A po wprowadzeniu takiej zmiany trzeba rozpoczynać nową kampanię?
Wersja do druku
A po wprowadzeniu takiej zmiany trzeba rozpoczynać nową kampanię?
Pokonany przez Bellum...
Czy ktos z tutejszych, interesuje sie Herbarzem, ciekawi mnie historia Topora.
Takedown nowa kampania i usunięcie map.rwm z kampanii Fulli i Light konieczne.
Moggwai Marko1805 interesuje się herbami, napisz do niego.
Ja dziedzicząc Anglię mogę jako Polska rekrutować angielskich łuczników niemal wszędzie, także we Francji :D:D:DCytat:
Zamieszczone przez Takedown
Witam wszystkich !! Mam jeden problem , a mianowicie Nie ma eventu postaci . Tacy jak Osman Saladyn wgl nie przychodzą ktoś wie dlaczego. Mam zainstalowanego
Megasubmoda. z góry dziękuje za odpowiedzi
Dodam że probowałem zmienić numer tury przyjscia saladyn z 44 na 4 :D
Przychodzą, usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z Kampanii Full i Light usuń map.rwm i zacznij nową kampanię bez zmieniania dat przyjścia to będą postaci historyczne. Saladyn około 30 tury.
O Wielkie dzięki .Mam jeszcze 2 pytania. A mozna zmienic ta date ,czy nie bardzo? i czy kampania light ma jakieś skrypty?
Niby można zmienić ale obecne daty są historyczne. Kampania Light ma jakieś 40% skryptów kilkanaście a Full ma prawie 40.
To w jaką polecasz mi zagrać light czy full , w jakiej rozgrywka będzie ciekawsza . :)
Zacznij od przeczytania poradników do Bellum ot link: viewtopic.php?f=367&t=8785 Full jest sercem Bellum.
Chciałem przechwycić członka rodziny innego kraju i wysłałem zrekrutowaną w mieście księżniczkę na łowy :D Misja zakończyła się pełnym sukcesem, ale gienek nie wszedł do drzewa rodziny, gdyż nie była to księżniczka ani króla ani następcy. Jednak zależało mi na tym aby rodzinka weszła do mojego drzewa genealogicznego, więc poczekałem aż owa parka doczeka się męskiego potomstwa i ożeniłem tego faceta już z księżniczką, która jest w drzewie rodziny. Zrobiłem jak planowałem, ale o dziwo gienek po ślubie nie pojawił się w drzewku a za to zniknęła księżniczka, chyba nie powinno tak być?
Rzeczywiście dziwne.
Czy to jest normalne, że Mongołowie oblegają jakieś miasto (np. jerozolimskie) w następnej turze zdobywają je szturmem, wychodzą z niego i miasto to zostaje szare (w sensie, że jest zbuntowane)? Przecież w ten sposób oni nigdy nie zdobędą żadnej prowincji :|
Ale odpowiada to ich stylowi podboju ;) Przychodzą i zostawiają za sobą pożogę.
Mongołowie zniszczą kilka miasta, ale za jakiś czas zajmą takie jakie stanie się ich stolicą.
Witam.
Mam problem z grą a konkretnie z wywalaniem do pulpitu.
Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcją czyli: Czyściutka wersja MTWII, dodatek królestwa, nastepnie moda czyli part I i II do folderu Medieval II Total War\mods, następnie fixa również do Medieval II Total War\mods.
Teraz przystąpiłem do instalacji Polskiego megasubmoda z instalką oraz nową muzyką. Zgodnie z instrukcją zainstalowałem submoda do Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data, wgrałem poprawkę w dokumencie tekstowym oznaczoną jako patch nr I, oraz zainstalowałem nową muzykę.
I tyle powinno działać a nie działa. Wywala mnie cały czas w rożnych momentach, jak sobie przeglądam jednostki w bitwie gracza to co 2-3 frakcje ląduje na pulpicie. mapa kampanii pełna feudalna w ogóle sie nie wczytuje tylko wywala na pulpit. Zwykła pełna kampania czasami sie wczyta czasami nie. Generalnie jakieś jaja sie dzieją i chodzi to bardzo zle.
Proszę o pomoc gdzie popełniłem błąd skoro wszystko instalowałem 2x zgodnie z instrukcją i cały czas jest to samo.
Pozdrawiam.
E: Czy ograniczona rekrutacja czyli jedna jednostka na 15-18 tur to nie lekkie przegięcie?:/ Rozumiem realizm ale to sprawia, że rozgrywka staje sie troche upierdliwa i jestesmy zmuszeni uzywać najprostszych zestawów jednostek i męczyć się podstawową milicją.
Kampanie feudalne nie działają w Megasubmodzie w ogóle. Usuń map.rwm z kampani Full i Light. Z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Full i Light. Jaki masz system operacyjny? Gdzie gra na dysku z Windowsem? Czy na innym jak być powinno?
Edit: Ograniczona rekruracja to nie przegięcie żadne. Buduj budynki wojskowe to i woja będzie więcej nawet na ograniczonej.
Mam system xp. Windowsa mam na C a grę na partycji E. Usunięcie map.rwm nic nie pomaga, dalej ląduje na pulpicie.
Użyj tych programów: viewtopic.php?f=367&t=11404
Edit: Jak to nic nie da, to w wolnej chwili odinstaluj Medka II i Kingdoms i zainstaluj ponownie i dopiero Bellum na czyste Kingdoms.
Dlaczego nie mam możliwości rekrutowania milicji pikinerskiej ?
Jaka nacja jaka kampania? Który rok gry? Ja nie jasnowidz. Wiele jednostek jest dostępnych od konkretnego roku w grze, albo masz za niski poziom koszar. Sprawdź w piku export_descr_buildings jak to wygląda z milicją pikinierską.
Witam wszystkich!
Ściągnąłem ostatnio Bellum Crucis 6.3 wszystko zainstalowałem poprawnie na dysku D: tak jak to jest napisne w pierwszym poście (windows 7). Niestety gdy odpalam grę mignie tylko szybko czarny ekran i nic się nie dzieje (dodam, że SS 6.4 i Third age total war działają bez problemu) proszę o pomoc:D Z chęcia pograł bym w tą osławioną modyfikację. Pozdrawiam!
Podaj dokładny adres gdzie masz Medka II. Należy wyłączyć UAC w Windows 7 poczytaj w necie co to i wyłącz. Zainstalować Part I do Twój katalog Medka i mods. Ja mam F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods, tak samo Part II do takiej samej ścieżki i Bugfixer do mods. Po mods nic nie wpisuj.
Moja ścieżka to D:/MTWII/mods/BellumCrucis6 tylko ze ten ostatni folder stworzył sie sam podczas instalacji. Wyłączyłm UAC zrobiłem wyszstko co napisałes w pierwszym poscie. Czyli co mam przeinsatalowć BC na czysto do mods?
D:/MTWII/mods Jeśli to pełna ścieżka to podaj ją podczas instalacji dla part I, part II i bugfixera.
Dlaczego gdy próbuję edytować pliki export_descr to przy wczytywaniu kampanii wywala mnie do pulpitu z komunikatem: "medieval total war II napotka"? Nie mam tego problemu tylko z plikiem Buildings. Gdy edytuję cokolwiek np. w units, ancillaries czy traits wywala mnie do pulpitu. Wystarczy zmiana jednej liczby. Już w kilku modach bez problemu edytowałem te pliki a tutaj nie wychodzi jak bym nie kombinował.
Zawsze po zmianach usuń pliki map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i każda z 4 kampanii. Jeśli po usunięcie map.rwm nadal wywala to popełniasz jakieś błędy przy zmianie plików. Zmiany nie działąją na savy, jak robisz zmiany na savie to się nie wczyta i będzie ctd. Trzeba po zmianach nową kampanię.
W Bellum Crucis trzeba za każdym razem nową kampanię zaczynać O_o? W różnych modach na bieżąco zmieniałem balans jednostek/budynków i nie musiałem zaczynać od nowa.
Mam też pytanie z innej beczki. Czy grając Anglią mogę wypiąć się na papieża i zmienić wiarę? Dostałem komunikat o schizmie w Wenecji i antypapieżu. Jak mogę się do nich przyłączyć? Jak wybrać własnego antypapieża? Rekrutuję go jak kapłana czy wyskoczy jakiś komunikat o evencie? Niby jest poradnik ale jest on strasznie ogólnikowy. Był bym wdzięczy za wyjaśnienie mi ciemnemu krok po kroku jak wydymać Rzym;d.
K.K w Medievalu to jakaś paranoja... Mnie tłucze kto chce i kiedy chce a wystarczy, że ja spojrzę w stronę jakiegoś katolickiego kraju od razu ekskomuniką opasły dziad mnie straszy:/...
Poczytaj poradniki do Bellum link viewtopic.php?f=367&t=8785 . W nim po zmianach trzeba nową kampanię. Antypapieża dostajesz musisz być wyklęty i po i luś tam turch masz opcję przejścia na protestantyzm i zerwania z Rzymem.
Od 25 tur jestem ekskomunikowany i w stanie wojny z papiestwem. Pocisnąłem pape tak, że ostała mu się tylko jedna mała mieścina, którą oszczędziłem tylko po to, żeby wiedzieć gdzie go szukać:D. 10 tur wcześniej zburzyłem wszystkie katolickie kościoły w moich włościach (nie wiem czy ma to znaczenie). Mimo to nadal nie ma nic o żadnym antypapieżu czy zmianie religii;[. Co robię źle?
Antypapież jest w kampanii Full w taką grasz?. Niekoniecznie trzeba atakować Papiestwo bezpośrednio. Osobiście miałem z 10 razy propozycję wybrania własnego antypapieża. Próbuj dalej.
Gram w kampanię Full zwykłą (nie tą feudalną). Jak długo czekałeś na te propozycje? Każdy kraj może zmienić wiarę? Może da się jakoś ręcznie odpalić ten skrypt? Bo jak po ~30 tyrach nie zaskoczyło to pewnie już nie zaskoczy...
EDIT
Nie wiem czy to istotne ale gram na polskim Megasubmodzie.
Na oryginalnym ai to dość często się zdarzało, na ai Pitera z Megasubmoda, o ile je wybrałeś też miałem opcję zmiany religii.
Tak mam Pitera. Aktualnie 143 tura i nic. Ekskomunikowany jestem od ~70 i dalej antypapy nie ma. Odpuściłem już sobie, odebrałem papiestwu wszystkie ziemie i olewam ekskomunikę. Przynajmniej wesoło jest bo nie dość, że krucjaty na Rzym muzę odpierać to w ramach tych krucjat wojuje ze mną cała okolica :D.
Która frakcja ma dobrą i nieregionalną konnicę strzelecką? Zwykle gram Europą i dla odmiany chciał bym spróbować gry szybkimi armiami opartymi na jeździe.
Radziłbym porozglądać się we własnej bitwie w roosterach jednostek, bo tak to ciężko powiedzieć, ale wiem że Połowcy mają świetną konnicę, zarówno lekką łuczniczą jak i ciężką.
Właśnie to robię ale we własnej bitwie nie widać czy jednostki są regionalne czy ogólnodostępne. Po co mi szybka konna armia skoro mogę ją uzupełniać tylko w jednym jedynym mieście na drugim krańcu mapy.
Mam też pytanie odnośnie włóczników. Być może to błąd ale niektóre jednostki włóczników(np. straż włócznicza i ochotniczy włócznicy w europie) nie mają w opisie umiejętności bonusów przeciw konnicy. Czy mimo to posiadają ten bonus i to tylko mały błąd w spolszczeniu? Bo aż sam nie wiem podczas bitwy czy mogę na nich szarżować od frontu czy też nie? Z jednej strony nadal podpadają pod kategorię Włóczników a z drugiej bez bonusu przeciw konikom nic ich nie odróżnia od mięsa armatniego pokroju chłopów.
Nie mają bonusu do obrony, co naprawiłem z moich statach do nadchodzącej wersji Megasubmoda. Niby te jednostki mają bonus do ataku na jazdę, ale bez swoich bonusów do obrony przyjmują szarżę jak by byli miecznikami.
Witam właśnie ściąłem sobie part1 tego mogą z http://depositfiles.com/files/z4xtyvp12 part 1 i lipa Norton zablokował mi i usunął uznał plik za niebezpieczny co teraz zrobić ?
Wyłącz Nortona, pobierz jakiegoś normanlego antywirusa, pobierz plik jeszcze raz. Chyba, że zamiast usunąć norton przeniósł go sobie w jakąś kwarantannę. Jeśli poszperasz to może odzyskasz.