Pewnie ich dodadzą, ale będą bardzo drogie.
Wersja do druku
Pewnie ich dodadzą, ale będą bardzo drogie.
Byle by nie przekombinowali całkowicie gry - dużo różnych jednostek, ale w ogóle niedopracowane pod względem animacji, zwalona mechanika czarów... podobno dzisiaj mieli pokazać filmik z bitwy. Jestem bardzo go ciekawy.
Podziwiam ludzi ktorzy entuzjastycznie podchodza do tej czesci TW.CA juz niejednokrotnie pokazalo iz nie potrafi zoptymalizowac gry kiedy walczy za duzo typow jednostek-prosty przyklad to Rome II total fail-nie poradzili sobie z sarrisami/wloczniami i mieczami(ze o koniach,sloniach i reszcie nie wspone)-a zucili sie na az tak gleboka wode jak czary/potwory itp...Mam nadzieje ze im sie uda-jednak parcie SEGI na szybkosc wydawania gier ma sie nijak do jakosci.Sega popsula juz tyle znanych marek gier ze i tym razem moze byc podobnie-mam nadzieje ze sie myle.Wole byc pozytywnie zaskoczony niz ponownie rozczarowany...
I o wilku mowa, oto i filmik z TW: Warhammer
https://www.youtube.com/watch?v=ZKPw86ivR7A
Na razie jestem bardzo zaskoczony - gdy już mi przejdzie - rozpiszę się na temat filmiku.
A ja nie jestem zaskoczony tylko grubo zawiedziony.
O ile animacje wygladaja ok to cala reszta lezy i kwiczy.
1.Nie ma zadnego-ale to ZADNEGO efektu szarzy kawaleri.Po prostu szarza traci caly impakt w chwili zetkniecia sie z wrogeim-znowu powielone stare niedorobienia.
2.Walka-walczy tylko kilka jednostek z przodu-reszta stoi z tylu i czeka na swoja kolej.
3.Czary-jeden czar w 4 sekundy zmiata 2 oddzialy jazdy-jak dla mnie to troche za bardzo przesadzone-moze komus sie spodoba-ale mnie nie.
4.Efekty-gra musi miec chyba DUZO wieksze wymagania-wyglada jakby bylo robione na srednich ustawieniach(przynajmniej efekty)-wygladaja raczej srednio.
Teraz ciekawi mnie jak bedzie wygladalo zachowanie AI tak w bitwie jak i na mapie-ale juz widac ze robia to w wiekszosci ci sami co poprzednie czyli pewno zbytniego progresu nie bedzie....
Dobra, zaskoczenie opadło - pora się rozpisać. Więc na początek zwracam uwagę, że to dopiero pre-alpha, więc dużo roboty przed nimi - jednak kilku błędów można już doświadczyć. Oto drobna lista:
1. Animacje gigantów, wywern i Karla Franza na gryfie - jedna animacja zabijania - jest to bieda niemal taka sama jak ilość animacji walki w Heroes of Might & Magic. Tylko jedna i co dziwne spójrzcie na giganta - niby odgryza mu łeb, ale jednak łeb zostaje na miejscu po wyciągnięcia z pyska przez olbrzyma. Czyli zapewne znowu DLC na krew będzie.
2. Impet szarży jazdy - w Medieval II jazda najzwyczajniej w świecie miażdżyła wroga od przodu jak i tyłu, po 1 szarży impet opadł do czasu zmęczenia. Tu nawet nie widać tej szarży dokładnie.
3. Orkowy szaman - jedną kulą magii (nie wiem, czy to spaczeń) zmiótł 2 oddziały rajtarów, co mnie zdziwiło. Szaman wyglądał na napompowanego magią niczym pseudosiłacz sterydami.
4. Czy mi się wydawało, czy salwa oddziału strzeleckiego nic nie zrobiła tej wywernie, co na nich zlatywała?
5. Wyrzutnia goblinów wyglądała trochę jak wynalazek da Vinciego z Assassin's Creed II.
6. Jednostki jednak odwzorowane są fenomenalnie (zgodnie z 8 edycją), czyli za to duży plus.
Lecz co z tego, skoro liczy się głównie poza klimatem i mechaniką też sztuczna inteligencja - jeśli będzie ona zarówno na mapie kampanii jak i na bitwach zwalona, to pozostaje jedynie jedno - gra na multi albo w kampanię łeb w łeb.
Do mnie niestety ani nie przemówiły animacje, ani zachowanie oddziałów podczas walki, ani same animacje tejże walki, jeśli z etapu pre-alpha nie uczynią olbrzymiego skoku do produktu finalnego to niestety będzie klapa:(
Wydaje mi się, że CA zatrudnia ostatnimi czasy najlepszych twórców modyfikacji aby podnieść poziom swoich gier, więc dajmy im szanse. Z tego co pamiętam to na filmiku wspomniane było coś o tym że szarża ma być poprawiona. Animacje i grafika są fajne, nie zapominajmy że gra jest cały czas na etapie tworzenia. Na razie zauważyłem spora bierność jednostek ale nie bede sie wypowiadał na ten temat. Mam też wrażenie że ta gra jest słabo zoptymalizowana a same wymagania będą kosmiczne. Jednak tak jak powtarzam, gra jest cały czas tworzona.
Ja tam cały czas widzę regres w animacjach walki wręcz w stosunku do Medka II. Jakoś ciężko mi więc uwierzyć aby to mocno poprawili, skoro na tym samym silniku nie udało im się to od Empire, to pewnie i nie uda się od alphy do wersji finalnej.
Zdaje mi się, że jednostki nie przypominające ludzi (rozmiarem) jakoś pokracznie się poruszają trochę.
Wyraźnie widać teraz coś co prędzej było mniej istotne, cała jednostka robi jedną rzecz. Strzelcy więc zamiast nawalać do olbrzyma z odległości patrzą biernie jak ich towarzysze walczący w zwarciu są masakrowani. Pewnie będzie to mocno irytujące, obstawiam, że lepiej będzie kombinować tak żeby wszyscy strzelali niż pozwolić aby "pierwszy rząd" walczył w zwarciu, a reszta patrzyła.
Ten latający fanatyk... kolejna ciekawostka nie mająca raczej większego znaczenia w skali strategicznej. To jak "wylądował" było absurdalne, zadał straty jakby był z 10 razy większą kometą, wygląda to tak jakby twórcy podmienili po prostu tekstury z jakiegoś działa/magii i umieścili tam tego fanatyka pozostawiając ten sam efekt.
Oskryptowana bitwa a wyglądała bardzo biednie. Wychodzi, że ludzie nie potrafią się bić. Jednostki schowane w lasku zamiast wjechać z impetem w zaskoczonego wroga zaczęły go ostrzeliwać. Jak na moje, to ta kawaleria powinna zaatakować walczących w zwarciu, a jednostki strzeleckie rozproszyć się i zapolować na szamana. Dziwne też miejsce na bitwę, z tyłu była chyba przełęcz która lepiej by się nadawała na pozycję obronną. No ale to akurat szczegół mało istotny z perspektywy całej gry, mam tylko nadzieję, że jeżeli gracz będzie miał się tam bronić to będzie mógł wybrać lepszą miejscówkę.
Medieval 2 miał lepsze animacje walki wręcz niż nowe części TW? Albo nie grałeś w nowe części albo sobie żartujesz. Wiem że można sentymentalnie patrzeć na gre ale bez przesady.