Zgłosiłem na ich forum, zobaczymy co odpowiedzą ;)
Wersja do druku
Zgłosiłem na ich forum, zobaczymy co odpowiedzą ;)
No i git, to czekamy :)
Radious naprawdę ułatwia jeszcze bardziej grę? Czyli warto zmienić język i pograć na DeI, aż tyle zmienia na plus ?
Tak, naprawdę warto spróbować na DeI. Szczególnie jak nie ma się nic do stracenia (tj. zapisów gier) i zacząć kampanię od początkuCytat:
Zamieszczone przez saylon19
Co do języka. Według mnie wcale nie trzeba zmieniać (gram od początku na polskim - przez chwilę miałem epizod na english )
Tych nazw w języku ojczystym nie urywa, aż tak dużo. Można się obyć bez określenia czy pora roku przyszła późno, wcześnie, czy jest normalnie - zresztą są ikonki i można poznań po efektach - np. ładzie publicznym. To, że brakuje paru nazw budynków - też chyba nie stanowi problemu, bo są przejrzyste i czytelne ikonki no i efekt działania też wskazuje co to jest?? Nazwy jednostek,(oczywiście tych nowych) no cóż , chyba też nie są konieczne ( zresztą grając Rzymem nic się nie zmienia). Ikonki surowców, których brakuje opisu chyba też pozwalają na łatwą identyfikację. Zresztą są mapki odnośnie surowców i pogody w DeI, z których wszystko wiadomo http://www.twcenter.net/forums/showthre ... sons-Guide.
Zostaje jeszcze opis frakcji (tj część opisu), kary, bonusy itp. przy starcie kampanii nową frakcją - tutaj chyba jest największy problem - ale czy do końca. Zresztą można sobie przełączyć na starcie opis na angielską wersję i podpatrzeć, co jest co ? i kto jest kto? a potem wrócić na polski. Reasumując wcale nie trzeba zmieniać języka aby się fajnie pobawić na DeI. Oczywiście dla kogoś dla kogo j. angielski nie stanowi problemu to jak najbardziej można pograć ale ja troszkę rozumiem by english i tak zostałem przy polskiej wersji i bardzo dobrze się bawię. Chyba,że w przyszłości ekipa DeI zmieni na tyle że zmiana języka będzie koniecznością.
Aha, mam do pytanko, czy ktoś wie czemu od wersji 0.6h (no może 0.6i) przestał działać przycisk "osłona tarczami" u triarów (triaruszy) - przypuszczam, że u frakcji helleński podobnie jest u hoplitów ?, a może trzeba podjąć jakieś specjalne działania aby ikonka stała się aktywna, jakieś szkolenie, pole treningowe itp. ? Notabene w angielskiej wersji opisy tychże ikon są jakby bardziej wyczerpujące (tu trochę żal), ale myślę, że ich działanie jest takie same i można się łatwo połapać :D
być może przeoczyłem temat, ale co myślicie o tym modzie aby wmontować go w całość Divide et Impera ?
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =195738666
Powstał stworzony przez naszego rodaka submod pozwalający widzieć teksty DeI w języku angielskim, choć właściwie to cała warstwa tekstowa będzie używała języka Byrona.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j
Na chwilę obecną dotyczy on wersji 0.6j. Wystarczy umieścić go w data.
Bez sensu ten submod jeśli wszystkie teksty mają być po angielsku, toż zmiana języka w grze zrobi to samo.
Ja po prostu zmieniłem sobie grę na wersję angielską, brak opisu w wielu sytuacjach bardzo pogarsza rozgrywkę i brzydko wygląda (np. przy opisie formacji), a poza tym bez przesady, gra po angielsku to jeden z najlepszych sposobów na naukę języka, a na tę nigdy za późno. ;)
Nie wiem czy tak zupełnie bez sensu. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi, ale z tego co wiem zmiana języka w grze wymaga pobrania nowego pliku przez steam, chyba dość pokaźnego. a tak jest prościej. Submod spakowany waży jedynie 1,22 mb. Zawsze też można tego użytkownika twcenter poprosić o zrobienie polskiej wersji językowej. Jak komuś znudzi się Dei (tak, to jest możliwe ;) ), to wystarczy że wyrzuci moda i tyle.
Btw, pograłem ostatnio Macedonią i mimo, ze miałem świetną, półgodzinną bitwę ze Spartą, to ciągle mi czegoś brakuje i jest za łatwo (porównując np. z początkami w EB, gdzie armia kosztowała krocie). Poczekam chyba jednak na wersję 1.0, aż kampania będzie idealnie doszlifowana, bo twórcy ciągle zmagają się z nielogicznościami kampanijnego AI (które potrafi pływać statkami w kółko zamiast bronić miast, albo wyburza koszary i na ich miejsce stawia świątynie). No i do tego dojdą reformy dla wszystkich państw, nowe rostery... jest na co czekać. ;) Ciekawe, jak będzie sprawować się jazda osłabiona w najnowszym patchu, bo jak dla mnie była stanowczo za silna. Kilka szarż na tyły nieprzyjacielskiej armii i nawet lekka jazda galijska ma 5x więcej strat zadanych, niż legioniści walczący przez cała bitwę. ;)