Pewnie, że jest błąd i to nie jeden. Wszystkie namierzone błędy jakie umiem naprawić zostały naprawione, lepiej raczej nie będzie.
Zmień coś, rusz agenta i spróbuj rozegrać bitwę, jak nie da rady ręcznie tej bitwy, to automat i po problemie.
Wersja do druku
Pewnie, że jest błąd i to nie jeden. Wszystkie namierzone błędy jakie umiem naprawić zostały naprawione, lepiej raczej nie będzie.
Zmień coś, rusz agenta i spróbuj rozegrać bitwę, jak nie da rady ręcznie tej bitwy, to automat i po problemie.
Potwierdzam, że w R2 sztuczna inteligencja jest bardzo abstrakcyjna natomiast mało logiczna. Natomiast AI w MS czasem powoduje, że trzeba się nieźle nagłówkować. :)
pewnie, że można :)Cytat:
Zamieszczone przez Szczodry
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...344582#p344343
wino czy umieściłbyś te utwory w soundtracku?
https://www.youtube.com/watch?v=hZ4sDn89P04
I ten?
https://www.youtube.com/watch?v=2VH0mx40qW4
I ten? :D
https://www.youtube.com/watch?v=xC1uEQALzDU
Może kiedyś.
A może w soundtracku taki utwór?
https://www.youtube.com/watch?v=OnkWvh1 ... 2EB7629AF5
Witam serdecznie
Na początku chciałbym podziękować twórcom za ich czas i nakład pracy pro publico bono :)
mam pytanie odnośnie rekomendowanego poziomu trudności, tzn. jaki polecacie ?
EDIT: w temacie z downloadem megasubmoda V Araven pisze o ekranie powitalnym moda i klikaniu na NIE - ja nic takiego nie zauważyłem czy coś spaprałem przy instalacji ?
Chodzi o ekran który się pojawia po uruchomieniu kampani, w momencie gdy rozpoczyna się pierwsza tura gry.
Na początek zalecany poziom trudności jest ten środkowy.
P.S. tragiczne to nowe forum :/
dzięki wszechno jasne :)
a propos nowego forum to wydaje mnie się czy część tematów wyparowała ?
EDIT @down: thx Araven - chyba ktoś (modzi) zrobił to za mnie :) bo nagle tematy się pojawiły znikąd
Nie wyparowała. Ustaw sobie opcje wyświetlania wątku od początku, to będziesz miał wszystkie tematy.
W Menu na dole.
Problem jest mianowicie taki, że mam problem z zacinaniem się na mapie kampanii (gram kampanię Turcją, jestem w 33 turze). Od razu wykluczam problem ze specyfikacją, gdyż moja bestia uciąga Medka bez problemu. Czy ktoś ma jakiś pomysł, czemu to występuje? (Bellum Crucis v 6.3, Megasubmod V)
Po co założyłeś nowy temat skoro jest dyskusja o Megasubmodzie?
Użyj patcha 4gb i programów do poprawy wydajności kompa.
Masz za słaby sprzęt raczej. Mody mają o wiele większe wymagania niż czysty Medek.
Intel Core i5
Geforce GTX 760 O/C
16 GB RAM
To NIE jest za słaby sprzęt. To ciągnie BF 4 na ultra w 100 fps
PS. Dla rozwiania niejasności ścinki zaczęły występować DOPIERO w 33 turze. Wcześniej wszycho było dobrze
Cofnij się do poprzedniego sava. Taki bug się czasem zdarza, niekiedy mija po kilku turach. Ale wloką się długo. czasami użycie dyplomaty przerywa ten bug z przycinaniem.
Usuń map.rwm z katalogu base z kampanii Full i Light, pokombinuj.
No dobra, dzięki. Choć z z savem może być problem, bo swoim starym zwyczajem sejwuje tylko na jednym slocie :/ W każdym razie dzięki za pomoc.
Savy rób co kilka tur pod różnymi nazwami, tak na wszelki wypadek, bo niekiedy możesz stracić całą kampanię, jak będziesz miał pecha i trafi się bug jakiego nie da rady obejść.
Coś pochrzaniliście w spolszczeniu przy automatycznej budowie, mam już duże państwo więc nie chce mi się już samemu wszystkim zarządzać i polityka nastawiona na rozwój zamieniła się na- umacnianianie zdolności obronnych, a gdybym ustawił politykę nastawioną na zwiększenie zadowolenia, to zaraz by mi ligi emirów zaczęły powstawać, tak maksymalnie wykorzystują zadowolenie (co jest utrapieniem tego moda, nie można używać przez to automatycznego zarządzania poza jedną opcją, gra przez to staje się żmudna i męcząca gdy trzeba ręcznie wszędzie budować i nie można ustawić tylko tą politykę, która ustala niskie podatki)
Nie wiem czy coś jest pochrzanione, ale nikt normalny nie ustawia automatycznego zarządzania, bo działa ono do bani także w Medku. Ustaw wszędzie niskie podatki i ok będziesz miał bez automatycznego zarządzania. Poza tym nie wiem jak Twoje ai działa z zarządzaniem z automatu.
To ktokolwiek używa tego od zawsze zepsutego autozarządzania?
Czy można odnowić linki?
Albo ja przeoczyłem coś albo przepadł temat z linkami :rolleyes: Z pierwszej strony tego tematu wchodzę to nie daje rady, w dziale szukałem i nie mogłem znaleźć.
EDIT : a jednak moja nieuwaga ;D http://forum.totalwar.org.pl/showthr...oda-(wersja-V)
A jakie jest AI bitewne w megasubmodzie konkretnie, bo jak nie to co w bellum to moje AI kampanijne może się bugować i stać jak debil przed miastami zamiast je oblegać i szturmować. Tak pomijając to, że ta wersja megasubmoda jest już od bardzo dawna :D Ja wiem, że u siebie mam oryginalne z Bellum ale czy tu jest jeszcze jakieś inne? Pliki od AI bitewnego również wpływają na AI na mapie kampanii, tak jak AI na mapie kampanii wpływa, w małym, bo w małym stopniu ale wpływa na AI w bitwie- więc mógłby ktoś mi podrzuć AI bitewne z megaubmoda- chciałbym się mu przyjrzeć.
W Megasubmodzie V jest oryginalne ai bitewne z BC 6.3.
Niektórzy w tym ja mają bitewne Germanicusa wersja 5.7, ale je trzeba samodzielnie wrzucić sobie do Megasubmoda.
Nie wiem czy tam nie jest współczynnik odpowiadający atakom na 1.5- czyli komputer atakuje jeśli ma przewagę 3:2, rzadko się to zdarza, gdy ma do pokonania miasto z silnym garnizonem jedną armią, a bugiem medka, którego się nie da poprawić jest to, że komp potrafi oblegać tylko jedną armią, a skoro nie może mieć takiej przewagi to po prostu nie atakuje. Ja mam ustawiony ten współczynnik na 1:2 na niekorzyść kompa, a sprawę atakowania pierdólkowatymi armiami w swoimi AI rozwiązałem innymi algorytmami. (dzięki temu może i w niewygodnych okolicznościach ale komp przynajmniej walczy i jeśli ma większy potencjał od gracza może w końcu go wykrwawi, a nie buguje się tak często pod miastem i stoi czekając na egezkucję, choć i tak to się zdarza)
W dodatku grałem pare tygodni, czy miesięcy temu już nie pamiętam w Bellum i zauważyłem, że gdy komp się dobrze rozwinie to paradoksalnie osłabia to jego potencjał militarny- komp na moim AI dąży do posiada jak najelitarniejszej armii, a jak ustawiliście zbyt duży czas oczekiwania na doborowe jednostki to komp czeka po 60 tur żeby zebrać te swoje 15 oddziałów, gdy ma zamiar je zebrać w przygranicznej osadzie z dobrze rozwiniętą infrastrukturą. Co prawda ma potem naprawdę potężną armię ale rzadko się zdarza żeby go nie zniszczyć zanim zdąży, ja miałem wojnę z mongołami i zostawiłem Bizantyjczykom cytadelę w spokoju- bo się zbugowali i, i tak niewiele szkolili, a ja miałem problem z mongołami, ale jak mi przywalili swoimi doborowymi jednostkami to było... łał
Wszystko to przez to, że Ai testowałem głównie na oryginalnym Bellum :)
Czy Megasubmod 5wersja potrzebuje 2?Bo po Formacie chciałem sobie pograć w tego super moda a 2 wydania nie można pobrać.
Nie są konieczne żadne wcześniejsze wersje.
To mnie uspokoiłeś :)
Przecież opis instalacji masz wyjaśniony krok po kroku w temacie z Instalką.
Ogarnie ktoś tą najnowszą instalkę? Bo nie można nawet tego tematu otworzyć. Przynajmniej ja nie mogę. A chciałem sobie w megasubmoda pograć.
EDIT. Nieważne. Jestem idiotą. Nie to klikałem xD
Daj znać, czy zagrałeś. I jakie wrażenia.
Grać w niego już kiedyś grałem(nie tak dawno nawet) ale teraz powinno być o wiele lepiej bo będę grać na nowym lapku, o wiele lepszym od mojego PC starego. Ale i tak oczywiście napisze co i jak :) Pamiętam, że największe problemy miałem ze stosunkami z moimi sąsiadami.
Jest jakiś mod albo sposób by występował w grze autozapis? Bo już drugi raz mnie wywaliło w ciągu tych pierwszych 40 tur i znowu będę musiał rozgrywać grę od 26 tury bo nie pamiętam o zapisywaniu co turę:(
W pliku cfg w katalogu głównym moda, wstaw auto_save = 1 i będzie
[game]
auto_save = 0
No co turę to się nie zapisuje ale co 5 lub 10 tur to powinno się robić zapisy. Pod różnymi nazwami najlepiej.
Mam prośbę bo nie działa teraz 80% linków w tematach tego moda. Co sobie na własną rękę znalazłem spolszczenie i BC 6.3 do pobrania to czy byłby ktoś łaskawy co do linku z tym submodem :P?
Jest na Przekleju.
Masz na forum temat z instalką nr V. Link powinien działać, sam niedawno pobierałem.
Pograłem sobie i jest extra. HRE miało pecha, zaatakowały ich Węgry co skończyło się ekskomuniką dla... HRE! Miałem sojusz z obydwoma ale opowiedziałem się po stronie Niemców. Potem jak dostałem misję od papieża by zerwać sojusz z Niemcami to odnowiłem sojusz z Węgrami i Wenecją, które się z HRE biją również. Mówię również bo ja też zaatakowałem Niemców korzystając z okazji. Zabrałem im Wiedeń i Magdeburg, pokonałem kilka ich pełnych armii no i oczywiście Ołomuniec i Praga też do mnie należą bo je od buntowników zdobyłem. Jest naprawdę bosko, co prawda Niemcy nie są już ekskomunikowani no ale papież mi groził klątwą bo nie miałem żadnego kościoła w Gdańsku, a nie dlatego, że się z nimi biję :) Poza tym Dania zerwała ze mną sojusz i mam z nimi tylko 5/10 ale nie boję się ich :D
Co do zapisów to co chwilę robię sobie szybki zapis, a przed jakimiś ważniejszymi wydarzeniami normalny zapis.
To z przekleja nie chcę się załadować
To może być kwestia przeglądarki. Google Chrome pobiera.
Tam się czeka kilkadziesiąt sekund i kod bodajże się wpisuje, robisz tak?
Na upload na inny serwer nie bardzo można liczyć.
Chrome czekam kilka sekund wpisuję kod po 10 minutach czekania aż się zacznie pobierać wyskakuję error z brakiem pliku. Explorer to samo mozilla też.