposób wprowadzić reformy wojskowe i przekształcić armię? Pobudowałem budynki reform i nic się nie dzieje.
Utrudnieniem to powinna być rywalizacja z innymi frakcjami, a nie podbijanie rebelii.
Ja również tak uważam, dlatego pytam się czy możesz coś z tym zrobić.
W jaki sposób wprowadzić reformy wojskowe i przekształcić armię? Pobudowałem budynki reform i nic się nie dzieje.
Nie mam pojęcia, kombinuj.
Zajrzę do scriptów. Może dowiem się, co i jak, bo budowa tych budynków "reformy polityczne" i "reformy wojskowe" nic nie daje.
Co do moda to podoba mi się, jest naprawdę perspektywiczny, podoba mi się broń palna, jej moc i zasięg jest w sam raz i nie jest przegięty jak w tym niemieckim modzie o wojnie trzydziestoletniej. Po za tym grze można by zamienić Maurów na Maroko i uszczuplić Francję o jedną prowincję na zachodzie.
Co do błędów to u Rosjan każdy kandydat do adopcji i kandydat na męża dla księżnej ginie zaraz po akceptacji, coś nie tak jest także z podświetlaniem oddziałów, w pliku medieval2.preference w linijce disable_arrow_markers mimo wartości 0 (co umożliwia podświetlenie) jednostki i tak nie są podświetlane zielonymi znacznikami.
Artem, ma być trudno ale wykonalnie.JAK do jasnej cielesnej mam się obronić 1 oddziałem pikinierów przed całą armią?W dodatku bardzo dobrą?Nim zdążyłem cokolwiek wytrenować w Warszawie zdobyli mi wszystko oprócz Gdańska i Warszawy.To ma być zabawa?Fakt jest historycznie ,ale w grze mamy poprawiać błędy przodków a nie powtarzać je.Jestem za alternatywnym plikiem jako dodatek z krótką rekrutacją i zmniejszonymi armiami chmiela ,tak by nie podbił całej Rzeczypospolitej ,nim coś zrekrutujemy.
PS:I przede wszystkim naprawić własną bitwę :).
Eliminator - jeśli jakimś cudem pobijesz Chmiela, to nie będziesz miał możliwości wejścia w XVIII wiek. Mimo, że są budynki reform, to nic się nie dzieje.
Panowie spokojnie. Eliminator jak chcesz mieć mniej jednostek dla Chmiela to w pliku descr_strat znajdź kozaków (kiev) i w armii Chmielnickiego usuń jednostki, tak samo zrób z Bohunem. Zwiększę też armię Rzeczpospolitej. Jak tak bardzo Wam to przeszkadza to w poprawkach dam dwa pliki- jeden z dużymi, drugi z małymi armiami kozaków i wszyscy będą usatysfakcjonowani. adriankowaty spytam się o to Attyli i napiszę Ci jak odpowie. Z sadamem kombinujemy jak naprawić własne bitwy, krótkiej rekrutacji nie umiem zrobić poproszę kogoś na forum w tej sprawie.
Jedyny sposób na pobicie chmiela ,to niestety auto-win.
Wiem jak zrobić krótką rekrutację i zmienione EDB znajdzie się w poprawkach. Attyla wyjechał na dwa tygodnie za granicę więc przez ten czas nie dowiem się co z tymi reformami. Stwierdziłem że nie będę zmniejszał armii kozaków, bo dzięki zmienieniu EDB będzie możliwa obrona przed nimi.
Co do moda to podoba mi się, jest naprawdę perspektywiczny, podoba mi się broń palna, jej moc i zasięg jest w sam raz i nie jest przegięty jak w tym niemieckim modzie o wojnie trzydziestoletniej. Po za tym grze można by zamienić Maurów na Maroko i uszczuplić Francję o jedną prowincję na zachodzie.
Maroko już jest, poszerzyłem także opis tej frakcji.
Co do błędów to u Rosjan każdy kandydat do adopcji i kandydat na męża dla księżnej ginie zaraz po akceptacji
Nie wiem co jest grane, jak ktoś z zaglądających tutaj wie o co chodzi, to niech napiszę.
Edit: Powodem buntów jest najprawdopodobniej to że w prawie wszystkich miastach każdej z frakcji jest tylko jedna jednostka milicji miejskiej. Przez to jest mały poziom zadowolenia. Zwiększę liczbe jednostek do co najmniej 3 i wszystko będzie ok.
Podświetlenie jednostek można włączyć edytując jedną cyfrę w pliku Configuration w folderze Potop mianowicie na samym dole trzeba zmienić disable_arrow_markers = 1 (gdzie 1 zmieniamy na 0).
E: pytanie do użytkowników forum w modzie w obecnej wersji wszystkie osady to miasteczka czy ktoś posiada jakieś info odnośnie rozwoju urbanistycznego Europy w tym czasie, aby w miarę wiernie odwzorować wielkość miast?
Czy ktoś z użytkowników ma nick Rydwan na twcenter i prosił Moguntiacum o zgodę na wykorzystanie ich portretów z 1648?
E: przepraszam za duble posta ale poprzedni był dużo wcześniejszy dlatego nowy napisany osobno
Kilka screenów pokazujących ogrom zmian których dokonaliśmy:
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img844/3231/und4.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img43/5060/ufco.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img833/9519/h8iw.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img703/55/4pen.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img837/3470/bj7a.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
[spoiler:2rgmrqpn]http://imageshack.com/a/img163/1390/tsa7.jpg[/spoiler:2rgmrqpn]
Widoczne są nowe portrety, UI, historyczni generałowie i ich rodowód, zmienienie wielkości miast, a w planach jest o wiele więcej zmian ;)
Na 1 stronie tematu jest link do najnowszej dostępnej wersji?
W pierwszym poście jest wersja testowa. Nowa wersja będzie, jak przeniesiemy miasta z moda 1648 i naprawimy własne bitwy, a do tego jeszcze daleka droga.
Szkoda ,że miasta są nie zmodelowane na bardziej XVIIw,ale to w sumie jedyna wada.Bo w 1648 zmodyfikowane są tylko olbrzymie miasta.
Muzę robić a nie się obijacie! ;)
Ma ktoś na chwilę obecną jakieś rady nt. gry RON? Przyznam, że kozacy będą pewnym wyzwaniem, sam nie wiem, oddać im parę miast do czasu zgromadzenia całej armii w 1 miejscu i liczyć na to, żen ie będą maszerować kupą?
wino wezmę sobie twoją uwagę do serca :-) Zresztą dzięki tobie pójdzie mi łatwiej. ziolo delikatnie mówiąc gra na obecnej wersji Rzeczpospolitą jest wyzwaniem :-) Zbierz oddziały ze wszystkich miejscowości które są blisko Potockiego i poczekaj na Chmielnickiego. Najlepiej ukryj się w Winnicy. Powienieneś odeprzeć dwa oblężenia. Uprzedzam że czas oczekiwania na jednostki to przeważnie około 15 tur. W nowej wersji postaram się to zmienić, choć nie obiecuję.
Jako że nie podano jak to zainstalować wrzuciłem folder do mods.Niestety nie działa.Niby się włącza,ale chwilę się czeka i wywala do pulpitu.
Usuń map.rwm i jak będzie włączać się kampania odczekaj chwilkę.
Edit: Co do reform to nie można ich wprowadzić, ponieważ na razie zrobiona jest tylko piechota liniowa, więc trochę jeszcze zajmie zanim zostaną zrobione wszystkie jednostki dostępne po reformach (chyba że zgłosi się jakiś grafik).
Attyla ma do Was parę pytań:
1. „Nie mogę nigdzie znaleźć symboliki Maroka w XVII-XVIII w. Wszystko jest po zmianach z 1965 r. Macie jakieś źródła w tym zakresie? Trzeba nam jakiegoś herbu i flagi. W najgorszym razie użyję tych nowych, ale wiem, że w odniesieniu do czasu moda są one błędne.”
2. Attyla wprowadził nowy pomysł- nazwy dla portów tak to wygląda:
http://www.gry-online.pl/S055_forum....6&WID=12325051
„Teraz przydałoby się, gdybyście pomogli mi ustalić nazwy dla portów występujących na mapie :)”
3. „Mam pytanie co do mapy: jakie regiony Ameryk odwzorować na mapie kampanii? Ograniczenie się do regionu centralno - południowego nie leży mi. Co o tym sądzicie? Miałbym też prośbę o propozycje dodania fortów/miast na mapie strategicznej. Na razie siedzę nad Afryką ale przydałaby się lista miast, które waszym zdaniem warto dodać w pozostałych regionach mapy.”
Dodawanie stałych fortów to jest strasznei zły pomysł, komputer najzwyczajniej w świecie nie daje sobie rady i mota się pomiędzy fortami.
Wprowadzenie nazw dla portów wygląda naprawdę dobrze :) I tak jak inquisitor nie jestem przekonany co do fortów, również doświadczyłem miotania się ai między nimi.
Z fortami może być problem gdy blokują przejścia, poza tym nie powinno być zgrzytów. Z nowości: attyla zamierza zrobić nazwy miast dla poszczególnych frakcji zgodnie z obowiązującym u nich alfabetem, z tego co wiem to ma tak być tylko na mapie kampanii (w menu budowy nazwy mają być normalne).
Zależnie od obowiązującego alfabetu, a planuje dać miastom arabskim typowo arabskie nazwy? Alfabetem łacińskim czy tymi krzaczkami?
Jak najbardziej, tak to ma wyglądać w państwach arabskich: http://www.gry-online.pl/S055_forum....1&WID=12325051
Wygląda świetnie, tylko będzie z tym sporo roboty, łaciński, cyrylica, grecki, arabski, turecki, i pytanie, czy zrobić też kolejne wersje, np. Szczecin po polsku i niemiecku, ale sam efekt jest dobry.
Ad.1 Co do flagi Maroka to udało mi się znaleźć flagę podobno obowiązującą w latach 1258-1659Cytat:
Zamieszczone przez Artem.pl
[attachment=0:35cy7zzf]Maroko.png[/attachment:35cy7zzf]
Ad. 3 Co do Ameryki to podoba mi się stan obecny.
A tak poza tym to wydaję mi się iż lepiej by było gdyby zwiększono liczbę prowincji w Rzeszy i zmniejszono ich ilość na Bliskim Wschodzie.
Na obrazku nowe flagi dla Maroka:[spoiler:3bvdcqn6]http://www.gry-online.pl/galeria/for...4313902_27.jpg[/spoiler:3bvdcqn6]
Poniżej przykład owocnej pracy ordenusa nad rodami:
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/42/j3c2.jpg
A czemu dzisiaj nie znalazłem tego moda tam gdzie zawsze, czyli w modach w produkcji, tylko został przerzucony do modów ukończonych? Czy chcesz nam coś ogłosić? :)
Podobno wyszła beta a to już kwalifikuje by zmienić dział (moim zdaniem niesłusznie).
Istnieje jeszcze mod z samymi jednostkami pod XVII i XVIII wiek stworzony przez Polaka, moglibyście go wykorzystać :)
[attachment=0:13vr8i1v]wojewoda.JPG[/attachment:13vr8i1v]
Widzę, że mod rozwija się świetnie, było robione coś z tymi nieszczęsnymi niepokojami w mieście? W mojej kampanii skończyło się na tym, że połowa Rosji, cała Skandynawia i połowa Niemiec były zbuntowane, nie bawi mnie walka z buntownikami i Szwecją mającą tylko swoją stolicę.
Zabrałem się za dodawanie urzędów generałom. Dany generał otrzyma tytuł po odczekaniu jednej tury w mieście np urząd wojewody ruskiego otrzyma we Lwowie.
Świetnie to wygląda, gratulacje.
Widzę, że mod rozwija się świetnie, było robione coś z tymi nieszczęsnymi niepokojami w mieście? W mojej kampanii skończyło się na tym, że połowa Rosji, cała Skandynawia i połowa Niemiec były zbuntowane, nie bawi mnie walka z buntownikami i Szwecją mającą tylko swoją stolicę.
Niepokoi już nie będzie, ponieważ zwiększyłem garnizony we wszystkich miastach do 3 jednostek.