Tak w Bellum nie ma niższego poziomu niż kamienne zamki.
Wersja do druku
Tak w Bellum nie ma niższego poziomu niż kamienne zamki.
Dzięki za odpowiedź
Pany wiecie jak naprawić tą wadliwą mechanikę rekrutacji księży katolickich przez AI? W innych kulturach problemu nie ma.
Jesteś pewny, że w innych kulturach jest ok? Czyli biskupi prawosławni, mułłowie itp są rekrutowani?
Gram Sycylią i po 200 turach Bizancjum po wejściu na bliski wschód ma ponad 15 kapłanów rozsianych po całym terytorium i od czasu do czasu powstają nowi. Muzułmanie też werbują imamów.
Wychodzi na to, że jak w pobliżu granic danej frakcji jest inna religia, to AI rekrutuje kapłanów. U mnie księży po 80ej albo 60 ej turze miała tylko Jerozolima i Kastylia bodajże jak ostatnio grałem. Muszę posprawdzać parę ustawień, ale nie chce mi się teraz grać w Belluma :/ Prawdopodobnie jest to kwestia odpowiednich ustawień w pliku descr_campaign_db.xml, w sekcji <ai> <!-- PRIEST CONTROLLER --> .
Witam ja nie mam możliwości zmiany następcy tronu ,chyba że startowego następcy nie idzie zmienić to nie ma problemu. Oraz w jaki sposób sprawdzić cechy dowódcy floty handlowej żeby można było widzieć czy można wracać statkiem do portu .
Dobra jestem idiotą , już wszystko wiem xD
Startowego nie da się niestety zmienić. Na drugie pytanie nie odpowiem, bo nigdy z tego nie korzystałem ;)
Mam mały offtop, ale google nie znajduje nawet takiego pytania.
Gram w BC 7 z Megasubmodem. Wybrałem Genuę dla natychmiastowego dostępu do ich kuszników, tura 170, mam podbite tereny Maurów w Afryce, tereny Pizy + rodzynek Antiochia, a Mongołowie za kilka tur kompletnie usuną z mapy Połowców.
Problem w tym, że nie wiem kiedy zmienia się epoka, tj. dostanę "Włoskich Zbrojnych" czy "Feditori", bo lista jednostek Genui dla początku jest według mnie najskromniejszą i najnudniejszą opcją. Co najciekawsze - mogę już szkolić w całym państwie bombardy i "Strzelców Ręcznych". Nigdy nie zwracałem na to uwagi, bo to też mała odmiana, gdyż pierwszy raz gram w BC 7, a wcześniej na 6.3 męczyłem miesiącami Gruzję, a następnie Bizancjum - w przypadku tych frakcji nie zauważyłem wtedy jakichś nowych jednostek. Mówiąc krócej: nie mogę się doczekać następnej epoki przez co coraz bardziej myślę to rzucić i grać od nowa Gruzją :D
Edit: odnośnie księży: w 160 turze wszyscy kardynałowie byli Genueńczykami, a patrzyłem teraz i (!) dwóch jest z Francji i jeden z Aragonii. Może czasem AI rekrutuje?
Z EDB wyczytałem, że powinni być dostępni od Roku Pańskiego 1270.
A czy Francja albo Aragonia mają w pobliżu jakiejś swojej prowincji obcą religię? Np Aragonia może mieć Almohadów, bo są blisko.