Jak pracę nad spolszczeniem? Nie ukrywam, że nie mogę się doczekać by zagrać, a tylko tego spolszczenia mi potrzeba :)
Wersja do druku
Jak pracę nad spolszczeniem? Nie ukrywam, że nie mogę się doczekać by zagrać, a tylko tego spolszczenia mi potrzeba :)
Widzę, że 1.0 już jest... Długo na to czekałem, pora na powrót do antyku.
Teraz prośba do Was już grających - wklejcie linka z POLSKIM opisem zmian w stosunku do poprzedniej wersji lub napiszcie sami o najistotniejszych rzeczach.
Dla Wszystkich Was i Waszych bliskich - wszelkiej pomyślności w Nowym Roku - A.D. 2015.
Nie wiem gdzie leży problem ale wersja 1.0 powoduje masowe spadki fpsów podczas bitew. Wygląda na to że coś jest nie tak z teksturami jednostek. Na wcześniejszych wersjach tego nie było. :(
Spadki masz w każdej bitwie , czy tylko walcząc z konkretnymi fakcjami ?
Zdaje się, że liczba wariantów dla każdego oddziału została lekko przesadzona, może to jest problem? Na większości komputerów wszystko działa jak trzeba, na niektórych zaś problem występuje w każdej większej bitwie. Póki co ekipa szuka rozwiązania. A co do spolszczenia, to jest tego bardzo dużo, pracuję nad tym w wolnym czasie :)
Doczytałem na na TWC i już widzę że problem jest znany :)
Spolszczenie powinno być do wtorku :)
Świetna wiadomość- dzięki za pracę :)
Super sprawa!
Zwłaszcza, gdy 1.02 już wyszła ;)
Pragnę zgłosić że po wgraniu submoda Dresdena ograniczającego warianty jednostek na polu bitwy fpsy skoczyło o ponad 30 i gra sie świetnie. Dla wszystkich którzy mieli problem z płynnością wersji 1.0 podaje link http://www.twcenter.net/forums/showt...4#post14286954.
Spolszczenie gotowe, http://www.twcenter.net/forums/showt...ks-with-v1-02) miłej zabawy :P
Dzięki wielkie :)
Wielkie dzięki Rafkos :P Co do samej gry to szkoda, że jednak te pola nie pojawiają się na mapce kampanii :P
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to tłumaczenie właśnie znalazło się również na Steam Workshop http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=370176095
Dzięki Rafkosie. Wykonaliście z Kamem kawał świetnej roboty. Tak dobrej i wymagającej kampanii Rzymem nie grałem jeszcze nigdy na Rome II i DeI :D
Ale przyznać trzeba jedno... Optymalizacja tej wersji to tragedia. Chyba przesadzili z tymi teksturami trochę. Dla mnie wyznacznikiem jest bitwa o Kartaginę. Dosyć wymagająca graficznie. Używając GEMa, w Dei 096 miałem w zbliżeniach i podczas całej bitwy koło 22-35 kl/s. Ogólnie wrażenie płynności było. Wszystko na bardzo wysoki. Teren na Wysoki, bez AA, Głębi, SSAO, Alfa-rośliności i Winietki. Mapa Kampani cały czas 25kl. Grało się na prawdę przyjemnie.
W Dei 1.02 Kartagina na maksymalnie 17 kl/s, spadki do 10. Haczy wszystko, laguje. Ogólnie, niegrywalne. Mod na warianty jednostek nic mi nie pomógł, zmniejszenie do wysokich też niewiele daje. Dopiero trzeba kombinować z o wiele niższymi ustawieniami by to jako tako działało. I teraz pojawia się pytanie...
Czy opłaca się aż tak redukować ustawienia kosztem kilku usprawnień w nowym Dei?
Pozdr!
Jaggen ściągnij tego submoda co link do niego podrzuciłem kilka postów wcześniej. Różnorodność jednostek w nim jest taka jak w poprzedniej wersji moda co u mnie dodało ponad 30 fpsów.
Tak jak pisałem... mod na warianty nic mi nie pomógł. Trochę dziwne, ale nie widzę żadnego skoku wydajności. Choć jest zainstalowany przed DeI.
P.S.
Powiem wam, że dziwne jest to, iż obojętnie jakie ustawienia wybiorę to prędkość gry zmienia się nieznacznie... dziwny objaw. Już zacząłem się z tego wszystkiego sterownikami bawić, ale niestety na nic to wszystko.
Pozdrawiam!
Hm.. ja miałem kilka dużych bitew, lecz spadków nie zanotowałem, gra działa jak w poprzednich wersjach. Może to jednak dlatego że obecnie toczę walki głównie z Galami i Germanami a grając Rzymem mam głównie jednostki Kaziela. Na TWC najwięcej skarg było na Rzym i Macedonię, walcząc z tymi frakcjami gra cięła najwięcej. Mam jednak inny problem, gra dość często wiesza się na mapie kampanii i wywala do pulpitu podczas bitew, co w poprzednich wersjach zdarzało się bardzo rzadko:hmm: .
Małe wtrącenie jeszcze.
Cały czas grając w bitwę o Kartaginę mam problem, ale już grając normalną bitwę wszystko jest ok (licząc mod na warianty, o którym wspominał Shay Ruan), czyli po staremu. Dziwne...
Najważniejsze jest to, że można już grać normalnie. Będę musiał przyjrzeć się oblężeniom, może tam efekty cząsteczkowe coś szaleją.
Pozdrawiam!
Cholera - dlaczego w DeI 1.02 Egipt nie ma dostępnych żadnych łuczników oprócz limitowanych ze strefy poboru (AOR) ?
A jaki jest teraz zasięg łuczników9elity i zwykłych)/procarzy/oszczepników ?
Łucznicy 135/170 (konni 150), ptelaiści 88, procarze 180.
konni 150?!
Łucznicy z AOR nie wystarczają ? Widocznie mod nie dla Ciebie.Cytat:
Cholera - dlaczego w DeI 1.02 Egipt nie ma dostępnych żadnych łuczników oprócz limitowanych ze strefy poboru (AOR) ?
Limitowanych? Zdaje się, że limity rekrutacji zostały usunięte wraz z wersją 1.0
Ci z AoR są dalej limitowani.
Dziwne, w skrypcie są pokazane tylko te jednostki
list = {
Car_Sacred_Band = 2,
Car_Sacred_Band_Cavalry = 2,
Car_Sacred_Band_Swords = 2,
Rom_Eagle_Cohort = 1,
Rom_First_Cohort = 1,
Rom_Praetorian_Cav = 1,
Rom_Praetorian_Guard = 1,
Rom_Praetorians = 1,
};
Czytałem na forum, że submod z rzymskimi legionami nie został zaktualizowany prawidłowo i dalej ma on w sobie stary skrypt. Może to jest problem?
Jeśli chodzi o spolszczenie, to informuję, że od dzisiaj dostępna jest tylko wersja Steam Workshop. Powodów jest kilka, pierwszym z nich jest łatwość w aktualizowaniu i szybkie dostarczanie poprawek do subskrybentów. Jeśli chodzi o osoby preferujące wersję non-steamworkshop, to jest na to idealne rozwiązanie. Ta strona http://steamworkshopdownloader.com/view/370176095 zawsze zawierać będzie najaktualniejszą wersję spolszczenia (jest to link bezpośredni do pliku Steam Workshop). Natomiast to jest link do wersji Steam Workshop http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=370176095
Czy będę mógł zdobywać osiągnięcia po zainstalowaniu DeI? Np.: za skończenie kampanii jakąś nacją itp.
Tak.
Mam edycję cesarska, gram na dei lecz mam jedno pytanie. Mam submod na liczbę tur na rok i czemu w normalnej kampanii działa a w cesarskiej nie? Musze pobrać coś innego?
Ten submod jest z subforum DeI? Jeśli nie, to obawiam się, że właśnie zniszczyłeś połowę skryptów moda :P Nie instaluj nic jeśli nie masz 100% pewności, że działa to pod konkretną wersją.
http://www.twcenter.net/forums/forum...vide-et-Impera
Pobrałem właśnie z tamtąd, a jeszcze dziwna sprawa ze moje jednostki mają po 90 obrony w zwarciu czy to normalne?
Wiecie, że spolszczenie działa z podstawką bez instalowania DeI? ;)
Pliki tłumaczące nigdy nie wykrzaczają gry, nawet jeśli przetłumaczony tekst nie występuje w niej :P Działać będzie, ale niektóre teksty będą nieaktualne/zmienione i nie będą odzwierciedlać tego, co jest hehe
Widzialem, Judea w miejsce Nowej Kartaginy.
Witajcie Stratedzy ;-)
Zainstalowałem mod Divide et Imperia oraz wybrałem frakcję Sleucydów. Po kilkudziesięciu turach oraz odkryciu wszystkich technologii wojskowych nie mogę rekrutować jednostek piechoty do walki w zwarciu, tj.: Thorakitai Agematos Basilikou i innych. A po wybudowaniu Królewskich Koszar poziom 4 oraz najeżdżając na budynek kursorem mam te nazwy jednostek tak jakby blade, niedostępne do rekrutacji. Proszę o pomoc!
Musisz doczekać się reformy- mieć wymagany numer tury i posiadać wymaganą liczbę regionów
Mógł by ktoś wrzucić spolszczenie na mediafire albo inną stroną bo ze stemworkshopdownloader nie mogę pobrać. Gdy klikam "download" nie ma żadnej reakcji.
Jest może submod który zmienia liczbę żołnierzy w oddziale ze 150 na dużym rozm. na np. 120 jak w podstawce albo może ktoś wie jak to zrobić w plikach, bo średni ze 100 ludzi to dla mnie za mało a 150 jest za duży, celowałbym tak po środku. Nie rozumie po co twórcy moda dają na rozm. ultra 200 ludzi skoro obecnie nie ma procesora który by to uciągnął w full detalach w bitwie 40 vs 40 przy min 30 klatkach na sekundę, wiem co mówię bo mam i5 4690 k a to chyba jeden z najlepszych procesorów pod tą grę.