Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 5- ARWERN
Racja Germania mogłaby się stać rzymską prowincją. Ale to by było nieopłacalne. Rzymianie musieli by wydawać olbrzymie sumy na utrzymanie garnizonu, budowę dróg, rozbudowę miast(w większości budowę od zera). W zamian otrzymywali by bardzo małe sumy z podatków.
A czy podbój Panonii i Noricum przyniósł Rzymowi wielkie bogactwa? Nie ale jednak skrócenie granic i oparcie ich o Dunaj okazało się opłacalne. Odwrót z Germanii był błędem. Poniesiono tylko 1 klęskę ,a po kilku latach dokonano udanej wyprawy łupiąc germanie. Mimo że kosztowne na dłuższą metę było to opłacalne nawet w okresie kiedy germanie nie stanowili zagrożenia. Zamiast utrzymywać legiony na limesie można było prowadzić ekspansje na wschód. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
Racja Germania mogłaby się stać rzymską prowincją. Ale to by było nieopłacalne. Rzymianie musieli by wydawać olbrzymie sumy na utrzymanie garnizonu, budowę dróg, rozbudowę miast(w większości budowę od zera). W zamian otrzymywali by bardzo małe sumy z podatków.
A to w Galii były drogi? A może kopalnie? Nie! Tak na prawdę to Galia została podbita z dwóch powodów; ambicji jednego człowieka i pamięci obywateli, którzy kiedyś musieli schylić głowy przed galijskim mieczem. Galia w I w. p.n.e. nie była zagrożeniem dla Rzymu, nie było w niej także miast (oppida?) a jednak została podbita. Germania też była w planach, ale strata 3 legionów odcisnęła swoje piętno po pierwsze, oraz budżet, tak potrzebny do wyekwipowania co najmniej kolejnych 3 legionów, który jak wiadomo zawsze jest za mały. Rzym dopiero rozpoczynał "normalne użytkowanie" prowincji po łupieżczej polityce ostatniego okresu republiki. Gdyby pieniądze były, byłaby i Germania rzymska, bo jak wiadomo, żeby coś przynosiło zysk, trzeba w coś najpierw zainwestować (patrz drogi, osadnictwo, miasta) a to Rzym rozumiał doskonale.
Legion:
Cytat:
A to w Galii były drogi? A może kopalnie? Nie! Tak na prawdę to Galia została podbita z dwóch powodów; ambicji jednego człowieka i pamięci obywateli, którzy kiedyś musieli schylić głowy przed galijskim mieczem. Galia w I w. p.n.e. nie była zagrożeniem dla Rzymu, nie było w niej także miast (oppida?) a jednak została podbita.
:shock:
dowiedz się proszę więcej o Celtach i ich poziomie cywilizacyjnym ówczesnym. Nie mieli dróg? Stworzyli system dróg rozciągający się na całą Europę! Co lepsze- w większości drewnianych. Nie mieli kopalni? :D To skąd brali złoto, które Celtowie ubóstwiali? Skąd brali inne metale skoro byli mistrzami metalurgii i kowalstwa?
Romantyczna ta wizja, że wojny i podboje powodowane są przez jakieś sentymentalne historie... A nie z żądzy bogactwa.
To domaganie się Germanów jest niestety pokłosiem obecnej często zauważalnej zwłaszcza w internecie fascynacji wszelką niemiecką/pruską/nazistowską butą. Dziwi to tym bardziej że ostatnie wojny były ich całkowitymi klęskami. Skąd niby powstałyby mody do Empira w stylu Prusaki z hakenkreutzami na sztandarach? Nie zdziwię jeśli w przypadku pojawienia się frakcji germańskiej w R:TW2 pojawią podobne dziwadła.
P.S. Też sobie wymarzyłem Seleucydów albo Partów jako następną frakcję dla nowego Rzymu , ale niestety obawiam się że będą to właśnie wspomniani Germanie bo dużo dzieciaków kocha nimi grać :shock: . Mnie to jest już i tak obojętne, Kartagina będzie grywalna!
Akurat swastyka była częścią symboliki wielu ludów starożytnych i wręcz mogłaby się pojawić na tarczach nawet i u Greków ;)
A tutaj Samnita ze swastyką na tarczy:
http://www.civfanatics.net/uploads8/002_Samnites.jpg
W przypadku moda do Empira, była to swastyka w białym kole na czerwonym tle. Armia starego Fryca raczej takich w symbolice nie miała.
Ale na jakiej podstawie stwierdzono że akurat Samnici mieli swastyki na tarczach? Jakieś znaleziska archeologiczne są na których autor ilustracji się oparł?
Wiadomo, sytuacja z moda do Empire o którym wspomniałeś jest całkiem inna.
Co do samej swastyki na tarczach Samnitów to by musiał KLA się wypowiedzieć, ja teraz za dużo z pamięci cytuje, bo samym zagadnieniem nigdy się nie interesowałem, jednak wystarczy wpisać w google "ancient swastika" i będzie pełno przeróżnych monet, mozaik ze swastyką.
Zresztą symbol ten był rozpowszechniony od Europy po Japonię.
Tutaj parę przykładów od starożytnych Rzymian:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 8js%29.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... cia%29.JPG
Ateny, około 700 p.n.e.
http://www.flickr.com/photos/7549203@N0 ... 207899@N24
EDIT: Zapomniałem dodać, że oczywiście nie chcę widzieć takiej symboliki w grze, po prostu twierdzę, że akurat taki symbol u starożytnych wojowników wcale nie byłyby jakimś wielkim przekłamaniem.
Chwilowo nie mam czasu na dłuższą wypowiedź więc temat swastyki rozwinę później.
Na razie mnie boli że Seleucydzi przegrywają w każdej ankiecie od prezentacji Galów.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589418
Boli mnie że duży wpływ ma nacjonalizm o czym pisałem w postach wcześniej (żądajmy Słowian jako frakcji grywalnej skoro niektórzy bez argumentu tak walczą o Germanów). ;)
Boli też ignorancja i niewiedza. Ktoś tam napisał posta, że chce żeby Seleucydzi odpadli bo mają najmniej jednostek. Po czym wypisał same ich jednostki unikatowe. Pochwycił je w jakimś temacie i myśli że to kompletny roster. Seleucydzi będą mieć co najmniej 3 razy więcej jednostek od Germanów.