Re: Pytania początkujących moderów
Widzę, że kolega chyba się poddał albo sam rozwiązał problem. Ale mam inne pytanie. Jest poradnik jak przenieść wygląd zamków z Kingdoms (chodzi mi o te fajne jasne zamki z Britannia i Teutonic) do głównej kampanii podstawki?
P. S.
Zająłem się modowaniem AI na mapie kampanii. Nie jest nawet takie skomplikowane, ale za to rozległe jak cholera. Dwa główne pliki zawierają ponad 100 zależności każdy. Jeśli znajdę czas i znajdą się chętni mogę przetłumaczyć porządnie poradnik, który napisał CavalryCmdr. Tylko muszę wiedzieć, że są chętni bo ja sam mogę korzystać bez problemu z angielskiego.
Ta, mi też się wydawało, że to łatwe na początku, ale nie miałem poradników. Przetłumacz, może dowiem się czegoś ciekawego, byłbym wdzięczny :)
No tłumacze właśnie. Łatwo nie jest ale myślę, że będzie całkiem zrozumiały. Niestety pewna znajomość angielskiego będzie niezbędna. Stwierdziłem, że nie będę tłumaczył wierszy skryptów, tylko ich objaśnienia. Każdy będzie się musiał trochę wysilić. Ale o tym wszystkim napiszę w słowie wstępnym. Jestem już za połową, więc w tym tym tygodniu powinienem skończyć i wrzucić do działu poradników.
Witam.
Woda84, chwała Ci za to, że się podjąłeś tłumaczenia tego poradnika. Ale szczerze to bardziej liczę na to, że po jego rozpracowaniu stworzysz jakieś dobre AI strategiczne, możliwe do wykorzystania w róznych modach. Na razie tematykę AI i jego tworzenia na Forum rozpracowuje zacny Piter, który zrobił bardzo dobre alternatywne AI do Bellum Crucis. Wypróbuje to AI Pitera także w innych modach jak znajde więcej czasu. Trzymam kciuki i czekam na efekt Twoich prac nad nowym AI strategicznym. Pozdrawiam. Mało Kto się zabiera za tworzenie AI. Pozdrawiam.
Skończyłem tłumaczenie i wrzuciłem do poradników dla M2TW i Kingdoms. Powodzenia.
Strat.txt, Shared.txt, Tooltips.txt ?!?
Strat.txt, Shared.txt, Tooltips.txt
Witam wszystkich - mam z tymi plikami niewielki problem. Potrzebuję ich w wersji polskiej i nie wiem skąd je zdobyć. Na TWC są ale po angielsku, mam polską wersję gry jednak .strings.bin converter nie konwertuje tych plików. Ma ktoś może te pliki w formacie TXT po polsku? Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie.
EDIT: M2SBE także nie potrafi ich odczytać.
Siema. Zna może ktoś z was dokładny opis, bądź wie, co oznacza parametr z pliku campain_script "SupportCostsPercentage" ? W sensie, w jaki sposób gra to definiuje ? Procent kosztów względem dochodu na turę ? Jakieś przykłady ?
Tak znowu coś kombinuje ale nie mogę nigdzie znaleźć dokładnej definicji tego konkretnego parametru. Czy np.
SupportCostsPercentage > 80 to jest więcej jak 80% dochodu frakcji ? Np. przy Frakcji która wydaje 81% swojego dochodu na turę, na utrzymanie wojska parametr jest spełniony? Czy jest jakiś inny przelicznik ? Np. 0.8 definiowane jest jako 80% ?
Dokładnie chodzi mi o to: http://www.twcenter.net/wiki/SupportCos ... ripting%29
Jakby nie mogli napisać czegoś więcej, albo podać konkretnych przykładów. :evil:
Cóż, szukałem tego w campaign_script ale nie znalazłem. Ale z tego co widzę jest to warunek, po przekroczeniu którego następuje zaimplementowana akcja i działa tylko dla mapy strategicznej. Moim zdaniem właściwy zapis będzie pod postacią normalnej liczby a nie dziesiętnej. Czyli jak masz:
if
SupportCostsPercentage > 80
than
Jakaś_reakcja
co oznacza: jeśli utrzymanie armii pochłania więcej jak 80% przychodów, to wtedy: Jakaś_reakcja
Ale jeśli skrypt działa na zasadzie warunków minimalnych i maksymalnych czyli thersholdów to będzie inaczej.
Wrzuć cały algorytm, który znalazłeś to powiem Ci więcej.
Znalazłem w starych plikach z poprzedniej instalacji gry i modów, fragmenty skryptów kampanii. uprościłem je, pozbyłem się zbędnych ograniczających parametrów dotyczących ilości miast i teraz próbuję zaimplementować do campain_script modu BC 6.3.
Gdyż jak widzę nie ma żadnych zabezpieczeń przed masowaniem wojska przez AI. Na przykładzie frakcji England.
[spoiler:2etvmfqc]monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 200000
add_money england -40000
end_monitor
monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 100000
add_money england -20000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury > 50000
add_money england -5000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -5000
add_money england 7000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -10000
add_money england 12000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -30000
console_command add_money england 32000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < 10000
and SupportCostsPercentage > 20
set_event_counter freeze_recr_pool 1
end_monitor
and not FactionIsLocal
and LosingMoney
and Treasury < 30000
and SupportCostsPercentage > 40
end_monitor
and not FactionIsLocal
and LosingMoney
and Treasury < 80000
and SupportCostsPercentage > 80
end_monitor[/spoiler:2etvmfqc]
Zastanawiam się również nad sensownością tych dwóch parametrów, LosingMoney w parze z SupportCostsPercentage, w odniesieniu do wartości skarbca.
Lub uprościć aż do bólu, pozostawiając jedynie warunek LosingMoney. Na zasadzie, frakcja która nie zarabia pod koniec tury, albo której skarbiec nie stoi w miejscu, nie szkoli więcej wojska.
Wygląda to następująco:
Ustalono progi ilości pieniędzy posiadanych przez Anglię.
Jeśli Anglia posiada mniej pieniędzy niż "X"
a do tego SupportCostsPercentage jest większy niż "Y"
to przerwij rekrutację oddziałów na "Z" tur
I tak jak pisałem wczoraj procenty podajemy wprost a nie w liczbie dziesiętnej.
Dodatkowo zauważyłem, że są zaimplementowane zmiany ilości pieniędzy dla frakcji. Ciekawe po co? żeby nie gromadziła kasy i nie zbankrutowała?