Jeszcze nie wiem jak to wyjdzie z dyplomacją i zachowaniem komputera na mapie kampanii, ale już same bitwy powinny być trudniejsze :)
Wersja do druku
Ogólnie zawieranie pokoju trochę irytuje, to nie czasy II wojny światowej tylko xvii w., w podstawce wystarczyło zająć jedną prowincję i wróg wysyłał prośbę o pokój, a w modzie to wygląda tak, że musimy zająć całą frakcję albo przynajmniej 90% jej prowincji wszystkich. Z jednej strony, może i gra trudniejsza w ten sposób, ale z drugiej jest to mniej historyczne. Nie rozumiem np. sytuacji w której grając Rzeczpospolitą rozjedziemy Szwedów, przykładowo zajmiemy Inflanty i Estonię, a oni nadal nie chcą przyjąć oferty pokoju, mimo że nie mają już wojska.
To kwestia ogólnego zidiocenia dyplomacji przez CA a nie moda, przydatne jest w tym przypadku użycie forced diplomacy, tylko przestrzegam, aby używać go z głową żeby sobie rozgrywki nie popsuć bo to w zasadzie jest cheat.
https://megawrzuta.pl/download/eb170...4f61fd3a7.html
Proszę bardzo, wrzucony plik loga :)
Sprawa jest prosta, po prostu tej postaci rzeczywiście w grze nie ma. Widnieje jednak w drzewku i dlatego taki komunikat.
Zrób kopię zapasową descr_stat i usuń cały wers character-record Helena osolinska i jozefkarol lubomirski i cały wers relative alesandermichalpllubomirski i odpal grę
P.S. Te wszystkie drzewa rodów wszystkich państw to robiłem ja od zera, w Polsce musiały być jakieś inne zmiany i dopiski.
Już tak próbowałem i wtedy mi w ogóle nie wejdzie w kampanie, natomiast log wygląda w taki sposób:
https://megawrzuta.pl/download/aa131...7323c3341.html
Podeślij mi ten swój plik descr-stat
W każdym razie mój plik jest różny od twojego i nawet jak wrzuciłem go do mojego potopu to są inne rozbieżności i od razu wyrzuca do menu głównego a logi są zupełnie inne.
Spróbuj wrzucić ten przerobiony plik:
https://megawrzuta.pl/download/3f0b5...e91381df8.html
Wie ktoś może jak spakować wypakowane pliki .wav z voice 1,2,3 w MTW2, chciałem zamienić język wschodnio-europejski na polski i mam do tego pliki nawet odpowiednie oraz francuski i niemiecki (oryginalny z CA bez angielskich słów! całość w języku frakcji), jednak nie wiem jak teraz mogę to spakować w całość, może i jest jakaś opcja alternatywna z podaniem ścieżki do tych wypakowanych plików, ale nie chce mi się za bardzo siedzieć nad tym przez 10 lat teraz i przepisywać 4000 plików, linijka po linijce bez błędu xD Dlatego najlepiej by było spakować to wszystko w całość tak jak jest w oryginale. Znacie jakiś program i metodę do tego ?
goro, a Ty nie zrobiłeś jakiś zmian w tym pliku, np dodanie budynków, bo wydaję mi się że ten Lubomirski nie jest powodem tego wyrzucania gry. U mnie też Lubomirski jest wpisany chociaż go nie ma, a gra działa. Coś innego musiałeś pozmieniać.
Tutaj wrzucam mój plik, ten plik jest lekko przeze mnie przerobiony, rozmieszczenie księżniczek i jakieś drobne zmiany. Tylko jak u Ciebie są pododawane nowe prowincje itp, to nie wiem jak to zadziała.
https://megawrzuta.pl/download/1d7507c46b0e
Pododawałeś jednostki do kampanii?
Z powodów zdrowotnych a co za tym idzie braku czasu, prace nad modem znacznie spowolnily
Marihuaen wyleczy wszystko xdd Dawaj wydaj to co masz w najbliższym czasie, a później się zobaczy, jednostki żeby działały wszystkie w kampanii, bo to główny błąd moda, a resztę można dorobić w innych aktualizacjach. Ja postaram się o te herby do kampanii, ale na razie mam mało czasu i trochę focha na grę, że przy wszelkich próbach nie udało mi się dodać polskiego głosu do kampanii zamiast angielskiego (btw wtedy można by dodać też jęz. każdej frakcji, bo takimi plikami dysponuję, jednak nie mogę dodać z pl, nw czm)
Ja jestem za tym żeby wydać moda gotowego na 100% a nie polecam bawienia się w mniejsze i większe łatki. Mam nadzieje , że mod będzie godnie (Niech będzie najlepszy!) reprezentował ten arcyciekawy okres historyczny nie poruszany jeszcze w żadnej grze Total War. I jeszcze taki mały detal. O ile się orientuje to chyba ktoś zmienił nazwy Szczecina i Wrocławia na niemieckie w modzie. Można by zrobić tak , że po odzyskaniu tych miast przez Rzeczpospolitą ich nazwy zmieniały się na polskie?
samemu możesz to uczynić. A 17 wiek jest jeszcze w dwóch modach ujęty.
W 100% mod na pewno nie będzie gotowy, bo żeby był gotowy i dobrze zrobiony "od deski do deski" to potrzebowałbym jeszcze z 2 lata czasu (nie żartuję) mimo, że od grudnia do końca lutego siedziałem przy potopie praktycznie po kilka godzin dziennie. Z mojej strony mogę tylko zapewnić że robię wszystko co w mojej mocy aby było lepiej.
Jeśli chodzi natomiast o te nazwy miast to istnieją specjalne skrypty do robienia takich rzeczy, pytanie tylko czy to potrzebne i czy nie lepiej poświęcony czas na zmianę nazw miast i zamków przeznaczyć na coś ważniejszego?
Skoro masz ograniczony czas to lepiej skupić się na priorytetach. Po prostu pracuj najlepiej jak potrafisz a mam nadzieje , że kiedyś w przyszłości znajdzie się ktoś właściwy kto będzie to jeszcze udoskonalał i dopracowywał w detalach. Póki co powodzenia , to zawsze szlachetnie pracować na rzecz społeczności (kiedyś pomagał w modzie do innej gry więc wiem pokrótce co to znaczy).
Krótka doza informacji: udało mi się dokończyć dodawanie wież obserwacyjnych, oraz RON ma pododawane wszystkie portrety zgodne z historią, także pracę idą powolutku do przodu :)
Jest ktoś kto może mi wytłumaczyć w miarę łopatologicznie jak dodać wiadomości startowe do każdej frakcji z osobna?
P.S Doszedłem do powodu dlaczego wywala podczas wyboru frakcji, okazuje się, że powodem są mapy wyboru frakcji (frakcji jest ponad 21), jeśli tych map nie ma w ogóle to można dowolnie wybierać sobie państwo, jeśli są to wywala po wyborze 4 frakcji. Jakie według Was wyjście będzie najlepsze?
Chodzi i tego typu mapy: Mapa Turcji
Usuń wszystkie mapy, jakby się dało to dodaj tylko jedną dla wszystkich z granicami, jakby się nie dało to już kij, lepiej żeby nie wywalało do pulpitu. Btw a w ogniem i mieczem chyba są mapy, a frakcji też jest sporo.
Bo jest na to jakieś rozwiązanie tylko ja go na razie nie ogarniam
https://discord.gg/5nqTyjp
Zrobiłem Discorda niech każdy wpadnie
Mam problem otóż gram na STEAMie, pobrałem POTOP po wypakowaniu plików do folderu MODS oraz stworzeniu skrótu próbuję uruchomić grę i wyskakuje błąd - CA Libs medieval ii suffered a fatal error and will now exit - ktoś wie co robić??? proszę o pomoc :(:(:( z góry dzięki za odp.
Najlepiej zrób screeny folderów i podpolderow i wrzuć tutaj, wtedy będzie można coś więcej zobaczyć
Karim, plik Ui dla Ciebie:
https://uploadfile.pl/pokaz/1713722---hpse.html
Ordenus, plik dla Ciebie:
https://uploadfile.pl/pokaz/1719522---nkab.html
Witam, ponieważ nie czytałem całego wątku to może strzelę w płot, ale Medieval Kingdoms tak ma, że jeżeli gra się dopiero kilka tur, lub dopiero zaczyna grę, to może w menu gdzie wybiera się poszczególne frakcje wywalać z gry.
Jest to niezależne i istniejące w oryginale, więc nie jest to błąd moda - dawno nie grałem więc nie mam pewności???
Pozdrowienia dla wszystkich! Szanowni Państwo! Gdzie mogę pobrać modyfikację? Udostępnij link, proszę
*Premiera nowej wersji w czerwcu.
* a następna jeszcze w tym roku.
Zapraszam na nasz Discord, przed premierą wersji "czerwcowej" ogłosimy co się w niej dokładnie pojawi, jak i również co znajdzie się w kolejnych wersjach.
Już teraz zdradzę, że mod został bardzo mocno przebudowany.
Wie ktoś gdzie jest plik w którym można zmienić czy możliwe jest atakowanie sojuszników czy nie?
Trochę strzelam w data descr_campaign_ai_db ew. descr_campaign_db lub descr_diplomacy w ostatnim MOS i wczesniejszych było zablokowane atakowanie sojuszników. Nie rozkminiałem jak to zrobili. Wydaje mi się że to któryś z tych trzech plików,może wino od Last Kingdom to wie.
Pierwsze słyszę, że można w ogóle zablokować atakowanie sojuszników :)
A co będzie nowego w tej Czerwcowej wersji i kiedy można się jej spodziewać ???
Lista zmian:
Ogólne:
- Nowy wygląd moda
- Nowe herby
- Zmiana kilku ścieżek dźwiękowych
- Dodano kilka bitew historycznych
- Nowe postacie
- Dorobiono wszystkie portrety dla generałów z początku gry
- Dodano wieże obserwacyjne na mapę kampanii
Nowe jednostki:
Milicja halabardnicza
Gwardia halabardnicza
Straż miejska
Pikinierzy tercios
Strzelcy chorwaccy
Muszkieteriwie
Regiment muszkieterow
Muszkieterzy tercios
Piechota wloska
Lansjerzy
Arkebuzeria
Karabinierzy
Rajtaria
Kirasjerzy
Wielkie organki
Szlanga
Piechota duńska
Straż halabardnicza
Pikinierzy szkoccy
Piechota szwedzja
Piechota pruska
Piechota niemiecka
Piechota saska
Piechota austriacka
Piechota kapykuarow
Piechota bajrakow
Piechota sabadarska
Azabowie krymscy
Ordyncy
Konnica kapykuarow
Bajrajow
Sabadarska
Jazda doborowa
Kazindżi
Kalmucy
Jazda krymska
Baszkirzy
Wedeta miejska
Trabanci
Pikinierzy koronni
Pikinierzy Litewscy
Piechota mołojcow
Pikinierzy niemieccy
Piechota wybraniecka
Strzelcy litewscy
Strzelcy molojcow
Kozacy rejestrowi
Muszkieterzy litewscy
Piechota lanowa
Jazda koronna
Jazda kozaków rejestrowych
Jazda pocztowa
Muszkieterzy janczarow
Ruska straż
Kozacy terscy
Kozacy uralscy
Kozacy donscy
Strzelcy moskiewscy
Sołdaci
Dzieci bojarskie
Jazda kozaków donskich
Opołczenie
Dragonia francuska
Królewscy muszkieterzy
Trabanci węgierscy
Pikinierzy sabatow
Strzelcy sabatow
Piechota zagrodowa
Racowie
Jazda chorwacka
Konnica zagrodowa
Jazda nadworna
Lekka jazda sabatow
Ciężka jazda sabatow
Kozaccy harcownicy
Kozacy grodowi
Kozacy niżowi
Kozacy grodzcy
Płastuni
Piechota zaporoska
Pułk serdjukow
Jazda serdjukow
Jazda kozaków nizowych
Konnica zaporoska
Starszyzna kozacka
Podjazd kozacki
Zagończycy
Kozackie wozy bojowe
Kolasy kozackie
Piechota wołoska
Hajducy mołdawcy
Strzelcy mołdawscy
Jazda bałkańska
Bojarzy wołoscy
Jazda multanów
Jazda aromunow
Okręty
Ponad to wszystkie jednostki miały od nowa przypisane statystyki,
Zostały zmienione wielkości jednostek,
Zostały zmienione koszty rekrutacji i utrzymania jednostek.
Miasta:
Zmieniona cała wschodnia granica Rzeczpospolitej,
Zmieniona Skandynawia,
Zmieniona Rosja,
Nowe miasta:
Pińsk
Połtawa
Monczegorsk
Peczora
Urengoj
Trondheim
Nowe Forty: