Czeka się 40 sekund.
Mnie po wpisaniu kodu pobiera, znaczy plik jest.
Ew. zarejestruj się u nich może wtedy pobierzesz.
Wersja do druku
Czeka się 40 sekund.
Mnie po wpisaniu kodu pobiera, znaczy plik jest.
Ew. zarejestruj się u nich może wtedy pobierzesz.
Jedyne co jest dziwne na przekleju, to fakt, że nie pokazuje ile jeszcze zostało do pobrania(ile czasu zostało).
Ehh niestety rejestracja nic nie dała ;_;
1.Czekam aż pojawi się możliwość wpisania kodu
2.Wpisuje kod i daje pobieranie
3.Jest napisane, że jeżeli po 5 sekundach nie nastąpi pobieranie ,,kliknij tutaj"
4.Nic to nie daje po 20 minutach czekania 500 internal server error :P
Mnie się kończy pobierać zostało około 100 mb.
Wyloguj się, wejdź ponownie za jakiś czas i próbuj.
Taki błąd się czasem pojawia, nie tylko tam.
już od 15.30 próbuję http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe
Mam taki jak wszyscy: http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe
Kompa wyłącz na moment, odśwież stronę.
Zresetowałem kompa karte sieciową modem router wszystko i nadal nic. No cóż zostawię to na godzinę może w końcu załapie...
Serio nie da się tego wrzucić na jakąś inną stronkę? Bo pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem, że nie mogę pobrać czegoś co inny pobierają bezproblemowo.
A podasz taką na jaką można wrzucić ponad 600 MB w 1 pliku za darmo?
Poproś kogoś by Ci pobrał i wrzuć sobie na pendrive.
Ktoś mi powie jak działa gospodarka w megasubmodzie? Grając polską i mając 10k złota wybudowałem 2 budynki oblegałem pragę i gdańsk to na turę miałem 8k w plecy... Podejrzewam, że to koszty za oblężenie ale bez jaj nie dość, że mam słabą i małą armię to jeszcze nie mogę nic podbić :D A ogólnie to submod fajny
Przede wszystkim poczytaj sobie wszystkie poradniki jakie to tylko możliwe. Po drugie na początku rozwiąż wszystkie oddziały, które nie są darmowe(nie są garnizonem). Przez co najmniej 15 - 20 tur tylko rozbudowuj gospodarkę i poprawiaj stosunki z sąsiadami, zawrzyj sojusz z HRE i Węgrami. Nie baw się w armię. Stopniowo oczywiście zastępuj te słabe garnizony lepszymi jednostkami jak np. ciężką konnicą. Za armię w polu masz 600, za oblężenie masz 2000. Więc jak na raz oblegasz 2 miasta to masz 5200, do tego koszt samej armii i masz te 8k :) Gdzieś był fajny poradnik do pobrania ze wszystkim dokładnie wytłumaczonym. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Ktoś na pewno pomoże, podpowie. Prosiłbym też może jak ktoś ma jeszcze jakieś porady o wypowiedzenie się :D
EDIT. Tu masz link do tematu z tym poradnikiem:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-6-3-po-POLSKU
Dzięki stary. Czyli nie podbijać gdańska tylko męczyć gospodarkę? Zresztą mniejsza ide czytać poradnik :D
Co do armii to albo rozwiązać dużą część lub zebrać to w dwie duże armie, szybko oblec Gdańsk i Pragę i nie czekać jak przeciwnik padnie tylko po turze oblężenia jak mamy już machiny szturmować wtedy stracimy część zbędnych jednostek a jest szansa na podbicie czegoś.
Ja zrobiłem tak, że Gdańsk oblegałem dopiero jak miałem przychód około 4k. Dania go nie podbijała u mnie tylko stałą. W bitwie o Gdańsk jeżeli masz sojusz z Danią, a ona nie zdobyła miasta to najlepiej chyba pobudować dużo taranów i podczas oblężenia jak Dania do bitwy dołączy to tylko mury zniszczyć i czekać aż Dania odwali całą robotę :) Na początku najważniejsza jest gospodarka. Tak mi wytłumaczono na tym forum, zastosowałem to i jest extra.
Ciekawe co pobudowałeś i po której turze miałeś przypływ 4k ^^ Podbiłem gdańsk teraz się przymierzę do pragi. Ogólnie coś mi się wydaję, że polska ma słabe jednostki :D
Nie mamy słabych jednostek, mamy jednostki porównywalne do innych nacji. W tym modzie wydaje mi się, że konnica jest bardzo ważna. Szarża ciężkiej konnicy może wiele zdziałać. Budowałem tylko do dochodu budynki. Jak armii nie miałem to te dochody 4k miałem tak w okolicy 15 - 20 tury. Po to mi taki dochód był by móc utrzymać armię i po jednej turze oblężenia by być tylko na małym minusie ewentualnie. Choć zazwyczaj zbierałem troszkę kasy przed oblężeniem by na tym minusie nie być, a potem szturm. Teraz mam już z górki powiedzmy, dwie w miarę dobre armie, Gdańsk, Ołomuniec, Pragę, Wiedeń i Magdeburg(z tych co nie są na starcie dla Polski). Czekam aż się skończy misja od papieża i mam zamiar zniszczyć te parę amii HRE i podbić im co najmniej dwa miasta, choć moim celem jest zabranie im miast czterech :)
Ekonomię i jednostki wywarzyłem w taki sposób, aby część jednostek opłacało się trzymać tylko na czas wojny.
Jest to jakiś kompromis, rycerzy rekrutujemy tylko na czas wojny, są drodzy w budowie i utrzymaniu, ale niepokonani w walce. Na czas pokoju starczy nam tania piechota.
Polska słabych jednostek nie ma, wręcz przeciwnie, nasza jazda jest na równi z elitą innych państw. Dodatkowo masz dostęp do rycerzy dobrzyńskich, którzy na swoim etapie kampanii dłuuugo nie mają sobie równych ;)
Przy okazji, zgodnie z obietnicą wrzucam plik z powiększonymi oddziałami, jednak mi się uchował na dysku. Nie wiem czy coś tam nie zmieniałem kiedyś, ale chyba wszystko jest ok ;)
http://speedy.sh/yzQmZ/export-descr-unit.txt
Mam prage i gdansk i w 13 turze 5k na plusie i nie wiem czy isc na wschod czy z wegrami niemcow napierdzielac
Jeśli pójdziesz na wschód to uważaj na bunt Wilna około 1200 r. pełna flaga oblegnie Ci miasto, i jak dobrze pamiętam (jeśli coś motam to niech ktoś mnie poprawi) w megasubmodzie w odniesieniu do czystego Bellum jest chyba ta różnica, że pierwszy najazd mongołów szedł gęsiego, a w megasie pojawiają się około 1214 roku od razu w kilku prowincjach np. Halicz, Iaski Torg, Asperon, Regen i parę innych ale nie pamietam tak że grając Polską i idąc na wschód jest szansa zebrać ich pierwszy atak na siebie.
Ja się tam z Niemcami biję. Na wschód wcale nie idę by tam wojny nie mieć z Nowogrodem i Rusią. Poza tym właśnie nie chcę by mnie mongołowie najpierw zaatakowali. Z ciekawszych wydarzeń to Bizancjum wybuchł bunt w Bułgarii i dwie pełne armie oblegają ich dwa miasta :)
Nie wiem w co ja gram o.O.Wy tu mówicie potężna polska, potężna kawaleria, dużo kasiorki, rycerze niepowstrzymani...U mnie dokładnie odwrotnie.
W Megasubmodzie I-sza inwazja Mongołów jest zmieniona, kilka czambułów pojawia się na Węgrzech, kilka na Rusi.
Część idzie normalnie albo zawrócili z Węgier lub Rusi.
Polska ma zbalansowane jednostki. Ja ciągle walczę z HRE i z konnicy operuję jazdą mazowiecką, która prowadzi dość wyrównany bój z ich germańskimi rycerzami, choć zazwyczaj mnie ratuje przewaga w konnicy i walka jest 2vs1. Teraz mogę w Krakowie robić śpieszne rycerstwo oraz rycerstw. Ta konnica wydaje się OP na papierze bo ma 32 obrony, ataku i szarży też niemało. Te późniejsze jednostki konnicy u wszystkich są takie potężne?
Co prawda dostają po dupie Niemcy ale ich armie raczej na jakość wojska nie idą. Już im dwóch lub trzech cesarzy zabiłem i jednego następcę tronu :) Od wschodu ataku się nie boję bo tam Węgrów w Haliczu mam :D
Polska ma bardzo potężną armię w Megasubmodzie. Kawaleria może nawiązać zupełnie równorzędną walkę z zachodnią, choć jest trochę słabsza, ma własny zakon rycerski, piechota również wbrew pozorom bardzo dobra, łuczników niezłych mamy, tak konnych jak i spieszonych. Gdzie tu wady? ;)
To ciekawe, biorąc pod uwagę, że wszystkie odpowiedniki Polskie są gorsze zarówno ze wschodu jak i zachodu.(Sprawdzałem)
Mam 2 pytania. Pierwsze co zrobić żeby bezpiecznie prowadzić wojnę z niemcami (grając polską) mają sojusz z połową europy a jak atakuję to jeszcze wypinają na mnie dupy węgry zrywając sojusz. A drugie które państwo polecacie w bellum crucis z aragoni,francji i królestwa jerozolimskiego :P?
Na pierwsze odpowiedzieć nie potrafię bo Polską nie grałem (w kampanii bo nie zliczę własnych bitew). A w drugim, widzę, że akurat wybierasz dwie moje ulubione frakcje (Francja i Jerozolima) + Aragonia, którymi się grało doskonale i je bardzo polecam. Francja ma ciekawą sytuację, położenie zapewnia dużo emocjonującej rozgrywki, zwłaszcza jak dyplomacja nie uda nam się wiele zdziałać. Starcia armii zachodnich są świetne, walka za pomocą pancernych hufców będzie na porządku dziennym, a później mamy dostęp do znakomitej kawalerii :D Także tutaj kampania będzie bardzo interesująca. Jerozolimą również. W Outremer mamy ciężką sytuację, walka z przeważającymi siłami wroga będzie obecna w prawie każdej turze gdy wojna się na dobre rozpocznie. Do tego zakony rycerskie...gra tą frakcją sprawiała mi frajdę i bardzo polecam jej wypróbować! Aragonią rozegrałem tak naprawdę tylko parę tur, więc tutaj raczej nie mam wiele do powiedzenia ;)
Czyli kurde dalej nie mogę się zdecydować między jerozolimą a francją. Nie pamiętałem na historii żeby anglia była w posiadaniu całej zachodniej francji. Ogólnie w wadach jerozolimy piszę, że jest mało jednostek i jest lamerska w późniejszym średniowieczu, to prawda :P?
To ciekawe jak to sprawdzałeś, skoro Polska jazda ma chyba najwyższa obronę w całym modzie (32 =późna płyta, tarcza, ladry) xD Szarża średnio też wyższa niż u innych nacji ;) Zresztą sam sprawdziłem i w porównaniu z Niemcami, Polska jazda jest na każdym poziomie lepsza. Jedyną przewagą Niemców jest posiadanie dwóch późnych jednostek pieszych i konnych, a u Polski tylko po jednej. Nie zmienia to faktu, że tacy piesi dobrzyńscy remisują z najcięższa niemiecką piechotą. Jedyną wadą polskich jednostek jest brak jazdy z bardzo wysokim atakiem, lecz rekompensuje to obrona i szarża.
Zresztą każda nacja jest tak zbalansowana, jazda z toporami i buławami ma wyższy atak, lecz mniejszą obronę, jazda z mieczami odwrotnie. Francuscy lansjerzy mają najwyższą szarżę w grze i dobry atak, ale przez brak tarczy łatwiej ich ubić. Mógłbym tak jeszcze długo wymieniać.
Raster123, Jerozolima ma mocne jednostki, dobrze wyszkolone, o wysokim morale i ataku, lecz cierpią na brak bardziej zaawansowanych pancerzy ;)
Jerozolima nigdy nie jest lamerska bo pomimo braku jednostek późnośredniowiecznych, ma stały dostęp do rycerzy zakonnych, a oni są przynajmniej równi kopijnikom z końca wieków średnich. A mało jednostek nie ma, sama posiada kilka typów włóczników, rycerzy, jacyś tam lekkozbrojni a doliczyć do tego trzeba jednostki Templariuszy, Joannitów, Lazarytów, Bożogrobców i Krzyżaków... Armia krzyżowców to niesamowita potęga.
Lwie Serce- Ja nie lubię Jerozolimy, bo ten wygląd krzyżowców jest błędny
KAM- Jakim cudem spieszeni huskarlowie wytrzymali uderzenie Rycerstwa, a potem jeszcze chorągwi generalskiej(Rozbili te dwa oddziały konnicy).
Masz na myśli zbytnio rozpowszechnione hełmy garnczkowe, "uniformizację" ich czy co konkretnie?
Dobra spróbuję francją po tym jak polską zaatakuję niemcy bo znając życie papież mi fakasa pokaże i pół europy będzie mnie napierdzielało. Ogólnie mam wojnę polską z rusią i tą frakcją na południe od rusi przy czym po 20 turach wgl mnie nie atakują ;_;
Lwie, ich niesamowitą wartość bojową, 3|4 wojska w kolczugach itd...
Właśnie za pomocą dwóch szarż chorągwi generalskiej rozbiłem z niewielkimi stratami huskarlów...Zrobiłem drugi test, za pomocą zwykłych rycerzy w zbrojach pierwszą szarżą zabiłem już 40% spieszonych, ostatecznie po kolejnych szarżach jazda przegrała, ale ubijając 75% wroga.
A w czym mają walczyć rycerze i piechota zbrojna, która nie składa się z powołanych wieśniaków?
EliminatorT
To gra, nie encyklopedia uzbrojenia.
Bellum i tak jest historyczne, jak na grę.
Jerozolima ma wg mnie wiernie oddane jednostki, wiele unikatowych. Mod obejmuje kilkaset lat, trudno by w każdym okresie wszystko się idealnie zgadzało, każdy pasek, czy zapinka czy uzda wierzchowca....
Polska ma silne jednostki, większość weteranów to potwierdza.
Generalnie marudzisz na maxa.
Raster123
Na ai z Megasubmoda niekoniecznie pół Europy Cię napadnie. To, że ktos ma wojnę z Tobą nie oznacza, że tylko z Tobą walczy, ai ma pewnie innych ważniejszych wrogów, niż Ty. Decyduje znacząco Twoja siła jako państwa.
Może dla ludzi, którzy mają przegrane w Medka i nie tylko dłuuuuuugi długi czas jest silna, ja do nich nie należę, a bardzo chciałbym stworzyć polskie imperium w tych czasach. Choć w sumie niewiem czemu tu rozlewam smutki, skoro mogę sobie delikatnie podwyższyć staty niektórych jednostek.
Dziwi mnie, dlaczego 3|4 Roosteru Jerozolimy to zakute w kolczugi puszki.