Mam na myśli, że na bzdury kasę marnują, zamiast pracować... tu blokady na koła, tam nowe auta,...
Wersja do druku
Mam na myśli, że na bzdury kasę marnują, zamiast pracować... tu blokady na koła, tam nowe auta,...
http://fakty.interia.pl/polska/news/zak ... ie,1780234
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... aj,1780250
Dziwny kraj- bieda rośnie, młodych ubywa, podatków przybywa :roll:
a skąd mogę wiedzieć, że np, stan ubóstwa jest ten sam tylko, że więcej osób odważyło się pójść po ciepły posiłek? Skąd mogę wiedzieć, że część z nich przypadkiem nie kantuje? Osobiście to nie dałbym się tak ponosić ;)
ożesz :lol:
no na pewno oszukują, bo posiłek w caritasie to coś dla czego warto oszukiwać :lol:
jeszcze rozumiem, ze mozliwe są takie sporadyczne przypadki, ale 6mln..? troche to dziwne jak na kraj aspirujący do Europy, zielonej wyspy hehe
nic nie jest powiedziane, że tak nie jest. Nie znasz do końca ludzi. ;)
Szczególnie, że czasami media lubią sobie czasami podkolorowywać wydarzenia tylko po to by zachęcało więcej ludzi do zaglądania kosztem (czasami) odchylenia od prawdy
Niewątpliwie informacje takie jak ta o rosnących ilościach biednych i bezdomnych powoduje dysonanse poznawcze u co niektórych i kłóci się z jedynie słuszną, kreowaną przez media pokorne władzy wizją Polski sukcesu, zielonej wyspy miłości, która osiągnęła "historyczny sukces" i w której średnia zarobków stale rośnie a ludziom żyje się lepiej...Cytat:
Szczególnie, że czasami media lubią sobie czasami podkolorowywać wydarzenia tylko po to by zachęcało więcej ludzi do zaglądania kosztem (czasami) odchylenia od prawdy
Bieda, owszem jest, ale co medium, to inaczej.
Mogliby nakręcić jakiś film dokumentalny o życiu w moich rejonach i co się zmieniło od komuny. To by dopiero był hit :mrgreen:
Slumsy zajmują 70% miasta?
Gorzej- 70% wsi :mrgreen:
Trochę z wielkiego świata.
http://szymonkurek.natemat.pl/8801,real-usuwa-krzyz
Do czego to już dochodzi, a wszystko w "imię poprawności politycznej". U nas tolerancja pełną gębą, a u nich...
...pieniądz wydaje rozkazy :lol: .
http://biznes.interia.pl/podatki/news/r ... ow,1781765
Jak oni śmieli zarobić trochę pieniędzy i nie rozliczyć się z nich przed POlską władzą? Najlepiej wogóle nie wracać na zielona wyspę miłości :!:
http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.
Hehehe ciekawe kto wykreował tą kwoty. Pytanie kolejne czy taki Ukrainiec co przyjedzie do POlszy dostanie naszą "średnią" :mrgreen:Cytat:
Według danych Ukraińskiego Urzędu Statystycznego, średnia pensja na Ukrainie wyniosła w styczniu 2012 roku równowartość ok. 1000 zł, podczas gdy w Polsce - ponad 3600 zł.
Prawda jest taka, że dostanie właśnie około 1000 zł o ile nie mniej ale tam jest jeszcze większa bieda.
Ponoć jesteś kapitalistą i liberałem. W czym więc widzisz problem i sprzeczność? Jeżeli firma A oferuje wykonanie usługi za milion, a firma B za dwa miliony, a wiemy, że efektywność pracy będzie podobna, to zgodnie z doktrynami które tak miłujesz wynajmiemy tego, kto chce mniejszą zapłatę.Cytat:
Hmm... a może jednak odzywają się w Tobie jakieś nacjonalistyczne przekonania?
Widać, że edukacja w kraju podupada.Cytat:
Cytuj:
Według danych Ukraińskiego Urzędu Statystycznego, średnia pensja na Ukrainie wyniosła w styczniu 2012 roku równowartość ok. 1000 zł, podczas gdy w Polsce - ponad 3600 zł.
Hehehe ciekawe kto wykreował tą kwoty. Pytanie kolejne czy taki Ukrainiec co przyjedzie do POlszy dostanie naszą "średnią" :mrgreen:
Zadam Ci proste pytanie, bo widzę że znowu trzeba operować jak z dziećmi - rozumiesz pojęcie 'średniej' i większości aspektów z nią związanych?
Mamy daną średnią kwotę płac w Polsce. Jeżeli jest to stawka 'średnia', czyli 'uśredniona', to znaczy, że ktoś musi zarabiać mniej, a ktoś więcej. To, że Ty zarabiasz mniej i jesteś pod kreską nie jest argumentem na podważanie matematyki i ekonomii.
Ale rozumiem - Internet jest najlepszym miejscem na wylewanie frustracji.
Tak, jestem kapitalistą i liberałem, dlatego wkurza mnie obecna sytuacja którą wytworzyły nasze nie-rządy a która z wolnym rynkiem ma wiesz ile wspólnego :roll:Cytat:
Ponoć jesteś kapitalistą i liberałem. W czym więc widzisz problem i sprzeczność? Jeżeli firma A oferuje wykonanie usługi za milion, a firma B za dwa miliony, a wiemy, że efektywność pracy będzie podobna, to zgodnie z doktrynami które tak miłujesz wynajmiemy tego, kto chce mniejszą zapłatę.
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą. :roll:Cytat:
Hmm... a może jednak odzywają się w Tobie jakieś nacjonalistyczne przekonania?
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.Cytat:
Widać, że edukacja w kraju podupada.
Zadam Ci proste pytanie, bo widzę że znowu trzeba operować jak z dziećmi - rozumiesz pojęcie 'średniej' i większości aspektów z nią związanych?
Mamy daną średnią kwotę płac w Polsce. Jeżeli jest to stawka 'średnia', czyli 'uśredniona', to znaczy, że ktoś musi zarabiać mniej, a ktoś więcej. To, że Ty zarabiasz mniej i jesteś pod kreską nie jest argumentem na podważanie matematyki i ekonomii.
Ale rozumiem - Internet jest najlepszym miejscem na wylewanie frustracji.
To tak samo jakby policzyć średnią arytmetyczną zarobków mieszkańców RON w XVIII wieku okazałoby się że to zielona wyspa szczęśliwości, tymczasem jedni mieli pałace a drudzy oszczędzali miesiąc na nowe buty. :mrgreen:
Dlatego dobrze jest spojrzeć na pełny wykres danych statystycznych płac:
http://like-a-geek.jogger.pl/2012/04/03 ... rupke-bog/
który jest sprzed dwóch lat :lol:Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
osobiście to się cieszę, że średnia płac idzie w górę, ale i znajdą się osoby, które i z tego powodu narzekają...
ciekawe jak Ty byś rozwiązywał obecne kwestie, za które rząd odbiera baty? I to jeszcze w taki sposób żeby wszyscy byli zadowoleni.Cytat:
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą.
Trzeba szukać dziury w całym bo to aż niemożliwe żeby płace zaczęły rosnąć tu coś nie gra :lol:
No i?Cytat:
Dlatego dobrze jest spojrzeć na pełny wykres danych statystycznych płac:
http://like-a-geek.jogger.pl/2012/04/03 ... rupke-bog/
Z tego wykresiku wynika, że 64,7 % pracujących zarabia poniżej średniej arytmetycznej. Napisałem specjalnie pracujących gdyż wykres nie uwzględnia bezrobotnych, którzy albo biorą parę stówek zasiłku albo nie mają do niego prawa. Dodajmy emerytów i ich 800 zł na rękę. No ciekawe ile wtedy % dorosłych polaków miałoby 3500 na życie...
W wykresiku chodzi o zarobki brutto czyli kwoty na papierze, których się nie dostaje do ręki. Mam wyliczać dalej ile zostaje jak się odejmie podatki i vaty czy pozostaniemy na tym? Dziś mając nawet 3000 "brutto" ciężko na cokolwiek odkładać, większość idzie na bieżąco, koszty życia są okrutnie wysokie (już takie jak na zachodzie) i ciągle rosną razem z ceną ropy.
Polecam komentarze pod samym artykułem. Przytoczę jeden:
Cytat:
Dlaczego ludzie emigrują stąd? Ja Ci powiem. Zarabiam brutto 5400 zl. Netto to juz "tylko" 3800 (zlodzieje...). Odejmijmy 1500 za mieszkanie (wynajmujemy), i już jest 2300. Wybraliśmy model rodziny gdzie, póki nasza córka nie pójdzie do przedszkola, żona opiekuje się nią w domu. te 2300 jest więc na 3 osoby. Czy to tak dużo? Gdy chcę kupić aparat, bo stary się zepsuł - musze brać raty. Gdy chcę kupić laptopa, narzędzie pracy, muszę brać raty. Gdy chcę zadbać o zdrowie i pojeździć na rowerze, też ciężko znaleźć pieniądze na kupno roweru. A naprawa 16-letniego samochodu potrafi poskutkować załamaniem domowego budżetu. Na wakacje jedziemy za zwrot podatku, który jeśliby zlikwidowali ulgę na dziecko, wyniósłby 500 zł... Żona za opiekowanie się dzieckiem, PRZYSZŁOŚCIĄ NARODU nie dostaje NIC od Państwa, nawet składki na gównianą emeryturę (tak w ogóle to jestem przeciw socjalistycznemu modelowi państwa, każdy powinien dbać o siebie, ale jak już taki model wybiera większość, to niech to Państwo się nami opiekuje!! Teraz to jest połączenie socjalizmu (zabierzemy) z kapitalizmem (radź sobie sam).
W Niemczech na tym samym stanowisku zarobie 3-4 tysiące euro, 13-17 tys. zł. Koszty życia podobne. I nadal się dziwisz wyjeżdżającym?
Jeszcze raz, bo widzę że unikasz odpowiedzi, Ty mój 'liberale' ;)Cytat:
Tak, jestem kapitalistą i liberałem, dlatego wkurza mnie obecna sytuacja którą wytworzyły nasze nie-rządy a która z wolnym rynkiem ma wiesz ile wspólnego :roll:
Jak się ma Twój komentarz "Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.", do artykułu http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
w kontekście Twojego rzekomego zamiłowania do wolności i kapitalizmu? Możesz mi to wyjaśnić?
I na czym polega ten patriotyzm? To jest pytanie zbiorowe, min. do Ciebie, czy ludzi takich jak mRe. Na czym on polega? Na mówieniu że jest źle? Na pracowaniu i płaceniu podatków za granicą? na oglądaniu meczów? na wyzywaniu innych od gejów, żydów, zdrajców?Cytat:
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą. :roll:
Niemiec który wykupił TVN i daje prace tysiącom Polaków robi dla tego kraju więcej, niż 90% rzekomych patriotów, dla których cały patriotyzm można zamknąć w kategorii latania z flagą i śpiewania hymnu.
Na czym polega to Twoje umiłowanie ojczyzny? Co dla niej robisz?
Cytat:
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.
Średnia to średnia. Nie mówimy o medianie i innych duperelach, tylko średniej pensji w Polsce. Jeżeli dane mówią, że wynosi ona ponad 3000zł, to należy tym danym zaufać. Nie podważaj więc prawdy i naucz się wreszcie kierować w odpowiednią stronę swoją krytykę.Cytat:
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.
Odpowiedziałem na PW.Cytat:
Jak się ma Twój komentarz "Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.", do artykułu http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
w kontekście Twojego rzekomego zamiłowania do wolności i kapitalizmu? Możesz mi to wyjaśnić?
A co może więcej zrobić zwykły Polak bez kapitału i znajomości jeśli nie ponarzekać, zaśpiewać hymn i kupić pomidorki z napisem "Produkt Polski"? No co może? Zagłosować na partię socjalistyczną A zamiast partię socjalistyczną B? Zapisać się do partii, płacić składki i siedzieć cicho bo myślenie niezgodne z oficjalną linią jest karane wyrzuceniem? Założyć własną partię, którą się zagłuszy medialnie? Zebrać się na necie, zaostrzyć kosę i ruszyć na osłów z sejmu? Co może zrobić pojedyncza jednostka?Cytat:
I na czym polega ten patriotyzm? To jest pytanie zbiorowe, min. do Ciebie, czy ludzi takich jak mRe. Na czym on polega? Na mówieniu że jest źle? Na pracowaniu i płaceniu podatków za granicą? na oglądaniu meczów? na wyzywaniu innych od gejów, żydów, zdrajców?
Niemiec który wykupił TVN i daje prace tysiącom Polaków robi dla tego kraju więcej, niż 90% rzekomych patriotów, dla których cały patriotyzm można zamknąć w kategorii latania z flagą i śpiewania hymnu.
Na czym polega to Twoje umiłowanie ojczyzny? Co dla niej robisz?
Otóż może zrobić właśnie to co robi- narzekać na necie i śpiewać hymn. Dowiodła tego ostatnia akcja przeciw ACTA. Złodzieje trochę się zlękli i zmiękli ale to tylko jedna runda. Drugą czyli próbę referendum o wiek emerytalny złodzieje wygrali i swojego dopną. Pozostaje jednak fakt, że coś się zaczyna dziać i coraz więcej rodaków dostrzega iż król jest nagi.
A czy ja coś podważałem? To raczej wam nie udało się podważyć mojego twierdzenia, że większość żyje za psie pieniądze, nawet ten wykresik to potwierdza :roll:Cytat:
Średnia to średnia. Nie mówimy o medianie i innych duperelach, tylko średniej pensji w Polsce. Jeżeli dane mówią, że wynosi ona ponad 3000zł, to należy tym danym zaufać. Nie podważaj więc prawdy i naucz się wreszcie kierować w odpowiednią stronę swoją krytykę.
Ten rząd jest tak nieudolny, że już na serio trudno byłoby spieprzyć więcej, trzeba by było się wybitnie starać ;)Cytat:
ciekawe jak Ty byś rozwiązywał obecne kwestie, za które rząd odbiera baty? I to jeszcze w taki sposób żeby wszyscy byli zadowoleni.
Trzeba szukać dziury w całym bo to aż niemożliwe żeby płace zaczęły rosnąć tu coś nie gra
Jeśli jest to krytyka konstruktywna, to wtedy jak najbardziej jest wyrazem troski o własny kraj.Cytat:
I na czym polega ten patriotyzm? To jest pytanie zbiorowe, min. do Ciebie, czy ludzi takich jak mRe. Na czym on polega? Na mówieniu że jest źle?
Witio im mniej pieniędzy dostanie do ręki nasza ludowa władza, tym więcej zostanie w kieszeni obywateli i tym lepsza będzie kondycja naszej gospodarki. Przyspieszy też to nieuchronny upadek „demokracji realizującej zasady sprawiedliwości społecznej”. A ona nie zdechnie „po dobroci”, dlatego potrzebne jest odcięcie systemu od finansowania. Wtedy socjalizm się wreszcie zacznie zwijać, a spustoszenia jakie pozostawi będą mniejsze. A więc niepłacenie podatków III RP i uciekanie do szarej strefy jest jak najbardziej wyrazem troski o dobro swoje, swojej rodziny i pośrednio o tzw. „dobro wspólne”.Cytat:
Na pracowaniu i płaceniu podatków za granicą?
W Polsce niestety wszystko stoi na głowie i po 20 latach „wolności i kapitalizmu” nadal musimy traktować swoje państwo jak kolejnego okupanta i wroga, przed którym się trzeba na wszelkie sposoby bronić. To jest miarą naszego „historycznego sukcesu” ;)
Czy jesteś socjalistą? Sugerujesz, że doprowadzając skarb państwa do ruiny, wywołując anarchię, a potem rewolucję socjalistyczno-komunistyczną naprawisz ten kraj? Nie tędy droga. Pierwsza rzecz, że to właśnie socjaliści z komunistami na spółkę doprowadzili w 90% do syfu, który tu mamy. Dalej - własność prywatna i wolny handel są źródłem bogactwa narodu, a nie socjalizm - socjalno-komunistyczne państwa padły właśnie z przyczyn gospodarczych (ZSRR, PRL...). Owszem,Cytat:
Witio im mniej pieniędzy dostanie do ręki nasza ludowa władza, tym więcej zostanie w kieszeni obywateli i tym lepsza będzie kondycja naszej gospodarki. Przyspieszy też to nieuchronny upadek „demokracji realizującej zasady sprawiedliwości społecznej”. A ona nie zdechnie „po dobroci”, dlatego potrzebne jest odcięcie systemu od finansowania. Wtedy socjalizm się wreszcie zacznie zwijać, a spustoszenia jakie pozostawi będą mniejsze. A więc niepłacenie podatków III RP i uciekanie do szarej strefy jest jak najbardziej wyrazem troski o dobro swoje, swojej rodziny i pośrednio o tzw. „dobro wspólne”.
W Polsce niestety wszystko stoi na głowie i po 20 latach „wolności i kapitalizmu” nadal musimy traktować swoje państwo jak kolejnego okupanta i wroga, przed którym się trzeba na wszelkie sposoby bronić. To jest miarą naszego „historycznego sukcesu”
podatki są w tym kraju zbyt wysokie, ale zamiast je nie płacić, lepiej zapłacić i naciskać na rząd, by zlikwidował źródła niepotrzebnych wydatków, np. zredukował aparat urzędniczy, zreformował system ubezpieczeń społecznych, itp.
Tak? Winą biedy i syfu w polityce naszego rządu obarczaj rządy poprzednie (PiS'u, PZPR, SLD), gdyż to im ten syf zawdzięczasz. To rząd obecny stara się zlikwidować wieloletnie zaniedbania, ale mało tego, że sił i cierpliwości już nie ma, to jeszcze durny motłoch blokuje wszelkie możliwe próby naprawy zwyrodniałego systemu. Osobiście nie w pełni popieram decyzje Platformy, ale oni coś z tym starają się zrobić. Dzieląc problemy:Cytat:
Ten rząd jest tak nieudolny, że już na serio trudno byłoby spieprzyć więcej, trzeba by było się wybitnie starać
- kolej i sieć drogowa (wina PRL-u)
- system emerytalny (Bismarck, PRL i Balcerowicz)
- Służba medyczna (PiS)
Po pierwsze to czytaj ze zrozumieniem bo Elrond nie pisał nic że jest za rewolicją socjalistyczną a WRĘCZ PRZECIWNIE. Z socjalizmem walczy w każdym poście. Poza tym to zasadniczo ruina gospodarcza doprowadziła do upadku PRL więc dlaczego nie miałby być taki koniec III RP (na razie wszystko na to wskazuje).Cytat:
Czy jesteś socjalistą? Sugerujesz, że doprowadzając skarb państwa do ruiny, wywołując anarchię, a potem rewolucję socjalistyczno-komunistyczną naprawisz ten kraj?
Jak dobrze wiemy od 20 lat ludzie naciskają na rządy w tych sprawach, rządy się zmieniają a podatki i opłaty rosną. Demokracja to zaiste najwspanialszy ustrój- ustrój w którym nie ma winnych. Bo jak jest źle to się zmieni ekipę rządzącą przy wyborach a że oni tacy sami to i rezultaty takie same mianowicie idziemy po równi pochyłej. I tak się to kręci. A majątek ze złodziejskiej prywatyzacji się kiedyś musi skończyć.Cytat:
Owszem,
podatki są w tym kraju zbyt wysokie, ale zamiast je nie płacić, lepiej zapłacić i naciskać na rząd, by zlikwidował źródła niepotrzebnych wydatków, np. zredukował aparat urzędniczy, zreformował system ubezpieczeń społecznych, itp.
Tak tak :!: O tym właśnie pisałem- winnych OBECNIE nie ma a jak są to już nie są przy władzy bo się wybrało "lepszych". A żę robią to samo się nie liczy. Sztandarowy przykład- straszono KAczorem żę jak wygra to będzie benzyna po 5 złotych, wygrał Tusk i jest po 6 złotych...Cytat:
Tak? Winą biedy i syfu w polityce naszego rządu obarczaj rządy poprzednie (PiS'u, PZPR, SLD), gdyż to im ten syf zawdzięczasz.
Propaganda i tyle, żadnych konkretów.
To jakiś tekst z ulotki partyjnej? Za komuny nie pozwalali szpiedzy kapitalistów i wrogowie ludu, za Kaczora nie pozwalali koalicjanci, za tuska nie pozwala "motłoch".Cytat:
To rząd obecny stara się zlikwidować wieloletnie zaniedbania, ale mało tego, że sił i cierpliwości już nie ma, to jeszcze durny motłoch blokuje wszelkie możliwe próby naprawy zwyrodniałego systemu.
A w czym to tak "motłoch" nie pozwala działać naszemu kochanemu wodzowi? Przecież Donek dopiął swego- podniósł podatki i wprowadził nowe. Boli Cię że ACTA nie przeszło bezkarnie? Boli Cię, że ludzie chcą zblokować grę na czas i na grabież pod nazwą praca do 67 roku życia?
Kolego, gdyby nie PRL a Donek, Kaczor i reszta Michników rządzili naszym krajem po wojnie to na dzień dzisiejszy jeździłbyś furmanką bo nie byłoby dróg asfaltowych oprócz kilku najważniejszych tras. Dziury są ale jakoś da się jechać te 80 km/h prawie wszędzie. Nawet nie będę porównywał ile kilometów powstało dróg za komuny a ile się zbudowało po 1989 bo to chyba zbędne...Cytat:
A Buzek i Tusk gdzie? Pierwszy wprowadził nieudolną reformę a drugi okradł nas z funduszy i teraz chce nas okraść z czterech lat życia (dwa lata krócej na emeryturze i 2 lata dłużej płacimy składki i podatki). Poza tym system emerytalny już w swoim zaraniu był deficytowy i skazany na upadek a kręciło się póki był mocny przyrost naturalny.Cytat:
Jak wyżej- państwowa służba zdrowia to od początku do końca poroniony pomysł, worek bez dna. Nie ważne ile wody wlejesz do skarpetki i tak przez nią przecieknie...Cytat:
Służba medyczna (PiS)
tylko czekałem aż miłośnik fantasy ustroju się wypowie :lol:
jak już ktoś pisał, demokracja ma swoje wady, ale znajdź lepszy ustrój
osobiście to już się przyzwyczaiłem, że Tuska obwiniają o wszystko....kolego jakbyś nie wiedział to rząd ma niewiele wspólnego z ceną ropy, ten temat już był wałkowanyCytat:
O tym właśnie pisałem- winnych OBECNIE nie ma a jak są to już nie są przy władzy bo się wybrało "lepszych". A żę robią to samo się nie liczy. Sztandarowy przykład- straszono KAczorem żę jak wygra to będzie benzyna po 5 złotych, wygrał Tusk i jest po 6 złotych...
Propaganda i tyle, żadnych konkretów.
Przypominam PREMIER, nie jakiś wódź, wodza to ty masz w Korei Północnej!Cytat:
To jakiś tekst z ulotki partyjnej? Za komuny nie pozwalali szpiedzy kapitalistów i wrogowie ludu, za Kaczora nie pozwalali koalicjanci, za tuska nie pozwala "motłoch".
A w czym to tak "motłoch" nie pozwala działać naszemu kochanemu wodzowi? Przecież Donek dopiął swego- podniósł podatki i wprowadził nowe. Boli Cię że ACTA nie przeszło bezkarnie?
że jak? A Ciebie boli, że rząd próbuje walczyć z niżem demograficznym? Wiedziałeś w ogóle o takim zjawisku?Cytat:
Boli Cię, że ludzie chcą zblokować grę na czas i na grabież pod nazwą praca do 67 roku życia?
Od kiedy się walczy z niżem demograficznym podnosząc podatki, wprowadzając wyższe vaty (przypomnę- vat na ubranka i wózki dziecięce 23 %, vat na prezerwatywy 8 % :lol: ), likwidując szkoły i przedszkola i zachęcająć do życia w tym kraju perspektywą "złotej jesieni" po 67 roku życia (czyt. grabieżą składek)?Cytat:
że jak? A Ciebie boli, że rząd próbuje walczyć z niżem demograficznym? Wiedziałeś w ogóle o takim zjawisku?
O nie kolego, co jak co ale ten rząd jeszcze pogarsza stan naszej demografii :roll: Tylko żebym nie został zrozumiany jako obrońca rządów poprzednich, one były wszystkie na jedno kopyto.
Sama demokracja to jeszcze nie największy ból, najgorszy jest nasz ustrój gospodarczy. A ten najlepiej określa hasło "kapitalizm kompradorski". Poczytaj co to znaczy.Cytat:
jak już ktoś pisał, demokracja ma swoje wady, ale znajdź lepszy ustrój
a kto niby miałby zapracować na emerturki skoro rąk do pracy coraz mniej? PomyślałeśCytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
a pomyślałeś, że jednak skądś trzeba wziąć kasę? Żyć cały czas na koszt UE to trochę nie haloCytat:
a powiedz mi po kiego grzyba utrzymywać szkołę/przedszkole gdzie uczęszcza mniej dzieci niż powinno, gdzie do grup chodzi po kilkoro dzieci zamiast po kilkanaście? Przypominam o niżu demograficznym.Cytat:
niby w jaki sposób? :shock: Czy to wina Tuska, że więcej jest ludzi starszych niż młodszych, że mniej się dzieci rodzi? Krótka piłka, mniej dzieciaków w szkołach/przedszkolach to państwu nieopłaca się utrzymywać pustych szkół, więc po prostu lepiej je zamknąć/sprzedać/wynajaćCytat:
No przy takich obrotach sprawy to tych rąk będzie coraz mniej...Cytat:
a kto niby miałby zapracować na emerturki skoro rąk do pracy coraz mniej? Pomyślałeś
Ale za to "halo" jest pół miliona urzędników kontrolujących nasze życie (lilkukrotnie więcej niż za PRL pomimo pożal się Boże "informatyzacji"). Te wydatki na państwo policyjne są niezbędne. Obywatela trzeba trzymać krótko za ryj :mrgreen:Cytat:
a pomyślałeś, że jednak skądś trzeba wziąć kasę? Żyć cały czas na koszt UE to trochę nie halo
Chcesz receptę? Cięcia, cięcia i jeszcze raz cięcia socjału.
Jak mnie nie stać na BMW to jeźdzę fiatem, zasada prosta i logiczna myślę.
A bedzie tych dzieci coraz mniej, ja nie mam złudzeń. Równia pochyła. Na koniec za Kononowiczem- nie bedzie niczego, zlikwiduję wszystko. :mrgreen:Cytat:
a powiedz mi po kiego grzyba utrzymywać szkołę/przedszkole gdzie uczęszcza mniej dzieci niż powinno, gdzie do grup chodzi po kilkoro dzieci zamiast po kilkanaście? Przypominam o niżu demograficznym.
Niby to nie jego wina ale jako premier, ogólnie osoba która ma kompetencje żeby coś z tym zrobić woli grać na czas, grabić i podnosić podatki dzięki czemu ten kraj jeszcze szybciej się wyludni. Bo tak łatwiej zamiast ruszyć główką i wyciąć raka socjalizmu.Cytat:
niby w jaki sposób? Czy to wina Tuska, że więcej jest ludzi starszych niż młodszych, że mniej się dzieci rodzi?
ten znowu o tych podatkach....
no wybacz, ale kto ma niby zapracować na emerytury ludzi starszych? Tak się wszyscy plują a wystarczy spojrzeć obok, w Niemczech w jak i wielu innych państwach wiek również idzie w góręCytat:
No przy takich obrotach sprawy to tych rąk będzie coraz mniej...
na dzień dzisiejszy to niemożliwe, póki sytuacja nie będzie klarowna i stabilna o jakimkolwiek wycinaniu socjału, niestety, nie ma mowy.Cytat:
i wyciąć raka socjalizmu.
Przy obecnych ekipach u koryta to fakt niezaprzeczalny...Cytat:
na dzień dzisiejszy to niemożliwe
Sądzę, że tylko wycinając socjal może jeszcze być kiedyś klarowna i stabilna sytuacja w Polsce... Obawiam się że ten czas jest teraz i przemija bezpowrotnie na zastanawianiu się co z matką małej Magdy z Sosnowca oraz jak udupić rowerzystów... Później będzie już tylko gorzej i większy ból przemian... Rak socjalizmu ma przerzuty...Cytat:
póki sytuacja nie będzie klarowna i stabilna o jakimkolwiek wycinaniu socjału, niestety, nie ma mowy.
Może walkę z niżem demograficznym odłóżmy na później a zajmijmy się 13,5% bezrobociem. Jak się okazuje na chwilę obecną rąk do pracy jest aż nad to...Cytat:
Zamieszczone przez Gaius Julius
Tu sobie w kolano strzeliłeś :)Cytat:
Można by wrócić do idei "warsztatów narodowych" z czasów tuż po rewolucji lutowej, tj. państwo organizowało płatną pracę dla bezrobotnych przy tzw. "robotach publicznych", np. budowie i remoncie drogi itp. Owszem, kosztowałoby to sporo grosza, ale zapewniłoby spadek (jeśli nie zniknięcie) bezrobocia. Widziałbym to jako pracę z fachowcem jako kierownikiem, który pokazuje, co ma się zrobić i tłumaczy, jak zrobić.Cytat:
Może walkę z niżem demograficznym odłóżmy na później a zajmijmy się 13,5% bezrobociem. Jak się okazuje na chwilę obecną rąk do pracy jest aż nad to...
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek), to od razu są strajki najpierw jednej grupy, której ta reforma nie pasuje, później media ciągną resztę "ludu" i mamy oburzenie całego narodu i solidaryzowanie się ze strajkującymi.Cytat:
To jakiś tekst z ulotki partyjnej? Za komuny nie pozwalali szpiedzy kapitalistów i wrogowie ludu, za Kaczora nie pozwalali koalicjanci, za tuska nie pozwala "motłoch".
A w czym to tak "motłoch" nie pozwala działać naszemu kochanemu wodzowi? Przecież Donek dopiął swego- podniósł podatki i wprowadził nowe. Boli Cię że ACTA nie przeszło bezkarnie? Boli Cię, że ludzie chcą zblokować grę na czas i na grabież pod nazwą praca do 67 roku życia?Inna rzecz, że takiego fachowca trzeba skądś ściągnąć.
Nigdy nie byłem zwolennikiem demokracji, zresztą widzę, że ty też. Winni muszą być ukarani, ale pytanie, czemu zatem się ich nie karze? Mamy sądy, mamy trybunały - po coś one chyba są.Cytat:
Jak dobrze wiemy od 20 lat ludzie naciskają na rządy w tych sprawach, rządy się zmieniają a podatki i opłaty rosną. Demokracja to zaiste najwspanialszy ustrój- ustrój w którym nie ma winnych. Bo jak jest źle to się zmieni ekipę rządzącą przy wyborach a że oni tacy sami to i rezultaty takie same mianowicie idziemy po równi pochyłej. I tak się to kręci. A majątek ze złodziejskiej prywatyzacji się kiedyś musi skończyć.
Wyjaśnij :shock:Cytat:
Tu sobie w kolano strzeliłeś
Właśnie te "jakiekolwiek" (a raczej "byle jakie"), które są ciągle wprowadzane mają wiadomy rezultat dla kraju.Cytat:
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek)
Chodzi dalej o ten wiek emerytalny? Już było wiele razy pisane o co w tym chodzi, że to żadna reforma ale prosty skok na kasę bo po co robić jakieś reformy okołoemerytalne jak można sam wiek podnieść i niech dziady płacą. Do starych przyczyn dla których uważam to za kolejną patologię i lenistwo władzy dołożę nowy argument:Cytat:
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek), to od razu są strajki najpierw jednej grupy, której ta reforma nie pasuje, później media ciągną resztę "ludu" i mamy oburzenie całego narodu i solidaryzowanie się ze strajkującymi.
http://wpolityce.pl/artykuly/20849-67-l ... ieralnosci
a ten znowu swoje...zawsze to rząd coś knuje byleby sobie kabzę napchać i ucisnąć naród <facepalm>
jest niż demograficzny, a jak wiadomo im mniej młodych tym mniej ludzi do pracy, a im mniej ludzi do pracy tym mniej składek, z których odprowadzane są emerytury, a skoro jest ich mniej to emerytury lecą. Jestem pewien, że zaraz by podniósł się skowyt, wiecznych malkontentów, że to rząd zabiera emerytury i daje sobie do kieszeni, że to, że tamto...żałosne
to powiedz mi w jaki TY byś sposób załatwił emerytury na takim samym poziomie przy lecącym na łeb na szyję ilości młodych? Konkrety proszę
Ode mnie konkretów za darmo rządasz? Od swoich wybrańców przy korycie zarządaj, zwłaszcza że im się za to słono płaci a efekty wiadome :mrgreen: Wyobraź sobie, że żeby "zreformować" system emerytalny przez zwiększenie lat składek nie trzeba być żadnym specjalistą, tak nawet dziecko z podstawówki może "reformować"...Cytat:
Konkrety proszę
Jesli chodzi o prawdziwe konkrety to recepty były już powtarzane wielokrotnie przez Elronda, wystarczy przejrzeć Agorę.
Właśnie te "jakiekolwiek" (a raczej "byle jakie"), które są ciągle wprowadzane mają wiadomy rezultat dla kraju.Cytat:
Chodzi dalej o ten wiek emerytalny? Już było wiele razy pisane o co w tym chodzi, że to żadna reforma ale prosty skok na kasę bo po co robić jakieś reformy okołoemerytalne jak można sam wiek podnieść i niech dziady płacą. Do starych przyczyn dla których uważam to za kolejną patologię i lenistwo władzy dołożę nowy argument:Cytat:
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek), to od razu są strajki najpierw jednej grupy, której ta reforma nie pasuje, później media ciągną resztę "ludu" i mamy oburzenie całego narodu i solidaryzowanie się ze strajkującymi.
http://wpolityce.pl/artykuly/20849-6...adumieralnosci[/quote:qvy5jfeu]
Nie tylko. Leki, zniesienie OFE, reforma KRUS - dalej mam wymieniać? A z emerytur to tylko likwidację przywilejów emerytalnych pewnych grup (np. górnicy, policja...). A ten link jest do gazety propisowskiej. A więc prawicowej. A prawica to - jak wiadomo - konserwatyści.
Nie wiem skąd wpadłeś na to, że jestem socjalistą :D Co do Skarbu Państwa, to raka się nie karmi - raka się usuwa. Jednym ze sposobów na usunięcie raka zwanego "państwem realizującym zasady sprawiedliwości społecznej" jest odcięcie go od źródeł finansowania. To wręcz metoda najskuteczniejsza.Cytat:
Czy jesteś socjalistą? Sugerujesz, że doprowadzając skarb państwa do ruiny, wywołując anarchię, a potem rewolucję socjalistyczno-komunistyczną naprawisz ten kraj? Nie tędy droga. Pierwsza rzecz, że to właśnie socjaliści z komunistami na spółkę doprowadzili w 90% do syfu, który tu mamy.
Unikanie grabieży to właśnie sposób na to, by prywatnej własności było jak najwięcej. Obecnie władza robi co w jej mocy, by jak najwięcej tej własności nam odebrać. Również wolny handel i mówiąc szerzej wolny rynek jest źródłem bogactwa, jak sam zauważasz, a czymże jest właśnie szara strefa, jak nie ostatnią ostoją wolności gospodarczej w państwie, które stara się uregulować każdą dziedzinę i szczegół naszej gospodarki :?:Cytat:
Dalej - własność prywatna i wolny handel są źródłem bogactwa narodu, a nie socjalizm - socjalno-komunistyczne państwa padły właśnie z przyczyn gospodarczych (ZSRR, PRL...).
Mhmm :lol:Cytat:
Owszem,podatki są w tym kraju zbyt wysokie, ale zamiast je nie płacić, lepiej zapłacić i naciskać na rząd, by zlikwidował źródła niepotrzebnych wydatków, np. zredukował aparat urzędniczy, zreformował system ubezpieczeń społecznych, itp.
No tak władza ludowa stara się jak może, tylko durny motłoch przeszkadza i stoi na drodze postępu :lol: Jeśli ostatnie 5 lat to maksimum tego, co ta władza może, to podtrzymuje swoje zdanie: trudno o większą niekompetencję. Choć nie przeczę, że reszta konkurencja z parlamentu w indolencji miałaby szansę rządom Donaldinho dorównać, choć poprzeczka jest tu zawieszona wysoko ;)Cytat:
Tak? Winą biedy i syfu w polityce naszego rządu obarczaj rządy poprzednie (PiS'u, PZPR, SLD), gdyż to im ten syf zawdzięczasz. To rząd obecny stara się zlikwidować wieloletnie zaniedbania, ale mało tego, że sił i cierpliwości już nie ma, to jeszcze durny motłoch blokuje wszelkie możliwe próby naprawy zwyrodniałego systemu. Osobiście nie w pełni popieram decyzje Platformy, ale oni coś z tym starają się zrobić. Dzieląc problemy:
- Służba medyczna (PiS)
Pewnie masz jeszcze mało lat, więc nie pamiętasz, że twór zwany PO powstał na gruzach AWS i UW, a te powstały znowu w miejsce UD, KLD, ZChN, SKL i innych. Obecna władza składa się z ludzi, którzy w politykę bawią się często od początków III RP, zasiadali już w ławach parlamentu po kilka razy, byli członkami niejednego rządu. I w pełni ponoszą odpowiedzialność za "historyczny sukces". A w ostatnie 5 lat nie zrobili nic(albo i zrobili więcej złego, niż dobrego), by ten "syf" naprawić. Zresztą jakby mieli to zrobić, skoro sami są współautorami tego "syfu" :?:
Na podatki, które stanowią większość ceny paliwa też nie ma pewnie żadnego wpływu ;)Cytat:
osobiście to już się przyzwyczaiłem, że Tuska obwiniają o wszystko....kolego jakbyś nie wiedział to rząd ma niewiele wspólnego z ceną ropy, ten temat już był wałkowany
To chyba jakiś nowy mit eurosocjalistycznej mitologii. Tzw. "dotacje unijne" to jest przysłowiowy "wacik", do tego kosztujący więcej, niż jest wart.Cytat:
Żyć cały czas na koszt UE to trochę nie halo
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... ie,1782989
Po co te kombinacje i owijanie w bawełnę? Przecież nie zlikwidują PIT bo muszą wiedzieć ile zarabiamy a i w Urzędach Skarbowych przecież muszą być etaty. Najprościej (i tak zapewne będzie, niech się przyznają co planują) wprowadzić vat 30 % bez likwidacji innych opłat i po herbacie.
http://biznes.interia.pl/finanse-osobis ... go,1782823
By żyło się lepiej. Swoim.
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/a ... omosc.html - jakby w tym roku z końcem świata nie wypaliło, to mamy już kolejną datę w zapasie ;)
Koniec świata 2012. Nie chcę mówić co o tym sądzę bo było by to ekhem... nie kulturalne? Delikatnie mówiąc. :) A co myślicie o tej asteroidzie?
ostatnio w Białymstoku mieliśmy kilka przypadków napadów- jedna osoba zmarła, druga walczy o życie.
Najlepsze, że cały szef neonazioli, który za tym stoi (ofiarami był Ormianin, ''brudas'' i przypadkowa dziewczyna dźgnięta nożem w imię ''walki z lewactwem'') okazał się dobrym znajomym nie tylko polityków Pisu, ale i PO :D
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... F561149305
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... tknal.html
taki miły młody człowiek... co z tego, że nocami poluje na mieście z nożem w ręku :D Wszyscy o tym doskonale wiedzą, ale kto będzie się narażał układom w mieście...