Ale koledze chodziło zapewne o to jak udało Ci się tego dokonać ;) Również próbowałem takie coś osiągnąć, lecz nikt nie zgadza się dobrowolnie na bycie moją satrapią :)
Wersja do druku
Ale koledze chodziło zapewne o to jak udało Ci się tego dokonać ;) Również próbowałem takie coś osiągnąć, lecz nikt nie zgadza się dobrowolnie na bycie moją satrapią :)
Podejrzewam że kluczowym pytaniem nie jest w tym przypadku "jak", a "na jakim poziomie trudności" :mrgreen:
Nie pozostaje w zasadzie do powiedzenia nic, oprócz gratulacji dla Samicka.
Ja grając Selkami po 5 turach miałem już pięć aktywnych wojenek. A po 20 turach tylko bagatela jedenaście. Później wskaźnik ten nie spadał mi poniżej trzynastu.
Żeby było śmieszniej nie zaatakowałem nikogo. :roll:
Ja traktuję ziemie moich sojuszników, protektoratów i satrapi jak swoje własne. Zawsze włączam się gdy ktoś ich zaatakuje.
Poziom bardzo trudny. Napisałem o tym w nawiasie w przedostatnim swoim poście. :PCytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Metoda prób i błędów, wyciskanie z umów handlowych maksymalnego grosza, potem dorzucanie tego grosza do niektórych umów handlowych (tych "Wysoko" chcianych) połączonych ze zgodą na bycie satrapią.Cytat:
Zamieszczone przez Emiliusz
Ja sobie daruję bardziej oddalone satrapie. Nie widzę zwyczajnie sensu w bronieniu wszystkiego. Sun Tzu (a może to był Fryderyk Wielki? A może Kageyama? Niech będzie Sun Tzu, on wiele mądrych rzeczy napisał) stwierdził: kto broni wszystkiego, ten nie (o)broni niczego (czy jakoś tak). Wychodzę z podobnego założenia. Satrapię to dla mnie strefa buforowa oddzielająca mnie od świata, w czasie gdy zmagam się z Ptolemeuszami. Stracę jakąś? Trudno, kiedyś odzyskam.Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
W zasadzie to te dalsze (wschodnie) satrapie mnie zaatakowały. A ja broniłem tylko tych 3 najbliższych co zostały.
Na starość chyba mnie ślepota dopada :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Samick
A jeszcze wcześniej Cypru. Dodatkowa kasa za wypełnienie pomniejszych zadań (w tym wypadku panowanie nad całą tą prowincją) zawsze się przydaje.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Misje poboczne to ciekawy sposób uzupełnienia skarbca, ale wolę własne tempo podbojów, które nie wymaga ode mnie czasami wojny na wszystkich frontach albo wydawania 20000 za umowę, która da mi 100 do dochodów. :P
Seleucydzi to bardzo fajna frakcja do gry. Można się bawić w rozwój w wiele stron. Rozpoczynałem nimi już 2 gry i się potoczyły zupełnie różnie. Za 1 razem pomaszerowałem na Egipt " olewając" wschodnie buntujące się satrapie tworząc z Medii ( za sowitą opłata - za pokój bodajże 5k złotka) pas buforowy . Tak się walki potoczyły że po podboju Egiptu wylądowałem w Macedonii po drodze zdobywając Ateny. Druga gra natomiast to rezygnacja z walki z Egiptem i marsz na wschód - masa starć i ciężkich walk z kolejnymi satrapiami aż wylądowałem w Baktrii. Jak na razie najwięcej zabawy w R2 mam własnie Seleucydami . Każda gra może potoczyć się na wiele sposobów i o to chodzi . Na początku może być dosyć ciężko ale warto rozbudować flotę. Przed moją flota uciekają wszystkie frakcje ... ciekawie to wygląda gdy wszystkie floty wrogów są poza zasięgiem ;-p i gdy tylko moi się pojawiaja to wieją gdzie pieprz rośnie.
Jak myślicie jakie frakcje będą w kolejnych DLC? Mi się wydaje, że z czasem dostaniemy Baktrię i Odrysów na tej zasadzie co Selucydów, a do tego jakieś "paczki" plemion iberyjskich i może kogoś z Arabii, bo w tych regionach nie ma nikogo grywalnego.
Ja bym chciał 2-gi grecki pack w skład którego weszły by: Syrakuzy, Grecy Bosporańscy i Massalia.
Bo ten pierwszy troszkę nudny wyszedł, bo mieliśmy w jednym miejscy 4 nacje bardzo podobne do siebie. W jednostkach, technologiach i ogólnym prowadzeniu. Co jest jak najbardziej logiczne i właściwe.
Hej, kto może niech sobie pobierze wydany dziś przez CA za darmo na Steam dodatek DLC z Culture Packiem - Nomadic Tribes.
Dodaje 3 frakcje i jest całkiem za darmo do chyba 29 października.
Właśnie pobrało, wygląda bardzo fajnie, wśród frakcji jest plemię Scytów.
Pobieramy przez kliknięcie PPM na Rome 2 w bibliotece Steam i wybranie View Downloadable Content a potem przenosi nas do Store Steamowego.
Pojawiły się infromacje o zapowiadanym DLC, które można pobierać. Możliwe, że będzie to do pobrania za darmo.
http://farm4.staticflickr.com/3760/1...0ef7838f_z.jpg
Informacje, screeny i trailer:
http://store.steampowered.com/app/258270
http://wiki.totalwar.com/images/3/3c...Massagetae.PNG
The Massagetae
“Power, Independence, Defence”
The Massagetae are a fierce nomad tribe with a long history of destroying civilized armies, as their utter crushing of Cyrus the Great and his Persian army attests. From their steppe homeland, they have the power to sweep down on nomad and settled enemies alike, taking what they will and moving swiftly on to new victories and new conquests. By using their strengths as horsemen, there is little they cannot achieve.
Historically, there is a good chance Herodotus was confused about the identities of the various steppe peoples. While he used the term Massagetae to describe these people, a word that translates as “great Getae", the original Getae were a Dacian tribe, not Scythian or nomadic. Herodotus also described them as living beyond the Caspian Sea. He did, however, say that they resembled the Scythians but with their own customs and practices. In particular, he mentions strange funeral rites that involve cooking and eating important men who die honourably. Quite sensibly, any who died of horrid diseases were not eaten…
As a nomadic people, The Massagetae are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. Their pastoral lifestyle leads to greater profit through an abundance of livestock, and their fierce sense of independence means they will fight hard to preserve their territory. At the diplomatic table however, they find it hard to curry favour with the Eastern Peoples, who frown upon their nomadic lifestyle.
http://wiki.totalwar.com/images/b/bb...s_Roxolani.PNG
The Roxolani
“Persistence, Commerce, Conflict”
The Roxolani or ‘Bright Alans’ are a Scythian-speaking collection of tribes of the Sarmatian people. As might be expected of steppe nomads they are fine horsemen, ruthless warriors, and merciless towards their enemies. Like all steppe nomads, there are many forces drawing them south and east away from the steppes: the prospect of easy pickings from soft and sedentary civilized people is foremost among these reasons.
The harsh reality of steppe life and tribal politics is that tribes have to be aggressive, or be crushed by other steppe tribes. The Roxolani were sometimes allies of the Dacians, and fought alongside them against the Romans. There are Roman claims that Legio III Gallicia and its supporting auxiliaries destroyed a 9,000-strong raiding force of Roxolani in 69 AD. This sounds more like the destruction of a complete cavalry army; however, the Roxolani took their revenge a generation later by wiping out Legio XXI Rapax. The Romans came to consider the Roxolani a threat and, while recruiting some as auxiliaries, fortified their frontiers against them. These masters of bow, lance and horse offer a significant threat to less mobile forces.
As a nomadic people, The Roxolani are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. Keen to expand, they are also accomplished traders and fierce warriors, and they fight with great zeal in foreign territory. However, as a result of their expansionist ways, they must work harder to gain the trust of other nomadic tribes.
http://wiki.totalwar.com/images/1/11...ds_Scythia.PNG
Scythia
“Craftsmanship, Pride, Might”
In their own eyes, the Royal Scythians are better than everyone else. This is not their problem, but a simple truth. All other tribes, even other Scythians, are no better than slaves and deserving of the same level of consideration, which is to say absolutely none: such is the fierceness of their pride.
According to legend, all Royal Scythians are descended from Colaxais, the youngest of three brothers, and the one who was given divine golden gifts. The favour of the gods has stayed with his descendants ever since. Golden they might be, but the Royal Scythians can still see that there are rich pickings to be had among the ‘civilized’ folk to the south and west of their steppes.
The Scythians were regarded as dangerous barbarians by the Greeks and other civilized peoples, and when faced with the crushing charge of the Scythian Royal Horse, few would disagree. The writings of Herodotus explain nearly all of Scythian culture by reference to Greek equivalents, and the Scythian versions are usually found wanting. To be fair, Herodotus was a product of his time and background. Nonetheless, the Scythians do seem to have been uniquely uncompromising in their approach to war and personal violence, and this seems to have added to their aura of dread.
As a nomadic people, The Scythians are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. They are noted for their craftsmanship and the profit this brings, and their skill with the bow is known far and wide. However, their culture lies at odds with that of the Hellenic States, resulting in a lack of common ground in parley.
Faktycznie za darmo, ale podobno tylko do 29 października. Czyżby forma rekompensaty za wydanie bety i nerwy zszargane kolejnymi patchami, które do tej pory wszystkiego nie naprawiły? :D
To DLC działa na tej zasadzie, że każdy kto je pobierze do 29 października ma je już za darmo na zawsze. Podobna zasada jak z Grekami, tylko zamiast dnia premiery mamy 29 października. Po tym dniu trzeba będzie już DLC kupować.
Ewentualnie przez LPM na DLC z prawej strony biblioteki po wybraniu gry. Szkoda tylko, że zarówno to dlc, jak i ostatnie free-lc z Selucydami nie dodaje żadnych nowych osiągnięć steama.Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Według mnie jakaś frakcja z Iberii jest niemal pewna, skoro nawet ich jednostki mają "iberian" w nazwie. Raczej jedna, bo kilka to by były klony. Do tego pewno Baktria i jacyś nomadzi z pustyni (może coś z Arabii, może Masesyliowie)
Ja jeszcze do tego dodałbym Pergamon bo lubię ich kolorystykę :3. Knossos gdyby dodać im regularnych łuczników też źli by nie byli. Ale najbardziej ciekawa wydaje się Kimmeria (Grecy Bosporańcy). Iberia to pewniak. Myślę, że Nova Carthago i jakieś plemiona afrykańskie też złe by nie były. No i więcej barbarzyńców z germanii, galii i wysp brytyjskich.Cytat:
Ja bym chciał 2-gi grecki pack w skład którego weszły by: Syrakuzy, Grecy Bosporańscy i Massalia.
Bo ten pierwszy troszkę nudny wyszedł, bo mieliśmy w jednym miejscy 4 nacje bardzo podobne do siebie. W jednostkach, technologiach i ogólnym prowadzeniu. Co jest jak najbardziej logiczne i właściwe.
W zasadzie to zamiast kulturowych paczek wolałbym nacje z łapanki.
Czyli np. Iberów + Etrusków + Dacje + ktoś z Afryki.
Patrząc na zawartość to można stwierdzić że to DLC powinno być darmowe bez limitu czasowego.
No tak, nie ma to jak szukać dziury w całym. :)
Nie odczuwałem tych wszystkich błędów, o których pisaliście, ale na miejscu malkontentów traktowałbym to jako wyrównanie strat moralnych.
Specjalna tradycja armii nomadów w rzeczywistości jest taka fajna jak się wydaje?
PS. Połączyłem tematy od frakcjach.
Patrząc na ilość dostępnych frakcji teraz, a obaw sprzed kilku miesięcy odnośnie tylko 10 frakcji grywalnych za darmo i reszcie w DLC, można chyba spokojnie powiedzieć, że jest ich w moim odczuciu więcej, niż będzie mi się chciało ograć. Inna sprawa, że wygląd interfejsu i te mini obrazki symbolizujące budynki i technologie, zabiera całą przyjemność z budowania odmiennych budynków i różnic kulturowych między frakcjami.
Wolalbym,zeby dali polowe z tych frakcjii,ale dopieszczonych,a sama gre ukonczona.
+ 2 do ilości rekrutów na turę w rodzimej prowincji, czyli możliwość wystawienia pełnej armii w 4 tury faktycznie jest bardzo fajna.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Też tak macie, że w Custom Battles te 3 nowe frakcje mają tylko kawalerię? W kampanii mają też trochę piechoty.
Tak, faktycznie bardzo biednie to wygląda. Dobrze że w kampanii jest większy wybór jednostek.
:( Grałem zamiast od czasu do czasu na newsy zerknąć i przeoczyłem ten "pakiet nomadów"... Czy jest jakiś sposób na ściągnięcie nomadów po 29 października? pomóżcie proszę...
Tak, jest - za jedyne 7,49 euro.
Oczywiście, że jest wystarczy kupić za 7,49 oiro :)
:o ale mnie oświeciliście
nie chodzi o 7 euro ale o to ze nie mam możliwości zakupu przez steam
Za jedyne 7 euro dostajemy parę nowych jednostek, i 3 frakcje. Istna promocja. Pomijając fakt że wszystkie frakcje zostały już dawno odblokowane. Jak wszystkie dlc mają wyglądać w taki sposób to niech nie liczą na zysk.
Takie dlc są dla ludzi z zachodu i osób leniwych, takich jak ja. Po doświadczeniach z empire dałem sobie spokój z modami. :(
Będzie promocja świąteczna albo kiedy wyjdzie dodatek to będą super tanie i wtedy pewnie je zakupię.
Promocja na to DLC to była do 29 października.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Po Twoim pierwszym poście mogliśmy wywnioskować, że masz problemy z zakupem?Cytat:
Zamieszczone przez Vlad
Nie pytał bym a kupił bez pytania Aztec. "czy jest możliwość ściągnięcia nomadów po 29 października"? to chyba jasne.
widać wiele tu pobitych szczeniaków zagląda i tak też właśnie mnie oceniłeś:)
Mogę się spytać z jakiego powodu nie możesz dokonać tego zakupu za pomocą PayPal?
Pewnie że tak. Jestem incognito.. Nie posiadam bankowego konta a preorder zakupił mi znajomy...
Gdyby można było w steam zakupu dokonać przez sms, nie pisał bym o tym.
W takim przypadku pozostaje tylko znów poprosić o pomoc znajomego. Z tym że ja na Twoim miejscu zaczekał bym do obniżki, bo około 30 zł za 3 frakcje z okrojonymi jednostkami na multi to dość dużo. Żeby nie przegapić okazji, dodaj sobie to dlc do listy życzeń na steam - w momencie jej wprowadzenia otrzymasz mail.
Witam szanownych właścicieli Rome 2.
Dotąd mężnie opierałem się gorączce zakupów TWR2, ale i na mnie przyszedł czas by sypnąć CA groszem za ich pracę.
I tu moje pytanie - przy premierze oferowane były dodatkowe nacje - Grecy, oprócz tego są inne dodatki. Jednak w sklepach internetowych w formie pudełkowej jest tylko sama podstawowa gra - czy dodatki są do ściągnięcia wyłącznie poprzez Steam lub ze strony CA?
Tylko ze STEAM.