-
Re: Frakcje w TW:R2 - 12 frakcji (9 +3 DLC: Ateny, Epir, Spa
Jak uważacie, która frakcja będzie najbardziej podobna do praprzodków Słowian ? Ludy indoirańskie hasały przecież po stepach już w czasach Aleksandra Macedońskiego.
Z mapki podanej przez CA wynika, że w grze pojawią się Scytowie i Sarmaci - w nauce występuje spór, od którego z tych plemion mogli czerpać najwięcej Słowianie. Może jeszcze od innego ? Jest pewne, no prawie, że przyszli z południowego wschodu. Granica przejścia z innych plemion do Słowian właściwych jest przecież płynna. Na pewno musieli przejąć jakieś wzorce kultury, bogów, obyczajów itp.
Ja stawiam na Scytów...jak sądzicie ? Ciekawe, jak ludzie z CA podeszli do tego i czy w ogóle barbarzyńscy wschodu będa mieli jakieś znaczenie.
-
Spytaj może jeszcze, która jednostka będzie najbliższym odpowiednikiem husarii...
-
Generalnie to Sarmatów lub Scytów uważa się za najbliższych późniejszym Słowianom, jest wiele teorii i hipotez sobie sprzecznych. Radzę zajrzeć na fora historyczne.
Bronti, twoja złośliwość nie była potrzebna :|
-
Cytat:
Spytaj może jeszcze, która jednostka będzie najbliższym odpowiednikiem husarii...
Em...Katafraci? :D
Dobra,bez jaj.
-
Teraz naprawdę może dziwić fakt braku Seleucydów jako grywalnej frakcji. Jest to jedyna frakcja z RTW1 która nie jest grywalna w RTW2.
Wcześniej było słychać argument, w zasadzie jedyny argument przeciwko Seleucydom - za duże terytorium na starcie (choć wg mnie to plus i trudna sytuacja do opanowania).
Jednak teraz, kiedy wiemy, że terytoria Seleucydów zamieszkują inne frakcje, w tym Seleucję to argument odpada. W dodatku Seleucydzi mają mniejsze terytorium od Egiptu. Zatem CA powinni ich dać. Najpierw gadka, że terytorium za duże, a teraz ludzie pozapominali o tym argumencie i dopiero widać, że nie ma argumentów przeciwko Seleucydom w grywalnych frakcjach. Jedynie - kasa.
-
King Louise Assurbanipal
Od momentu powstania idei DLC chodzi o kasę.
Mogę się założyć, że Monarchia Seleucydów wraz ze wszystkimi jej klientami będzie w jednym DLCku. Seleudki mają 6 prowincji a klienci 19. Oznacza to możliwośći kontroli pokażnego terytorium (8 frakcji). Dobre posunięcie marketingowe.
Cytat:
terytoria Seleucydów zamieszkują inne frakcje, w tym Seleucji
Seleukos I Nikator przeniósł chyba stolicę do Antiochii ( co nie zmieniło pozycji Seleucji) Teraz tylko pytanie o charakter tego "klienctwa". Jeżeli będzie to skuteczne narzędzie polityczne to Kartagina i Seleucydzi mają korzystna pozycję wyjściową.
Cytat:
Seleucydzi mają mniejsze terytorium od Egiptu
Obie frakcje mają po sześć startowych prowincji.
[spoiler:1z6qy61w]http://wstaw.org/m/2013/07/24/1_jpg_300x300_q85.jpg[/spoiler:1z6qy61w]
-
Chodzi mi, że terytorialnie są mniejsi i łatwiej podbić ich prowincje, które są obok siebie, a Egipt ma przeszkody w postaci wody.
-
Ale na samym początku gry Egipt prowadzi wojnę z Królestwem Cyrenajki. Seleucydzi mają spokój. Coś za coś.
-
Czyli jest różnica pomiędzy Rome 1, a Rome 2. Nawet Seleucydzi mają teraz układy z Medią i innymi państwami. W Rome 1 byli tak zagrożeni ze stron Partii, Armenii, Egiptu i Pontu, że chcieli rozerwać ten kraj na strzępy. Egipt ma teraz lekkie utrudnienie i to jest plus.
Ciekawi mnie jedno. Czy będziemy musieli wchłaniać za pomocą Rzymu bądź Kartaginy frakcje np. Swebów czy Arwernów, by nimi grać, czy raczej będzie jak w TW nowej generacji (Empire, Napoleon, Shogun 2)?
-
Selucydzi wyjdą w DLC, ale po premierze. Są za fajni by CA dało ich za darmo w pre-orderze.
-
Egipt w jedynce miał jedną z lepszych pozycji startowych, Na zachodzie 3 buntownicze osady oraz jedna Numidyjska, południa nie było - jedyne zagrożenie pochodziło ze strony Seleucydów.
Ja nadal się zastanawiam cały czas, jaki wpływ będą mieć cuda oraz specjalne budowle ( Twierdza Bam, Nekropolia w Persopolis) bo szczyty górskie i wulkany raczej większego wpływu (oprócz strat związanych z potencjalną erupcją) nie będą mieć.
-
Zdaje się, że wszystkie specjalne miejsca/budowle (także natural wonders, jak góry) będą przynosić bonusy, tak jak w EB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez DMageA
Ciekawi mnie jedno. Czy będziemy musieli wchłaniać za pomocą Rzymu bądź Kartaginy frakcje np. Swebów czy Arwernów, by nimi grać, czy raczej będzie jak w TW nowej generacji (Empire, Napoleon, Shogun 2)?
Na pewno wszystkie będą dostępne od początku, już dawno nie stosują tego rozwiązania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Cytat:
Zamieszczone przez DMageA
Na pewno wszystkie będą dostępne od początku, już dawno nie stosują tego rozwiązania.
Trochę szkoda, bo byłoby świetnie, gdyby do tego powrócili, mnie się to tak podobało i dawało frajdę, jak odblokowało się jakąś frakcję w wyniku podboju. Teraz tego nie ma, a cała gra przerodziła się w dopadającą mnie powoli nudę.
-
Żartujesz chyba.
Nie sądzisz, że gdyby powrócono do starego wyjścia, rozległyby się głosy: "Zdzierstwo! Nie dość że płacę za grę to jeszcze muszę podbić te frakcje! Jeszcze czego!!!"?
-
To już byłby ich problem, nie mój. Ja tam wolę mieć utrudnienie i wybić jedną frakcją drugą, by mieć tę drugą później do następnej "sesji", niźli mieć wszystko na tacy (nie cierpię minimalizmu).
-
No to w takim razie Twoim problemem, a nie naszym jest to, że na szczęście odeszli od tego durnego rozwiązania. Jak ktoś ma mało czasu na grę (bo praca) i chce sobie pograć Swebami, to też ma ich najpierw podbić? Bzdura. I nie wiem, co ma do tego minimalizm szczerze mówiąc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
ekhm, chciałeś być błyskotliwy ? Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej zachować milczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
Generalnie to Sarmatów lub Scytów uważa się za najbliższych późniejszym Słowianom, jest wiele teorii i hipotez sobie sprzecznych. Radzę zajrzeć na fora historyczne.
No właśnie historycznie to mniej więcej jestem zaznajomiony z tematem, ale ciekawi mnie, czy w ogóle Scytowie/Sarmaci będą się jakoś wyróżniać na tle innych barbarzyńców w grze. Trochę dziwne dla mnie byłoby, gdyby jednostki mieli takie same jak Celtowie czy Germanie - jakieś drużyny włóczników + trochę łuczników na koniach.
W pierwszym Rome każda wioska barbarzyńców była taka sama; nie znalazłem info o tych nacjach wschodu w internecie i stąd pytanie :) Wszak cały czas różne info napływają.
-
Jeżeli zaznajamiałeś się z tematem to powinieneś wiedzieć że te dwie frakcje to jedne z tych frakcji barbarzyńskich atrakcyjnych do gry ze względu na właśnie "egzotyczność" swoich wojsk - "klasyczni" barbarzyńcy to piechota a oni to konnica :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez kampinosek1990
W pierwszym Rome każda wioska barbarzyńców była taka sama
Nieprawda.
-
Cytat:
Wcześniej było słychać argument, w zasadzie jedyny argument przeciwko Seleucydom - za duże terytorium na starcie (choć wg mnie to plus i trudna sytuacja do opanowania).
Lubie ten "argument". Rownie dobrze mogliby powiedziec jawnie " Nie damy bo w naszej super strategi liczy sie tylko ilosc posiadanych miast i jest to jedyny wyznacznik sily panstwa ".
Ciekaw ze w RTW jakos mozna bylo grac od razu tymi "latwymi" Seleucydami....
-
W RTW miałeś od razu dostępne najważniejsze frakcje. A nie było ich zbytnio dużo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aecjusz Flawiusz
W RTW miałeś od razu dostępne najważniejsze frakcje. A nie było ich zbytnio dużo.
Ale reszte mozna bylo odblokowac czterema ruchami myszki zamiast kupowac dlc albo czekac rok na najprostszego moda....
O ile w ogole RTW2 bedzie modowalne w co watpie..
-
Cytat:
Zamieszczone przez Canaris
Cytat:
Zamieszczone przez Aecjusz Flawiusz
Ale reszte mozna bylo odblokowac czterema ruchami myszki zamiast kupowac dlc albo czekac rok na najprostszego moda....
dwoma
-
Cytat:
Cytat:
Lubie ten "argument". Rownie dobrze mogliby powiedziec jawnie " Nie damy bo w naszej super strategi liczy sie tylko ilosc posiadanych miast i jest to jedyny wyznacznik sily panstwa ".
W RTW to nawet połowa terytorium Selków się na tej super historycznej mapie nie mieściła, a wokół było sporo groźnych nacji, które z kolei nie były przez nikogo zagrożone (Ptolemeusze, Partia). Poza tym Seleucydzi przecież będą grywalni, tylko w DLC, bo CA chce więcej zarobić, naprawdę nie widzę, gdzie tu jakieś pole do dyskusji? Po co jakieś inne argumenty?
-
DLC samo z siebie nie powstało. Zapaleni gracze różnych rodzajów gier nie zważając na konsekwencje dali sygnał, że można wprowadzić taki sposób wyjmowania kasy.
W RTW po odblokowaniu nie było szału z frakcjami (pod względem ilości i jakości). Jedynie Senatem się klimatycznie grało, mimo braku możliwości budowy świątyń. Tutaj mamy ok. 100 frakcji.
Moim zdaniem DLC będzie zawierał Seleucydów i 7 frakcji klienckich. bardzo bym chciał pograć Persami..
-
Cytat:
Cytat:
Jakbyś obejrzał ostatni filmik o Kartaginie, to byś wiedział, że do zwycięstwa (nawet militarnego, a jest jeszcze ekonomiczne i kulturowe) liczą się nie tylko miasta. Poza tym oprócz własnych prowincji doliczają się także sojusznicze i wasalne, czyli tak naprawdę Seleucydzi w Rome II są na początku najpotężniejszą frakcją, a jednocześnie będą musieli cały czas pilnować swoich satrapii, żeby się nie zbuntowały i np. w łapy takiego tam koczowniczego plemienia zwanego Parnami. ;) Jak dla mnie jest to świetny sposób przedstawienia niezbyt scentralizowanego wówczas i borykającego się z samowolą satrapów państwa Seleucydów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
dwoma
Pięcioma. Po co ten post? :roll:
Cytat:
A czemu miało by nie być? Ba, myślę że R2TW będzie najlepszą częścią do modowania dzięki bardzo wysokiemu limitowi frakcji.
-
Cytat:
A czemu miało by nie być? Ba, myślę że R2TW będzie najlepszą częścią do modowania dzięki bardzo wysokiemu limitowi frakcji.
Taaaak na pewno :lol: tak jak Empire, Napoleon i Shogun 2. Życzę jednak sobie i wszystkim, abyś miał rację, ale osobiście wątpię, aby moderzy mogli modować Rome II na takim poziomie jak Rome I i Mediewal II.
-
Zawsze pozostaje projekt Total Factions...
-
Cytat:
Zamieszczone przez McAbra
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
dwoma
Będziemy mieli farta, jak dadzą możliwość edycji mapy... :lol:
-
Cytat:
Przyszedłeś i wylewasz żale jak i tak nie kupujesz gry, co więcej stwierdzasz, że nie będzie można modować gry - ale jakoś ETW i NTW modowali, więc nie wiem w czym macie problem. Po udostępnieniu narzędzi modderskich do STW, 1-2 miesiące po premierze R2 też dadzą je zapewne. Problem z tym polega na tym, iż narzędzia to nie jest takie chop siup. Z porządniejszych edytorów jak choćby UDK* jest dostępny za darmo a takie tuzy jak Edytor CryEngine, Frosbite itd już nie, a dlaczego? Ktoś to musiał zrobić i to nie są małe koszty by rozdawać napalonym modderom za darmo.
*Epic Games prowadzi bardzo fajną politykę z udostępnianiem swego "edytora", po więcej szczegółów wysyłam na stronkę UDK -> http://www.unrealengine.com/en/udk/licensing/
-
-
Temat odnośnie poprawy symboli frakcji, które w niektórych przypadkach są całkowicie nieczytelne:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -thread%29
Pierwsza linijka przedstawia symbole dobrze wykonane, a druga takie, że trzeba porządnie się przyjżeć, żeby wiedzieć co przedstawiają.
http://img27.imageshack.us/img27/536/wu4h.jpg
To nie są wszystkie, a jedynie przykłady, żeby pokazać różnice.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Jakbyś obejrzał ostatni filmik o Kartaginie, to byś wiedział, że do zwycięstwa (nawet militarnego, a jest jeszcze ekonomiczne i kulturowe) liczą się nie tylko miasta. Poza tym oprócz własnych prowincji doliczają się także sojusznicze i wasalne, czyli tak naprawdę Seleucydzi w Rome II są na początku najpotężniejszą frakcją, a jednocześnie będą musieli cały czas pilnować swoich satrapii, żeby się nie zbuntowały i np. w łapy takiego tam koczowniczego plemienia zwanego Parnami. ;) Jak dla mnie jest to świetny sposób przedstawienia niezbyt scentralizowanego wówczas i borykającego się z samowolą satrapów państwa Seleucydów.
Niby tak, pytanie tylko jak będzie wyglądała faktyczna kontrola nad wasalami i co będziemy mieli z posiadania takiego wasala (oprócz tego ze liczą nam się do zwycięstwa jego prowincje). Bo jak to ma wyglądać tak jak w Napoleonie (w shogunie zresztą też, ale Napoleon pasuje tu bardziej bo tak samo jak Rzym trzymał krótko swoich wasali i de facto sam nimi rządził) że jeden wasal napada na drugiego bez powodu mimo idealnych stosunków z hegemonem i prowokuje z nim wojnę, to nie będzie zbyt kolorowo. W R2 można oddać fajnie te zależności między potęgą taką jak Rzym a klientami i 'sojusznikami', daniny pieniężne, kontyngenty wojskowe na żądanie, wpływ na politykę, ustrój, dyplomację tego państwa, mam nadzieję że coś z tego się pojawi.
-
A co w końcu jest z kwiatkami pokroju płonące wieprze czy wrzeszczące baby??
-
Ja tam czekam, aż się KLA wypowie. :p
-
Heh jak zwykle będzie narzekał ;)
-
W jednym z tematów KLA narzekał że na terenie Egiptu nie ma Greckich najemników i Galatów, teraz już wiemy dlaczego ;)
-
Cytat:
Nie wierzę w Was, naprawdę. Najpierw narzekanie, że znów będzie Egipt Ramzesa, CA to debile i nie potrafią zrobić dobrej gry, a jak jednostek hellenistycznych jest 3x więcej, niż native to i tak źle.
Haters gonna hate. ;)
Grogmir ponawiam czyjeś pytanie o ilość jednostek dla innych nacji.
-
Będzie ich dużo więcej niż w pierwszym Rome :) Tyle mogę napisać :D