-
Nie kwestiunuje tego ze oddzialy te sa slabe, ale gdy bralem je wszystkie z kilku poczatkowych miast, wystarczalo to bym podbil cokolwiek bym chcial.Zawsze byli to wlocznicy i nie pamietam zebym przegral taka walke z rebeliantami kierujac slabymi wlocznikami bez doswiadczenia.
Chcialbym pograc z "normalnoscia" 6.3 i Wielkiego Megasubmoda V ale z nowosciami z 7.0 t.j jak nowe panstwa, teraz bawilem sie Litwą ale ta porazka mnie strasznie zniesmaczyla.
-
W Megasubmodzie był bardzo łagodny money_script, w BC 7.0 są duże kary za nowe prowincje, co odzwierciedla korupcję i koszty utrzymania nowych ziem. Wszelkie wydatki są opisane w poradnikach do 6.3, aktualnych i do 7.0.
-
@szadolowicz
A na jakim grasz AI, oryginalnym czy Pitera i czy wgrywałeś te poprawki na free_upkeep itp.? Ja gram tylko na Pitera (póki co rozegrałem 4 kampanie z czego 2x AI 4.0, 2x AI 4.1, po jednej medium/medium i po jednej high/high, jedna do ~250 tury, reszta tak po kilkadziesiąt) i ani razu się nie spotkałem, żeby mi przeciwnik sam wyszedł z miasta do bitwy. Być może atakujesz zbyt słabą armią? Te początkowe jednostki faktycznie są żenująco słabe, dlatego z góry spisuje je na straty to raz, dwa jak atakuje miasto rebeliantów, to liczę się z tym, że przewagę ilościową z takim syfem muszę mieć prawie x2. Ogólnie to z tego co pamiętam ta milicja włócznicza na wschodzie i zachodzie nigdy nie miała premii do walki przeciwko konnicy, jedynie milicja we Włoszech ma.
Co do konnicy to też jakoś nie zauważyłem problemów z szarżowaniem. Wręcz przeciwnie, zawsze działało mi to całkiem dobrze i wykorzystywałem to często w bitwach ze znaczną przewagą przeciwnika, na klasycznej zasadzie szarża -> odwrót -> szarża -> odwrót i tak w kółko. Dla b. dobrej konnicy typu gwardia generalska szarża jest na tyle miażdżąca, że potrafi nawet rozjechać oddział pancernych włóczników.
Inna sprawa, że ogólnie jednostki Królestwa Polskiego są bardzo przeciętne, przynajmniej te we wczesnym średniowieczu. W zasadzie każdy polski odpowiednik jednostki zachodniej ma słabsze staty i to wyraźnie. Dosyć mocno utrudnia to początkową rozgrywkę i możliwości podbojów. Na pocieszenie przynajmniej twórcy BC w jakiś sposób kompensują to zwiekszoną ilością jednostek w danym oddziale - np. feudalni piesi rycerze dla zachodu 45, dla Polski 52.
Tak więc ogólnie z BC 7.0 jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza szybkością wykonywania tur przez przeciwnika.
Wracając do moich wcześniejszych uwag, rozpocząłem nową kampanię z wgranym megasubmodem do bugfixera. Coś musiałem skopać jak kopiowałem, bo widzę, że tak naprawdę dopiero teraz rzeczy takie jak free_upkeep działają mi poprawnie. I teraz można grac. :P
Polska h/h, 20 tura, podbiłem Gdańsk i Morawy, właśnie zaatakowała mnie Litwa. Finansowo jest o niebo lepiej, miasta jestem w stanie spokojnie rozwijać, wyszkoliłem trochę oddziałów by zwiększyć ilość i przede wszystkim jakość mojej siły, jednocześnie wciąż mam spore nadwyżki w skarbcu co zwyczajnie umożliwia mi dalszy rozwój miast i spokojną możliwość obrony przed napastnikami.
Tak czy inaczej dzięki za uwagi Araven, a głównie za megasubmoda do bugfixera ;)
-
Największe podziękowania to dla Wino, się należą za pełne spolszczenie, submoda muzycznego i wstawienie free_upkeep do EDU dla BC 7.0 po bugfixerze. Mój wkład nie był wielki.
I tak komp wychodzi jak ma dużą przewagę nad armią oblegającą.
-
"Inna sprawa, że ogólnie jednostki Królestwa Polskiego są bardzo przeciętne, przynajmniej te we wczesnym średniowieczu. W zasadzie każdy polski odpowiednik jednostki zachodniej ma słabsze staty i to wyraźnie. Dosyć mocno utrudnia to początkową rozgrywkę i możliwości podbojów. Na pocieszenie przynajmniej twórcy BC w jakiś sposób kompensują to zwiekszoną ilością jednostek w danym oddziale - np. feudalni piesi rycerze dla zachodu 45, dla Polski 52."Główny powód, jaki powstrzymuje mnie przed instalacją BC 7.0, kompletne olanie gęstym moczem wschodu... Czekam na Megasubmoda z jednostkami z 6.3 ;)
-
Napisałem do kilku Osób w sprawie przeróbki statystyk z BC 7.0 na wzór tych od Kama2150 z Megasubmoda do BC 6.3.
Na razie mam albo odpowiedzi odmowne z racji na brak czasu, albo brak odpowiedzi. Przenoszenie na piechotę wpisów z 6.3 i wklejanie do EDU 7.0 żmudna robota i łatwo o błąd.
-
Co do mojego wkładu, no to do BC 7 może i rzeczywiście był największy, ale na pewno więcej zrobili inni do BC 6.3. No i wiele rzeczy zostało po prostu przeniesionych do BC 7.
Co do EDU, czyli statystyk jednostek - ja własnie straciłem ochotę na grę w BC 7 po tym jak odpaliłem grę Polską i Aragonią. Almogawarzy i polscy strzelcy są do niczego a to imo niedopuszczalne! W nowym EDU atrybut przebijania pancerzy mają tylko jednostki piesze władające bronią białą, nie ma tego ani żaden kusznik (pieszy i konny) ani żaden oszczepnik czy łucznik (a np. walijski mieć chyba powinien). Szczerze mówiąc to ja się zastanawiam nad czym tak tyle osób (szczególnie na forach MTW Italia czy TWCenter) pieje z zachwytu nad tym modem :) Staty jednostek to sprawa kluczowa a one są po prostu do bani w tym modzie.
Nie ukrywam, że mnie czasem trochę korci po przeróbkach spolszczenia dalsze grzebanie w tym modzie. Na początek można by dodać właśnie atrybut armour piercing niektórym jednostkom. KAM się póki co nie odzywa, ciekawe czy by się podjął zrobienia EDU na wzór tego z megasubmoda. Tam jest wszystko super - jednostki mają odpowiednie atrybuty, a to głównie one, a nie statystyki stanowią o sile jednostek. Kusze przebijają pancerze co jest przecież sprawą konieczną. W sumie to w BC 7 poza drobnymi zmianami to włosi chyba tylko teksturkami się bawili tyle czasu, żeby porobić różowe tarcze wojom ;) Na dodatek wypuścili takiego babola, który był niegrywalny bez bugfixera. No ale nawet po nim to EDU leży i kwiczy.
Niestety mój zapał jest tak słomiany że boję się cokolwiek tu deklarować. Jednego dnia mam wenę i mogę 10 godzin grzebać w plikach ze spolszczeniem, a innego nie mogę na to patrzeć. Miałem zrobić instalkę megasubmoda do BC 7 ale też nie mam już weny. 550 jednostek ręcznie przerabiać w EDU to trochę chore, a z kolei przeklapać tak bezmyślnie EDU z megasubmoda z BC 6.3 (+ dodać nowe jednostki z BC 7) to ryzykowna i niebezpieczna sprawa, bo jest też trochę zmian w BC 7. Ponadto zmiany w EDU (np. odnośnie upgradeów pancerzy) pociągają też chyba zmiany w plikach znajdujących się w katalogu unit_models, a to już dla mnie czarna magia totalnie. Tak więc same przerzucenie EDU z megasubmoda z BC 6.3 może tylko skopać grę i powodować CTD.
-
Odbierz PW, wskazałem fragmenty w EDU jakie można wg mnie kopiować bezpiecznie z EDU Megasubmoda do EDU BC 7.0 bez naruszania nowych tekstur i upgadów pancerzy i nowych oficerów. Da się to zrobić, ale kilka godzin myślę by zeszło z kopiowaniem i trzeba często sprawdzać w bitwach własnych czy nie ma ctd.
-
Co do armour piercing to chyba najszybciej i najbezpieczniej będzie dopisać go strzelcom ręcznie, kiedyś myślałem o poprawieniu cen tak jak jest w Megasubmodzie, ale zróżnicowanie na jednostki z 1 lub dwoma hits point komplikuje nieco sprawę:(
-
Jak Wino, nie wymyśli innej opcji, to w kilku ew. się podzielimy jednostkami w zrobimy to wg. mojego pomysłu, kopiując część wpisów z EDU od Kama z Megasubmoda do BC 7.0 w tym żołd i koszty. Nowe jednostki w BC 7.0 się zrobi analogicznie do im podobnych z Megasubmoda.
Jest około 550 jednostek do przeklejania, może flota by odpadła.
Sadam86 jak coś byś pomógł?