Re: Pytania początkujących moderów
Po zmianach czasu werbunku jednostek w pliku export_descr_buildings. Musisz zacząć nową kampanię a wcześniej nim ją zaczniesz usun plik map.rwm. O ile prawidłowo zmieniłeś plik zmiany w rekrutacji winny być widoczne w nowej kampanii. Na savy to raczej nie zadziała.
Witam!
Chciałem zrobić swojego moda tzn czytałem tak ze 2 dni poradniki wszystko rozumiem. Robię to z poradnikiem z forum viewtopic.php?f=249&t=5733. Wszystko robię jak piszę a jak włączam plik bat z moim modem ukazuje się błąd CA_LIBS. Proszę was o szybką pomoc, bo bardzo mi na tym zależy! Mogę dodać screen jak będziecie chcieli.
Cytat:
Zamieszczone przez Dawidj129
Witam!
Chciałem zrobić swojego moda tzn czytałem tak ze 2 dni poradniki wszystko rozumiem. Robię to z poradnikiem z forum
viewtopic.php?f=249&t=5733. Wszystko robię jak piszę a jak włączam plik bat z moim modem ukazuje się błąd CA_LIBS. Proszę was o szybką pomoc, bo bardzo mi na tym zależy! Mogę dodać screen jak będziecie chcieli.
Jeśli chodzi o same pliki bat to jak nie ogarniasz to po prostu skopiuj potrzebne pliki z innego moda i pozmieniaj nazwy. Polskie poradniki są bardzo ubogie ponoć kiedyś było więc, ale forum straciło wszystkie tematy (kilka lat temu). Musisz poczytać angielskie poradniki inaczej nie warto się za to brać.
Mam pytanie. Chciałbym sobie zwiększyć ilość ludzi w oddziale. W ustawieniach zmieniłem już na Olbrzymią ale mi ciągle mało :twisted: Np W oddziale jest 120 ludzi a ja chciałbym żeby było 200 :D
Dało by się tak zrobić dla wszystkich jednostek w grze?
Cytat:
Zamieszczone przez Niko
Mam pytanie. Chciałbym sobie zwiększyć ilość ludzi w oddziale. W ustawieniach zmieniłem już na Olbrzymią ale mi ciągle mało :twisted: Np W oddziale jest 120 ludzi a ja chciałbym żeby było 200 :D
Dało by się tak zrobić dla wszystkich jednostek w grze?
Można ale trzeba zedytować samemu plik export_descr_unit, poniżej przykład pogrubiona linia dotyczy liczebności, podajesz 100 maksymalnie bo ta liczba w skali olbrzymiej jest mnożona przez 2,5, czyli ten oddział w skali jednostek huge (olbrzymiej) będzie miał 250 włóczników w oddziale. Trzeba dość mocnego kompa by uciagnął takie jednostki po 250 piechoty. Jazdy podaj proporcjonalnie mniej. Pozdrawiam
; COMMENTS shubosani molashqre light spearmen / Start exp: 0 / Refr rate: 0.5 / Pool cap: 12
type georgian light spearmen
dictionary georgian_light_spearmen
category infantry
class spearmen
voice_type Light
accent East_European
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier georgian_light_spearmen , 100, 0, 0.86
attributes sea_faring, sea_faring, hide_forest, no_custom, can_withdraw, hardy
formation 0.9, 1.08, 1.14, 1.33, 4, square
stat_health 1, 5
stat_pri 6, 2, no, 0, 0, melee, melee_simple, piercing, spear, 50, 1
stat_pri_attr light_spear
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, melee, melee_simple, piercing, none, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 3, 9, 4, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 1
stat_ground 0, -2, 0, 1
stat_mental 14, normal, untrained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 175, 70, 360, 665, 1298, 20, 649
stat_stl 18
armour_ug_levels 3
armour_ug_models georgian_light_spearmen
ownership england, slave
;unit_info 6, 10
Dzięki. A trzeba tak każdej jednostce zmieniać? Nie ma jakiegoś sposobu aby "wszystkim naraz" zmienić wielkość? Nie można np zwiększy mnożnik skali huge na np 4?
Jeżeli nie to trudno i tak dzięki za to :)
Jaki plik muszę podmienić i gdzie on się znajduje, aby w Stainless Steel 6.3 wstawić trawę z podstawki?
Witam,
Może ktoś wie, jaki skrypt odpowiada za oświetlenie w trakcie bitwy że jest noc lub dzień itp. Pytam, bo chce sobie ustawić by bitwy zawsze były w dzień i ze stałym oświetleniem hm może ktoś mnie oświeci…?
Nie wiem czy to skrypt, ale w custom battle da sie ustawić warunki szczegółowa, pora dnia i inne. W kampanii, jest to już losowe i chyba się nie da z góry ustawić jednych warunków bitwy w kampanii.
Może to głupie pytanie ale chciałem się pobawić w stworzenie własnego moda, miał się on opierać na mapie kampanii z kampanii krzyżackiej z kingdomsa. Chciałem zrobić jak najwięcej regionów na mapie żeby wojny były naprawdę długie i ciekawe, a dodatkowo bardziej hstoryczne, a nie że państwa mają po 4/5 miast. Lecz niestety obecna mapa już (przy ok 40 /50 regionach) jest przesycona i dodanie większej ilości uczyniło by ją nieczytelną. Dodatkowo chciałbym ją trochę rozszerzyć na południe by móc dodać Czechy z prawdziwego zderzenia i Węgrów.
I tu dochodzimy do mojego pytania, jak mogę zrobić własną mapę kampanii do medka?