Klikasz na 1 pierwszym parcie, wypakowujesz winrarem albo 7 zipem i otrzymujesz folder MXL, folder tek kopiujesz do mods, tyle. 2 partu nie trzeba wypakowywać, skrót i podmianę ikonki trzeba zrobić samemu.
Wersja do druku
Klikasz na 1 pierwszym parcie, wypakowujesz winrarem albo 7 zipem i otrzymujesz folder MXL, folder tek kopiujesz do mods, tyle. 2 partu nie trzeba wypakowywać, skrót i podmianę ikonki trzeba zrobić samemu.
Dzięki za poświęcenie uwagi mojemu problemowi, ale jest on nadal aktualny. Zrobiłem jak poradziłeś - wypakowałem pierwszy plik win RAR-a i zrobił mi się plik MXL w 7zip SFX. Ten plik wyładowałem do folderu "mods" do M2TW. No i ... nic. To znaczy to samo co było. Żadnej ikony startowej nie ma. Co prawda poza folderem "mods" pojawiła się ikona MXL (pod nazwą icon) ale nie uruchamia gry (pojawia się tylko mała ikonka z jeźdźcem z sztandarem z oznaczeniem XL). Grę jestem w stanie uruchomić przez plik wsadowy MXL w folderze MXL znajdującym się w folderze "mods" ale tak jak poprzednio nie jestem w stanie uruchomić ani bitew ani kampanii - pojawia się informacja o błędzie. Gdzie coś sknociłem?
Hmm mi się robi od razu folder MXL po wypakowaniu pierwszej części (a nie MXL w SFX, nawet nie wiem o co chodzi:(), a co do odpalania to robisz to dobrze, skrót trzeba sobie samemu utworzyć, skopiować na pulpit i podmienić na ikonę owego rycerza zamiast tej brzydkiej jaką daje skrót.
Po wypakowaniu MXL part 1 tworzy się plik MXL do otwarcia programem 7zip, dopiero gdy on wypakuje pliki, (możemy od razu wskazać lokalizację medieval2/mods) pojawia się nam folder z modem MXL :)
"Po wypakowaniu MXL part 1 tworzy się plik MXL do otwarcia programem 7zip, dopiero gdy on wypakuje pliki, (możemy od razu wskazać lokalizację medieval2/mods) pojawia się nam folder z modem MXL"
Dokładnie tak się dzieje. Plik 7zip (to jest ów SFX - tak jest określony) ma objętość równą mniej więcej objętości obu plików winRAR (pierwszy ma jakieś 600, drugi trochę ponad 400). Plik MXL do otwarcia 7zip rozpakowuję do folderu "mods" w M2TW. Tworzy mi się tam folder MXL. Ale to tyle - dalej coś mi się chrzani.
"...skrót trzeba sobie samemu utworzyć, skopiować na pulpit i podmienić na ikonę owego rycerza zamiast tej brzydkiej jaką daje skrót."
??? Jak to zrobić? Czy to może mieć w przypadku moich problemów jakieś znaczenie? Wydaje mi się, że nie, ale diabli już wiedzą.
EDIT: !!! A jednak ruszyło! Nie wiem dlaczego, ale wczoraj mi nie odpaliło a dziś odpaliło! Z tym, że bitwy nadal nie działają (jest to co opisywałem wcześniej) - tak ma być?
No i pytanie kolejne. Zajrzałem sobie do plików tekstowych określających charakterystyki jednostek i budynków. Jest ich kilka. Które są istotne? W przypadku pliku dot. oddziałów jest np. "export_descr_unit - Kopia" i "export_descr_unit". Który ma znaczenie? Przy budynkach też pliki się powtarzają.
Aktualne pozostaje też pytanie jak zmienić ten fatalnie wyglądający plik wsadowy na ikonkę z rycerzem.
I jeszcze jedno. Mam M2TW w starszej wersji i w nowszej na steamie. Zamontowałem w tej starszej, którą jednak na Kingdoms odpalić mogę tylko z płytą. Czy mod MXL będzie działał na wersji steam-owej?
Trochę tych pytań mam ale mam nadzieję na wyrozumiałość. Reasumując:
1) Jak zamienić na ikonkę pliku startowego na ikonę rycerze?
2) Czy bitwy mają nie działać?
3) Które pliki dot. jednostek i budowli są istotne dla gry?
4) Czy MXL będzie działał na steamie?
1) klikasz prawym na ikonę skrótu pliku wsadowego na pulpicie, dajesz właściwości i na dole po środku jest Zmień ikonę, klikasz i dokopujesz się do folderu z modem i wybierasz owego rycerza, akceptujesz i gotowe
2)chyba działały, ale ręki nie dam sobie uciąć, a teraz nie mam moda zainstalowanego to nie sprawdzę
3)gra korzysta z tych bez dopisku "kopia"
4)http://forum.totalwar.org.pl/showthr...a-wersji-steam post nr 2
Bitwy jak najbardziej powinny działać, zarówno własne, jak i te podczas kampanii. Być może wybrałeś do bitwy jakąś niedziałającą jednostkę?
Wielkie dzięki za pomoc. Sposób na podmianę moda pod jednego z czwórki modów z kingdoms działa! Przy okazji zamontuję tak sobie także mod PDR. Gra chodzi ale od czasu do czasu się zacina tak, że trzeba resetować komputer (co 20-30 tur, przynajmniej jak na razie). No i bitwy nie chodzą (nie z powodu jednostek - po prostu nie chodzą).
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc!!!
W takim razie coś się źle wypakowało. Co to za przyjemność grania bez bitew? ;) Dawno nie instalowałem MXL, aż z ciekawości sprawdzę, jak to wyglądało.
Mam chyba pecha do tego moda. Im dalej "w las" tym gorzej - teraz już zacina się po 2-3 turach. A kilka razy rozpakowywałem i montowałem pliki - za każdym razem to samo. Czyli chyba ściągnięte pliki były wadliwe. Bo mogłem coś sknocić, ale raz lub dwa - tyle razy to już chyba nie! Więc mam pytanie czy zna ktoś inną możliwość pozyskania plików z MXL?
Co do moda zaś, to nie jest zły. Głownie z tego powodu, że "wschód" i Europa środkowa nie zostały potraktowane po macoszemu (trochę kosztem "Zachodu"). Więc do gry Polską jest bardzo dobry. Nie wiem tylko dlaczego stolicą jest Wrocław (?!), zastrzeżenia miałbym też do jednostek. Generalnie większość moderów tworząc swe działa zachowuje się tak jakby punktem honoru było stworzenie jak największej ilości jednostek. Więc się je mnoży zupełnie niepotrzebnie - ani są one historyczne ani potrzebne. Tu też z tym mamy do czynienia. Można się do tego przyzwyczaić, choć mnie się to nie podoba. Reszta jest OK.
Byłbym więc wdzięczny za podanie jakieś inne "źródła" jeżeli jest.