Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Chrześcijaństwo było tolerancyjne tak gdzieś do czasów cesarza Teodozjusza i soboru w Konstantynopolu (381 rok). Potem, tolerancję odnowił dopiero Wycliffe pod koniec XIV wieku, niestety, nie rozszerzył tego na Europę.
Cytat:
Każdy najmniejszy chociaż przejaw wyznawanie innej wiary spotykał się z oczyszczającym ogniem.
Od kiedy tak było? Bo z tego, co wiem, to tak było w okresie krucjat i w czasach inkwizycji, w pełnym i późnym średniowieczu, ale wcześniej i później już niekoniecznie.
Poza tym, ta nietolerancja była wbrew naukom Jezusa, który kazał wybaczać i nadstawiać drugi policzek.
Cytat:
Cesarstwo niemieckie było bardzo tolerancyjne napadając na ziemię polskie pod pretekstem pogaństwa u nas.
To cesarstwo niemieckie istniało już przed V wiekiem? Bo to o tych czasach pisałem - pierwsze cztery wieki istnienia chrześcijaństwa. Fakt, może trochę zaokrągliłem w górę, ale cesarstwo niemieckie powstało dopiero w 800 roku, a odnowione zostało na stałe w 962 roku. Czyli dużo później po omawianych czasach.
Nie próbuję wybielać inkwizycji ani krucjat przeciw Słowianom i Bałtom.
A nie sądzicie, że to współczesny świat spowodował takie a nie inne zachowanie współczesnego islamu? Wszędzie jest słychać, że mają dość zepsutego zachodu, ich kultury i świadomości. Czy współcześni ludzie nie zmienili się od wieków? Czy nasza kultura polska się nie zmieniła? We Francji, która jest krajem laickim i każda kultura ma równe podobno prawa zakazano chodzić islamskim kobietom w burkach. Wszędzie głoszono równość kobiet i mężczyzn - robiły to zwłaszcza kobiety z zachody. Na palcach jednej ręki można wyliczyć ile kobiet wyznanie muzułmańskiego nawoływało to tego samego. Każda kultura ma własne prawa i należy je uszanować, a nie zmuszać siła do zmiany ich poglądów. To tak jak by zmusić kobiety zachodu do chodzenia bez górnej części ubioru, cześć na pewno od razu je zdejmie, reszta będzie wolała zostać przy tradycji. Innym przykładem jest afera zz duńskimi karykaturami Mahometa. Pamiętacie ile szumu było u nas z powodu karykatury JP czy Jezusa. Zareagowaliśmy tak samo.
Możesz podać mi przykład w Azji gdzie islam narzucany jest siła bo ja jakoś nie pamiętam. A co do Afryki - jest to kontynent tak zróżnicowany pod względem kulturowym, etnicznym, plemiennym, że normalne są tam walki. Nie wiem czy wiecie, ale większość krajów afrykańskich ma źle wytyczone granice? Jeżeli jedno plemię wyznaje chrześcijaństwo drugie islam i mieszkają niedaleko obok siebie to normalne, że zaczną konkurować o wodę czy przestrzeń życiową. Dodatkowym punktem jest broń dostarczana przez wszystkie kraje na czele z USA i Rosją.
Nie uważacie, że spojrzenie przez pryzmat krajów zachodnich na współczesny islam jest złe? Zając napisał prawdę, kultury potrafią się dogadać gdy nie narzuca im się innego toku myślenia. Czy jak byśmy byli wyznawcami islamu nie raziła by nas wszechobecna golizna, pijaństwo i rozpusta. Co ma pomyśleć człowiek, który wyemigrował z Afryki i trafia do miejsca, który wydaje mu się istną kuźnia szatana? Czemu dopiero po tylu latach powstał tak radykalny islam - zwłaszcza w Europie. Bo może kiedyś nie było widać półnagich kobiet (mi osobiście nie przeszkadzają ;) ), erotyki przemawiającej nawet z bajek do dzieci?
Celt czemu chrześcijaństwo jak tylko doszło do władzy tak szybko poznikały inne religie z terenów Cesarstwa? Jedynymi tolerancyjnymi chrześcijanami byli według mnie pierwsi, Ci którzy uznali nauki Jezusa, chronili się w katakumbach, ginęli na arenie. Ale wystarczyło, że chrześcijaństwo stało się religią panująca by jego wyznawcy wzięli odwet za lata cierpień. Czemu tak nagle poznikały wierzenia Rzymian, Greków, Egipcjan z ówczesnego świata? Przecież ich wierzenia były starsze a tym samym miały więcej wyznawców niż chrześcijaństwo. Powinny się zachować a nie zniknąć w odmętach dziejów.
Polska bez stosów - myślisz, że za Mieszka, który przyjął chrzest tak łatwo się przyjęła nowa wiara? Nie było najazdów na dawne świątynie?
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Możesz podać mi przykład w Azji gdzie islam narzucany jest siła bo ja jakoś nie pamiętam.
W tych krajach, które są w Azji odejście od Islamu karane jest śmiercią:
Liban, Syria, Arabia Saudyjska, Katar, Zjednoczone Emiraty Arabskie,Jemen, Iran, Afganistan, Pakistan.
Według mnie jest to "trochę" na siłę narzucania religii.
A co do innej części Twojego postu, to skoro ktoś przyjeżdża do nieswojego kraju z inną kulturą (przykład Francji) to powinien ją zaakceptować i się dostosować, a nie narzucać im swoją. Poza tym muzułmanie zawsze chcą żeby wszędzie szanować ich kulturę, zwyczaj, religię, a u siebie nie tolerują, żadnych odstępstw od swoich. Do tego wszędzie chcieliby mieć meczety, niby ok, ale spróbuj zbudować kościół w jakimś islamskim kraju. Jak chcą tolerancji to niech sami ją ukazują, jestem pewien, że gdyby to robili, byliby u nas zupełnie inaczej odbierani.
Cytat:
A nie sądzicie, że to współczesny świat spowodował takie a nie inne zachowanie współczesnego islamu?
Nie.
Ahmad Ibn Hanbal, twórca najbardziej rygorystycznej ze szkół islamskich - szkoły hanbalickiej - żył na przełomie VIII i IX wieku.
Tak samo Abu Abd Allah Muhammad Ibn Idris Asz-Szafi'i, twórca szkoły szafi'ickiej.
Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, twórca wahhabizmu - który jak wygląda w praktyce widać po prawie obowiązującym w Arabii Saudyjskiej - żył w XVIII wieku.
Szkoła hanbalicka i szafi'icka głoszą karanie śmiercią za riddę, czyli porzucenie islamu.
Cytat:
zakazano chodzić islamskim kobietom w burkach.
I dobrze, bo zasłanianie twarzy ułatwia działania terrorystom i uniemożliwia identyfikację takich osób. Zresztą, burka została wymyślona w Afganistanie - w Koranie nie ma ani słowa o tym, że kobieta ma być od stóp do głów zakryta.
Muzułmanie są w Europie gośćmi, więc powinni się dostosować do norm i zwyczajów gospodarzy. Gdy wpadniesz między wrony, musisz krakać tak jak one. A nie zabraniać im krakać i narzucać im swoje zwyczaje.
Cytat:
duńskimi karykaturami Mahometa. Pamiętacie ile szumu było u nas z powodu karykatury JP czy Jezusa. Zareagowaliśmy tak samo.
Wcale nie tak samo - nie było oblężeń wydawnictw ani linczów na dziennikarzach ani podpaleń ambasad krajów, w których wydrukowano te karykatury.
Cytat:
W tych krajach, które są w Azji odejście od Islamu karane jest śmiercią:
Liban, Syria, Arabia Saudyjska, Katar, Zjednoczone Emiraty Arabskie,Jemen, Iran, Afganistan, Pakistan.
Skąd te informacje? Tzn. te o Libanie, Syrii, ZEA i Katarze?
Bo z tego, co wiem, to kara śmierci za riddę jest tylko w osmiu krajach: Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Komorach, Iranie, Pakistanie, Afganistanie, Mauretanii i Sudanie.
Cytat:
Zamieszczone przez Celt
Cytat:
A nie sądzicie, że to współczesny świat spowodował takie a nie inne zachowanie współczesnego islamu?
Nie.
Ahmad Ibn Hanbal, twórca najbardziej rygorystycznej ze szkół islamskich - szkoły hanbalickiej - żył na przełomie VIII i IX wieku.
Tak samo Abu Abd Allah Muhammad Ibn Idris Asz-Szafi'i, twórca szkoły szafi'ickiej.
Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, twórca wahhabizmu - który jak wygląda w praktyce widać po prawie obowiązującym w Arabii Saudyjskiej - żył w XVIII wieku.
Szkoła hanbalicka i szafi'icka głoszą karanie śmiercią za riddę, czyli porzucenie islamu.
A W średniowieczu za odejście od wiary groził stos, czyli praktycznie na jedno wychodzi. Są kraja gdzie można wyznawać inna religię - Egipt, Syria, Liban. W średniowieczu w ielu krajach szalała inkwizycja u nas nie. Tu chyba mamy patos, są kraje tolerancyjne i są, które zabraniają innych wierzeń. Nie można narzucać nikomu zmiany poglądów, trzeba to robić sukcesywnie a nie siła.
Cytat:
zakazano chodzić islamskim kobietom w burkach.
Cytat:
Zamieszczone przez Celt
I dobrze, bo zasłanianie twarzy ułatwia działania terrorystom i uniemożliwia identyfikację takich osób. Zresztą, burka została wymyślona w Afganistanie - w Koranie nie ma ani słowa o tym, że kobieta ma być od stóp do głów zakryta.
Muzułmanie są w Europie gośćmi, więc powinni się dostosować do norm i zwyczajów gospodarzy. Gdy wpadniesz między wrony, musisz krakać tak jak one. A nie zabraniać im krakać i narzucać im swoje zwyczaje.
Super czyli jak bym wszedł między nudystów miałbym paradować nago zgodnie z tym co piszesz? W Irlandii Płn. działa i działa IRA, w Katalonii ETA czemu tam nikt nie zabroni chodzić kobietom w bluzkach a mężczyznom w spodniach? Ludzie wychodzi na to, że z powodu działań jednego państwa tolerancja spada u nas do zera. Amerykanie pod pozorem działania Al-Kaidy zaatakował Irak i co brak dowodów na cokolwiek. Czemu nie uderzą na Somalię gdzie są podobno ich bazy, działają piraci napadający na statki.
A co da karykatur - może dlatego, że radykalny islam zdobywa coraz większe poparcie wśród młodych ludzi.
Cytat:
Skąd te informacje? Tzn. te o Libanie, Syrii, ZEA i Katarze?
Sugerowałem się tą mapką:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0208211423
Wg. niej ZEA, Syria i Katar się łapią, a Liban, jak się dobrze popatrzy to chyba jednak się faktycznie nie łapie.
W innych źródłach faktycznie jest jednak tylko tych 8 krajów co podałeś, ale mimo wszystko są kraje azjatyckie narzucające islam siłą.
A takie pytanie poza tematem - a nam ludziom nie narzuca się od początku religii? Jeżeli ją zmieniamy to gdy jesteśmy dorośli, większość ludzi kryje się np ze swoim ateizmem. Od urodzenia praktycznie jesteśmy przypisanie do jednej wiary. Czemu nie możemy na pewnym etapie życia zadecydować która religia czy światopogląd nam odpowiada?
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
A takie pytanie poza tematem - a nam ludziom nie narzuca się od początku religii? Jeżeli ją zmieniamy to gdy jesteśmy dorośli, większość ludzi kryje się np ze swoim ateizmem. Od urodzenia praktycznie jesteśmy przypisanie do jednej wiary. Czemu nie możemy na pewnym etapie życia zadecydować która religia czy światopogląd nam odpowiada?
A kto mówi że nie możemy? W tym względzie co najwyżej możesz mieć pretensje do rodziców/opiekunów.
To dotychczas była mowa o nieludziach ;) ?
Cytat:
W średniowieczu za odejście od wiary groził stos, czyli praktycznie na jedno wychodzi.
Jednak to nie Jezus ani jego bezpośredni naśladowcy wymyślili karę śmierci za apostazję.
Cytat:
W średniowieczu w ielu krajach szalała inkwizycja u nas nie.
W Brytanii, Irlandii i Skandynawii też nie. Co więcej, w tych krajach inkwizycja nigdy nie powstała. A w Polsce istniała i działała, choć na mniejszą skalę niż we Francji i Niemczech.
Cytat:
czyli jak bym wszedł między nudystów miałbym paradować nago zgodnie z tym co piszesz?
Tak - idziesz na plażę dla nudystów, to zdejmujesz gacie.
Tak samo, jak pracujesz w biurze, w którym obowiązuje garnitur, wkładasz garnitur.
Cytat:
Amerykanie pod pozorem działania Al-Kaidy zaatakował Irak
Nie Irak, tylko Afganistan. Bo talibowie ukrywali bin Ladena.
Irak zaatakowali pod pretekstem posiadania broni masowego rażenia przez Saddama. A Saddamowi i Al-Kaidzie było nie po drodze.
Cytat:
nam ludziom nie narzuca się od początku religii? Jeżeli ją zmieniamy to gdy jesteśmy dorośli, większość ludzi kryje się np ze swoim ateizmem. Od urodzenia praktycznie jesteśmy przypisanie do jednej wiary. Czemu nie możemy na pewnym etapie życia zadecydować która religia czy światopogląd nam odpowiada?
Część ludzi dokonuje formalnej apostazji.
To jakbym pojechał nie wiem np - do Amazonki gdzie ludzie chodzą często goli, też miałbym się rozebrać? Chyba nie ponieważ czulibyśmy się skrępowani. Czy jak wyjeżdżamy do Egiptu, Maroka to czy ubieramy się tak jak tam chodzą? Nie nosimy się jakbyśmy byli u siebie. W krajach islamskich zakazane jest obnoszenie się z kobiecym ciałem a mimo to wiele turystek chodzi na wpół nago bo jak twierdzą jest upał. Czy Egipt nie stworzył plaż dla cudzoziemców by mogły się panie opalać w bikini? Więc Twoje przysłowie ni jak odnosi się do zagranicznego turysty.
Amerykanie twierdzili, że są w Iraku obozy Al-Kaidy, broni też nie znaleźli. Czemu więc nie pójdą za ciosem i nie zmiotą Korei i paru innych reżimów?
Część ludzi dokonuje formalnej apostazji i co z tego skoro wielu katolików uważa ich za coś gorszego. W Lublinie była nawet akcja jestem ateistą jestem człowiekiem, i nagle księżom się spodobała się ona bo nawoływała do ateizmu? Chcemy by nasz szanowano a nie potrafimy uszanować drugiego człowieka.
Koran zresztą jak Biblie wielokrotnie tłumaczono, wikipedia podaje nawet przykład, że dżihad nawoływał kiedyś do samodoskonalenia się a nie do świętej wojny. Pojęcia często zmieniają swe znaczenia przez wieki.