Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Cytat:
Witam,
planuję niedługo zmienić komputer, a dokładnie go ulepszyć, i chciałbym zapytać się was co i jak. Zacznę od tego, że muszę i to koniecznie wymienić obudowę, bo mój Radeon (5770) tak się grzeje, że jajka można by smażyć. Nie myślcie sobie, że przesadzam, bo to jest prawda. Podczas grania w bardziej wymagającą grę komputer nie wytrzymuje i resetuje się a nie chcę zwiększać maksymalnej temp. bo już jedna karta mi się spaliła. W związku z tym poszukuję obudowy z bardzo dobrym chłodzeniem. Chcę na nią wydać około 200zł, max to 250. (elementy dekoracyjne typu neony mile widziane :D ) Wymiary max to 50 cm długości i 20 szerokości. Wysokości nie liczę bo mam teraz i tak 30 cm luzu. :D Bez zasilacza bo mam bardzo dobry 620W.
Co do Obudowy to polecam mój model oto specyfikacja sprzętowa :
CENTURION 534 LITE czarna CoolerMaster Centurion 534+ RC-534-KKN2-GP
Charakterystyka produktu
Producent Cooler Master
Klasa produktu Obudowa
Typ obudowy Midi Tower
Rodzaj obudowy (typ płyty głównej) ATX
Ilość kieszeni 3,5 (Zew.) 1
Ilość kieszeni 5,25 (Zew.) 5
Ilość kieszeni 3,5 (Wew.) 4
Moc zasilacza (zasilaczy) 0 Wat
Typ wtyczki zasilającej +12V nie dotyczy
Szerokość 202 mm
Długość 480 mm
Wysokość 435 mm
Boczny kanał wentylacyjny Tak
Cechy dodatkowe 2 x USB 2.0, 2 x Audio (słuchawki, mikrofon)brak zasilacza
Kolor czarny
Jest bardzo praktyczna i ma 2 wiatraki 120 mm jeden na boku obudowy i jeden z tyłu co umożliwia kompleksową wentylację. Wiatraki można dokupić w razie potrzeby mocniejsze co powoduje że nasza obudowa zaczyna być demonem zimna. :) Posiadam ją już 3 lata i jestem zadowolony jak w dniu zakupu. Cena powinna oscylować ok tych 200 zeta o których pisałeś. Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez Lena
Cytat:
Zamieszczone przez Łycha
Ludziska to już jest szczyt. Po ponad 2 tygodniach problemów ze smogiem i wrzutą. pl zarówno pierwsze jak i drugie zaczęło działać - bez mojej ingerencji. Tak samo z siebie- no brak słów.
W takim razie wygląda na to, że problem nie leżał po Twojej stronie ;)
No tak. Tak mogło być ale nie koniecznie. Windowsy (powyżej 98) zależnie od ustawień robią dużo albo baaaardzo dużo bez zgody i wiedzy człowieka, potajemnie wręcz. Czasem to przynosi dobre efekty - mógł ściągnąc jakąs aktualizację / łatkę i przy okazji ( niechcący / przypadkiem) naprawił problem.
Powyższe nie wyklucza opcji że portale miały coś skopane. Coś co stwarzało problemy tylko przy niektórych wersjach oprogramowania albo konfiguracji, albo ustawień sieci - dla tego nie wszyscy je odczuwaliśmy.
-----------
W sumie grunt że teraz działa 8-)
================================
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
...
Jak by to zadziałało to bys byl mistrzem...virus zablokował mi dostęp do internetu, jak wkładam pena albo kome przez usb to musze formatować, czyli moich ważnych plików nie skopiuje...moge sciagnac to na kompie mojego taty i sprobowac przez plyte, ale wątpię...jakies pomysly?
1) odpal nieszczęsnego sprzęta
2) włóż krążek z systemem win do stacji
3) Wyłącz komputer
4) - przerwa 20 sekund (dla pewności)
5) odpal kompa
6) powinien się odpalić system z krążka - jeśli nie patrz : PKT A 1
7) po uruchomieniu systemu z krążka powinieneś mieć możliwość skopiowania pliku / odpalenia "narzędzia do usuwania" z pendrive'a albo i nawet z CD-DOM (bodajże po PEŁNYM załadowaniu windowsa można wyjąc krążek i włożyć inny) , a może i jakoś z siecią się połączysz (Windows ma sporo sterowników w sobie, no i automatycznie wykrywa urządzania, ale akurat to może nie wyjść).
A1 - jak nie poszło z krążka wyciągnij na razie krążek i zapamietaj jaką literę ma przypisaną stacja krążków
A2 wyłącz kompa
A3 przerwa 20 sekund
A4 jedna ręka nad klawiszem "DELETE", monitor włączony
A5 odpal kompa
A6 Jak zobaczysz "Press Del to enter setup" (czy coś w tym guście) (del będzie podświetlone) NATYCHMIAST 1 raz wduś "delete"
A7 Jesteś w ustwaieniach BIOS - niestety każdy jest trochę inny więc dalej piszę ogólnie
A8 CZYTAJ UWAŻNIE OPISY U DOŁU
A9 Przejdź do miejsca gdzie będzie "Path" albo "Set Path"
A 10 CZYTAJ UWAŻNIE OPISY U DOŁU
A 11 zmień / upewnij się że jest wybrana opcja w której:
CD-ROM / DVD albo litera która go oznacza jest wskazana jako pierwsza, dalej może być litera stacji dyskietek / Floppy albo od razu litera głównego dysku twardego,
Albo jak wyżej ale "floppy" / A przed wszystkim
Możesz wybrac i inne opcje
GRUNT ŻEBY STACJA CD_ROM BYŁA gdzieś PRZED TWARDZIELEM SYSTEMOWYM - te dwie rzeczy i niech koniecznie obie wystąpią.
A12 teraz przejdź do miejsca gdzie możesz wybrać "Save" albo "Save and Exit" - wybierz jedno z tych jak zmiana / sprawdzenie się udało
A 13 - jak coś skopałeś wybierz po prostu exit - komp się odpali (bodajże prawie od razu znowu zobaczysz komunikat z pkt A 6 - możesz od razu delem ponownie wejśc w Biosa i zrobić dobre ustawienia)
----------
Mam nadzieje że zadziała - POWODZENIA!
Witam ponownie. Przesiadłem się na Win 7 zainstalowałem ETW- pobrał mi wszystkie aktualizacje. Uruchamiam grę pojawia się ekran z napisem Empire Total War - trwa to kilka sekund i się gra wyłącza. Czy wiecie z czym jest problem.
EDIT Steam ściągnął coś w momencie gdy przestawiłem na język angielski. Włączyłem grę i działa. Przestawiam z powrotem na język polski to gra jest gotowa włączam ją i nic. Pojawia się ten pierwszy ekran i gra się wyłącza. Jak już pisałem wcześniej przestawienie języka na angielski powoduje pobieranie jakiś plików. Co mam robić - pomóżcie :?:
Cóż. Na naszej stronie znalazłem kilka osób które miały ten sam problem. Gra w języku angielskim się uruchamia a w polskim już nie. Hmm co mam zrobić - do kogo napisać :?: Do cd-projekt :?: Może, to coś od steama. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu :?:
Witam. Mój kolega ma zamiar wymienić sobie kartę graficzna i mam mu w tym pomóc. Mam do wydania 1000zł i znalazłem kilka ciekawych ofert :
HD 5850
http://www.krsystem.pl/vga_msi_r5830_tw ... -8072.html
http://www.krsystem.pl/gigabyte_ati_rad ... -7867.html
GTX 470
http://www.krsystem.pl/gainward_geforce ... -7436.html
Co wybrać? Wiem że Fermi mocno się grzeje i zjada mnóstwo prądu jednak wydajnością trochę przewyższa Radeona.
Witam
Chcę odinstalować grę ze Steam'a (wiem, że nadal będzie ona przypisana do mojego konta). Czy lepiej wybrać opcję "Usuń zawartość lokalną..." poprzez Steam, czy jednak opcję Win XP "Dodaj lub usuń programy"?
Chodzi mi o to, w którym przypadku gra zostanie odinstalowana z dysku twardego dokładniej (pozostanie po niej mniej [w ogóle?] 'śmieci')?
Wystąpił problem z aplikacją Setup.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
Dlaczego pojawia się ten błąd podczas instalacji antologii Rome? Skopiowałem płytę na dysk, niestety nic to nie dało.
@Caius: Spróbuj uruchomić instalator w trybie zgodności z XP lub jak o administrator (opcja po kliknięciu PPM).
@M&T: ja osobiście korzystam z opcji Steamowej, te gry instalowane są, jak mi się wydaje, tylko do katalogu gdzie jest program. Ale czy w rejestrze coś zostaje, tego nie wiem.
Witam.
Mój kumpel ma problem, wszędzie prosi o pomoc i jakoś nie może jej otrzymać. Poprosił mnie, bym opis jego problemu wrzucił tutaj.
Więc oto jego problem:
"Mam problem z Windowsem 98. Potrzebuje jakiegoś programu naprawiającego kopie tego programu, coś a'la przywracanie systemu, ale dokładne. Nie mam dostepu do płytki. Ściągnięcie windowsa nie wchodzi w grę bo musi być wszystko na legalu, linux tez odpada. Proszę o szybką pomoc."
Prosiłbym o szybką odpowiedz.
Pozdrawiam.
Żeby coś przywrócić, trzeba mieć z czego. Z pustego nikt nie naleje. Nawet jak są programy przywracające to tworzą one kopię tego co jest i dopiero z niej przywracają. I zależy na czym ten problem polega. Niektóre rzeczy, można naprawić z poziomu DOS (jak np. MBR).
Mógłby ktoś polecić jakiś darmowy program, którym mógłbym sklejać filmiki? Tylko proszę - nie żaden Windows Movie Maker.