Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Zgadzam się. W filmie podłożył się jak cholera. W ogóle ten facet mnie irytuje, jak i cała otoczka reklamowa wprowadzana przy każdej nowej odsłonie. Dają to samo, a objaśniają, jakby wprowadzali multum nowości.
W ogóle nie wszedł łucznikami na mury, ustawił ich, jakby to był Shogun 1 czy Medieval 1. Reszta zarzutów jest takich jakie przedstawił Dagorad. Specjalnie nic szczególnego nie pokazał, a t co widzieliśmy, jest kiepskie. Sam facet grał jak pierdoła. Heh, jak przedstawiał bitwę pod Waterloo w trailerze Napoleona (też z tą samą osobą trzecią) to była to bitwa multi, robiła wrażenie, i wygrał. A tu myślą, że frajerami jesteśmy.
Rome nie lubię, ale od Medka 2 w tył to to jest seria TW. Klasa. To co następne, to scheiz, tym bardziej że jeszcze nie dają możliwości zaawansowanego moddingu. To,to jest chamstwo.
zgadam się, nihil novi sub sole, pod względem mechaniki żadnego postępu, nadal jednostki wykonują natychmiast rozkazy bez względu na odległość od generała, do tego mamy nad nimi pełną kontrolę, zamiast tracić ją gdy stracimy taktyczną łączność, wdrapywanie się po murach w zbrojach to już jest jakaś kpina, podejrzewam, że nadal nie będzie masy ugrupowania, czyli nie będzie można rozepchnąć przeciwnika przełamując mu szyk, do tego ta twierdza, jedna "pagoda" i kilometry murów, wygląda to jakoś podejrzanie.
Cytat:
Zamieszczone przez manolito
nadal jednostki wykonują natychmiast rozkazy bez względu na odległość od generała, do tego mamy nad nimi pełną kontrolę, zamiast tracić ją gdy stracimy taktyczną łączność, .
A mnie to akurat pasuje.Gra ma mnie bawic i sprawiac relaks.przy niej mam zapomniec o pracy,zyciu itp itd...Gdyby bylo tak jak piszesz to mialbym jeszcze jeden powod wiecej do nerwow!Przeciez mozna spokojnie przyjac ze rozkazy w kazdym oddziale wydaje dowodca/kapitan etc...Owszem dobrze gdy gra jest w miare historyczna-ale jak dla mnie nie musi byc w 100%-z gry mam czerpac przyjemnosc-a jak bede chcial histori na maxa to poczytam ksiazki ;) ....Ponadto co do reszty to sie zgadzam-abusrdalny pomysl z wdrapywaniem sie w zbrojach na mury-po co mi mury skoro mozna wejsc do srodka bez zadnych problemow...
Memnon,
jeśli lubisz bardziej arkadową rozgrywkę, to nie ma sprawy, twoja wola, ja osobiście chciałbym, by gry historyczno- strategiczne, a do takiego gatunku należy seria TW dążyła do jak najwierniejszej symulacji pola walki, dlatego gdyby był uwzględniony zasięg widzenia jednostek, komunikacja z centrum dowodzenia, musiał byś robić to co każdy generał w tamtych czasach, czyli trzymać wojska w kupie, zachowując z nimi taktyczną łączność, lub jak to robił aleksander oddać parmenionowi pod dowodzenie część armii, bo przecież gra zezwala na posiadanie dwóch lub więcej generałów w jednej armii, a każdy z nich powinien mieć własny "zasięg dowodzenia".
oczywiście rozumiem, że pewne uproszczenia są konieczne, jak np. widok z poziomu chmur pola bitwy, nie mniej jednak ostatnie części TW praktycznie poza grafiką nie ulegają zmianie, to jest cały czas ten sam nieustannie odgrzewany kotlet, a już ograniczanie modowania właściwie zabija sens zakupu shoguna, gdyby nie mody to właściwie nie ma sensu grać w pokrojoną podstawkę okraszoną zmorą czasów dzisiejszych czyli......DLC
ps. i tak na koniec, sprawa takich balist/katapult, ostatnią rzeczą do jakiej były stworzone było zabijanie przeciwnika, w serii natomiast jest to pierwszorzędne dla nich zadanie, co to za problem sprawić, by robiły to do czego są stworzone, czyli, uniemożliwiać formowanie szyków, rozbijać wrogie ugrupowanie, zmuszać do atak, wycofania się, łamać morale itp.
Nie wiem czy w Empire i Napoleonie z tego nie zrezygnowano, ale o ile dobrze pamiętam to w opcjach jest możliwość ograniczenia zasięgu kamery do jednostki generała. Nie ma się wtedy dokładnego wglądu w cale pole bitwy i realizm troszkę wzrasta.
Osobiście tego nie używam z powodów które już przedstawił Memnon. Ale dodatkowa opcja w ustawieniach nie zawadza (prawie) nigdy.
Nie wiem kto wam wcisnął taki kit, że TW próbuje maksymalnie odwzorować pole walki. TW próbuje być poprawne historycznie i sprawiać przyjemność z gry. Jasne mogli by też przyjąć, że zbyt oddalone jednostki musiały by czekać na gońca z rozkazami ale walka w TW jest zbyt szybka na coś takiego i sprawiało by to irytacje no bo jak tu porządnie oskrzydlić skoro wyjedziesz za daleko i na atak już musiałbyś czekać. Grywalność 1:0 Symulacja.
Ninja.
Cieszę się, że są te humorystyczne filmiki tak jak w Medi II. Zawsze rozładowywały napięcie po niepowodzeniu np. jeśli wypuszczony przez niego wąż uciekał albo ukąsił jego samego.
Ogólnie trochę idiotyczne ale zabawne.
Filmiki interaktywne z grą to było to co wyróżniło tą serię na tle innych wystarczy przypomnieć sobie Shoguna 1 :D. Niestety CA idzie w komercje i teraz już takich klimatycznych tytułów nie wypuszcza. Kiedyś dostawaliśmy pełny produkt i dodatki 2 a teraz mamy produkt okrojony i masę DLC które w większości powinny być w podstawce. Czasy się zmieniły i podejście do klienta ze strony CA również. Teraz klient to owca którą trzeba strzyc z kasy. A dodatkowo moderom zabrania się grzebania w ich produkcie więc mają pełny monopol na rynku.
Ta frakcja z Edycji Limitowanej to ma być 9 czy 10 grywalna?