Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Dokładnie, przejrzałem publikacje Ospreya co do polskich i bizantyjskich jednostek, dowiedziałem się wielu fajnych rzeczy, ale gra to gra, nie zapominajmy o tym! Poza tym toczy się ona na przestrzeni aż 3 wieków, gdzie w niektórych nacjach wiele rzeczy uległo zmianie przez ten czas. W grze nie ma możliwości tego wszystkiego odwzorować. Jestem jak najbardziej za wklepywaniem faktów historycznych do tej gry, ale pamiętajmy że to mimo wszystko gra. Jakby tak iść śladami historii, to Polska przecież nigdy by Europy nie podbiła. A jednak my możemy. Dlatego nie ma co przeginać. Twórcy Medka właśnie o to zadbali, nie o historyczność, ale dali każdej nacji słabe i mocna punkty, dzięki czemu mogliśmy każdą frakcją podbić świat. Takie było założenie. Jak my pójdziemy za bardzo w historyczność to jaki to będzie miało sens? Że tylko Niemce będą miały szansę na podbój Europy? Come on meeeeen......
Poza tym nawet historycy się spierają co do wielu kwestii, więc jak my malusińscy możemy te kwestie roztrząsać???
P.S. Aravenie w kolejnej instalce submoda pamiętaj, aby w 1181 - Polska utraciła zwierzchnictwo polskie nad Pomorzem Zachodnim na rzecz Cesarstwa. Dzielnica głogowska włączona do wrocławskiej. Bez tego do gry nie zasiadam, ba opuszczam to forum jako zdradliwie i działające w imieniu Krzyżaków...
Spoko, dzięki Wino, no i trzeba zrobić zhołdowanie Śląska przez Koronę czeską, żegnaj Wrocławiu. Ja chyba, też przestanę grać, dobrze prawisz Wino.
A ja myślę, żę Wino przesadziłeś z tym mięchem. Napisałeś dokładnie albo prawie dokładnie to co ja post wczsniej ale nie postarałeś się o zachowanie klasy.
Proponuję usunąc post z tymi przekleństwami i sarkazmemem. Cieszmy się, że ludzie chcą pisać w tym temacie i żywo interesują się rozwojem moda. Napisać parę bluzgów potrafi każdy. Chodzi o to żeby takiego rynsztoku w tym środowisku nie uskuteczniać.
Zrobicie z modem co będziecie chcieć, raz piszecie, że propozycje mile widziane, innym razem wyklinacie i robi się nieprzyjemnie. Z kąd w Waz tyle nerwów ludzie?
Przecie przekleństwa wywaliłem zanim swojego posta spłodziłeś (sam Araven mnie szablą po jajkach smagnął, inaczej bym w otchłań przeklętą przepadł) . A że taka ma natura? Może przesadziłem, ale któż by nie chciał tak porywczego rycerza u swego boku podczas bitwy z Krzyżakiem ;)
Klasa ma może nie rycerzom zachodniej Europy dorównująca, jednakże siłą i dumą nieustępująca :)
Może i mnie poniosło, ale to wrogie trunki szkockie na moją czerepachę zbyt mocno podziałać musiały, więc wybacz :)
Cha - tak też bywa. :) Napisz mi lepiej czy można doinstalować muzykę na jakąś 160 turę... Na początku długo mi się ściągała, potem miałem błąd w ściągniętym pliku i jakoś tak zagrałem bez niej ... Mam już ściągnięte oba pliki i chęć zainstalowania ale nie chcę zaczynać od nowa kampanii.
Możliwości takowej wszakże brak, jedynie zakończyć swą krucjatę obecną zakończyć musisz i wtedy doinstalowanie muzyki dostępne będzie. Możesz jednak spróbować wtenczas, ale szanse na przechwycenie nut muzyki niewiernych marne są niczym podbój Maghrebu. Jeślibyś jednak próby podjął się takowej kopią swą zamachaj przed wrogiem (czyli zrób kopię plików events.dat, Music.dat, events.idx oraz Music.idx z katalogu \Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data\sounds\) i instaluj wrogą muzykę diabła. Jeśli zadziała ten ruch nikczemny modły zmów do Boga swego miłościwego, jeśli zaś szubienica nad grą Twą zawiśnie kopią swą uderz na wroga (znaczy przywróć kopię plików).
Dobra, panowie, spokojnie, ja tylko mówię, co mi nie leży. Każdy widzi po swojemu, ale zmiana to już inna sprawa. Chyba dobrze że przynajmniej tutaj panuje demokracja i poszanowanie opinii? Mniemam, że na kuszników to jednak mogę liczyć ;-)
Cytat:
Znalazłem ostatnio na chomiku fajną książkę o wczesnośredniowiecznym uzbrojeniu Polaków - pancerni wyglądają nieco inaczej ale mają łuki więc raczej bardziej podchodzą pod konną drużynę książęcą, większość jednostek powinna być pozmieniana...
A jakiż to tytuł tej książki jeśli to nie tajemnica?
Co do jednostek to zgadzam się z Tobą, spora część powinna być zmieniona ciekawy zestaw jednostek podał swego czasu darius_d.
Myślę że po wydaniu BC7 można byłoby pokusić się o pewną ingerencje w ich skład o ile Włosi nic w tej materii nie zmienią.
Swego czasu znalazłem taki oto filmik z nowymi jednostkami http://www.youtube.com/watch?v=xwo0Gwk6HX8
Co prawda są to jednostki dla Genui , ale zapowiada się smakowicie, może i Polska otrzyma coś innego niż do tej pory.
Andrzej Nadolski "Broń i strój rycerstwa polskiego w średniowieczu" wyd. Ossolineum
Dzięki za odpowiedż wino, zagram jeszcze jedną kampanię dla muzyki, dla nowych statów i dla siebie oczywiście bo zrobiliście świetną robotę.
Edit.
Mongołowie wzięli w końcu pierwsze miasto, teraz zacznie się zabawa. W ogóle islami i wschodnie nacje jadą z chrześcijaństwem aż żal. Wyjątek jest na półwyspie Iberyjskim tam rządziła najpierw Kastylia, potem Portugalia.
Księżniczki znowu pojawiają się co drugą turę w menu rekrutacji, jestem jednak pewien, że wcześniej wydałem wszystkie a zapotrzebowanie na nie jest ogromne, wzięłi nawet 32 letnią... i to dla 16-latka - cha będzie miał chłopak milfika.
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Jakby tak iść śladami historii, to Polska przecież nigdy by Europy nie podbiła. A jednak my możemy. Dlatego nie ma co przeginać. Twórcy Medka właśnie o to zadbali, nie o historyczność, ale dali każdej nacji słabe i mocna punkty, dzięki czemu mogliśmy każdą frakcją podbić świat. Takie było założenie. Jak my pójdziemy za bardzo w historyczność to jaki to będzie miało sens? Że tylko Niemce będą miały szansę na podbój Europy? Come on meeeeen......
Poza tym nawet historycy się spierają co do wielu kwestii, więc jak my malusińscy możemy te kwestie roztrząsać???
P.S. Aravenie w kolejnej instalce submoda pamiętaj, aby w 1181 - Polska utraciła zwierzchnictwo polskie nad Pomorzem Zachodnim na rzecz Cesarstwa. Dzielnica głogowska włączona do wrocławskiej. Bez tego do gry nie zasiadam, ba opuszczam to forum jako zdradliwie i działające w imieniu Krzyżaków...
Akurat podbijanie każdym krajem całej Europy to najbardziej zwulgaryzwane rozumienie nie tylko historii, ale istoty rozgrywki, niezależnie od gry. Niestety, to typowe dla Anglosasów prymitywizować i upraszczać rozumienie obserwowanych zjawisk i ta gra nie jest wyjątkiem, ale to nie znaczy, że nie da się nic zrobić.
Jestem zdania, że gra kampanii w M2TW nie powinna polegać na tym, żeby zajmować całą mapę absolutnie kimkolwiek i nie powinno się tego umożliwiać każdemu grywalnemu krajowi.
Chwała CA, że raczyli usłuchać nawoływań graczy i w Rome2 wprowadzają opozycję wewnętrzną, żeby trochę odejść od tego schematu.
Od momentu uzyskania czołowej przewagi (pozycja nr1 na liście potęg) do podbicia całej mapy gra przestaje być wciągająca, bo nie ma przeciwnika, który by zdołał się przeciwstawić. Ja gram Sycylią i już po 38 ruchach jestem nr 1. Do końca kampanii zostało mi 500 ileś ruchów, ale ja już tracę ochotę by grac dalej, bo podbój to tylko kwestia czasu i powtarzania do znudzenia tych samych operacji. Dla mnie to nie jest radocha robić takie "imperium".
Bizancjum jest największe od początku - mam nadzieję, że kampania polega na tym, że czeka go wyniszczająca walka o przeżycie wskutek zabójczych napadów ze wszystkich stron. Liczę że się nie zawiodę w oczekiwaniach, a nie że właściwie chodzi o podbicie całej mapy.
Jednak nawet mając w ręku tak prymitywnie skonstruowaną grę jak Medieval2, można sporo ulepszyć i w tym kierunku poszedł mod BC z naprawdę dobrymi skutkami. Dlatego to chyba normalne, że oczekuję po naszym megasubmodzie, że pójdzie dalej wytyczonym tropem, by utrudniać i uhistoryczniać tą i tak łatwą grę, a nie by robić z Polski potęgę na cały świat, którą nie była. Zaznaczam, że chodzi mi o kierunek, a nie o to, że spieszeni rycerze koniecznie powinni być usunięci z rostera, może dla gry rzeczywiście lepiej, jeśli zostaną.
Jeśli poruszyliście temat początku rozgrywki, akurat oddanie Polsce Szczecina od początku gry nie służy grywalności Polską i jestem przeciwny tej zmianie. W ten sposób Polska już na starcie jest silniejsza o dodatkową prowincję i trudniej zbalansować jej kampanię. Tymczasem w wersji czystej moda na Szczecin szybko robi desant Norwegia i Dania, a Polska musi z nimi współzawodniczyć, zużywając cenne środki i czas. Zarazem to dość historyczne podejście, bo Pomorze było długo przedmiotem rozgrywek o władanie, a historyczna utrata go jest tylko potwierdzeniem, że polskie zwierzchnictow lenne niewiele znaczyło. Chyba nie warto pozbawiać się tych smakowitych scenariuszy. To nie przypadek, że tyle krain na starcie gry jest oznaczona jako niezależni/buntownicy, więc nie zmieniałbym tego akurat na korzyść Polski, i przestrzegałbym przed pochopnym dodawaniem ziem Francji czy innym krajom, bo jeśli czysty mod BC był zbalansowany, to po takich zmianach wszystko trzeba balansować na nowo.