Dyskutować na ten temat będę z Tobą, dopiero wtedy gdy zrobisz test tych jednostek na bardzo dużym. Teraz nie mamy o czym gadać, ja już się wypowiedziałem ;)Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Wersja do druku
Dyskutować na ten temat będę z Tobą, dopiero wtedy gdy zrobisz test tych jednostek na bardzo dużym. Teraz nie mamy o czym gadać, ja już się wypowiedziałem ;)Cytat:
Dobra rozumiem to że testy powinno się robić na trudnym lub bardzo trudnym, ale po co mam robić kolejny test na h/vh skoro nawet średnim gwardia wareska przegrywa z janczarami chociaż ja ją prowadzę.
Zainstalować parch 1.3, który między innymi poprawia animację tej gwardii. Janczarzy na very hard dostają od Waregów w tyłek - obydwa oddziały sterowane przez AI.
A nie mówiłem? ;) ;)Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
EDIT odnośnie posta poniżej:A nie mówiłem? ;) ;)Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
8-)
Testowałem różne poziomy trudności w bitwie pomiędzy takimi samymi jednostkami na takich samych zasadach (tak samo ustawione jednostki, w tej samej chwili szarża) i wyszło mi iż w takiej walce poziom trudności (testowałem od średniego w górę) nie ma zbytniego znaczenia i na wszystkich 3 poziomach zdarzają się walki wyrównane do samego końca jak i takie w których jedna ze stron zdobywa przewagę (nawet jeżeli jest poziom bardzo trudny możemy wygrać). Najwięcej zależy od tego jak się wojska zmieszają czyli czy będą sytuacje kiedy 1 piechur walczy przeciwko 2. W wypadku walki Janczarze kontra Waregowie sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana jako iż różne bronie mają różne modyfikatory.
Tutaj się z tobą nie zgodzę. Po pierwsze nie można jednoznacznie powiedzieć, że jakaś formacja bojowa jest/była najlepsza. Można mówić raczej o uzbrojeniu, poziomie wyszkolenie, motywacji itp. oraz o tym że byli jedną z najlepszych formacji piechoty. Dużą role odgrywało dowodzenie, przypadek, pogoda lub jakiś inny czynnik. Po drugie gwardia wareska jak to gwardia chroniła różne osoby (w tym przypadku cesarza), dopiero później oddziały gwardii zmieniły swoje funkcje i stały się doborowymi oddziałami liniowymi, tak więc było bardzo niskie prawdopodobieństwo spotkania się gwardii wareskiej i janczarów w otwartym polu. Poza tym wystarczy poczytać chociażby wikipedię lub jakąś książkę historyczną. Większość źródeł powie nam że waregowie odnosili praktycznie same sukcesy póki większej wagi nie zaczęto przywiązywać do konnicyCytat:
Cóż... nawet jeżeli Waregska Gwardia wygrała, to i tak janczarze to najlepsza piechota i prawdopodobnie najlepsza piechota wszech czasów.
Morale, morale i jeszcze raz morale. ;) Morale to jest świętość na polu bitwy. Nieważne czy teraz, czy sześćset lat temu :)Cytat:
Napisałem jeszcze o motywacji. Gdyby się postarać można podciągnąć to pod morale.Cytat:
Morale, morale i jeszcze raz morale. ;) Morale to jest świętość na polu bitwy. Nieważne czy teraz, czy sześćset lat temu :)
Przetestowałem jednostki, tak jak napisał Sovereign21. Zrobiłem taki jakby turniej (przegrany odpada) i wygrała go... spieszona gwardia chrystusowa, a wśród konnicy carska gwardia. Wśród konnicy strzeleckiej wygrała szlachta polska. Zaczynam wątpić w moją tezę, chyba jednak statystyki idą w parze z siłą jednostki. Serdeczne sorki dla wszystkich forumowiczów, jak to mówią - człowiek najlepiej uczy się na błędach. ;)
Mam pytanie, które również dotyczy jednostek. Czy jazda która po wykonaniu szarży wyjmie jakieś toporki, buławy itp. ma premię "skuteczny przeciw pancerzom"?