Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
K A M 2150, to w jak i sposób oceniać siłę łuczników? Druga sprawa to jest chyba bałagan w szybkość jednostek, np. mają move_speed_mod na ileś tam, a w opisie jednostki jest "szybki ruch", tyle że jedno często nie gra z drugim (np. niektóre jednostki mają opis szybki ruch, a w EDU szybkość jest normalna i odwrotnie).
W ogóle teraz EDU będzie miało o kilkadziesiąt kilobajtów mniej, bo było pełno syfu jak wspomniany move_speed, który był ustawiony na 1.0 lub samo 1, a przecież jak się go nie dopisze to domyślnie tyle jest. Pousuwałem też masę niedziałających linijek, które miały znak ; przed sobą.
Jakość strzelców pozna się po cenie ; ) Działa to też tak, że sporo oddziałów strzelców robi się mordercza z bardzo bliska, czyli wtedy gdy celność nie ma już takiego znaczenia. Angielscy łucznicy strzelając na granicy zasięgu zadają małe straty, ale im bliżej tym im skuteczność rośnie znacznie bardziej niż w innych modach.
Niektóre jednostki miały move_speed inny niż 1.0 ich nie ruszałeś mam nadzieję?
Oczywiście, że ruszałem, ale zostawiłem to tym, które faktycznie ten 1.1 mieć powinny. Jazda w medku ma prędkość już uzależnioną od modelu, czyli taki fast pony i tak wyprzedzi ciężką jazdę bez dodawania mu 1.1 szybkości. Jednak część lekkiej jazda, która nie ma dopisanego konia jako pony lub fast pony to dalej ma modyfikator do prędkości.
No właśnie chyba nie do końca. Zauważyłem to grając Norwegią. Miałem konnych kuszników, którzy mają opis "szybki ruch". Tymczasem nie mogłem nimi uciec przed duńskim gienkiem. Pomijam fakt, że te ich kusze g... mu robiły :) W EDU niby mają "fast pony", a jednak nie byli fast. Dodałem więc im move_speed_mod na 1.1 (choć i tak to chyba za mało).
Mogli być już zmęczeni, gienek ma dużo wytrzymałości, a kusznicy chyba w ogóle nie mają cechy hardy ;D Tak czy siak oni dalej mają 1.1 prędkość.
Wywaliłem to po prostu jednostkom, które tego mieć nie powinny, bo po co lekka jazda jak katafrakci mają bonus do prędkości ;)
Pamiętam, że dla próby wziąłem wszystkie oddziały konne Norwegii i odpaliłem bitwę. Puściłem ich do przody i wszyscy biegli z niemal identyczną szybkością.
A orientujesz się jak w EDU zobaczyć która jednostka ma w opisie "szybki ruch"?
W EDU tego nie ma, te cechy są przypisane do animacji.
Czy najbliżej będzie wypadało porównanie ze statami z SS RC?
Ja mam zawsze bzika na punkcie statystyk. każdy ma taki swój "mały pokoik" u mnie są to właśnie staty. Mam zamiar dograć tą kampanię bo to już 8 a możę nawet 9-ta w krótkim czasie ale jak wypuścisz staty to... W zestawieniu z poprawioną rekrutacją Braci warto będzie zagrać. teraz takie pytanie a w zasadzie kilka;
-Czy można wprowadzić opóźnienie rekrutacji do konnej Gwardii, najlepiej żeby pojawiała się w końcowej fazie gry bo jest opancerzona jak XVI w. kopijnicy i tak z resztą wygląda.
-Czy w wersji z opóźnioną rekrutacją zmieliście zasięg ruchu księżniczek bo jakoś tego nie mogę zauważyć?
-Na jakiej zasadzie funkcjonuje uczony? - Wykradłem już techonologię szpiegiem ale uczony nie ma możliwośći interreakcji z żadną postacią ani zamkiem/miastem - przynajmniej na takie nie trafiłem.
-Ponownie nie mam księżniczeh choć wszystkie poprzednie są już wydane od 4-5 tur a ikonka rekrutacji zniknęła mi ze stolicy - to normalka czy mam buga?
-Czy można doinstalować muzykę do 160 tury bez konieczności nowej kampanii?
Trójkąty które można zauważyć przy wybrzeżach zupełnie nie przeszkadzają, szkoda sobie zawracać nimi głowy.
Komputer fajnie prowadzi politykę, gra przeciw nacjom a nie tylko przeciw graczowi.
Komputer nało gra flotą, mordercami i szpiegami.
Nadal po kliknięciu na postać będącą członkiem Rady często traci ona w niej miejsce.
Nie udało mi się jeszcze nigdy doprowadzić do poddania osady pomimo tego że spałniałem wszystkie warunki - czy ten skrypt działa w megasubmodzie?
Będę się starał pisać regularnir o problemach czy zauważonych nowinkach, będę też pewnie dużo pytał ale może inni też na tym skorzystaja, póki co dam kilka wskazówek dla początkujących.
-Spróbujcie wyłączyć z podbojó na kontynencie Danię i Norwegię na samym początku gry. - Wystarczy zablokować flotą przejście z wysepek na stały lą pod Lund lub pod zamkiem ale nie pamiętam teraz nazwy. Wyłączycie oba kraje z wyścigu po interesujące Was prowincje a ja dzięki temu wziąłem jeszcze Visby. Ta izolacja spowoduje, że wcześniej czy później Dania i Norwegia wezmą się za łby i któryś kraj dostanie ekskomunikę.
-Poczekajcie spokojnie aż będziecie mieć przyzwoity skarbiec i papież ekskomunikuje Cesarstwo - wtedy zwołajcie krucjatę na interesujące Was miasto lub zamek, odczekajcie kilka tur obserwująć sytuację i gdy będą już skonfliktowani z sąsiadami weźcie im kilka prowincji armiami krucjatowymi. U mnie w kilka tur HRE stało się kopciuszkiem a było najpotężniejszym państwem w grze.
-Nie żeńcie księżniczek w początkowej fazie gry z własnymi generałami - zawrzyjcie sojusz małżeński lub wzmocnijcie już istniejący - relacje 10/10 na długo powinny zabeżpieczyć granicę choć komputer czasami robi niespodzianki. - Pisałem wcześniej jak się przed nimi zabezpieczyć.
-Nie budujcie mająć nikłą dochody placó turniejowych w zamkach - spadają bardzo znacznie przychody na turę w każdym zamku z placem.
-Misje z braniem prowincji od gildii odkrywców są nieopłacalne - dają 1000 bizantów a bywa, że chcą ataku na neutralne państwo.
-Kierunek eksansji po zdobyciu wszystkich prowincji buntowniczych doradzam na Novogród. Warto opanować całe południowe wybrzeże Bałtyku a papież nie wtrąca się w tą wojnę.
-Kupcy i mordercy to podstawa, trzeba chronić swoich kupcó przed konkurencją ale nie przesadźcie z rekrutacją zabójców. Wystarczy dobrze ich ulokować tak, żeby ich sektory działania nie zazębiały się a pokrywały całą Waszą mapkę prowincji. Nie polecam wysyłania kupców daleko na samym początku gry - obcy kupcy ich wykopią szybko z interesu.
Czy byłaby możliwość uefektywnienia wpływów gildii?