I technologie, nie tyle ulepszają kadłub, co poprawiają podstawowe statystyki okrętów.
Wersja do druku
I technologie, nie tyle ulepszają kadłub, co poprawiają podstawowe statystyki okrętów.
Drewno jest potrzebne by ulepszać statki i działa tak samo jak żelazo.
Witam posiadam juz roma II ale w wersji podstawowej bez żadnych dlc.Mam pytanko dot Total War: Rome 2 Edycja Sparty czy jak to kupie będę miał wszystkie dlc ?
Niestety nie. Tu masz zawartość:
Total War: ROME 2 – Edycja Sparty zawiera:
- Grę Total War: ROME II
- Zawartość do pobrania – Gniew Sparty
- Zawartość do pobrania – greckie państwa-miasta
- Zawartość do pobrania – Córy Marsa
- Dostęp do gry Total War: Arena, złota i greckiej jednostki Myrmidonów
A jest jakaś edycja do kupienia która zawiera wszystkie dlc ?
Niestety chyba jeszcze nie. Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi.
Edit: ciągle są ładne przeceny na STEAM. Po 75% na każdym DLC. Myślę że warto. A na pewno za te najwięcej dające lub pasujące indywidualnym zainteresowaniom.
Witam już kończe prawie gre tylko musze spełnić jeszcze jeden warunek zniszczyć lub zplądrować 35 miast obecnie mam 6 . Jak najszybciej zrobić ten cell ? bo jak plądruje jedno i te samo miasto to liczba którą mam zdobyć wcale nie wzrasta . Jaki macie na to sposób ? Z góry dzięki za odpowiedz .
Wpierw napisz to w jakimś ludzkim języku. Polski byłby całkiem trafionym wyborem.
Trzeba złupić 35 różnych osad.
Ja gdy gram barbarzyńcami, zawsze niszczę prawie każdą osadę. Nie dość, że zalicza się ona do tego celu to jeszcze łatwiej utrzymać ład (Dostajemy z każdej podbitej w prowincji osadzie -5 niestabilności prowincji która maleje co turę o 1 i -20 z zniszczenia na 1 turę. Po zajęciu wszystkich osad dostaniemy max 20 tur czekania [prowincja z 4 miastami] aż niestabilność spadnie do zera.) (Choć mogę się mylić co do tych dokładnych wartości liczbowych, a nie mam jak sprawdzić teraz, ale to działa).
Panowie potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu o co chodzi przy agentach z (ta akcja) (armia macierzysta) (lokalna prowincja) itd. jak to działa, o co w tym chodzi?
Pytanie drugie odnośnie budynków. Mogę wybudować jakieś rzeczy, które mi zwiększą zysk z (przemysłu, handlu lokalnego, rolnictwa) itp. itd. Jak to działa, jaka jest różnica? Muszę mieć jakieś budynki danej kategorii aby ten bonus działał? Czyli jeśli np. wybuduję coś co daje + do przemysłu, ale w wiosce nie mam niczego z przemysłu to bonusu nie mam czy jak? No bo po co by to tak rozdzielali, mogliby dać po prostu zysk + ileś i tyle. I czy te bonusy działają na całą prowincję czy tylko osadę, te budynki przemysłowe, rolnicze itd?
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie bo w porównaniu z M2TW strasznie ciężko mi zrozumieć te mechaniki nowych total warów.
Cóż można powiedzieć że oprócz kwestii czysto militarnej prosisz o porady w całej grze dlatego też najlepiej jeśli zapoznasz się z treścią poniższego linka gdyż kolejne kopiowanie treści już wcześniej zamieszczonych mija się z celem:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...ntarze-i-uwagi
Osobiście polecam metodę "prób i błędów" jako najlepszą dzięki której zapoznasz się,wcześniej lub pózniej,z prawami ustanowionymi w Rome2.
Twój odnośni Zając, to temat techniczny. Odpowiedzi są w poradniku na stronie głównej:
http://www.totalwar.org.pl/ > Rome> Rome II > Poradnik > odpowiednia zakładka
1 link przeczytałem po wyjściu gry kiedyś i nie znalazłem tam odpowiedzi. Drugi ok, czyli od przemysłu, rolnictwa itd. odlicza się jakby osobno dochód, dużo tam jest napisane o sprecyzowaniu drogi rozwoju prowincji, czyli każdy budynek jaki wybuduję rolniczy, przemysłowy czy jakikolwiek, to zawsze mi doda taki przychód jaki jest podany w opisie? Czyli np. jakbym chciał to sobie mogę na pałę pobudować w 1 osadzie różnego typu budynki i i tak będę miał zysk? Bo nie wiem, nic o tym nie jest wspomniane.
Co do agentów to nie znalazłem słowa o tym czego potrzebuję się dowiedzieć. Ciężko metodą prób i błędów to sprawdzać jak nie wiem w ogóle co to robi i ile trwa bo nigdzie nie jest napisane, mogę sobie 2 lata tych agentów używać i dalej nie będę wiedział co znaczy ta akcja, armia macierzysta itd. przecież agent się nie werbuje w armii.
Agent może działać czy na prowincję np. zwiększa ład to jeden rodzaj akcji, dajesz go do armii to np. podniesie morale to druga akcja, wyślesz go do worgiega miasta to np. sabotuje coś to trzeci rodzaj akcji itp itd.
Stosując zbyt uproszczone porównanie z Medieval2 to nie ma wielu róznic pomiędzy szpiegami,bohaterami i kapłanami obu gier.Szczegół tkwi w ilości dostępnych opcji których możesz użyć w danej akcji z udziałem poszczególnych agentów.Zresztą już same właściwości i mozliwości agentów oraz ich "Drzewko umiejętności" są wielce pomocne w doskonaleniu sztuki posługiwania się tymże postaciami.
No to wiem bo jest podane w grze widoczne jak i w poradnikach. Ale chciałbym wiedzieć o co chodzi z ta akcja, armia macierzysta, lokalna prowincja itd. bo to pewnie działa tylko na coś a nie na wszystko i przez jakiś czas a nigdzie nie jest podane na co i jak długo i czy te bonusy znikają po użyciu czy nie, nie rozumiem kompletnie tego.
Do rankingu zapisują się tylko szybkie bitwy?
Agenci wraz z czestotliwością ich używania oraz od efektów akcji przez nich przeprowadzonych nabywają niezbędne doświadczenie a przede wszystkim zyskują możliwość swojego rozwoju poprzez nabywanie nowych i ulepszanie już osiągniętych cech (Drzewko rozwoju postaci) a także pozyskiwaniem artefaktów co ogólnie reasumując kumuluje wartość danego agenta.Wszelkie bonusy które są dostępne dzięki nabytym cechom pozostają przy danej postaci.Tej zasadzie nie podlegają umiejetności zwiększone za pomocą artefaktów które można wymieniać w zależności od zapotrzebowania.
Na koniec dodam że tak podrasowanego agenta można dodać do armii co zwiększa umiejętności wodza jak i samych oddziałów.
Akcja - czyli działanie jednorazowe z szansą powodzenia, jak np zabójstwo, zatrucie prowiantu, etc (bonus jednorazowy)
Armia macierzysta - armia w której umieścisz agenta (bonusy działają na tą armię automatycznie, dopóki jej nie opuści - i tylko na nią).
Lokalna prowincja - cała prowincja w której stoi agent z włączoną pasywną umiejętnością, a nie tylko jeden region (bonusy znikają dopiero jak wyłączysz pasywna umiejętność, poruszysz agenta, można je włączyć w następnej turze)
Dzięki, fajnie wyjaśnione. Ale albo dalej czegoś nie łapię albo te dodatki (ta akcja) itd. są kompletnie niepotrzebne i tylko zamęt wprowadzają. Bo po cholerę dodają w nawiasie (ta akcja) przy zabójstwie, zatruciu prowiantu/studni przecież wiadomo, że ani do armii macierzystej ani lokalnej prowincji nie da rady zrobić zatrucia albo zabójstwa tylko do tego działania jednorazowe jak to napisałeś. Bez sensu po co to w ogóle dodali, tylko potem człowiek się gubi bo zaczyna rozkminiać. Myślałem, ze "ta akcja" to będzie tylko na jedną najbliższą akcję naszego agenta i potem to znika czy coś. Kabaret ;d
Witam mam pytanie odnoście kultury otóż gram frakcją z plemion germańskich i od początku gry (teraz 50 tura) mam różnice kulturowe -15 do zadowolenia. Przy frakcji niby mam podane, że mam kulturę nomadów/barbarzyńcy a nie germańska, zaś w osadach mam możliwe do budowy tylko budynki zwiększające wpływ kultury germańskiej. Co z tym nie tak? Wszędzie mam 95% kultura germańska i niezadowolenia, budynki mi zwiększają germańską a moja frakcja Estiowie to rzekomo kultura nomadów.
Grasz na jakimś modzie i czasami tak się dzieje że źle lub niedokładnie powiążą kulturę nacji.
W tej rozgrywce raczej nie da się Ci pomóc.
Nie gram na modach, jedyny na odblokowane frakcje nic poza tym. To widzę, że Rome 2 nadal po latach daleko do przynajmniej dobrej gry jak takie głupie błędy się trafiają.
Ale przecież w internecie też w opisie jest, że kultura barbarzyńska. Zacząłem nową kampanię tą samą frakcją kilka razy i ciągle to samo.
To może nie być błąd, tylko niechlujstwo twórców. Po prostu jest no nacja barbarzyńska (i takie ma jednostki, budynki, technologie) ale przypisali jej inną kulturę, a że jest to nacja którą steruje tylko komputer, więc tak zostało. Jakby była grywalna to użytkownicy by ich zjedli, znaczy daliby wyraz swojego nie zadowolenia.
No to ładna bieda ;/ i tak z każdą niegrywalną frakcją po odblokowaniu jest? Bo z tego co wiem to większość graczy na tym modzie do odblokowania gra i nikt nic nie mówił o takim błędzie.
Edit. Dobra widzę, że wszystkie inne frakcje germańskie mają kulturę germańską, Estiowie jako jedyni mają nomadów. Mam inne pytanie, Jak mam sprawdzić jakie budynki militarne jakie jednostki mi dadzą? Bo nie będę budować a potem burzyć żeby sprawdzić. Jak wejdę w encyklopedię przez panel budowy osady to w ogóle na liście nie ma mojej frakcji ani tam z prawej, a jakoś wybudować w wiosce mogę. W encyklopedii w spis jednostek wybierz frakcję i też połowy frakcji w ogóle tam nie ma.
Witajcie. Proszę o szczera odpowiedz. Jak oceniacie Rome II w wersji obecnej czyli po absolutnie wszystkich poprawkach albo w wersji DeI wzgledem Attili ? Jest to gra, która zostawiliście dla Attili czy wprost przeciwnie ? Bo mi osobiście o wiele lepiej gra sie w rome DeI i jakoś do Attili nie mogę sie przemoc . Próbowałem
Zostałem na Rome. Nie poczułem tej magii do Attili.
Jak wyżej zostałem na romku, nawet na łysym gra mi się lepiej.
Attyla jest taka pusta, podstawka R2 zdecydowanie barwniejsza i po prostu bardziej wciągająca.
To chyba kwestia upodobań historycznych. Ja dzięki DLC "Karol" powoli wgryzam się na powrót w Attylę. Jednak klimat dalej dla mnie ciągle lepszy w Romku. Wobec zbliżającego się WHTW którego jako pierwszego w serii TW zgrabnie ominę, będę miał mnóstwo czasu żeby odkryć w Attyli to co tak innych wchłonęło. Jednak dam Ci wskazówkę, która może dużo powie. W zeszłym roku były MP w R2. A w Attylę? Mimo że nie gram w multi chętnie przeglądam tu tematy multi i jakoś się nie zapowiada na MP w Attylę. (Fakt że następnych MP w R2 także nie było...)
Częściowo w tej ich encyklopedii powinno Ci wyświetlać przy jednostkach jaki budynek potrzeba by je werbować. Ale tylko wtedy gdy tę jednostkę ma tez któraś z grywalnych nacji. Ta encyklopedia jest krokiem w tył, jak dla mnie jest mało czytelna i czasochłonna by znaleźć to co jest potrzebne.
Właśnie ruszyły MP 2na2 w romku2, w nowym roku nowe siły.Cytat:
To chyba kwestia upodobań historycznych. Ja dzięki DLC "Karol" powoli wgryzam się na powrót w Attylę. Jednak klimat dalej dla mnie ciągle lepszy w Romku. Wobec zbliżającego się WHTW którego jako pierwszego w serii TW zgrabnie ominę, będę miał mnóstwo czasu żeby odkryć w Attyli to co tak innych wchłonęło. Jednak dam Ci wskazówkę, która może dużo powie. W zeszłym roku były MP w R2. A w Attylę? Mimo że nie gram w multi chętnie przeglądam tu tematy multi i jakoś się nie zapowiada na MP w Attylę. (Fakt że następnych MP w R2 także nie było...)
Dla mnie to bardziej lenistwo bo te frakcje istnieją w grze i gracz może mieć chociażby chęć sobie sprawdzić jakie te frakcje mają jednostki na jakim etapie.
Lepszym sposobem, który mi podsunęli na twc to po prostu patrzenie na inne frakcje z naszej grupy bo dla nas wtedy będzie to samo budynki i jednostki. Faktycznie dla mnie też ta encyklopedia jest totalnie nie trafiona, w starszych total warach wystarczyło szybko wejść w panel i było całe info o osadach, jednostkach, wszystkich budynkach i ich poziomach. Ale to było info tylko o naszej frakcji którą aktualnie graliśmy.
To nie jest żaden przejaw lenistwa ze strony twórców gry lecz stosowania pewnych reguł o których @Asuryan wcześniej wspomniał.Jednak żeby Cię pocieszyć pod podanym linkiem znajdziesz obszerny zbiór wiedzy poświęcony frakcji którą wymieniłeś kilka postów wcześniej czyli Estiów:
http://www.honga.net/totalwar/rome2/...2&f=rom_aestii
Sprawdzałem już tą stronę jeszcze przed rozpoczęciem kampanii, ale i tak budynków nie ma, ani po kliknięciu w jednostki nie wczytuje strony. Ale mniejsza o to bo i tak kończę tą kampanię ze względu na problem z kulturą tej frakcji, nie mam zamiaru całą grę mieć -15 do niezadowolenia dlatego, że własne budynki dają mi bonus do cudzej kultury. Zagram inną frakcją germańską bo tam mają normalną kulturę i można ją zwiększać budynkami w przeciwieństwie do Estiów. Budynki i jednostki będę sobie sprawdzać u Swebów bo też są w grupie germańskich plemion, powinno być ok.
Witam, mam pytanie dotyczące budynków z dochodem z handlu lokalnego. Czy te budynki tak poprostu generują dochód? Czy muszą przez nie bezpośrednio przechodzić szlaki handlowe?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Dochody z handlu lokalnego generowane są niezależnie od szlaków handlowych, umów itp.
Kolejne pytanie ; czy mężowie stanu z bonusem do lokalnej prowincji dają ten bonus dla stolicy w której przebywają?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka