Ach ci tolerancyjni muzulmanie pragnacy sie zintegrowac z przedstawicielami innych wyznan...ale chyba po smierci :?
http://fakty.interia.pl/swiat/news/nige ... ,1869341,4
Wersja do druku
Ach ci tolerancyjni muzulmanie pragnacy sie zintegrowac z przedstawicielami innych wyznan...ale chyba po smierci :?
http://fakty.interia.pl/swiat/news/nige ... ,1869341,4
Na północy dominującymi grupami etnicznymi (2/3 kraju) są Hausa i Fulanie (głównie muzułmanie). Inne główne grupy etniczne tej części kraju to Nupe, Tiw, i Kanuri. Jorubowie dominują na południowym zachodzie. Połowa z nich to chrześcijanie, jedna czwarta to muzułmanie, czasami głęboko wierzący, a nawet fanatyczni. Chrześcijańska grupa Ibo jest największą grupą etniczną na południowym wschodzie. Również ta grupa nie jest jednolita pod względem wyznaniowym. Co prawda przeważają w niej katolicy, ale anglikanie, zielonoświątkowcy i ewangelicy także zajmują silną pozycję. - Cytat z wiki odnośnie Twojego artykuły.
Nie dziw się, że w kraju w którym 50% osób to chrześcijanie a 43,6 to muzułmanie dochodzi do aktów przemocy. Twórcy takich tekstów zapominają, że waśnie plemienne w Afryce sięgają często bardzo głębokich czasów. Każdy pretekst jest dobry by przelać krew.
Zapewne słyszałeś o zamieszkach w Egipcie, gdzie dochodzi do starć z policją. Ludzie wyszli na ulicę bo nie podoba im się, że Bractwo Muzułmańskie przejęło władzę prowadząc do islamizacji kraju.
Celt napisał w jednym z postów, o Palestyńczykach cieszących się z ataków na 11 września. Przenieśmy się trochę w przeszłość do czasów 2wś - czy Polacy wtedy żyjący nie cieszyli się jak bomby spadały na niemieckie miasta, gdy ginęli niewinni często ludzie. Zaraz usłyszę argument wtedy była wojna, Niemcy bombardowali wcześniej nas. Postawcie się teraz w roli Palestyńczyków - żyją w enklawach pośrodku wrogiego im państwa, z gazet, radia, telewizji słyszą o zbrodniach dokonywanych przez Izrael. Kto jest największym sojusznikiem i dostawcą broni dla ich wrogów jak nie USA? Zapewne padnie też stwierdzenie nie ma wojny, według nich oni ją prowadzą już od dawna.
Celt też napisał jak się nie mylę, że fanatyzm to domena głównie Islamu. A w takim razie jak można nazwać zachowanie kibiców dwóch wrogich klubów, którzy walczą na maczety czy kastety? To nie jest objaw fanatyzmu? Przecież to tylko gra, raz się wygra raz się przegra, ale od tego chyba nie zależy ludzkie życie? W Kościele Katolickim uważasz, że nie ma przejawów fanatyzmu - a jak można nazwać ludzi, którzy dobrowolnie dają przybijać się do krzyży? Każda religia może mieć swojego fanatyka, który nie objawi się działaniami, może to zrobić gdy nie trafią do niego logiczne argumenty dotyczące jego wiary.
Chochlik, czytaj ze zrozumieniem - napisałem, że fanatyzm religijny to głównie domena islamu. A to, że głównie, nie oznacza, że wyłącznie, bo przecież nie zaprzeczam, że w innych religiach też są fanatycy - tylko że skala fanatyzmu jest w islamie nieporównywalnie większa niż w innych religiach.
Np. lefebryści stanowią w katolicyzmie margines - nie więcej niż 1%. Natomiast Bractwo Muzułmańskie i podobne organizacje mają w islamie poparcie rzędu 1/4 wszystkich wyznawców islamu. Może nawet więcej, np. 1/3.
No i w islamie organizacji terrorystycznych i fundamentalistycznych jest o wiele więcej niż w innych religiach.
W islamie nie ma czegoś takiego, jak świecka sfera życia, rozdział meczetu od państwa itd. Nie da się jednocześnie być muzułmaninem i myśleć po europejsku. Arab czy Turek, który porzuca islam, może stać się prawdziwie zeuropeizowany i zostać szczerym przyjacielem Europejczyków. Natomiast rdzenny Polak, który przyjmuje islam, jest moim wrogiem - i wrogiem Europy.
Ja mam pytanie skąd masz takie dane, opierając się jedynie na telewizji i na gazetach ciężko jest stwierdzić jaka jest skala fanatyzmu wśród muzułmanów. Uważasz, ze lefebryści w Kościele Katolickim to mały procent? Skąd ta pewność, ponad 80% Polaków to katolicy uważasz, że połowa wśród nich nie jest gorliwymi wyznawcami swej religii. Akcja pod pałacem prezydenckim - świeczki, krzyż, czuwanie nie można uznać za przejaw fanatyzmu? A w społeczeństwie chrześcijańskim jest mamy do czynienia z świecką strefą życia? Papież zabrania używać prezerwatyw, pomimo iż chronią przed HIV ponieważ nie pozwalają począć nowego życia. Słyszałeś o Katolickim Stowarzyszeniu Lekarzy, którzy to ogłosili, że nie będą wypisywać recept na tabletki antykoncepcyjne z tego samego powodu. Gdzie jest przysięga Hipokratesa bo oni chyba składali Hipokryta! W Polsce mamy rozdział Państwa od Kościoła? Ja jakoś tego nie dostrzegam. Kościół narzuca ustawę o zapłodnieniu in vitro, bo co mam innego myśleć gdy słyszę, gdy przewodniczący jednej z partii nie zgadza się z taką formą zapłodnienia bo tak powiedział Kościół?!Cytat:
Zamieszczone przez Celt
Powiem Ci szczerze Celt po tym co piszesz wydajesz się być osobą strasznie nie tolerancyjną - najeżdżasz na jedną wiarę nie starając się dostrzec, że nie każdy jej wyznawca to od razu fanatyk. Według Ciebie w Europie powinna panować jedna wiara, a każdy kto jej nie wyznaje jest be. Piszesz, że Polak porzucający swoja wiarę, na rzecz islamu jest od razu wrogiem. Czy ja jako ateista też nim jestem?
Ja rozumiem, że każdy ma ograniczoną granicę, za którą tolerancja nie istnienie. Moja też ma, ale nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora krzycząc o wrogach Europy. Właśnie przez takie gadanie, jego wyznawcy zamykają się w swoich domach, by potem wyjść z kałachem krzycząc o świętej wojnie. Powtarzam od jakiegoś czasu - nim zaczniesz kogoś krytykować spójrz lepiej na siebie. Ale jak czytam lepiej spojrzeć na kogoś.
Pewnie mało kto o tym słyszał, ale świadczy to, że nie tylko religia islamska ma wpływ na życie i zdrowie ludzi:
http://www.portal.wci.pl/wiadomosci/irl ... o-aborcji/
http://www.wybrzeze24.pl/gazeta-gdanska ... ykoncepcji
Zmarla mogla rownie dobrze pojechac "za miedze" i dokonac aborcji bez zadnych problemow.Przywilejem sprzedajacego jest co sprzedaje a nie dla kogo.Prezerwatywy mozna kupic w zasadzie wszedzie ;) Nie widze tutaj zadnego zwiazku z fanatyzmem a wrecz oddalanie sie od istoty poruszanego tutaj zagadnienia...podobnie jak bojka kiboli przez Ciebie podana za przyklad :lol: (teraz juz nawet do teologii sie ich wrzuca)Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Wobec islamu(nie wobec Arabow) nie mozna byc tolerancyjnym gdyz ten system religijno-polityczny sam w sobie jest nietolerancyjny odnosnie wszystkiego co nie jest islamskie...
chochlik20 jezeli sie wprowadze do Twego mieszkania i zaczne je urzadzac po swojemu jak zareagujesz :?: Tak wlasnie postepuja muzulmanie w Europie a jezeli sie im cos zarzuca zaraz rzucaja hasla o nietolerancji,rasizmie,nienawisci i czort wie jeszcze czego ;) Skoro juz musza zyc obok nas niechaj mieszkaja a nie probuja sie rzadzic jak u siebie...
Tak jak nadmieniles wyzej kazdy ma granice swojej tolerancji(wytrzymalosci) i w Europie powoli zaczyna juz jej brakowac lecz to nie jest wina Europejczykow ;)
Np. w Biedronce w pakiecie z pieluchami ;) . Kupienie prezerwatyw w aptece wydaje (i sądzę że słusznie) się być pewniejsze niż np. w kiosku.Cytat:
Przywilejem sprzedajacego jest co sprzedaje a nie dla kogo.Prezerwatywy mozna kupic w zasadzie wszedzie ;)
Jeżeli będziesz się dokładał do kosztów utrzymania domu to będziesz mógł ze swoją częścią robić co ci się podoba, oczywiście w ramach prawa i podpisanej umowy. Muzułmanie robią to co chcą bo mogą to robić, oni mają swój styl życia. Czemu mieliby go zmieniać? Przecież nikt ich nie przyjmuje na zasadzie bycia łaskawym coby wchodziły jakieś zasady moralne typu "chamsko byłoby szkodzić naszym łaskawcom". Jeżeli są zwykłymi obywatelami to i korzystają ze swoich obywatelskich przywilejów. Na zachodzie mieli/mają kryzys demograficzny więc ściągnęli imigrantów, teraz mają z tym problemy ale przecież nikt nikomu nie kazał podpisywać żadnych umów mówiących że zrzekają się tego kim są i obiecują uleć asymilacji.Cytat:
chochlik20 jezeli sie wprowadze do Twego mieszkania i zaczne je urzadzac po swojemu jak zareagujesz :?: Tak wlasnie postepuja muzulmanie w Europie a jezeli sie im cos zarzuca zaraz rzucaja hasla o nietolerancji,rasizmie,nienawisci i czort wie jeszcze czego ;) Skoro juz musza zyc obok nas niechaj mieszkaja a nie probuja sie rzadzic jak u siebie...
Można z muzułmanów robić tych złych a z Zachodnich Europejczyków tych dobrych ale w tym wypadku równocześnie wychodzi że dobry jest głupi, a za głupotę trzeba płacić.
Tacy dajmy na to Francuzi mogą się zabezpieczyć i pozmieniać prawa tak żeby w przyszłości nawet w przypadku stania się mniejszością nadal rządzili. Ale nie można zapominać że byłoby to "chamskie" oraz sprzeczne z ideą demokracji, wolności, równości etc. To że taki ruch spotkałby się z reakcją też jest przecież oczywiste i nie powinno nikogo dziwić.
Ciekawe czy w krajach muzulmanskich przedstawiciele innych wyznan(jezeli takowi sa)maja takie same prawa jak muzulmanie w Europie?Ciekawe czy ktos walczy o rownouprawnienie religijno-sadowniczo-administracyjne "innowiercow" w tychze krajach?Ciekawe czy ktos slyszal o islamistach walczacych o podstawowe prawa wobec "niewiernych"?
No wlasnie las rak... ;)
No wiec jak to jest ze u siebie muzulmanie morduja jak oraz ile popadnie kazdego kto mysli lub wierzy inaczej a od Europejczykow wymagaja tolerancji wobec siebie :? Sorry ale garnitur lub komorka nie czyni z islamisty nowoczesnego czlowieka skoro jego mentalnosc wciaz tkwi w okowach wiekow srednich ;) Sposob spostrzegania swiata przez muzulmanina jest calkowicie wrogi Zachodowi i on nawet sie nie wysila zeby to zmienic...Wole byc nazywany rasista,religijnym fanatykiem,szowinista,etc ale jezeli to ma byc cena za trzymanie tej dziczy z dala od mojego domu to chetnie ja zaplace ;)
Hmm, może dlatego jesteśmy dla nich (zbyt) tolerancyjni, że nie chcemy być właśnie tacy jak oni ?
To, że Hitler mordował ile wlezie nie dawało np: Polakom prawa do robienia ludzkich hekatomb z Niemców, bo chociaż mogło by się to wydawać wyrównaniem rachunków to jednak sprawiłoby, że w ostatecznym rachunku niczym byśmy się od hitlerowców nie różnili.
Owszem, można na siłę zmusić islamistów to odejścia od ich przyzwyczajeń i wierzeń, ścigać ich za wiarę itd, ale czy wtedy własnie nie staniemy się dokładnie nimi?
Z Islamem jak już tu wspominano wiąże się ten problem, że nie jest to tylko religia, ale raczej twór polityczno-religijny, przez co praktycznie niemożliwy do zaadoptowania na innym terenie bez jednoczesnego naginania praw gospodarzy.
Skąd takie dane? Nie tylko z gazet i telewizji. Zestaw sobie poszczególne kraje muzułmańskie.
Jakoś zarówno w Egipcie, jak i Algierii i Tunezji pierwsze wolne wybory prezydenckie i parlamentarne wygrali islamiści z Bractwa Muzułmańskiego. Bractwo Muzułmańskie jest ponadto silne w Jordanii i Algierii. W Arabii Saudyjskiej dominującym wyznaniem jest wahhabizm, czyli najbardziej rygorystyczny nurt islamu - większość kobiet nie uważa za złe, że musi mieć męskich opiekunów i nie ma żadnych zdolności prawnych. W Afganistanie wojna z talibami trwa już ponad 10 lat, co dowodzi siły i liczebności talibów. Organizacje wspierające talibów istnieją w Pakistanie i Uzbekistanie. W Iraku Al-Kaida jest wciąż silna, mimo dużych strat. W Iranie od ponad 30 lat rządzą fundamentaliści, co również dowodzi ich siły. W ośmiu krajach muzułmańskich za riddę grozi kara śmierci. Wszystkie kraje na świecie, w których za homoseksualizm grozi kara śmierci, są krajami islamskimi. We Francji, Belgii, Holandii, GB i Kanadzie imigranci muzułmańscy domagają się wprowadzenia szariatu.
Jaki z tego wniosek?
U części na pewno, ale ci demonstranci to bezrobotni, oni nie mają nic lepszego do roboty, jak ślęczeć przed pajacem. Zresztą, ci "obrońcy krzyża" to nie jest nawet 5% polskiego społeczeństwa.Cytat:
Akcja pod pałacem prezydenckim - świeczki, krzyż, czuwanie nie można uznać za przejaw fanatyzmu?
"Oddajcie cezarowi, co należy do cezara, a Bogu, co należy do Boga". "Królestwo moje jest nie z tego świata".Cytat:
A w społeczeństwie chrześcijańskim jest mamy do czynienia z świecką strefą życia?
Jezus nie był przywódcą politycznym, a swoim uczniom nie kazał zajmować się polityką. Jak już mówiłem: chrześcijanie stroniący od polityki i nadstawiający drugi policzek wracają do korzeni chrześcijaństwa, odwołują się wprost do nauk Jezusa. Porównaj to z korzeniami islamu.
Nie wszyscy chrześcijanie uznają papieża. Papież to nie Jezus ani Apostoł. Zdanie papieża to nie Biblia. Katolicyzm to nie całe chrześcijaństwo.Cytat:
Papież zabrania używać prezerwatyw
Cerkiew prawosławna nie ustaliła oficjalnego stanowiska w sprawie antykoncepcji. A kościoły protestanckie ją dopuszczają.
Jestem zdecydowanym antyklerykałem, ale widzę różnicę między początkami chrześcijaństwa a początkami islamu.
W Polsce nie ma religii państwowej. Co prawda część posłów kieruje się w swoim zdaniu stanowiskiem KRK, ale oficjalnego wymogu nie ma.Cytat:
W Polsce mamy rozdział Państwa od Kościoła? Ja jakoś tego nie dostrzegam.
Jestem przeciwny konkordatowi w obecnej formie (z 1993 roku), ale to osobna kwestia.
Jestem realistą. Wiem, jak wygląda przestrzeganie - czy raczej nieprzestrzeganie - praw niemuzułmanów w krajach islamskich. I wiem, że imigranci islamscy domagają się wprowadzenia szariatu w krajach europejskich. Równocześnie nie zamierzają walczyć o tolerancję religijną w krajach muzułmańskich. Czyli ogromna część muzułmanów to hipokryci.Cytat:
wydajesz się być osobą strasznie nie tolerancyjną - najeżdżasz na jedną wiarę nie starając się dostrzec, że nie każdy jej wyznawca to od razu fanatyk.
Spróbuj pojechać do Arabii czy Afganistanu i nosić na ulicy krzyż lub gwiazdę Dawida. Ciekawe, jak długo pozostaniesz przy życiu, na wolności i bez siniaków, złamań, ran i innych obrażeń.
Natomiast spróbuj nosić arafatkę w Holandii czy Belgii. Czy bałbyś się tam tak samo, jak nosząc krzyż czy gwiazdę Dawida w kraju islamskim?
Nie moja wina, że prorok Mahomet robił to, co robił ani że wyniki pierwszych wolnych wyborów w tylu krajach muzułmańskich były takie, jakie były. Ani że w Pakistanie dziki tłum chciał zlinczować dziewczynkę podejrzaną o podarcie Koranu. Że całe tabuny muzułmanów zachowują się jak pawiany, a nie jak ludzie.Cytat:
nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora krzycząc o wrogach Europy.