Re: Pytania początkujacych graczy
Dla zaawansowanych graczy Shoguna to pytanie wyda zapewne się śmieszne, ale ja dopiero zaczynam przygodę z krajem kwitnącej wiśni stąd moje pytanie - czy budując jakiś budynek np stajnie który umozliwia werbowanie jednostek już na tym etapie oraz daje możliwości zwerbowania innych jednostek ale warunek trzeba posiadać np.konie bojowe (co posiadam) ale również np Plac ćwiczeń, lub inne budynki. To czy te budynki muszę rozbudować w tej osadzie czy mogę w innej (liczy się posiadanie budynku na całym moim terenie czy w danej prowincji) Moje pytanie jest stad iż nie ma miejsc (parceli) by móc akurat w tej prowincji zbudować to co jest wymagane by daną jednostkę móc rekrutować. Jak by mi mógł ktoś z Was wyjaśnic jak należy podejść do tego tematu. Dzięki
Budynki muszą być w tej samej prowincji, ale zasoby takie jak np. konie bojowe mogą pochodzić z dowolnej prowincji, a nawet z importu.
jak zmusic swojego wasala do wojny przeciwko mojemu wrogowi?
odbijajac miasto utworzylem wasala, ale pomimo aktualnie toczonej mojej wojny z innym klanem nic sobie z tego nie robi. musze go przekupywac lub zastraszac jak kazdy inny klan. w empire byla opcja 'wezwij sojusznikow'. ktos natknal sie na cos podobnego? jakakolwiek mozliwosc wezwania wasala do wojny?
Jest opcja w oknie dyplomacji "zażądaj dołączenia do wojny" lub jakoś tak. Jak nazwa wskazuje możesz tam oferować jak i żądać przyłączenie do wojny. Nie powinno być problemów. I chyba wasal turę czy dwie później i tak przyłącza się do wojny?
Btw na bardzo trudnym i legendarnym poziomie trudności nie ma co tworzyć wasali. Po podziale krainy szybko pogorszą ci się z nimi relacje i staną przeciwko tobie.
mialem wlasnie dziwna i nielogiczna sytuacje z daymio.
chcialem pozbyc sie wlasnego daymio, posiadajac juz pelnoletniego nastepce. podczas prawie wygranej bitwy wypuscilem go samego na jednostke wroga, 40 z 40 ludzi w oddziale daymio zginelo. po bitwie podsumowanie wskazalo, ze zachowala sie 1 osoba z oddzialu, tzn dokladnie pan ktorego nie chcemy. czy to normalne, czy jakis bug? w kazdym razie zupelnie nielogiczne. poziom trudnosci normal.
Nie pamiętam, czy w Shogunie też to było, ale w poprzednich TW jakaś część poległych była uleczana po bitwie.
Gdzie najłatwiej spotkać Nanbanski(europejski) okręt
Niedawno ponownie zainstalowałem Szoguna 2 Miałem początkowo małe kłopoty techniczne, prawdopodobnie spowodowane tym że niedawno zainstalowałem Windows 8. Ale wracając do meritum, nie grałem Shoguna 2 od dłuższego czasu, ostatni raz grałem parę miesięcy ale to był "Zmierzch Samurajów" w podstawkę nie grałem jeszcze dłużej.
Chciałbym wiedzieć w którym miejscu na mapie Europejski okręt handlowy, stworzyłem całkiem okazałą flotę i tylko tego brakuje mi do kolekcji:-)
Raz kiedyś udało mi się tego dokonać, co prawda wykorzystałem do tego stojące nieopodal jednostki sojusznicze, ale zdobyłem okręt i achivment, co prawda straciłem wtedy prawie caluśką flotę, ale tego dokonałem :D
Teraz chciałbym to powtórzyć moja flota składa się z kilku statków z łucznikami oraz kilku Bunę po 80 samurajów, mam też jednego generała który specjalizuję się w bitwach morskich.
Re: Gdzie najłatwiej spotkać Nanbanski(europejski) okręt
Statki te wypływają z zachodu( zostaniesz o tym uprzedzony) i obierają jedną z dwóch dróg, po północnej lub południowej stronie Japonii. Najlepiej wysłać kilka mniejszych statków, które będą patrolowały wybrzeża i gdy zauważysz statek wtedy próbuj go zdobyć większą ilością statków.