Zresztą chyba lepiej, że to polski sprzęt a nie kupiony na przetargu czy na licencji.
Wersja do druku
Zresztą chyba lepiej, że to polski sprzęt a nie kupiony na przetargu czy na licencji.
Przeczytałem tylko część tego tematu i powiem, że nie wiedziałem o takiej ilości polskich ekspertów w sprawach wojska. Ja się pytam dlaczego jeszcze mamy taką cienką armię skoro takich ekspertów i znawców mamy? Ja to się tyle orientuje, że Polacy jeżdżą Hammerami opancerzonymi za kupę kasy, a jakaś Polska firma robi sprzęty o wiele lepsze, zdolne wytrzymać wybuch miny jakie rozrywają Hammery. A jakaś Polska firma obuwnicza robi buty dla elitarnych oddziałów wojska USA.
Mam pytanie odnośnie Wojska Polskiego. Czy jest mi ktoś coś powiedzieć o jednostce komandosów z Brześcia, która dawniej istniała. Pamiętam o niej tyle, że nigdy oficjalnie nie istniała była tak tajną jednostką specjalną. Była szkolona do funkcjonowania w najbardziej ekstremalnych warunkach. Czy ktoś wie coś więcej? Pytam się tych co wiedzą, że taka jednostka istniała bo w necie nie znajdziecie o niej nic.
W Brześciu, a w jakim okresie czasu ?
Polacy już Hummerami po żadnych Afganistanach czy Irakach nie jeżdżą od kilku lat. Zresztą skończyli ich używać w podobnym czasie co Amerykanie.
Z czego to wynika po części z wojskowego betonu, po części z braku kasy a po części że niekoniecznie to co zajebiste w mediach jest takie w rzeczywistości.
No właśnie nie pamiętam:( I nie jestem pewien czy to akurat z Brześcia byli. Pamiętam, że czytałem opowieść jednego z byłych członków. Wydaje mi się, że to było po 2 wojnie światowej ale po jakimś czasie jednostkę rozwiązano bo nie opłacało już się jej utrzymywać. Wiem, że to nie byli Cichociemni ani GROM. Wydaje mi się, że byli po między nimi ale to moje spekulacje bo nie pamiętam już. Może czytałem o cichociemnych i coś mi się pomieszało? Ehh, znając moje szczęście to coś namieszałem.
Co sądzicie o polskich komandosach? Mamy obecnie 4 jednostki komandosów + Jednostka Wsparcia Dowodzenia i Zabezpieczenia Wojsk Specjalnych + tworzona obecnie eskadra powietrzna mająca za zadanie transportować nasze wojska specjalne. Czy potrzebujemy FORMOZY skoro GROM ma sekcje płetwonurków bojowych? Czy Polko miał racje chcąc ją włączyć do GROM-u zamiast płetwonurków GROM-u do FORMOZY? Co sądzicie o największej Polskiej chlubie i dumie czyli o GROM-ie(jednak amerykanie się na coś przydają)? Słyszeliście, że członek GROM-u zginął podczas akcji(chwytania jakiegoś terrorysty) w Afganistanie?
Kobrax.
Polska jednostka w Brześciu po II WŚ ? Troszkę nie bardzo. Chyba że chodzi Ci o jakiś inny niż ten nad Bugiem. W PRLu mieliśmy 3 jednostki dalekiego zwiadu zaraz po II WŚ Polski Samodzielny Batalion Specjalny. Potem był Batalion Szturmowy w Dziwnowie i 3 Kompanie Specjalne. Generalnie nieźli artyści wzorowani na ówczesnym Specnazie i jedyni obok radzieckich w bloku wschodnim.
Co do Polskich WS. Pan Polko niech zamilknie na ten temat i radzę Go nie traktować zbyt poważnie.
GROM jest akurat Naszą perełką na skalę światową, chluba i jednostką z której możemy być dumni. W końcu Oni zaczęli inwazję na Irak i zebrali bardzo dobre recenzje za to. Do tego jest sporo akcji od czasów Haiti, min rzeźnik z Vukovaru, Iraki, Afganistany itd.
Formoza jest aktualnie w fazie dość gwałtownego rozwoju, wojska specjalne są bardzo potrzebne. W Afganistanie to nawet 10% sił. Na szczęście tego RSZ nie obejmuje bylejakość reszty Naszej Armii i przy BARDZO dużym wsparciu USA(kilkadziesiąt milionów USD rocznie) powstaje całkiem niezły organizm. Na bazie GROMu i JWK i zasobów ludzkich jakie te jednostki przez lata zgromadziły.
Niedawno w Afganistanie zginął mjr. Krzysztof Woźniak, wraz z Nim w zasadzce zostało rannych 9 żołnierzy JW GROM. http://zafganistanu.pl/?p=3644
Kolejna partia szrotu dla naszej armii.Wyglada na to ze taniej jest kupic anizeli samemu wyprodukowac.Po kiego grzyba wspierac rodzima zbrojeniowke :? :?:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polskie- ... omosc.html
Mamy sami produkować szrot? :roll:
Tam jest inna ciekawa wiadomość, mianowicie plan modernizacji 2A4 będących obecnie na wyposażeniu do wersji 2A7 czyli najnowocześniejszej.
Dokupienie kolejnych Leopardów i modernizowanie tych, które już mamy to takie kręcnie się wokół własnego ogona, ale jest to tańsze rozwiazanie.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Niemcy czyszczą magazyny, to i kupić szrot można taniej. Produkować samemu takie coś się nie opłaca, bo gdzie to potem poupychać.
Produkcja własna kilkuset czy nawet kilku trysięcy sztuk byłaby mało opłacalna. Już teraz na rynku takiego szrotu jest nadmiar.
Ciekawe czy Grecy zapłacili Niemcom za wszystkie otrzymane Leopardy. Podobno "kupili" ich znacznie więcej niż my.
Można marudzić i zastanawiać się czy wogóle nam to potrzebne. Skoro wojsko uznało, że potrzebuje trochę więcej złomu to lepiej go kuipć taniej niż udawać, że będziemy wspierać rodzimą zbrojeniówkę wydając tu znacznie więcej.
Po za tym niech ta pokaże jakieś przystępne konkurencyjne projekty, a nie oczekuje, że dostanie kasę i wtedy coś może wyprodukuje, albo zmodernizuje.
A nie uważasz że lepiej dać 5 mln zlotych na Polski przemysł niż 1mln ale germanom?
Z takim myśleniem jak wyżej to za kilka lat nawet powietrze jakim teraz oddychamy będzie zagraniczne........
Podam Ci tylko jeden przykład : przykład Fiata , mimo że wszyscy wiedzą że fabryki we Włoszech przynoszą straty a Polski duże zyski to i tak przeniesiono Pande do Włoch , bo lepiej wyjść na stracie ale utrzymać miejsca pracy we Włoszech , niż mieć zyski ale dać robotę polaczkom...........
No właśnie złomu, polskie wojsko ma nadal kupować za granicą bo taniej mimo iż sprzęt jest o klasę gorszy niż tworzyć coś w rodzimym kraju? Tym sposobem nie powstaną nowe miejsca pracy, nie spadnie dług publiczny. Myśląc tak proponuję zamknąć wszystkie fabryki i przetwórnie w Polsce i kupować za granicą bo taniej.Cytat:
Zamieszczone przez exNowy