Kliknij w ten wielki banner po prawej stronie i wszystkiego się dowiesz
http://totalwar.org.pl/
Wersja do druku
Kliknij w ten wielki banner po prawej stronie i wszystkiego się dowiesz
http://totalwar.org.pl/
Przesyłka kurierska pobraniowa jest za darmo tak ?
Tylko przedpłacona.
Jak kupię to za 140zł to wyślą w dniu premiery i będę już mieć DLC i Europa Universalis III: Rzym. ?
Seleucydzi darmowi :?: :!: :shock: A byłem pewny że dadzą ich jako płatne DLC :mrgreen: DLC z koczownikami kupię ze względu na wschodnich Sarmatów.
W dniu premiery chyba powinna dojść. I darmową grę też masz.Cytat:
Zamieszczone przez Mateuszd760
Ciekawe... Wraz z informacja o free-LC wyszła informacja o płatnym DLC. Ciekawe czy zawsze płatne DLC (paczka frakcji) będzie wychodzić z darmowym (jedna frakcja).
To w tym za 140zł co kupię jest już DLC tak ? Kurcze sorki za głupie pytania ale napalony jestem na to gięrkę a nie chcę żeby były jakieś niepowodzenia.
Nie pogniewałbym się. Choć brakuje już tylko jednego free-lc do zapowiadanych trzech. Ciekawy jestem czy będzie to Dacja, czy Armenia... czy jeszcze coś innego, tak samo jak kolejnej paczki 3 frakcji jakiejś kultury.Cytat:
Zamieszczone przez Akarinos
Sądzę, że jako free-lc dadzą jakiś Iberów lub celto-iberów. W tej chwili, to tam "bida" straszna jest.
Tak.Cytat:
Zamieszczone przez Mateuszd760
Ok dzięki za odpowiedź :D
Równie dobrze mogą dać tam płatne 3 frakcje kultury iberyjskiej, a z bezpłatnych taką Baktrię (4 startowe prowincje!)...Cytat:
Zamieszczone przez nazgool
Świetna informacja, jedynym DLC frakcyjnym jakie chciałem kupić są właśnie Sarmaci i Scytowie.
ja pewnie i tak zakupie wszystkie jakie będą dostępne, chociaż serce będzie mi przy tym krwawić. Za czasów pierwszego roma takie "dlc" zwyczajnie by nie przeszły no ale cóż czasy się zmieniają
No teraz powoli zaczyna mi się to podobać Seleucydzi + Scytowie. Jest dobrze.
To teraz można czekać na moje ulubione Syrakuzy i Numidię.
Pobawiłem sie trochę ta mapką od CA i Adobe. W efekcie macie:
Cała mapa z zaznaczonymi samymi terenami startowymi 16 grywalnych frakcji:
http://img834.imageshack.us/img834/7227/zrrj.jpg
a tu terytoriów bezpośrednio zarządzanych wraz z terytoriami zależnymi 15 frakcji w chwili startu kampanii (bez zaznaczonych innym kolorem grywalnych Aten, bo oni są państewkiem klienckim Macedonii):
http://img39.imageshack.us/img39/1844/jtuk.jpg
Oczywiście zezwalam na ich wklejenie do pierwszego postu tego tematu, czy do jakichkolwiek innych tematów, które Administracja/Moderatorzy uznają za wskazane.
Dobrze że Seludzydzi nie są w DLC. Ale smutny jestem z powodu braku jakiejkolwiek grywalnej frakcji greckiej w podstawowej grze. Ale cóż, chociaż Macedonia zostaje. Kupił bym pre order, ale piniędzy brak.
Ale pożyjemy i zobaczymy jak to zrobią.
SELEUCYDZI miodzio, to była pierwsza frakcja (nie licząc Rzymian) w jedynce, której kampanię ukończyłem :)
Jak dla mnie brakuje mojej ukochanej Bactrii :cry: i Armenii oraz z bardziej znaczących to chyba jeszcze Iberów.
Dobra robota Asuryan ;)
Dobrze uzupełniłoby tę mapę jakieś plemię z Hiszpanii - może będzie jako Free-LC?
Jak uwzględnili ludy stepowe to te frakcje pewnie też się pojawią. I nie wiadomo czy cały culture pack, ale na pewno chociaż jedna frakcja iberyjska.Cytat:
Jak dla mnie brakuje mojej ukochanej Bactrii :cry: i Armenii oraz z bardziej znaczących to chyba jeszcze Iberów.
Stawiam na Baktrię jako free-lc - ze wszystkich pozostałych frakcji ma najwięcej startowych regionów. Prowincję "Transoxiania" (2 regiony) i prowincję "Bactria" (2 regiony).Cytat:
Zamieszczone przez leo
Starożytni Macedończycy byli Grekami. :)Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Są jeszcze 2 frakcje - Pont i Egipt. Mają wprawdzie wiele jednostek regionalnych, ale w większości są jednostki greckie.
No tak, nie uwzględniłem "Makedoni", ale ja ich uwzględniam jako hellenów, a jednak nie greków (co niby sobie przeczy). Macedonia może "zjadła" trochę Grecji, i wiem że właśnie Macedonią będę na początek grał po kupnie gry (chyba że zagram Rzymem. Albo Seleucydami.).
A i jeszcze jest moje pytanie na temat mapy. Jak myślicie, jak będzie wyglądało zarządzanie państwami klienckimi? Bo w wypadku takich Seleucydów, będzie to bardzo ważne, i według mnie powinno być bardzo rozwinięte.
Bardzo dobra informacja, wraz z tą informacją wybaczyłem i wiele niedociągnięć :D
A kto to może wiedzieć. Współpraca powinna być rzeczywiście rozbudowana np. każemy zaatakować dane miasto za 2 tury w sile co najmniej 8 jednostek, to było by coś. Ale mam obawy bo już nie raz CA dużo obiecywało :/, obym się mylił, bo inaczej gra mi się szybko znudzi.Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
W przypadku Seleucydow najważniejsze, ale dość ważne także w przypadku Kartaginy i nieco mniej Egiptu i Macedonii. Ciekaw jestem czy będzie możliwość tworzenia nowych klientów i w jaki sposób.Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Co do dodatkowych frakcji:
Moi kandydaci na free-lc:
- Baktria (4 regiony)
- Armenia (3 regiony)
- Kantabria (2 regiony)
brałem pod uwagę tylko frakcje nie będące w stanie wojny z innymi bezpłatnymi frakcjami i nie będące państwami klienckimi.
Moi kandydaci na płatne dlc:
- kultura celtycka (Kaledończycy, Kantabrii - Epir w sumie też ma 2 regiony na starcie, Etruskowie lub Helweci).
- kultura afrykańska (Gaetulii bo nie wiadomo czemu nie ma Massylli, Libia, Cyrenaica bądź Meroe).
W przypadku państw klienckich (i satrapów) to ostatnio Lusted napisał że będzie można np. wyznaczyć punkt który te będą atakować. Oczywiście będzie można tworzyć nowych klientów.
Asuryan ilość regionów czy stan wojny nic nie oznacza w wyborze frakcji przez CA, są już przecież frakcje z jednym regionem będące w dodatku w stanie wojny ze sobą (Sparta i Epir). Nie zdziwię się jak w kolejnym bezpłatnym DLC dadzą frakcję iberyjską bo wschód został teraz mocno dopieszczony. No i taka uwaga, Etruskowie nie byli kulturą celtycką.
Co ja słyszę? Arche Seleukeia jako grywalna frakcja? A więc moje nadzieje się spełniły. Wszyscy główni gracze epoki Diadochów (Pergamon i Baktrię pomijam) są dostępni jako normalne frakcje! :D Chyba skuszę się na tą grę!
Myrkul, zgadza się - Etruskowie (wg badaczy) najprawdopodobniej pochodzili z Azji Mniejszej. Nie pasują do Italii ni genetycznie ni kulturowo. Hm... może legenda o Eneaszu, będąca mitem założycielskim Rzymu, odnosi się do etruskich przenosin?
Jeszcze co do Kantabrów - nie mają oni dwóch regionów, na mapie jest błąd (w stosunkach dyplomatycznych istnieje plemię iberyjskie nie mające żadnej prowincji, więc najprawdopodobniej zasiedla ono drugą prowincję Kantabrów).
Etruskowie w grze powinni być czymś zbliżonym do Greków i po części do Rzymian kulturowo i militarnie.
Od czasów archaicznych ich kultura była pod silnym wpływem greckim.
[spoiler:1prhq5le]http://www.medioteka.hr/portal/sadrz...nog_zivota.jpg
http://etruscanvilla.com/yahoo_site_...130321_std.jpg
http://www.historyfiles.co.uk/images...Art01_full.jpg[/spoiler:1prhq5le]
Z Etruskami mój błąd. Co do free lc - jak dotąd państwa niezależne zajmujące więcej niż jedną prowincję. DLC - 3 państwa z 1 regionem (Epir wyjątkowo dwie), połączone wspólny mianownikiem jednej kultury.
O to ich "greckie" pochodzenie trwały liczne spory - sami mieszkańcy Hellady uważali ich za lud barbarzyński - czyli obcy. ;)Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Co do jednostek greckich, to zgadzam się, że we wschodnich frakcjach powinno się ich trochę pojawić - czy te frakcję będa również grywalne (poza wymienionymi wcześniej) czas pokaże. W modach napewno :D
Etnicznie Macedończycy byli Dorami, czyli ludem greckim. Ponadto ich architektura, ubiory, uzbrojenie, alfabet, religia - były takie same jak u innych Greków. W czasach przed Aleksandrem WIelkim Macedończycy byli nazywani barbarzyńcami ze względu na różnicę w ustroju państwa od pozostałych Greków.
W okresie hellenistycznym Macedonia czy inne państwa greckie były niemalże identyczne kulturowo. W dodatku to inni Grecy korzystali z osiągnięć Macedonii. :)
Zgadza się, jednak w okresie przed Aleksandrem mimo wszystko byli uznawani za zhelenizowanych barbarzynców :DCytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Bez względu na rzeczywiste korzenie do czasów Filipa niezbyt się nimi interesowano. Również samej Macedonii nie zaliczano do Hellady
Chyba nie tylko. Cytat:Cytat:
Etnicznie Macedończycy byli Dorami, czyli ludem greckim.
"Macedonię, kraj uważany przez Greków za królestwo barbarzyńców, zamieszkiwali Ilirowie, Trakowie i greccy Dorowie."
To według: http://www.poczytaj.pl/okl/92000/92511.jpg
Nie łudźmy się, Macedonia była krajem pogranicza, toteż mnie w ogóle nie dziwi podział etniczny tych terenów.
Zamieszkiwali kraj, a to co innego. To tak samo jak powiedzieć - Judeę zamieszkiwali Żydzi, Arabowie i Fenicjanie. Czy to będzie oznaczało, że Żydzi są Arabami? :) Chodzi o ludność macedońską, która była Dorami.
Ważne jak postrzegali siebie. ;) Oni uważali się za Greków, stąd plany Filipa i Aleksandra o wielkim świecie greckim pod jedną koroną.Cytat:
Zgadza się, jednak w okresie przed Aleksandrem mimo wszystko byli uznawani za zhelenizowanych barbarzynców :D
U nich przebieg hellenizacji wyglądał tak samo jak u innych Greków. Idąc tym tropem to można Partów, Persów uznać także za barbarzyńców, a jak wiemy nie można wsadzić ich w grze do podobnej grupy jak Arwernów czy Swebów. :)
Nie jest tak łatwo powiedzieć, że się nie interesowano. Macedonia padła łupem Persji jak wiemy i aż do końca wojen perskich nie była niepodległa. Stąd nie mówi się o armii macedońskiej w V p.n.e. bo jak o niej mówić? ;) Po uzyskaniu niepodległości Teby chciały ją na siłę uzależnić, jednak Filip stał się na tyle potężny że stało się odwrotnie.Cytat:
Bez względu na rzeczywiste korzenie do czasów Filipa niezbyt się nimi interesowano. Również samej Macedonii nie zaliczano do Hellady
Macedonia w V p.n.e. to jedna kultura, sztuka, religia, uzbrojenie co reszta Grecji. Prawdopodobnie część hełmów greckich znanych graczom wywodzi się właśnie z Macedonii.
Akcja Rome 2 zaczyna się w okresie gdy Macedonia = Grecja. Za sprawą Macedonii kultura grecka rozeszła się na cały Bliski Wschód.
Ale jednak są pewne wątpliwości...
W 460 roku p.n.e. król Macedonii chciał wziąć udział w igrzyskach olimpijskich. Odmówiono mu: ''ΟΥ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ("no barbarians can contest the games but [only] Hellenes" / "żadni barbarzyńcy nie mogą rywalizować w igrzyskach lecz [tylko] Hellenowie").
Za: http://users.forthnet.gr/kat/antikas/Chapter16.htm