Spytaj Kruka84, autora moda MedievalXL, jaki jest w modach wszelakich na forum.
Wersja do druku
Spytaj Kruka84, autora moda MedievalXL, jaki jest w modach wszelakich na forum.
Siemka
Nie wie ktos z was jak spowolnić ruchy jednostek?? Gram ostatnio w Magyar mod 2.15 (modzik fajny, nie powiem) ale takiego jednostki mają speeda że jak maszerują to tak jakby biegły na podwójnym przypieszeniu, a gdy biegna to trudno nadążyc okiem, nie mówiąc o tym że trudno w takie grać :D Jakby ktos cos wiedział to wiecie.....
Poszukaj w poradnikach moderskich do medka i do romka (medek ma podobne ustawienia w plikach jak rome)Cytat:
Zamieszczone przez edek
Przepraszam jeśli gdzieś było, nie znalazłem.
Pytanie może trochę naiwne, ale cóż: czy da się w jakś prosty sposób przenieść cały unit roster danej frakcji z jednego moda do drugiego? Na przykład: chciałbym przenieść jednostki osmańskie z Broken Crescent do DLV (dla własnej przyjemności i własnego użytku).
W prosty sposób to się nie da niestety. O Szczegóły jak to zrobic poproś albo Kruka84 albo Aramegila.
Tego się obawiałem...chyba nie będę się zagłębiał w temat, za mało czasu nawet na granie, a co dopiero na naukę modowania. Niemniej dziękuję.
Witam, stworzyłem "moda" na bazie teutonic, według poradnika zamieszczonego przez heraldyka. Przekopiowałem odpowiednie pliki, stworzyłem nowe pliki cfg. i bat. Gra włącza się, ale po chwili wyskakuje błąd, jaki - tego nie wiem - jest tylko małe okienko z wykrzyknikiem. Ktoś wie, co to oznacza lub chociaż jak sprawdzić przyczynę tego błędu?
W pliku .cfg na początku dodajesz taką linijkę:
Gdzie odpowiednio:Kod:[log]
to = logs/system.log.txt
level = * error
##level = ai.ltgd trace
##level = * trace
level = * error - pokazuje najprostsze błędy i najważniejsze błędy plików descr_strat.txt bądź export_descr_units.txt - dzięki filtracji reszty błędów można szybko wiedzieć co i jak (podczas edycji jednostek, budynków, kampanii). Pokazuje błędy wraz z pierwszym uruchomieniem kampanii.
level = ai.ltgd trace - O ile pamiętam, ten pokazywał masę przetworzonych plików, rzadko z niego korzystałem. Zbyt mała przejrzystość danych.
level = * trace - Przetwarza błędy na bieżąco, również spora ilość danych. Dzięki temu levelowi dowiadujemy się o błędach w skryptach (campaign_script.txt) jak zachowują się w danej turze (można śledzić kroki wykonywania skryptu) bądź wszelkiej maści traits'y i ancillares'y (kondycje i wykonywanie warunków).
Na początku należy używać najprostszego kodu level = * error. Powie Ci on o brakujących plikach bądź o ewentualnych błędach. Plik z logiem będzie znajdował się w folderze głównym o nazwie logs.
Każdy sposób z czasem okazuje się prosty :)Cytat:
Pytanie może trochę naiwne, ale cóż: czy da się w jakś prosty sposób przenieść cały unit roster danej frakcji z jednego moda do drugiego? Na przykład: chciałbym przenieść jednostki osmańskie z Broken Crescent do DLV (dla własnej przyjemności i własnego użytku).
Pliki dotyczące jednej jednostki:
1) Szukamy jej odpowiednika w export_descr_unit.txt
Przykład:
2) Szukamy jej tłumaczenia w text/export_unit.txtKod:type Janissary Heavy Inf ;ok
dictionary Janissary_Heavy_Inf ; Janissary Heavy Inf
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Janissary_Heavy_Inf, 48, 0, 1.2
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 11, 4, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, axe, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap, spear_bonus_4
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 5, 0, metal
;stat_armour_ex 5, 7, 0, 0, 5, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 1
stat_ground 1, 1, 0, -1
stat_mental 15, disciplined, highly_trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 840, 175, 100, 75, 840, 4, 210
armour_ug_levels 2, 3, 4
armour_ug_models Janissary_Heavy_Inf, Janissary_Heavy_Inf_ug1, Janissary_Heavy_Inf_ug1
ownership turks
era 2 turks
;unit_info 12, 0, 10
Przykład:
3) Nazwę modelu z pliku export_descr_unit.txt odczytujemy z tej linijki:Kod:{Janissary_Heavy_Inf}Ciężka piechota janczarska
{Janissary_Heavy_Inf_descr}Janczarzy to w większości chrześcijańscy chłopcy wcieleni do armii, ale są wśród nich także jeńcy wojenni, którzy przeszli na islam. Te elitarna ciężka piechota uzbrojona jest w halabardy i kolczugi. Oczekuje się od nich, że w czasie bitwy będę prowadzić szarże piechoty z odwagą i honorem.
{Janissary_Heavy_Inf_descr_short}Wyszkoleni w posługiwaniu się wiel
Szukamy odpowiednio w pliku unit_models/battle_models.modeldb:Kod:soldier Janissary_Heavy_Inf, 48, 0, 1.2
4) Teraz szukamy modelu, który znajduje się w odpowiednim folderze:Kod:19 janissary_heavy_inf
1 3
60 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_lod0.mesh 121
60 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_lod1.mesh 1225
60 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_lod2.mesh 6400
1
5 turks
64 unit_models/_Units/Janissaries/textures/mtw2_janissaries.texture
71 unit_models/_Units/Janissaries/textures/mtw2_janissaries_normal.texture
49 unit_sprites/turks_Janissary_Heavy_Inf_sprite.spr
1
5 turks
60 unit_models/AttachmentSets/Final ME Heavy_turks_diff.texture
60 unit_models/AttachmentSets/Final ME Heavy_turks_norm.texture 0
1
4 None
22 MTW2_Halberd_Secondary 0
1
17 MTW2_Pike_primary 0
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
23 janissary_heavy_inf_ug1
1 3
64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod0.mesh 121
64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod1.mesh 1225
64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod2.mesh 6400
1
5 turks
64 unit_models/_Units/Janissaries/textures/mtw2_janissaries.texture
53 unit_sprites/turks_Janissary_Heavy_Inf_ug1_sprite.spr
1
5 turks
60 unit_models/AttachmentSets/Final ME Heavy_turks_diff.texture
1
4 None
22 MTW2_Halberd_Secondary 0
1
17 MTW2_Pike_primary 0
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
5) Unit sprites (grafika 2D) dla modelu:Kod:64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod0.mesh 121
64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod1.mesh 1225
64 unit_models/_Units/Janissaries/janissary_heavy_inf_ug1_lod2.mesh 6400
6) Unit cardKod:49 unit_sprites/turks_Janissary_Heavy_Inf_sprite.spr
ui\units\turks\ nazwa jednostki
7) tekstury :)
8) Broń z odpowiedniego folderu:Kod:64 unit_models/_Units/Janissaries/textures/mtw2_janissaries.texture
I to w zasadzie wszystko. Te wartości kopiujesz do swojego moda (pliki i linijki kodu). Uważaj na edycje bettle_models.modeldb - to bardzo wrażliwy plik, w którym nie ma miejsca na przypadkową spację!.Kod:60 unit_models/AttachmentSets/Final ME Heavy_turks_diff.texture
Teraz można tą jednostkę rekrutować w budynku, najmować jako najemnika... Najlepiej sprawdzać ją w custom battles.
Witam,jak moglbym zmienic kolor symbolu bizancjum z foletowego na purpurowy,azeby tlo symboly mialo kolor purpurowu./i jak moge zmienic sztandary w fazie bitwy, Znalazlem stronke na totalwar center ,jest tam dla mnie wiele ciekawych rzeczy, ale czy ktos moglby mi to objasnic po ludzku o co tam chodzi,podaje link http://www.twcenter.net/forums/showthre ,prosilbym bardzo o wytlunczenie mi jak to wszystko po kolei zrobic.Dziekuje
proszę bardzo:Cytat:
Ensis Posiada ktoś rozpakowanego M2TW, ponieważ potrzebuje folderu text, który może przyda się do spolszczenia OiM2. ;)
http://www.sendspace.pl/file/09049651be1939594a45cff
A pro po folderu text. Ma ktoś może do Krzyżaków zamienione pliki w text z formatu "strings.bin" na "txt"? Albo wie ktoś, jak to zmienić?
Próbowałem zmieniać przez 2 programy z tw.center, ale oba nie działają.
EDIT: problem rozwiązany. Już wiem, jak zamienić te pliki.