Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Witam mam 3000 zł na nowy komp i głównie biore pod uwage napoleona i wychodzącego Shoguna i mam zamiar kupić taki sprzęt co sądzicie i doradzacie ??
AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition, S. AM3 (BOX) 3.2Ghz
Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 CL9 DIMM
SAMSUNG HD503HI, EcoGreen , 500GB, 16MB
GIGABYTE MA770T-UD3 SATA2/RAID/GBLAN/ATX
Powercolor Radeon HD 5850 1GB GDDR5 (256bit)
i do tego jakis zasilacz i obudowa ...
Jeszce wspomne ze mam monitor 22' 1920 x 1080
"jakiś zasilacz nie wystarczy" jak już kupujesz dobrego kompa to i na zasilaczu nie oszczędzaj. Według mnie to podstawa dobrze działającego kompa. Osobiście mam Tagana i nie żałuje wydanych na niego pieniędzy. Wybór jednak należy do Ciebie.
Szukam jakiejś w miarę dobrej drukarki laserowej, najlepiej z dupleksem lub jakieś rozsądne 3in1 (skaner, drukarka, coś tam). Kwota max. do 350 zł.
Pamiętacie problem o którym pisałem? Bluescreen itp. Znikł całkowicie z ochłodzeniem klimatu, czyli przyczyna znana. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
dobrej drukarki laserowej, najlepiej z dupleksem lub jakieś rozsądne 3in1 (skaner, drukarka, coś tam). Kwota max. do 350 zł.
erm, nie masz zbyt wygórowanych wymagań?
Em, nie. Chodzi mi o jak najlepszą z tych najtańszych. Laserowe kosztują już od 270 zł z tego co widziałem (Samsungi). Chociaż ten dupleks to rozumiem, że na pewno marzenie ściętej głowy. Za to te wielozadaniowe (atramentowe) to zdaję sobie sprawę, że bez rewelacji (ot, zeskanować kserówkę, albo książkę, żadnego koloru czy coś).
W żadnym wypadku nie bierz Samsunga. Mam urządzenie wielofunkcyjne tej firmy i z tonerami jest kicha. Ogólnie bardzo ciężko je dostać i trzeba kupować oryginalne (koszt jakieś 150-200 zł za każdy kolor, które łącznie są 4).
Nie wiem jak jest z tańszym sprzętem Samsunga tego typu, ale warto zwrócić na to uwagę. Jak już lepiej kupować HP.
ja zaś mam laser od samsunga i muszę powiedzieć coś zupełnie odwrotnego, niż przedmówczyni
-jakość jest bardzo dobra - przynajmniej do biurowych/domowych druków
-szybkość jest fenomenalna, przy jednocześnie cichej pracy
-tonery są generalnie łatwo dostępne. po przeróbce można uzupełniać niezliczoną ilość razy dość tanim proszkiem (jedno uzupełnienie starcza na jakieś 1000 stron)
-nie zajmuje zbyt wiele miejsca, wygląda także całkiem estetycznie (zwarta bryła)
A jak z obudową (niby nieznaczący szczegół, ale jednak), bo oglądałem model niższy 1640 i plastik w dotyku był niesłychanie tandetny. W wyższym sprawia lepsze wrażenie?
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
A jak z obudową (niby nieznaczący szczegół, ale jednak), bo oglądałem model niższy 1640 i plastik w dotyku był niesłychanie tandetny. W wyższym sprawia lepsze wrażenie?
to jest raczej kwestia bardzo subiektywna, dla mnie może być przyjemna w dotyku i trwała, dla Ciebie coś zupełnie innego, więc najlepiej sprawdzić samemu.