Cytat:
Zamieszczone przez Sayeer
Nie rozumiem, jaka aplikacja ? Tam jest tylko launcher i setup. Jak uruchamiam launcher to mi sie normalnie gra włącza
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Sayeer
Nie rozumiem, jaka aplikacja ? Tam jest tylko launcher i setup. Jak uruchamiam launcher to mi sie normalnie gra włącza
U mnie w wersji 6.3 są te dwie ikonki i dają taki sam efekt. W takim razie użyj SS_setup, zmień okres, wyłącz i uruchom grę launcherem.
Korzystając z wolnych dni spróbowałem jeszcze zagrać Polską w późnym średniowieczu z włączonym BGR przestrzegając opracowanych i podanych parę postów wcześniej zasad. Ogólnie są słuszne, ale Polska ma znacznie słabsze wojsko od Królestwa Jerozolimy, którym grałem wcześniej i tam taktyka ataku od pierwszej tury na najbliższego sąsiada sprawdziła się, a tu poniosłem duże straty - tzn. poległo 2 króli, ale ten 3 też nie jest zły. W wielkiej bitwie o Wilno pierwszy król pokonał dwa razy większe siły Litwinów chroniąc za palisadami i włócznikami łuczników oraz kuszników i zasypując ich podzielone wojska strzałami. Ten sam król przypadkowo potem poległ po ataku na wrogie katapulty (a właściwie "strzałopulty"). Drugi król zdobył zaraz Mińsk, ale odsiecz Litwinów (nie wiadomo skąd dostali nagle z 300 konnych strzelców) go tam ukatrupiła. Ostatecznie "zwykły" generał musiał odbijać Mińsk (3 król był zbyt daleko), udało się to, bo Litwini strasznie się wykrwawili walcząc z tym 2 królem o miasto. BGR to prawdziwy "horror" i bez kilku dni urlopu lepiej się do niego "nie zbliżać". Ostatecznie kampania, mimo ciężkich strat, okazała się sukcesem - Litwinom został już tylko Żytomierz.
Jedno co jeszcze raz się potwierdziło to fatalny wpływ egzekucji jeńców na lojalność możnowładców i stosunek ludzi do króla - nawet jeżeli wróg nie zapłaci okupu, a my będziemy musieli wyciąć jeńców i tak lojalność spada do ZERA łącznie z doświadczeniem - przynajmniej u mnie tak się stało dla następcy tronu (więc zrobiłem to czego nigdy nie robię i wgrałem save z przed bitwy i jeszcze raz rozegrałem bitwę oszczędzając jeńców). Lepiej nie ryzykować tego, że wróg nie zapłaci okupu i wszystkich jeńców wypuszczać, wtedy nie tracimy lojalności, a zyskujemy rycerskość lub pobożność (niemal jak w życiu)! Co prawda będziemy musieli toczyć więcej bitew i dłużej zdobywać zamki, ale o to przecież w tej grze głównie chodzi...
Ps. Mam jeszcze 1 problem techniczny - gram na laptopie i muszę ustawiać detale jednostek i cienie oraz wszytko inne na "low", z tym, że za każdym razem kiedy uruchamiam grę muszę je na nowo ustawiać - bo domyślnie jest high, mimo, że zapisuje "low" - po prostu program nie zapamiętuje tego - ktoś może z tym się zetknął na win7?
Niezapisywane ustawienia zdarzają się także na Viscie. Niestety też muszę za każdym razem ustawiać wszystkie zmiany ręcznie.
@radax a masz zainstalowane w program files ? Jeśli tak to nic dziwnego, bo win 7 (Vista chyba też) ma bardzo mocno rozbudowaną 'ochronę' tego folderu. Zapewne na laptopie może być z tym jeszcze więcej problemów.
Najlepiej przeinstalować/przekopiować na inną partycję niż systemowa.
Ja mam wszystko zainstalowane poza program files. I tak jak napisałem powyżej problem występuje.
klikając na setup z opcją 'uruchom jako administrator' pod pr klw myszy, error zapisu ustawień nie występuje. Może to będzie pomocne przy innych działaniach na setupie.
Rozumiem, że zacząłeś nową kampanię z BGR IV włączonym od początku? Sprawdź czy twoi generałowie nie są w długach(cechy In Debt, Broke, Poor, Adequate), jaki jest stan ich zapasów (cecha supply), czy walka i rekrutacja są ograniczone cechą króla(cecha Professional_Recruitment_and_Command i podobne u króla).Cytat:
Zamieszczone przez radax
@Rōnin dzięki za wskazówki, jednak zamierzam inwestować w pobożność i rycerskość swoich "generałów"...
Zawsze miałem wyrzuty sumienia, że muszę eksterminować jeńców, bo nikt za nich nie chce zapłacić, więc okazywanie im miłosierdzia jest mi na "sercu" - dodatkowo w ten sposób nie muszę wnikać w zawiłości cech możnowładców w BGR poprzestając na WCM i PTS.
Siemanko
Zainstalowałem właśnie SS 6.3, czy ta najnowsza paczka poprawek w wersji 4.2 wystarczy czy muszę instalować najpierw wcześniejsze wersje np. 4.1 a potem 4.2 czy od razu mogę zainstalować 4.2 bezpośrednio na "gołe" SS 6.3 (może coś jeszcze?)
dzięki i pozdrówki