Cytat:
Wygląda na to, że nie rozumiesz ciągle pojęcia "demokracji klasycznej" bo to o niej była mowa od samego początku. I to przykłady takich państw miałem podać. Zrobiłem to podając starożytne Ateny jako wzór. Wychodzi też na to, że nie rozróżniasz liczby mnogiej od liczby pojedynczej.
Dopiero teraz uściśliłeś że chodzi o "demokrację klasyczna" to i przykład Aten jest odpowiedni. Ale wcześniej podawałeś definicję demokracji współczesnej i Ateny tu nie pasują. W każdym razie nadal nie podałeś przykładów współczesnych państw demokratycznych:evil:
Cytat:
Jakoś nie kojarzę, by ZSRR dochodziło do jakiś ogólnokrajowych wyborów w których wybierani byliby delegaci. Jak rozumiem możesz podać taki przykład.
W Atenach też nie było powszechnych praw wyborczych a skoro w tym wypadku jak sam stwierdziłeś bazowaliśmy na "demokracji antycznej" to ZSRR można pod to podpiąć. Zresztą strasznie mieszasz (jak zresztą zwykle). Jak się zdecydujesz o jaką demokrację Ci chodzi, czy o klasyczną czy współczesną to napiszę do której ZSRR jest bardziej podobny.
Cytat:
Skoro tak twierdzisz poproszę dane, w których będzie porównanie wszystkich dotychczasowych wyborów samorządowych, by można było stwierdzić, że błędy popełnione w tych odchodzą od normy.
Widzę, że totalnie odleciałeś. Co jeszcze, może wypisać wszystkich członków komisji obwodowych ze wszystkich wyborów?
Cytat:
Ja z wielką chęcią zaś poczytam jak partia zarejestrowana w 2011, w wyborach parlamentarnych w 2011 zdobyła 151 837 głosów (1,06%), by w wyborach do PE zyskać wynik 7,15% głosów. Możesz wytłumaczyć mi tak wielki przeskok poparcia?
Mam nadzieję, że uwzględniłeś "efekt świeżości" o którym napisał Presidente oraz 4 lata od jednych wyborów do drugich. Natomiast PSL, partia nienowa przecież wywindował w ciągu pół roku o ponad 1000%. Nie słyszałem, żeby PSL zaproponował w tych wyborach coś nowego, jedzie na tym samym programie koryta od lat. Taka delikatna różnica.
Cytat:
Zadziwiający jest jednak fakt, że demokracja ateńska nastała dużo wcześniej niż powstałą Macedonia i nim można było mówić o republice
Kłamstwo. Pierwszy znany władca Macedonii Perdikkas I rządził od ok. 700 p.n.e.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Staro%C5%BCytna_Macedonia
natomiast demokracja ateńska rozpoczęła się w VI w. p.n.e. czyli co najmniej 100 lat później a jej klasyczna postać do której się odwołujesz to dopiero czasy Peryklesa czyli kolejne 100 lat w przód:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demokracja_ate%C5%84ska
Z Rzymem też kłamstwo- Republika Rzymska powstała w 509 p.n.e. więc na dobrą sprawę jest niewiele młodsza niż sama demokracja ateńska a na pewno starsza niż klasyczna forma tej demokracji.
Może zanim zaczniesz rzucać coś z historii najpierw poczytasz by nie narażać się na śmieszność?
Cytat:
Zresztą idąc Twoim tokiem myślenia - demokracja jest zła - to jak wyjaśnisz, że państwa nie mające tego ustroju również upadały?
Oczywiście, że też upadały. Ale to nie ja kurczowo bronię demokracji jak jakiejś świętej ikony w Cerkwi.
Cytat:
Ateny jakoś sobie radziły najwidoczniej.
W czasach gdy 100 kilometrów przebywało się w tydzień a wojen nie toczono zimą na pewno było więcej czasu na debatowanie czy wypowiadać wojnę czy nie niż dziś.
Ciekawy jestem zdania Gajusza i adriankowatego- Wy też sądzicie, że wypowiedzenie wojny powinno być głosowane w powszechnym referendum? (Kurczę, nie wierzę, że zadałem takie pytanie LoL)
A poza tym nadal czekam na odpowiedzi od Chochlika:
Cytat:
1. skoro zebrano podpisy jakie to ma znaczenie czy nagłaśniano zbieranie w mediach?
2. to wreszcie są reprezentantami Woli Narodu czy działają przeciwko temu Narodowi?
3. co nam po samym czytaniu projektu referendum w sejmie skoro i tak go nie przyjmują?
4. było kiedyś zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum na temat wieku emerytalnego. Aby przeprowadzić referendum ogólnokrajowe potrzeba zebrać 0,5 miliona podpisów. Zebrano 1,4 miliona. Sejm wniosek odrzucił. Abstrahując już nawet od argumentacji obu stron- kto wreszcie rządzi tym krajem? Naród czy partia?