Właście liczyłem ze go weźmie do niewoli na kwarantanne ale go usunął szybko, spróbuje przez torenty
Wersja do druku
Właście liczyłem ze go weźmie do niewoli na kwarantanne ale go usunął szybko, spróbuje przez torenty
Witam. Mam pytanie odnośnie postaci historycznych. Na stronie 8 tego tematu Arthas990 podał listę i tury w których pojawiają się postacie historyczne. Jakie trzeba spełnić warunki aby pojawił się Federico II tedeschi(Niemcy)? W której prowincji przy którym mieście/zamku się pojawia? I czy aby na pewno w 114 turze? I co to za jeden ;) ? Federico II tedeschi ??? Czy to nie jakaś pomyłka???
Może ktoś wie w jakim folderze/pliku znajdę info? I czy można w jakiś sposób zmienić daty pojawienia się bohaterów?
Fryderyk II Barbarossa ??? (chyba), przy stolicy raczej się pojawi. Musi frakcja istnieć, by się pojawiła postać historyczna.
Barbarossa był tylko jeden Fryderyk I Barbarossa i ten jest na starcie. 114 tura to 1212 rok a wtedy w Cesarstwie panował Fryderyk II Hohenstauf i ten pojawia się jako "Sycylijczyk" na Sycylii. Może Arthas990 coś pomylił?.....nie tylko frakcja musi istnieć ale musi być w posiadaniu prowincji w której postać się pojawia. Może jest to gdzieś zapisane w jakimś folderze/pliku???
Racja. To jest w campaign script w skrypcie od postaci historycznych w data/world/maps/campaign/custom i np. wejdź do full.
Wielkie dzięki Araven. To jest jedna postać w dwóch osobach :D Fryderyk II Hohenstauf alias Federico II normanni alias Federico II tedeschi :D .Jeśli właścicielem miasta Palermo są Sycylijczycy to pojawia się jako Sycylijczyk,jeśli HRE to jako Niemiec.
Proszę bardzo.
Link do Megasubmoda III z 02.06.2013. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 grajcie i piszcie jak się gra.
nie no ... koszmar jakiś. grałem sobie grałem... Anglia submod. 78 tura . jade w bieszczady , wracam po weekendzie odpalam . turka się przewija i sruuuu. crash . cofam ze 2 tury do tyłu , dochodzi do 78 t i crash .
Bellum się "obraziło" ??? ktoś ma jakiś pomysł ?
chciałbym wreszcie jakąs nacją dograć do końca to cholerne Bellum.
Po pierwsze bez przekleństw. Po drugie ja każdą nacją dogrywam do końca. Po trzecie wiele razy było o tym pisane, rób kilka savów minimum 2 a najlepiej 3, co kilka tur pod różnymi nazwami. Zmień coś rusz agenta, jakieś wojsko zrób zapis i spróbuj przewinąć. Ew. zmień coś wpisz komendę toggle_fow i próbuj przewinąć turę. Porządek na kompie też nie zaszkodzi.
takoże robię min 2-3 save na turę... Mało tego - nawet momentami komp inaczej swoje jednostki rusza, lub jacyś buntownicy wyskakują. Niestety dochodzi pechowa 78 t i buum.
ps do rzyci z tym :P
Spróbuj usunąć map.rwm. Wyłącz kompa, uruchom ponownie i próbuj. Może przejdzie ta tura.
kapituluje... różne kombinacje, nawet 5 tur wstecz.... i to samo .
Może jakiś event wyskakujący w tej turze mi coś krzaczy?
To 1194 rok na oko, nie wiem czy jest tam jakiś ważny event. Masz jakiś plik logs? Zmieniałeś coś w plikach? Jeśli grasz w Megasubmoda II to czy wgrałeś patch nr 1 ???? do Megasubmoda II. Jak grasz w II, to wrzuć patcha, może wtedy save przejdzie.
Edit link do Instalki z Megasubmem i patchem: viewtopic.php?f=367&t=12871
Edit II: Osobiście obstawiam, że nie wgrałeś patcha nr 1 do Megasubmoda II. W katalogu głównym moda powinien być katalog logs, zobacz czy go masz i wyślij mi plik na PW jaki w nim powstał, może coś wyczytam o powodach ctd.
W 78 turze pojawia się Ryszard Lwie Serce, pod warunkiem posiadania przez Anglię Normandii (miasto Rouen). Może grając Anglią brak tej prowincji powoduje błąd a może ktoś oblega to miasto lub jakieś armie stoją w miejscu "lądowania" Ryśka.....
Czy jest jakiś sposób na dodanie księżniczek na początku gry? Chciałbym grając Polską od pierwszej tury mieć księżniczkę lub dwie, np. zamiast dyplomaty. Gdzie znajdę folder/plik w którym można coś takiego zrobić?
Descr_strat w tym pliku możesz spróbować dodać księżniczki, ale zrób jego kopię i usuń map.rwm i nowa kampania konieczna. Może i racja że u Kolegi wyżej coś było z eventem od Ryszarda.
Myślę, że to chodzi o Ryśka, proponuję wgrać na chwilę włoski text, przerzucić turę na nim i wrzucić polski tekst. Rozumiem, że sejwik się wczytuje tylko pójść dalej nie może. Napisz czy działa :D
Dodałem dwie córki Kędzierzawemu, niestety dwoje młodszego rodzeństwa znikło z drzewa rodowego :/ Tak jakby Bolek mógł mieć tylko czwórkę dzieci. Jest jakiś sposób na rozbudowę drzewa co by mógł mieć z szóstkę pociech :D ? W którym folderze mogę poszukać?
Możliwe, że osiągnąłeś limit członków Twojej familii, która wynosi... nie pamiętam ile.
DarthHeavy plik descr_campaign_db w data moda, wejdź w niego używając edytuj i znajdź linijkę: <max_number_of_children uint="4 obecnie jest tam 4 jako maksymalna liczba dzieci. Nie wiem czy zmiana tego na 6 np. coś nie pomiesza. Zrób kopię pliku, po ew. zmianach usuń map.rwm i zacznij nowa kampanię i daj znać, czy ta 6 dzieci działa.
Zmieniłem i nic to to nie dało, dalej w drzewku pokazuje tylko 4 najstarszych dzieci pomimo że w pliku Descr_strat jest więcej rodzeństwa...może jeszcze w innym pliku trzeba coś zmienić?
Raczej 4 to jednak max i dlatego więcej nie da rady.
Albo to ja coś babole ;) ...może teraz z innej strony, chciałbym dodać Kazimierzowi II Sprawiedliwemu żonę i 3 synów w wieku 2,1,0. Próbowałem to zrobić w Descr_strat ale nie dodaje ich do drzewka. Z zrobieniem dorosłych postaci takich,które są na mapie kampanii nie mam problemu są i w drzewku i na mapie. Może jest jeszcze inny plik od drzewka rodziny w którym trzeba wpisać zmiany?
Co Ty masz z tym drzewkiem, nie prościej go ochajtać? Mietek77 może Ci pomóc raczej, on modyfikował drzewko u Piastów, napisz na PW do niego.
Czy można jakoś wyleczyć gościa z trądu, czy już mam pozamiatane?
Czasem mu się polepszy, zbuduj laboratorium alchemiczne (szansa na aptekarza), ew. daj go do klasztoru na kilka tur.
Da radę ale musi postać dłuugo 10 tur minimum na klasztorze im bardziej chory tym dłużej musi stać i tym mniejszy bonus dostanie.
W temacie o Instalce Megasubmoda, czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=12871 dałem patch nr 1 do Megasubmoda III, gdyż jest jakiś błąd albo kilka w najnowszym campaign_script i może na mapie, co powoduje ctd po 121 turze, czasami wcześniej, dlatego przywróciłem pliki z wersji II, one są ok. Zmiany nie są duże, ale to powinno wyeliminować ctd w kampanii w Megasubmodzie III.
Jakieś wieści o 7.0.?
Z tego co pisali na ich forum na pewno nie będzie do końca wakacji. Późniejszy termin jak zwykle niewiadomy, będzie jak zrobią ;)
Zresztą po co Ci BC7 skoro jest Megamod III :) ;)
No właśnie. Dokańczam baaardzo powoli jedną kampanię Polską, potem bym wrzucił w końcu megamoda, ale obawiałem się, że wyjdzie 7.0., no a tak przynajmniej cień szansy jest.
Spokojnie możesz zaczynać Megamoda, osobiście myślę, że jak BC7 wyjdzie na gwiazdkę to będzie bardzo dobrze :)
Witam, chciałem się zapytać czy da się jakoś wyłączyć te kary za wojska w polu i prowadzenie oblężeń. Na początku jest to przecież nie do przejścia :P Zaznaczam, że przeszukałem sporą część forum w poszukiwaniu odpowiedzi i znalazłem tylko usunięcie kary za dodatkowe prowincje.
Edit. Jeśli nie ma takiej opcji to mógłbym chociaż prosić o pomoc w usunięciu money scriptu(jeśli dobrze zrozumiałem to on usuwa kare za dodatkowe prowincje), bo wyszukałem tylko link, który
niestety nie działa.
Ahh i chciałbym się jeszcze zapytać czy najnowsza wersja submoda ze zmienionym AI od Pitera zmienia też relacje z malejących na rosnące, o których wiele osób pisało.
Sorka, że tak mędze ale wracam do gry w medka po chyba 2 latach i chciałbym zagrać w coś równie dobrego bądź lepszego niż stainless steal, w którego ostatnio grałem ;)
Na tym polega to utrudnienie. Rozwój później :D
Polecam tyldą "zwracać" sobie kasę, najbezpieczniejszy chyba sposób.
Kary za wojsko w polu i oblężenia, nie są nigdzie usunięte. W Megasubmodzie III, money_script nie ma kar za dużo prowincji. Megasubmod nie zawiera pliku od rosnących realcji, ochajtanie z księzniczką sojusznika i walka ze wspólnym wrogiem to najlepszy sposób na podnoszenie poziomu relacji z sojusznikiem.
A da się to zrobić może jakoś na skróty ? Bo niestety tak się składa, że mam limit, a tak naprawdę potrzebuje tylko usunięcia money scriptu, nic poza tym ;)
Można data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii. Usuń z campaign_script money_script, potem usuń map.rwm z tej kampanii w której usuwałes skrypt. Nowa kampania konieczna. Zrób kopię campaign_scriptu nim cokolwiek zmienisz.
Wielkie dzięki za pomoc :)
Witam wszystkich! gram w bellum z megasubmodem papiestwem i jest jeden problem , a chodzi o to , że nie moge wywołać krucjaty dlaczego ? przecież to ja jestem papieżem :D ?
Wydaje mi się, że wtedy krucjaty są losowe jak się gra Papiestwem.
No właśnie to największe rozczarowanie jak się gra Papiestwem. Traktuj Rzym jak zwykłe katolickie państwo.