Zapraszam do podziwiania jednostek Imamatu jemeńskiego. Będzie to jedna z nowych frakcji przewidzianych w BC v2.4. :)
Wersja do druku
Bardzo ciekawe te jednostki. Kiedy można się spodziewać wersji 2.4 ?
Tego nie wie nikt, choć spieszymy się, żeby wypuścić 2.4 z końcem września.
Czy w wersji 2.4 bedzie juz ta nowa mapa??? Czy ta nowa mapa to juz ostateczna jej wersja, czy moze bedzie jeszcze zmieniana.?? Pytam się bo w porownaniu do wersji 2.3 zniknie chyba troche prowincji dla Krolestwa Jerozolimskiego i Bizancjum. Chodzi mi zwlaszcza o KR.JEROZOLIMSKIE ciekawiej byloby (wg mnie) zostawic im te prowincje , co maja w wersji 2.3. Nowa mapa do moda rozszerza sie tez bardzo na półmoc, południe i wschód,co jest wg mnie dobre, ale uwazam też, ze mozna byloby troche poszerzyc lekko o zachód i dodac do mapy moda obszar Grecji (tak ze 4-5 prowincji).
Mapa będzie stara, ale ze zmianami i mocno odświeżona graficznie.
Będą dodatkowe regiony, co wiąże się z dodatkowymi frakcjami. KoJ już w v2.4 będzie miało 4 prowincje - ta rozgrywka powinna być arcytrudna, jako że oprócz I krucjaty (i IV) krzyżowcy nie odnieśli żadnych poważniejszych sukcesów w regionie, a do tej pory byli zdecydowanie zbyt silni w BC. Bizancjum straci kilka prowincji, ale wciąż pozostanie nieco zbyt silne. Seldżukowie rumscy w ogóle nie będą mieli dostępu do morza na początku kampanii... Wiele miast (nie wszystkie) zostało umiejscowionych na mapie zgodnie (mniej więcej) z rzeczywistością. Dojdzie trochę krajobrazu, zwłaszcza wokół miast, które do tej pory leżały na pustyniach, podczas gdy w rzeczywistości leżą w żyznych oazach.
Bardzo ważną rzeczą jest też to, że udało nam się usunąć masę ukrytych błędów w kodowaniu descr_strat. Logi M2TW nie raportowały żadnych problemów, podczas gdy w pliku czaiło się kilkadziesiąt naprawdę głupich bugów (uroki ręcznej edycji plików). Dopiero zastosowanie Geomoda, który jest absolutnie bezlitosny w obliczu nawet najdrobniejszej pomyłki (choć z drugiej strony nie jest doskonały i ogranicza w pewnym stopniu), pozwoliło na ich wyłapanie i naprawienie. To ważne, bo znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nieokreślonych błędów w grze.
Co do Grecji, nie będzie jej w BC dlatego, że wraz z Grecją musielibyśmy oczywiście dodać inne ziemie na zachodzie - mapa jest prostokątna, nic się z tym nie da zrobić, i nie da się dodać Grecji nie dodając Węgier itd. W 1204 mamy IV krucjatę, cesarstwo rzymskie zostaje zawieszone na kilka dekad, więc Grecja byłaby zbędnym luksusem w modzie, którego główna rozgrywka dotyczy zupełnie innych regionów. ;)
Jak grając Jerozolimą nawołać krucjatę? Zbudować ten budynek i jak się straci miasto to przybywa armia?
Czy jak bo próbówałem dużo sposobów i nic ;/
Buduje się specjalny budynek, papal_request albo coś takiego. Jak stracisz np. Jerozolimę, Akkę i coś jeszcze to możesz poprosić papieża o pomoc. Na 1.5 to działało na 2.3.2 Jerozolimą nie grałem, ale też powinno.
To link do ciekawego submoda do Broken. Nieźle Autor zakombinował, poprawił rekrutację, zmienił staty jednostek i koszty. Jest łatwiej nieco zacząc, i balans jest lepszy. Można instalowac na czyste Broken, albo na mojego submoda, poczytac o submodzie można tu. Mnie się bardzo podoba. Oto link http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=557668
Poczytałem co ten submod zmienia. Ogólnie ma chyba na celu zrobić BC bardziej przystępnym, ale do mnie nie przemawia. Większy AOR, większe dochody (a o to jak się zagra dobrze nietrudno), osłabiona kawaleria (vulnerable to missiles SIC!). Rozumiem ideę, ale wolę założenia czystego Broken Crescent - zapewniają należyty klimat :)
Niby tak, ale jestem zaskoczony nieco, bo pograłem około 100 tur i Ai się trzyma nikt nie dominuje, nie ma tyle spamowych armii, no szok. Ja mam kopię czystego moda, ale pogram na tym submodzie. Spodobał mi się.